De 7 Sleutels tot Motivatie

Alles Over Doelen Stellen en Behalen

0  comments

Hoe komt het dat je dagen hebt waar je zo gemotiveerd bent en gewoon in de flow zit van vooruitgang, terwijl je op andere dagen gewoon niet van de bank te trekken bent en je het zoveelste seizoen op Netflix zit te kijken?

Sommige mensen hebben gewoon die drive, die ambitie, die honger om succes te bereiken, terwijl anderen het niet hebben… althans zo doen we onszelf maar al te vaak geloven.

Alles komt neer op slechts één ding: motivatie.

Maar de meeste mensen weten niet waar motivatie vandaan komt. Vaak denken we dat er ooit een dag komt waarop we motivatie hebben, wakker worden en gemotiveerd zijn.

Denk eens aan de volgende metafoor: de krachtcentrale heeft niet zozeer energie, het creëert of genereert energie. Op dezelfde manier hebben wij geen motivatie; we genereren motivatie.

Zodra je weet waar motivatie werkelijk vandaan kom, kun je het cultiveren en doen groeien.

Er zijn 6 hoofdzakelijke drivers die motivatie bij je laten genereren.

1. Ambitie

Bij de meeste mensen staat de ambitie-thermostaat te laag. Ze hebben zich neergelegd bij een lage mate van ambitie, omdat ze in het verleden teleurgesteld werden, of omdat iemand ze uitlachte; iemand die hen niet steunde toen ze met creatieve ideeën kwamen. De mate van ambitie is daarom vandaag de dag aan de lage kant.

Wil je meer motivatie krijgen, zorg dan voor meer ambitie. Durf opnieuw te dromen. Wat je wilt doen, welke impact je wilt maken, hoe je wilt bijdragen aan een betere wereld. Doe dit niet alleen met Nieuw Jaar, maar doe dit juist elke dag. Vraag jezelf af: wat wil ik? Waar ligt mijn verlangen? Houd je ambities recht voor je neus, zodat je de vlam van motivatie gaande houdt.

2. Verwachting

In de psychologie wordt verwachting of expectancy omschreven als: niet alleen geloof je dat het mogelijk is, maar dat je het ook kunt doen’. Jij hebt de persoonlijke controle, de autonomie, de zelfredzaamheid. Het is de zekerheid in je gedachten die zegt dat je weet hoe je iets moet uitzoeken, hoe je het proces van vooruitgang kunt blijven voortzetten

Met andere woorden: je verwacht dat je dromen uitkomen, en je verwacht dat je de kracht hebt, alsook het zelfvertrouwen, om het voor elkaar te krijgen.

De uitdaging is, dat je soms de ambitie hebt, maar dat de droom weggaat, bijvoorbeeld vanwege andere mensen om je heen. En andere keren hebben mensen de ambitie en de droom, maar geloven ze niet volledig in zichzelf dat ze in staat zijn om verder te komen.

3. Focus

Waar je je op focust, groeit. Dit geldt voor je gedachtes, gevoelens, en leidt uiteindelijk tot de handelingen die je in respons daarvan, doet. Je kunt jezelf trainen in de manier van focussen, alsook waar je daadwerkelijk je focus op richt. Focus je op wat je niet wilt, dan neemt je motivatie af, en dus ook je bereidheid om tot actie over te gaan. Focus je juist meer op je doelen, je resultaten, de gevoelens die je wilt ervaren of het soort werk dat je het liefste zou willen doen, dan groeit daarmee je motivatie en bereidwilligheid om de volgende stap te nemen.

4. Inspanning

Hoe lomp het ook mag klinken, inspanning geeft je meer motivatie om meer inspanning te leveren. Vaak vergt het enige initiële inspanning om ergens aan te beginnen, maar zodra we een beetje goed onderweg zijn, dan is het de voortzetting van de inspanning die juist voor meer motivatie zorgt. We houden er allemaal van, als iets afgerond is; het voelt goed, creëert rust in je hoofd, en biedt je de gelegenheid om prioriteiten opnieuw te stellen aan wat nu belangrijk is. De hoeveelheid inspanning om iets te doen staat in directe correlatie met de mate van motivatie die je ervaart. Een productieve en effectieve manier om inspanning in te zetten voor meer motivatie, is door dagelijks 3 (sub)doelen van je lijst te realiseren. Op die manier blijf je voortuitgaan, en bouw je meer momentum op. En momentum is motivatie.

5. Attitude

Je houding of attitude is superbelangrijk voor de mate van motivatie die je wilt ervaren. Geloof je dat de wereld somber, kansarm en probleemrijk is – dan vertaalt die zienswijze zich in je gedrag. Je handelt anders, dan wanneer je in elke vezel van je lichaam gelooft  dat er meer mogelijk is, dat je verder kunt komen, gelukkiger kunt zijn en meer succes kunt behalen.

Een simpele manier om je attitude te optimaliseren is door je te omringen met mensen bij wie jij je op je gemak voelt, die je inspireren, die een treetje hoger staan en je willen helpen om verder te komen. Of het nu gaat om het aspect van plezier, geluk, voldoening, aanwezigheid, mindset of wat dan ook; spiegel hun gedrag, kopieer hun acties en leer om met eenzelfde tong te praten.

6. Omgeving

Al in de eerste klas van de middelbare school leerde een lerares me, dat hoe ik mijn omgeving inricht, bepalend is voor mijn motivatie en mijn resultaten. Van de manier waarop je je bureau inricht en hoe je het prettigst werkt, tot de mensen met wie je je graag omringt elke dag. Hoe je uiterlijke wereld er uit ziet, heeft een impact op hoe je innerlijke wereld ervaren wordt. Een kind dat in de speeltuin speelt heeft een andere manier van handelen en motivatie, dan een kind dat bij de tandarts zit. Door een omgeving voor jezelf te creëren van mensen, plekken, en structuren die je aanmoedigen om in actie te komen, ervaar je meer motivatie om te ‘spelen’ en dus om met plezier dichter bij je doelen te komen.

7. Ikigai

Dit gekke Japanse woord betekent meer dan alleen je doel of doelstelling. Het is de reden waarom je doet wat je doet. In het Engels noemen ze het purpose, en het leven on purpose of met een duidelijke Ikigai motiveert sneller en makkelijker, dan wat dan ook. Je zou het kunnen zien als innerlijk ‘weten’ waarom je iets wilt of iets doet, zelfs waarom je bestaat.

Met name in uitdagende tijden is het leven met jouw Ikigai van groot belang. Door jezelf eraan te blijven herinneren wat je beweegredenen zijn, wat je eigen persoonlijke missie of visie is op het leven, pak je de grootste beweegreden(en) vast en herinner je jezelf dat wat je doet, belangrijk voor je is. In de psychologie noemen ze dit intrinsieke motivatie, en het is deze mate van ‘weten waarom je het doet’ dat zorgt voor motivatie en beweging.

Ik geloof dat we allemaal deze 7 sleutels kunnen trainen of ontwaken bij onszelf. Hoewel je misschien niet de ideale mindset of motivatie hebt om gelukkiger, gezonder en succesvoller te leven, weet ik zonder meer dat, met uitzondering van #7, alles te trainen en ontwikkelen valt. En voor wat betreft jouw Ikigai… wel, dat is iets waarvan ik 100% zeker ben dat je die hebt; het is alleen een kwestie van tijd en introspectie om erachter te komen wat de jouwe is.

Laat me je de vraag van vandaag stellen over motivatie: Waarvoor heb jij vandaag motivatie nodig om een stap vooruit te nemen en dichterbij te komen naar hoe je wilt leven? Laat je reactie hieronder achter, en ik zorg dat ik op je comment terugkom.

Op jouw succes,

Robert

 

Deel dit artikel door op de sociale mediaknoppen hieronder te klikken, zodat vrienden uit jouw netwerk ook van deze informatie kunnen profiteren.Tags

hoe krijg je motivatie?, Ikigai, motivatie, wat is ikigai


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!