maart 27

4 comments

Bevrijd Jezelf Uit Je Mentale Gevangenis

By Robert


De mind. Het is het deel van ons waar we denken, voelen, ervaren, en waar onze diepste overtuigingen en waarden liggen die onze eigen realiteit vormen. Hoewel de mind zich niet beperkt tot je hoofd, heeft het wel grote invloed op wat er in je hoofd afspeelt – en daarmee is het de cipier van je mentale gevangenis.

Wat is jouw mentale gevangenis?

We leven in een wereld waar we steeds meer met ons hoofd doen en steeds minder met ons lichaam. Vraag een willekeurige voorbijganger op straat (als je durft) naar wat iemand vindt van de wereldproblematiek, zoals klimaatverandering, vaccinaties of de toekomst van de werkgelegenheid, dan is in negen van de tien gevallen het antwoord rationeel en mentaal van aard.

Je mentale gevangenis is dan ook de set van overtuigingen en bijbehorende gedragingen die je vasthouden en niet laten doorgroeien tot de man of vrouw die je bestemd bent te zijn. Elke spijl, een overtuiging die je klein houdt, elke muur, een gedrag of gewoonte die je in z’n greep houdt. Het slot, de continue bevestiging van buitenaf en binnenuit, dat we leven in een wereld van enorme onzekerheid, angst en gevaar, en daarom dus te allen tijde waakzaam moeten blijven voor alles wat er mis kan gaan. Geen wonder dat sommigen geloven dat hun gevangenis de beste plek is om in te verblijven.

De mentale gevangenis en diens spijlen worden hierdoor enkel versterkt; immers, de redenatie en rationalisering van wat er mis is in de wereld zorgt voor een vergrote focus op wat er niet werkt. Hoe meer je focust op wat er niet is, niet goed is of niet werkt, hoe ongelukkiger je je voelt.

Dit is exact de reden waarom media je elke dag opnieuw een uitgebreid menu van gevarieerde dramaonderwerpen voorschotelt; slecht nieuws, zo is gebleken, verkoopt vele malen beter dan goed nieuws.

Onwetend en onwelwillend versterken we onze mentale gevangenis meer en meer door anderen steeds meer en meer te laten beslissen wat de richting mag worden waarin we gezamenlijk opgaan – als een kudde schapen, geleidt naar het abattoir.

De Cipier en de Gevangene
Maar zelfs zonder de media buiten onszelf kampen we vaak, zonder het te weten met overtuigingen die ons in die mentale gevangenis houden. Overtuigingen als “Ik kan het toch niet”, “Ik ben te oud”, “Ik heb een handicap”, of “Ik heb geen geld”.

Die overtuigingen komen niet van jezelf. Ze zijn afkomstig van anderen; mensen met goede bedoelingen zoals je ouders, vrienden, leerkrachten. En ook al hoeven deze mensen niet elke dag meer in je leven aanwezig te zijn, hun opmerkingen en acties die destijds een diepe emotionele indruk hebben gemaakt, spelen vandaag de dag nog steeds een rol in nagenoeg alles wat je doet, zij het vanuit je onderbewustzijn.

Dat maakt je, zonder het te weten, tot de cipier én de gevangene van je mind. Omdat je zelf hebt toegelaten wie en wat voor indrukken een grote rol op je uitoefenden, werd de rol van cipier toegekend aan jou. Tegelijkertijd, zonder er erg in te hebben, bouwde je steen voor steen muren om je heen die je uiteindelijk zouden maken tot de gevangene van je mind. De huidige status quo, de manier waarop je nu leeft, gelooft wat er mogelijk is, je normen, waarden, zienswijzen, je gedragingen en attitudes – allen hebben ze een niveau bereikt waarin je bent gaan geloven dat “dit het is”.

Bevrijd Jezelf Uit Je Mentale Gevangenis

Natuurlijk kun je een ontsnappingspoging wagen door met veel energie en inzet en motivatie grootse stappen te nemen richting je persoonlijke vrijheid. Door jezelf op te peppen, dingen radicaal anders te doen, een nieuwe outfit te kopen en vanaf nu enkel nog maar positief in het leven staan, klinkt het aannemelijk om te geloven dat dit de weg is naar je vrijheid.

Toch is er slecht nieuws.

Grote zevenmijlslaarzen zitten vaak niet lekker. Ze hebben niet de juiste pasvorm, lopen oncomfortabel en hebben veelal de neiging om van elke stap een pijnlijke en moeizame belevenis te maken. Zou het niet fijner zijn als je ontsnapping uit je mentale gevangenis effectiever verloopt, zodat je er zeker van bent dat je nooit meer terug hoeft?

Niet Ontsnappen, Maar Slopen

Je mentale gevangenis: het geheel van beperkingen die je mind door de jaren heen heeft opgenomen en geassimileerd als eigen, en als waarheid. Die mentale gevangenis is niet echt, dus waarom zou je er dan van willen ontsnappen, wetende dat elke poging je vroeg of laat toch weer terugbrengt in die cel van ontevredenheid, ongemak en tekortkoming? Als deze onzichtbare gevangenis zo moeilijk is te ontsnappen, waarom überhaupt dan proberen?

In plaats van tevergeefse pogingen te wagen om uit de mentale gevangenis te komen, en te blijven, werk je effectiever door je gevangenis steen voor steen en spijltje voor spijltje af te breken, zodat je permanent afrekent met overtuigingen die je dwarsbomen en klein houden, gedragingen en gewoontes die je geketend en geschakeld in hun greep houden, en omgevingsfactoren die je doen geloven dat er geen sleutel meer is naar je eigen ultieme vrijheid.

Of je nu leeft met een handicap en gelooft dat je niet voor de volle honderd procent kunt meedraaien in de maatschappij, of je ervaart een gebrek aan zelfvertrouwen vanwege (een) ervaring(en) uit je verleden en dientengevolge kansen misloopt omdat je het moeilijk vindt om voor jezelf te gaan staan. Of je bent al enige tijd single en hoort dat stemmetje in je achterhoofd dat zegt dat je misschien voor altijd zo zal blijven. Of je beleeft weinig plezier meer aan je werk, maar bent ervan overtuigd dat je je tijd moet uitzitten, omdat je anders geen zekerheid meer hebt – zeker als daar ook nog verantwoordelijkheden bijkomen, zoals het opvoeden en voorzien van noodzakelijkheden voor je kinderen.

Feit is, dat we allemaal, in meer of mindere mate en voor korte of langere tijd in onze eigen mentale gevangenis leven. Ik hoop dat je inziet dat deze gevangenis grotendeels bepaalt hoe gelukkig en succesvol we zijn, dat we zelf verantwoordelijk zijn voor het afbreken ervan, en dat elke actie die we doen, bijdraagt aan de permanente bevrijding van onze eigen mind.

Voordat ik afsluit, wil ik je graag een aantal simpele en makkelijk toe te passen tools meegeven, die je helpen om te bevrijden uit je mentale gevangenis.

1. Kies Je Eigen Nieuws
Elke dag gebeurt er wel iets dat de moeite waard is om je in te verdiepen. Ik heb het niet over de rampen, oorlogen, dramatische gebeurtenissen in de maatschappij en de economie die door elke nieuwszender elk uur wordt verspreid – ik heb het over nieuwe ontwikkelingen die bijdragen aan onze maatschappij, verhalen die je inspireren en reportages en interviews over mensen die een bijdrage leveren aan het creëren van een betere wereld.

2. Analyseer Je Gevangenis
Als je je mentale gevangenis zou beschrijven, uit welke overtuigingen, gedragingen en gewoontes zouden die dan bestaan? Schrijf deze op, en onderzoek vervolgens of deze je ondersteunen of beperken. Wanneer ze je beperken om in vrijheid te leven (dat wil zeggen: leven zoals jij dat wilt), stel jezelf dan de vraag: wat kan ik hiervoor in de plaats zetten? Focus op iets wat wel voor je werkt en neem de dagelijkse acties om deze nieuwe overtuiging of gewenste gewoonte te integreren in je dagelijks leven.

3. Omring Jezelf Met Helden
We hebben allemaal mensen naar wie we opkijken. Op elk belangrijk gebied in ons leven is er wel iemand te vinden die ons in directe of indirecte manier kan leren wat zij al vaardig zijn. Leer van vrienden, familieleden, collega’s, mensen op het internet die jou op de voor jouw beste manier kunnen helpen je horizon te verbreden en de mentale gevangenis helpen af te breken.

4. Boost Je Zelfvertrouwen
Je zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfbeeld hebben directe invloed op je humeur, emoties, gedrag en je acties. Wanneer je sterk in je schoenen staat en iets op het punt staat iets nieuws te ondernemen, is het niet de angst voor het onbekende dat je tegenhoudt, maar eerder het geloof in jezelf dat zorgt voor de moed om de eerste stap te nemen. Het mooiste is, dat je je zelfvertrouwen en eigenwaarde kunt trainen. Download het eBook “Sterker Dan Ooit” door hiernaast je naam en e-mail in te vullen, en ontvang meer dan 50 tips om direct je zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten.

5. Vind jouw Ikigai
Ikigai is Japans voor bestaansreden. In het Engels wordt dit purpose genoemd, en de reden waarom dit zo belangrijk is, is omdat een ikigai-mindset je in staat stelt veel verder te komen dan een resultaten mindset. Of je reeds weet wat jouw ikigai is of niet, door bewust en nieuwsgierig te blijven naar wat het is, dat jou elke dag opnieuw in staat stelt om meer te betekenen voor de wereld in en om je heen, een purpose biedt je vaak meer paardenkrachten om muren, obstakels en hindernissen te overkomen, dan een mindset dat gefixeerd is op een resultaat.

Dit is mijn vraag voor jou vandaag: wat ben jij bereid te doen (of doe je al) om jouw mentale gevangenis voorgoed af te breken?

Laat hieronder jouw reactie achter, en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel waardevol vond, deel dit artikel dan met vrienden uit jouw netwerk door op de Facebook, Mail en WhatsAppknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

 • Dit artikel komt als geroepen: ik ga vandaag met de sloop van mijn gevangenis beginnen (lang genoeg binnen gezeten)!

   
 • Robert, wederom een goed artikel; ik heb mijn limiting beliefs ontmaskerd.

   
 • Hoi Robert, inderdaad weer een goed artikel, dankjewel!

  Frank

   
 • Het is goed om te allen tijde je bewust te blijven van wat er in je bewustzijn gebeurt. Daarnaast is het erg belangrijk om ook naar je onderbewustzijn te kijken, en te ontdekken welke overtuigingen daar nog kunnen schuilen die je niet ondersteunen.

  Ondanks mijn vele jaren in persoonlijke ontwikkeling, en het volgen van honderden workshops, seminars en trainingen, merk ik zo nu en dan nbog steeds op dat er een overtuiging naar boven komt die me meer in de weg staat dan ondersteunt. Gelukkig zijn er voldoende tools aanwezig om hier korte metten mee te maken – maar het blijft belangrijk om waakzaam te zijn aan de deur van je mind.

   
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >