Hoe Blijf Je Productief Wanneer Je Wilt Opgeven? - Robert van der Wolk
5

Hoe Blijf Je Productief Wanneer Je Wilt Opgeven?

Net zoals zoveel andere mensen, word ik soms ’s morgens wakker en voel ik me allesbehalve gemotiveerd om te werken. Soms is dit gevoel niet afkomstig van luiheid of onverschilligheid, maar is het iets krachtigers, een mate van futiliteit en hulpeloosheid.

Ik weet dat er een hoop mensen naar mijn succesverhaal kijken als een bron voor inspiratie en dat is een van de grootste voordelen die ik ervaar als schrijver en spreker, maar – en ik ben niet bang om dit toe te geven – ik voel me niet altijd bruisend van energie om door te gaan met werken.

Soms, op de somberste momenten, overwoog ik zelfs om de handdoek in de ring te gooien.

Hoewel deze gevoelens nu zelden nog echt van toepassing zijn vandaag de dag, omdat ik een flexibelere lifestyle en een sterkere mindset heb, was dit in voorgaande jaren zeker een gedachte die nog wel eens de kop opstak.

Laat me je uitleggen hoe ik deze momenten overkomen heb (en hoe ik dit nog steeds van tijd tot tijd doe) en hoe ik de juiste koers blijf aan houden, en hoe jij elke dag productief kunt zijn, ook als je je daartoe niet geroepen voelt.

Ik kan me voorstellen dat je soms de wanhoop nabij bent, of dat je een gebrek aan motivatie in bepaalde fases van je persoonlijke of professionele ontwikkeling ervaart.

Dit is zeker waar wanneer je nog niet de vruchten plukt van je inspanningen, of wanneer je nog aan het begin staat en je hebt nog geen return on investment (ROI) gezien van je inspanningen.

Hoe Voel Jij Je Wanneer Anderen Succesvol Zijn?

Afhankelijk van je kijk op de wereld en je persoonlijkheid, voel je waarschijnlijk één van twee emoties: ofwel je raakt geïnspireerd, of je raakt ontmoedigd en neerslachtig.

Hoewel het voor de hand ligt dat het je meer oplevert wanneer je gemotiveerd raakt als je anderen hun doelen ziet behalen, kan het goed zijn dat je eerste reactie meer in de lijn van jalousie, overweldiging en boosheid ligt.

Je mind is je beste aanwinst om succesvol in je persoonlijke en professionele leven te zijn, maar het kan tegelijkertijd net zo’n grote hinder zijn, die al je inspanningen saboteert en je verslagen achterlaat, beseffende dat je enkel onwelwillend lijkt te moeten terugkeren naar die oude gedragingen of gewoontes die je niet ondersteunen.

Hoe Werk Je Zelfs Als JE Er Geen Zin In Hebt?

Eén van de karaktertrekken die mij succesvol in mijn leven (en werk) hebben gemaakt en die eveneens toebehoort aan ondernemende mensen, is, om toch door te zetten wanneer je mislukking recht in de ogen kijkt; of het nu gaat om je gezondheid, relatie of een nieuw project. Voeg daar de vaardigheid om jezelf te kunnen dwingen om productief te zijn, zelfs als je daar geen zin in hebt, aan toe, en je hebt de basis voor succes al goed te pakken.

Ik herinner me dat ik tijdens mijn 1000 kilometer voettocht door Spanje meer dan eens de twijfel naar boven voelde komen of ik mijn doel wel ooit wel zou halen. Na de eerste dag had ik slechts 1% voltooid, en voordat ik halverwege was, was peesontsteking de grootste pijn die me kon weerhouden om uit bed te komen.

Het is moeilijk om zeker te zijn van succes wanneer je het nog moet ervaren.

In veel gevallen is het het vertrouwen en de fake-it-till-you-make-it mentaliteit die je in deze fase van je ontwikkeling, die je door de twijfels over jezelf de tegenslagen en de langzame vooruitgang, brengen.

Er is niets dat altijd goed gaat.

Soms schrijf je je beste blog van die maand en reageert er niemand op, soms waardeert je partner niet je inspanningen om iets voor hem of haar te regelen, soms doe je een investering die niet werkt, soms voel je je gewoon als een baksteen wanneer je wakker wordt. Soms creëert het universum omstandigheden die je in geen enkel geval had kunnen zien aankomen, maar waar je toch mee moet dealen.

En voor hen die aan het begin staan: één van de grootste uitdagingen waar je mee te kampen zult krijgen, is het omgaan met twijfel over jezelf.

Anderen in je omgeving zullen je pogingen bespotten om een groot doel te realiseren, een eigen business te starten of om iets te doen wat in hun ogen onmogelijk lijkt. Je eigen resultaten zullen langzaam komen, en het zal initieel dagelijkse inspanning vergen om kleine winsten te boeken. Geduld en doorzettingsvermogen zijn daarom belangrijk in de eerste fase.

De Camino naar Santiago leerde me een aantal belangrijke lessen.

De tocht door Spanje bracht mijn gezondheid in de betere staat dan ooit tevoren, en het gaf me, in retrospect, de ervaring die nodig was om een succes mindset te hebben – maar dit alles kwam met flinke vertraging.

Terugkijkend kan ik zeggen dat vertrouwen in je resultaten hebben makkelijk is, wanneer je op één of andere wijze de resultaten hebt ervaren. Success builds on success.

Tot die tijd speel je een kansspel en geloof je in de mogelijkheid op succes zonder het werkelijk geproefd te hebben.

Heb je geen tolerantie voor dubbelzinnigheid dan kun je beter persoonlijke ontwikkeling vermijden.

Wat Kun Je Vandaag Doen?

Eén van de dingen die ik deed en nog steeds doe is het focussen op output in plaats van de externe elementen die me naar beneden halen.

Ik mag me dan totaal uit het veld geslagen voelen, maar ik weet dat wanneer ik iets maak, of een productieve actie doe, ik in de richting van mijn doel blijf gaan.

En het mooie van output, is dat het een enorme invloed heeft op je stemming en humeur.

Negatieve emoties zorgen voor negatieve acties. Vice versa geldt hetzelfde: positieve emoties zorgen voor positieve acties.

In je bed blijven liggen of tv kijken bijvoorbeeld, of gebrek aan wat voor actie dan ook – geven je meer beperkingen voor je persoonlijke, relationele, professionele, financiële en gezondheidsontwikkelingen.

Focus je daarentegen op het doen of maken van iets, op het nemen van één klein voorwaarts stapje, dan is het fysieke effect dat je uitstraalt de oorzaak van de gevoelens die je ervaart.

Je vaardigheid om door te blijven gaan ten tijde van emotionele dissonantie kunnen je door de duisternis heen dragen en je naar een staat van congruente activiteiten en gedachten terugbrengen.

Waarom Is Persoonlijke Ontwikkelingswerk Zo Hard?

Voor een ieder die in de hoek van persoonlijke ontwikkeling zit, liefdevolle relaties met anderen wil uitbouwen, beperkende overtuigingen wil overkomen, en grootse idealen wil manifesteren, je weet wat ik bedoel wanneer ik het over goede moed houden en door de twijfel heen vechten heb.

Persoonlijke ontwikkeling is niet een quick-returns model.

En om die reden, zal je je soms afvragen of het werk wat je erin stopt je uiteindelijk de gewenste resultaten zal opleveren.

Ik herinner me dat ik in het begin van mijn “persoonlijke ontwikkelingstraject mijn Practitioner NLP-opleiding had afgerond, en ik me on top of the world voelde.  Niets leek onhaalbaar, en ik had een overdosis positiviteit in mijn bloedbaan zitten dat me voor lange tijd succesvol zou moeten maken.

Toch bleken relaties niet lang stand te houden, bleef financieel succes uit, was een vaste baan niet aan mij besteed, en was het ondernemerschap allesbehalve een positieve uitbetaling op mijn investeringen.

Ik zag dat anderen in de persoonlijke ontwikkelingswereld het goed voor de wind ging, dat ze “succesvol” waren in diverse opzichten, en ik vroeg me af of ik iets fout deed, of dat zij iets deden waar ik geen weet van had.

Ik kan deze vraag niet concreet beantwoorden, maar ik vermoed, zeker retrospectief gezien, dat het een geval van geduld hebben was, alsook de toewijding hebben voor het proces dat ik aan het uitvoeren was.

Het koste tijd om te komen waar ik wilde zijn, en ik moest erin geloven dat mijn acties, dag in, dag uit, me daar zouden brengen.

Ik leerde al snel met persoonlijke ontwikkeling (alsook in de voettocht door Spanje), dat ik elk klein succes moest koesteren, en me moet blijven focussen op mijn commitment van mijn doel, af en toe met blind vertrouwen.

Die motivatie en commitment, zelfs wanneer ik niet al te enthousiast was over mijn vooruitgang, zorgde ervoor dat ik bleef doorgaan.

Het eindresultaat is JARENLANGE successen op diverse gebieden: al vanaf mijn blog-carrière schrijf ik elke week een artikel, ik heb 3 boeken uitgegeven, en de vierde is op komst, de voettocht van 1000 kilometer én de NYC-marathon in mijn benen, ik heb al jaren een fantastische relatie met mijn vriendin, en geef jaarlijks aan duizenden mensen lezingen en trainingen.

Dit is niet iets wat iedereen kan kopiëren. Nog los van levensomstandigheden, hoeveelheid vrije tijd, hulpbronnen of welke andere externe variabele ook simpel gezegd – de meeste mensen hebben niet het doorzettingsvermogen om de race te finishen.

Het Is Geen Blind Vertrouwen

Let wel, dat ik geen promotor ben van blind vertrouwen.  Maar ben eerder een voorstander van constante inspanning over een sterke overtuiging in het resultaat.

Er komt een punt waarin je de inventaris moet opmaken in bepaalde projecten, veranderingen moet maken, of zelfs moet beslissen om sommige dingen gewoon te stoppen.

Jammer genoeg nemen veel mensen maar al te snel de uitgang, en dit gebrek aan actie versterkt enkel het gebrek van reeds aanwezige resultaten.

Het is geen rocket science, maar voor humeurige en imperfecte mensen, is het soms een flinke uitdaging om jezelf te overkomen.

En dit is, en zal het altijd zijn, je grootste uitdaging in het leven.

Als je werkelijk een resultaat wilt realiseren en het succes wilt proeven, dan moet je de noodzakelijke stappen die daartoe leiden nemen. Niet sommige en niet alleen wanneer je een goede dag hebt.

Dit moet congruente en daadkrachtige inspanning zijn, ongeacht externe factoren en omstandigheden of interne roering.

Dus, waarom niet nu wat actie nemen? Wat ga jij vandaag doen om dichter bij je resultaat te komen? Laat je reactie hieronder achter, en ik kom er zeker bij je over terug.

Op jouw succes,

Robert

 

 

 

Als je dit artikel waardevol vond, klik dan bovenaan op de Vind ik leuk knop, en deel dit artikel met vrienden uit jouw netwerk door op de LinkedIn, Mail en WhatsAppknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Frank van Dien schreef:

  Thanks Robert,
  Weer een goed verhaal over volharding, koppige volharding en vertrouwen in de toekomst.
  Goede raad en krachtige pep-talk!
  Bedankt! 🙂

   
 • Pim schreef:

  Dit artikel komt als geroepen;ik zit in een leer-dip, maar nu ga ik gewoon maar door. dank je robert.

   
 • Bas schreef:

  Wat een goed artikel Robert! Ik zorg dat ik een doel in mijn leven heb dat groter is dan mijzelf, dat zorgt ervoor dat ik gedreven blijf door het resultaat, ook als ik zelf een mindere dag heb.

   
 • Sabine Francet schreef:

  De laatste twee weken liet ik m’n tijd vooral opslokken door gepieker over het huis waar ik nu woon en waarvoor nieuwe en duidelijkere afspraken dienen gemaakt te worden, en dat valt me zwaarder dan ik eerst wou toegeven. Toch blijf ik hierin m’n eigen verantwoordelijkheid nemen en aangaan wat ik zal kunnen dragen op financieel vlak.

  Elke dag opnieuw probeer ik de situatie uit verschillende hoeken te bekijken en dat heeft me doen realiseren dat m’n droom om hier mijn oude dag te slijten misschien niet zal lukken; ten eerste financieel en ten tweede omdat andere mensen ook akkoord dienen te gaan met bepaalde compensaties naar mij toe.

  Het is nieuw voor mij om nu ook op dat vlak mijnn mannetje te leren staan. Dus één dezer dagen zal ik weten of het wettelijke en mijn financiële plaatje zullen matchen en of die andere persoon daar dan nog mee akkoord zal gaan.

  Ik ben altijd een dromer geweest en nu is het m’n leerschool om in te zien dat het misschien niet haalbaar zal zijn.
  Ik meen oprecht dat het goed is zoals het is, maar daarom is het niet makkelijk want als hoog sensitief persoon zit ik nu te veel in mnijn hoofd.

  Deze situatie maakt me nu realistischer doch ook dapperder en vooral ook heel goed beseffende dat het nodig zal zijn om bij een eventueel volgende woning nog duidelijker te zijn over mijn visie en doel en, last but not least, of de andere daarin kan en wil meegaan en dat ook op papier zal zetten. Haleloeja

  HEEL VEEL DANK VOOR JOUW REALISTISCHE VISIE OP DE ZAKEN

   
 • Marilyn schreef:

  En vergeet niet…. af en toe uitblazen bij vrienden, je even gekoesterd en gezien voelen ? geluk bestaat uit doelen, oplaadpunten en mensen.

   
 • >