april 3

1 comments

Wat Is De 80/20 Regel En Hoe Verandert Dit Jouw Leven?

By Robert


Als je geïnteresseerd bent in het verkrijgen van maximale resultaten met minimale inspanningen, dan is het toepassen van de 80/20 regel op elk vlak van je leven een goed idee.

De 80/20 regel klinkt als iets statistisch, en in zekere zin is dat het ook. Deze regel vindt zijn oorsprong bij de Italiaanse econoom Wilfredo Pareto, en wordt daarom ook vaak het Pareto principe genoemd.

Pareto schreef, dat in de economische wereld 80 % van de resultaten afkomstig zijn van 20% van de inspanningen.

Wat interessant is om te vermelden, is dat dit principe blijkt te kloppen in nagenoeg alle aspecten van de wereld waarin je leeft en waar het toegepast wordt.

NB: Er wordt veel gegeneraliseerd wanneer het aankomt op het toepassen van de 80/20 regel. Niet altijd zijn de nummers exact 80% en 20%, maar kunnen deze afwijken naar 78%/22% of 85%/15%. De leidraad echter, is dat het overgrote deel van je resultaten afkomstig is van kleine, belangrijke acties.

Dit is wat Wikipedia erover te zeggen heeft:

“Deze regel is door Joseph Juran veralgemeend, en hij ontdekte dat de 80-20-verhouding op heel veel aspecten toepasbaar is. Deze regel beschrijft dat 80% van de uitkomsten verklaard kan worden door 20% van de oorzaken. “

Of het nu exact 80%/20% is, of dat de nummers enigszins afwijken is in deze ondergeschikt. Wat belangrijk is, is dat er in je leven bepaalde activiteiten zijn, die je doet (je 20 procent) die voor de meerderheid (je 80 procent) van je geluk en output zorgen.

Misschien verwachtte je dat ik zou zeggen dat 20% van je input voor 80% van je financiële resultaten zorgt, en dat klopt. Er zijn waarschijnlijk een handjevol activiteiten die je elke week doet die voor de overgrote meerderheid van je inkomen zorgen. Je kunt zeker de 80/20 regel toepassen in je werk en business, maar ik denk dat happiness en je algehele gevoel van geluk betere variabelen zijn om op te focussen. Geld speelt zeker een belangrijke rol in je geluk en je geld wordt beïnvloed door de 80/20 relaties – maar het is enkel een component dat zorgt voor je overall well-being, en het is dit, dat je hoofdfocus zou moeten hebben.

Voorbeelden van de 80/20 Regel

Er zijn veel economische voorbeelden te vinden, waar de 80/20 regel van toepassing is: zo is bijvoorbeeld de verspreiding van rijkdom en hulpbronnen voor het grootste deel in handen van een kleine groep mensen. Er zijn ook businessvoorbeelden, waar zo’n 20 procent van de medewerkers zorgen voor 80 procent van de output in een organisatie, of 20 procent van de klanten die zorgen voor 80 procent van de omzet. Hoewel dit geen harde vuistregel is, en er tal van bedrijven zijn waar de nummers anders zijn dan de 80/20 verdeling, valt er vaak genoeg wel te zien dat er een minderheid is die voor een meerderheid zorgt.

Kijk je naar je dagelijkse gewoontes op een micro-niveau, dan kun je zien dat de 80/20 regel ook hier opgaat: de meeste telefoontjes die je over een dag hebt zijn waarschijnlijk gericht op een klein select groepje mensen; het grootste gedeelte van je geld gaat op aan een aantal dingen, zoals huur, hypotheek of eten. En er is een grote kans dat je de meeste tijd doorbrengt met een paar mensen uit je hele netwerk.

Ik zal je laten zien hoe ik de 80/20 regel in mijn leven toepas, ook al is dat soms niet altijd even bewust, en wat voor resultaten het mij tot nu toe heeft opgeleverd.

Mijn 80/20 Regel

Ik ben in mijn leven vaak genoeg de 80/20 regel tegengekomen, en dan is er een correlatie te vinden tussen deze regel en mijn passie(s) en kerncompetenties, zoals bloggen, schrijven en spreken. De tijd die ik doorbreng met dagelijks schrijven zijn doorgaans de uren, die ik als mijn money-time beschouw. Niet alleen krijg ik hier financieel de meeste voldoening uit, maar ook zeer zeker voor wat betreft mijn gevoel van voldoening en geluk, want het zijn deze uren waar ik, zeker als ik in de creatieve flow zit, zonder moeite, mijn kennis en gedachten op het digitale papier kan zetten en weet dat ik goede informatie heb geleverd.

Ik vermoed dat jij me een gelijkend verhaal kunt vertellen. Er zijn momenten waar je het gewoon zo naar je zin hebt, dat je output op z’n hoogtepunt is. Hoewel je passieactiviteiten op dit moment wellicht nog niet de rekeningen betalen, zodat je nog steeds verplicht bent om andere taken te blijven doen en je nog niet volledig in je passie kunt opgaan, zal ik het later in dit artikel hebben hoe je met de 80/20 regel je passie wel kunt gaan leven en ervoor kan zorgen dat het ook de financiële kant beslaat, waar je naar verlangt.

Er zijn momenten waarop ik mijn tijd verspil aan taken waar ik geen plezier aan beleef of waar ik niet goed in ben – zo staat boekhouding niet op mijn fun-lijst, en moet ik af en toe zuchten bij de gedachte van SEO op mijn website. Hetzelfde geldt voor het redigeren, proeflezen en de grafische kant van mijn werk – het liefste laat ik dit over aan professionals die hier wel hun passie in vinden.

Een deel van mijn tijd besteed ik aan het uitstellen of inefficiënt werken aan dingen die weinig meerwaarde opleveren. Vaak gebeurt dit wanneer ik me moe voel of fysiek niet goed in mijn vel zit. Er zijn momenten waarop ik een tekort heb aan mentale doorzettingsvermogen om mezelf te motiveren productief te zijn (en man, wat zijn mijn artikels slecht wanneer ik moe ben!), maar ik ben ermee bezig en ik word beter in efficiënter werken en het verminderen van tijdverspilling.

Wanneer ik me in zo’n staat bevind, dan is het beter om nieuwe informatie tot me te nemen – zoals het lezen van een boek of het volgen van een training –  dan om iets kwalitatiefs te produceren; maar het krijgen van input – leren – is een goede en waardevolle investering van mijn tijd wanneer ik me niet 100 procent metaal fit voel.

Hoe Leef Je Een 80/20 Lifestyle?

Wanneer je je leven in kleinere stukjes opbreekt, dan is het makkelijk om een 80/20 ratio te ontdekken op diverse vlakken. De truc is, zodra je de belangrijkste happiness-elementen hebt vastgesteld, om alles in harmonie met elkaar te laten werken en om deze 80 procent activiteiten, die je weinig tot geen plezier opleveren, te vermijden.

De boodschap is simpel genoeg: focus je op de activiteiten die je de beste resultaten opleveren. Dit geldt zowel voor je business of werkleven alsook voor je ‘andere’ leven (ik denk dat ze allemaal onderdeel uitmaken van je ‘leven’, maar ik weet dat veel mensen graag het onderscheid willen maken). Het probleem voor de meeste mensen is het vinden van een manier om te kunnen leven van iets dat je echt leuk vindt om te doen – laten we daarom daar eens op focussen.

Ik weet zeker dat je wel eens van de term “struggling artist” hebt gehoord – het stereotype artiest (muzikant, schilder, kunstenaar) worstelen om ontdekt te worden en lange dagen steekt in werk wat nagenoeg niemand wil doen. Het zou je niet moeten verbazen dat de ratio van artiesten, die ontdekt worden en werkelijk een naam voor zichzelf weten te maken de 80/20 regel volgt; slechts een klein percentage komt daadwerkelijk zo ver.

Hetzelfde kan gezegd worden voor ondernemers. Hoeveel van jullie die dit artikel nu lezen werken voltijd in een baan die weinig voldoening oplevert, terwijl je worstelt met het opzetten van je eigen business waarin je al je passie en creativiteit kwijt kunt?

De trieste werkelijkheid is, dat de meeste mensen in de wereld enkel hun passie volgen in het weekend, terwijl ze de rest van de week vastzitten of zich vast voelen in een baan waar ze lang niet alle plezier en voldoening uit kunnen halen. Slechts een kleine hoeveelheid leeft dagelijks hun passie in wat ze doen en bepalen hoe ze hun leven willen leven en wat ze willen doen. Als jij één van die speciale mensen wilt worden die het leven leven op hun voorwaarden, dan zijn hier een aantal dingen die je kunt doen.

Focus Op Je Passie, Niet Op Materiële Bezittingen

Het simpele feit is dat niet iedereen beroemd kan zijn. Niet iedereen zal een bedrijf opzetten dat miljoenen omzet per jaar genereert. Ik zal je niet vertellen dat je dit niet moet najagen – ik ben er zelf mee bezig deze doelen te realiseren – maar je kunt daarentegen vandaag al wel slimmer werken om een grotere voldoening te halen uit je leven, en dat is precies wat een 80/20 lifestyle betekent. Het mooiste is nog, dat de waarschijnlijkheid dat je een beroemde artiest of ondernemer wordt, groter wordt wanneer je je leven tweakt volgens de 80/20 Regel, omdat je dat, wat je het beste doet, vaker inzet.

Het eerste wat je moet vaststellen, en dit is vaak het moeilijkste, is wat het precies is waar je gepassioneerd over bent. Sommige mensen kunnen dit makkelijk vaststellen – “ik wil een beroemde artiest/schrijver/zanger/pianist worden”, “Ik wil graag mijn eigen bistro/makelaarskantoor/coachingpraktijk opzetten”, terwijl andere mensen eerder een vaag idee hebben en weten wat ze niet willen: “Ik wil niet “Ik wil geen 9-tot-5-baan” of “Ik wil graag een business opzetten”, waarbij de specifieke details nog niet uitgezocht zijn. Als je nog niet weet wat je passies zijn, dan raad ik je aan om een passietest te doen. Test jezelf. Je hoeft niet altijd te blijven doen wat je níét leuk vindt totdat je bij toeval achter komt wat het is dat je wél leuk vindt.

Output vs. Input

Ik wil het graag nog even hebben over output versus input voordat we verder gaan. De meeste mensen zijn goede consumenten –  we zijn goed in het krijgen van input. De kans is groot dat je makkelijk kunt opnoemen wat het is waar je plezier aan beleeft in je leven: uit eten gaan in mooie restaurants, junkfood eten, boeken en tijdschriften lezen, naar feestjes en clubs gaan, films en dvd’s kijken, naar muziek luisteren, nieuwe mensen ontmoeten, op het web surfen, seks hebben, een sport beoefenen en natuurlijk shoppen. Al deze activiteiten zijn in meer of mindere mate inputs, wat betekent dat je de output van andere mensen consumeert.

Je zou sommige van deze activiteiten als passie kunnen beschouwen, maar het is moeilijk om een passie te onderhouden wanneer je enkel dingen tot je neemt. Om een 80/20 lifestyle aan te moedigen moet je activiteiten zien te lokaliseren die passies zijn, omdat je daarmee output creëert voor anderen om van te genieten. Ja, je kunt betaald worden om seks te hebben, om films te kijken, in restaurants te eten en om boeken te lezen, maar de kans is groot dat je er geen lange termijn voldoening of duurzaamheid uit haalt of er wordt van je gevraagd om iets terug te geven als deel van je betrokkenheid – dat is je output, de waarde die je levert.

Het is prima om in een restaurant te eten en het als je passie te bestempelen, zolang je ook de intentie hebt om output te creëren, bijvoorbeeld door je eigen restaurant te beginnen of je eigen restaurant review website te starten, of een nieuwsbrief of magazine op te zetten, of zelfs wanneer je een chef-kok wilt worden.  Als je graag naar muziek luistert, dan vindt je het misschien ook tof om je eigen muziek te produceren of om de muziekindustrie als journalist onder te loep te nemen middels je eigen blog.

Enkel door output te produceren dat door andere mensen kan worden ‘genuttigd’ of ‘geconsumeerd’ zal het je lukken om van je passie een duurzame inkomstenbron te maken. Ik ga ervan uit dat je dit reeds begrijpt, omdat ik me kan voorstellen dat je al eens iets voor anderen hebt gecreëerd of ergens aan gewerkt hebt dat meerwaarde bood voor anderen – en het jou de grootste mate van voldoening gaf. Mocht je doelloos door het leven gaan, of je neergeslagen voelen omdat je geen idee hebt waar je passies zijn om de 80/20 Regel toe te passen, dan is de makkelijkste en simpelste stap om creatief te worden en iets voor anderen te doen; produceer output! Je zult nooit voldoening vinden in het consumeren.

De 80/20 Lifestyle Blauwdruk

Om te beginnen met een 80/20 leven, is er maar één ding wat je vandaag hoeft te doen, en dat is om je te focussen op dat wat je heerlijk vindt om te doen.

Part time werk – part time passie.

Veel mensen werken een fulltimebaan, wat betekent dat ze hun passie na kantooruren kunnen inzetten of dit doen tijdens het weekend. Als jij jezelf hierin herkent, dan vermoed ik dat je eerder te maken hebt met een 20/80-verhouding in plaats van een 80/20 ratio. Je besteed te veel tijd aan werk dat je waarschijnlijk niet leuk vindt en bent niet gemotiveerd in je werk. Dit is niet goed, noch voor jou, noch voor het bedrijf of de organisatie waar je werkt; je valt niet in de 80/20 categorie van medewerkers van dat bedrijf en tegen de tijd dat je thuiskomt, voel je je te moe om je op je passie te storten. Je hebt het gevoel dat je snel nergens naartoe gaat. Deze lifestyle is voor niemand goed, omdat alle relaties in de 80 procent vallen die voor 20 procent van de waarde zorgen. Je krijgt er weinig voor terug en de mensen voor wie je werkt krijgen weinig van jou.

Als jij jezelf hierin herkent, dan is het belangrijk dat je de ratio begint om te draaien. Verminder de tijd die je aan een baan besteed waar je geen plezier aan beleeft, en vergroot daarentegen juist de tijd die je spendeert aan je passies. Misschien zeg je nu dat je dit niet kan, omdat je het geld hard nodig hebt, maar ik vermoed dat je lang niet zoveel nodig hebt als dat je denkt nodig te hebben. De meeste mensen kunnen rondkomen met een parttimebaan, maar kiezen ervoor om meer te werken, omdat ze meer spullen willen hebben. Als je anderen om je heen ziet genieten van materialistische spullen, dan is het erg verleidelijk om dat ook te willen. Dat wat je wilt begint zwaarder te wegen dan dat wat je nodig hebt; iets wat waarschijnlijk onze grootste valkuil is in onze moderne, door advertentie gestuurde, materialistische maatschappij.

Ik zeg niet dat je als een pauper moet leven, maar onthoudt dat ware happiness en geluk komt van dat te doen waar je het meeste plezier aan beleeft, en niet van meer geld verdienen. Geld verdienen omwille van het verdienen van geld werkt niet. Volg je je hart in   je passie daarentegen, dan vergroot je daarmee de kans op een hoger inkomen, omdat je de kwaliteit van je output ook hoger wordt. Focus je energie op het verhogen van je investering in het verbeteren van je kerncompetenties – en je zult meer dan tevreden zijn met wat je als gevolg kan oogsten.

Ga terug naar een werkweek van drie dagen, en besteed meer tijd aan het aantrekken van nieuwe klanten, het verkrijgen van meer optredens om te zingen, meer tijd vinden aan het schrijven van je boek, het ontwikkelen van je uitvinding of het coderen van je software – of wat het dan ook is dat je werkelijk wilt doen.

En moet je van je passie geen geldgenererende onderneming willen maken, dan is de 80/20 lifestyle toch een goed idee. Als je voornaamste belang niet het geld maar je muziek is, waarom spendeer je dan zoveel tijd aan het verkrijgen van meer geld dan je nodig hebt? Ja, je doet er goed aan om je toekomst te plannen en een appeltje voor de dorst te hebben, maar voor je muzikale ziel hoeft het toch zeker niet de meerderheid van je tijd en inspanningen te beslaan. Je kunt ook gelukkig zijn zonder die villa aan het strand, en je weet maar nooit, als je meer tijd aan je muziek besteedt en je de financiële vruchten plukt van je albumverkopen; die villa aan het strand kan op die manier toch nog werkelijkheid worden. En zo niet, dan ben je in ieder geval een stuk gelukkiger omdat je je enthousiasme volgt in plaats van de euro’s.

Als financiële vrijheid belangrijk voor je is en een groot deel uitmaakt van je plannen, zie dit dan als de eerste fase en werk om je passie om te zetten in zaken die je geld opleveren. Vergroot je business klant voor klant, optreden voor optreden of verkoop voor verkoop, blijf de tijdsratio tussen je werk en je passie bijstellen, terwijl je business in omvang toeneemt om jou te kunnen ondersteunen en jij niet langer afhankelijk bent van je baan voor het inkomen. Zoek naar 80/20 activiteiten in alles wat je doet en laat dat wat inefficiënt is zo snel mogelijk vallen.

Laat Angst Je Niet Tegenhouden

De voornaamste reden waarom mensen niet hun dromen achternajagen of toewerken naar het realiseren van hun echte doelen, is angst. Angst voor een gebrek aan zekerheid, een lager salaris en een onbekende toekomst houdt mensen vast in hun onbevredigende gewoontes. Dat pad leidt naar teleurstelling, depressie, een slechte gezondheid, verminderde eigenwaarde, een lager inkomen en uiteindelijk een vroege dood. En wie wil dat nou?

Laat angst niet de reden zijn waarom je niet je doelen bereikt. Stop, ontdek je echte passie, onttrek geld lang genoeg uit de optelsom, zodat je kunt denken zonder je zorgen te maken over financiën, en maak plannen om je in de richting van je 80/20 lifestyle activiteiten te begeven. Maximaliseer waar je goed in bent. Vind die activiteiten die de meeste resultaten opleveren voor jou en je business, en stop je energie in die dingen die de grootste beloningen geven.

Dit is mijn vraag voor jou vandaag: waar beleef jij het meeste plezier en de grootste voldoening aan?

Laat je reactie hieronder achter, en ik kom er zeker bij je op terug.<

Op jouw succes,

Robert

 

 

 

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

  • Marloes schreef:

    Mijn grootste passie is mijn creativiteit, voornamelijk beeldhouwen. In mijn ogen de wereld een beetje mooier maken.

     
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >