Je Zelfbeeld Vergroten - Gebruik Success - Robert van der Wolk

Je Zelfbeeld Vergroten – Gebruik Success

Je zelfbeeld is de manier waarop je naar jezelf kijkt; hoe je jezelf ziet. En het draagt bij aan je mate van succes, voldoening, geluk, passie en zelfs je gezondheid. Hoewel de meerderheid van de wereld een gelimiteerd zelfbeeld heeft, kun je op elk moment dit zelfbeeld vergroten.

Hoe je jezelf ziet wordt voor een groot deel bepaalt hoe anderen over je denken en praten. Helaas zijn de meesten van ons echter erg gevoelig, al was het op onbewust niveau, voor kritiek of negatieve feedback. Met name in je jonge jaren is deze feedback van vitaal belang; het beïnvloedt de overtuigingen die je over jezelf hebt in je onderbewuste mind.

Verpruts je het een keer om als kind iets te doen zoals het de bedoeling was, dan kan zo’n enkele gebeurtenis al diepgaande consequenties hebben, bijvoorbeeld wanneer (één van) je ouders op je handelen reageert met ‘wat ben je toch onhandig’.

Of het nu je ouders zijn, of het waren destijds je vriendjes, of zelfs een leraar die een opmerking maakte over je gedrag, de emotionele lading die je toen ervoer kan goed een trigger geweest zijn die je onderbewustzijn heeft opgepakt en opgeslagen, en als blauwdruk in je handelen sindsdien heeft geïntegreerd.

Je zelfbeeld is daarmee een up for grabs opinion geworden die niet meer onder jouw controle ligt. Hoe anderen over jou denken bepaalt dus hoe jij je voelt. En deze gedachte, hoe waar ook voor velen, is absoluut verkeerd.

Jouw zelfbeeld is van jou. Hoe jij jezelf ziet is belangrijker dan wie dan ook. En de ironie is, dat jouw zelfbeeld niet gekoppeld is aan hoe je er werkelijk uitziet. Dit concept werd al in de vorige eeuw door niemand minder dan plastisch chirurg dokter Maxwell Maltz geïntroduceerd.

Maltz behandelde tienduizenden mensen wiens gezicht of lichaam door bijvoorbeeld een ongeluk of brand verminkt was, en ontdekte dat bij de overgrote meerderheid het beschadigde zelfbeeld na de operatie terugkeerde.

Eveneens ontdekte hij dat bij een minderheid van zijn patiënten het niet uitmaakte hoe succesvol de operatie was, hun gezicht of lichaam – en daarmee hun zelfbeeld – bleef lelijk.

Maltz ontdekte bij zijn patiënten dat hun zelfbeeld nagenoeg niets te maken had met hun ongeluk, maar meer met hun ervaringen als kind of tiener, en de positieve of negatieve feedback die ze in hun onderbewustzijn hadden opgeslagen als gevolg van die ervaring.

Zijn manier om mensen te helpen hun zelfbeeld te vergroten heette dan ook success.

Success staat voor de 7 onderdelen die je zelfbeeld beïnvloeden, en die je dus ook kunt inzetten om je zelfbeeld te vergroten. Dit zijn de 7 onderdelen:

Success is het acroniem voor de verschillende fases van het succesmechanisme dat je zelfbeeld vergroten.

Sense of Direction

Dit is je doel. Mensen met een doel hebben een richting, een koers die ze opgaan, en het is deze koers die hen, zowel de persoonlijke ontwikkeling verschaft, alsook hen in staat stelt om hun zelfbeeld te vergroten omdat het betekenis geeft aan hun acties.

Understanding

Je begrijpt waar jouw behoeftes liggen alsook waar die van anderen liggen. Het is dit begrip dat voor meer inzicht zorgt, en een betere understanding in jezelf, waarom je doet wat je doet, geeft de gelegenheid om aan het corrigeren of aanpassen van je gedachten, gevoelens en acties – hetgeen zorgt voor een onderbouwing van je eigenwaarde, zelfvertrouwen en dientengevolge, je zelfbeeld.

Courage

Moed betekent iets doen of gedaan hebben waar je vooraf niet 100% zeker over bent of je angstig over voelt – maar het toch doet. Nieuwe gebieden verkennen of angsten onder ogen zien en desondanks toch de stappen zetten zorgt voor een sterker en groter zelfbeeld, en overtreft vaak de verwachtingen van iemands geanticipeerd zelfbeeld.

Compassion

Compassie betekent da je je kunt inleven en kunt verbinden met anderen die minder bedeeld zijn dan jijzelf. In staat zijn om met compassie voor anderen te leven zorgt tegelijkertijd voor een mate van zelfreflectie dat je vaak doet stilstaan bij de gedachte, de overtuiging en dus het feit dat je het zelf best goed hebt.

Esteem

Dit is je zelfrespect en waardering voor jezelf. Hoe meer je jezelf kunt respecteren voor wie je bent en wat je doet, alsook voor de successen die je in het verleden behaald hebt (en je daar meer op richt dan op je mislukkingen), hoe sterker je zelfbeeld hierin wordt. Focus op wat werkt, wat je waardeert in jezelf en respecteert in hoe je dingen doet.

Self-Acceptance

Zelfacceptatie, dat je voorbijgaat aan de fouten die je gemaakt hebt, en erkent dat je belangrijk en meer dan ‘goed genoeg’ bent, ondersteunt je in hoe je jezelf ziet. De persoon die je nu bent is wellicht niet perfect, maar dat hoeft ook niet. Wat belangrijk is, is dat je jezelf kunt erkennen en omarmen voor het feit dat je er vandaag in je volledigheid bent. You’re still here, despite all the struggles and challenges. Wauw!

Self-confidence

Zelfvertrouwen biedt je een beter zelfbeeld. Want met vertrouwen in jezelf, in wat en hoe je dingen doet, geef je voeding aan de vruchtbare grond voor het groeien van je zelfbeeld. Je kunt je zelfvertrouwen op diverse manieren vergroten. Download het eBook Sterker Dan Ooit gratis en ontvang meer dan 50 tips om je zelfvertrouwen te vergroten.

Dit zijn de zeven aspecten van succes die ervoor zorgen dat je je zelfbeeld kunt vergroten. Besteed tijd, aandacht en energie aan het versterken van deze zeven aspecten, en de manier waarop je naar jezelf kijkt en hoe je jezelf ziet zal veranderen.

Onthoudt: hoe anderen naar je kijken hangt voor een groot deel ook af van hoe je naar jezelf kijkt. Jouw zelfbeeld straal je uit en wordt door anderen opgepakt en terug geprojecteerd. En ook al is het van ondergeschikt belang hoe anderen jou zien, als je er dan toch waarde aan wilt hechten, dan kun je er beter voor zorgen dat ze jou zien zoals jij jezelf ziet.

Dit is mijn vraag voor jou vandaag. Uit welk aspect van je zelfbeeld haal jij je kracht?

Ik ben benieuwd naar je reactie – laat daarom hieronder een comment achter en ik kom er zeker bij je op terug.

 

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel waardevol vond, klik dan bovenaan op de Vind ik leuk knop, en deel dit artikel met vrienden uit jouw netwerk door op de Facebook, Mail en WhatsAppknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>