Een Les in Succes Van De Rijksten Der Aarde

Inspiratie en Motivatie

6  comments

Als het aankomt op het creëren van succes en je eigen leven, dan kom ik telkens weer terug op deze gedachte:

Als je succesvol wilt zijn, dan is de snelste manier om anderen, die succesvol zijn, te modelleren en bestuderen.

Klinkt simpel, right?

Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als er al genoeg anderen mensen zijn die al het leven leiden dat jij wilt leven. Je doet er beter aan om een paar bladzijdes uit hun boek over te nemen.

Daarom vind ik de les die Warren Buffet, één van de rijkste mensen ter wereld zo krachtig. Mocht je niet weten wie Warren Buffet is: deze man is 87 jaar oud, is de CEO van Berkshire Hathaway Inc. en is 49,5 miljard euro waard.

En nee, dit is geen typefout

Hij is dus niet zomaar iemand met veel geld; hij is één van de rijkste mensen ter wereld. En alleen al om die reden is het verstandig om van hem te leren, zoals het verstandig is om van anderen te leren.

Wat is het dan dat hij je te leren heeft?

Laten we beginnen met een vraag:

Als jij één auto mocht kiezen dat je voor de rest van je leven zou rijden, wat voor auto zou je dan kiezen?

Er is een geweldige quote van hem die online te vinden is en waarvan ik denk dat iedereen deze moet lezen en hij gaat als volgt:

“When I was sixteen, I had just two things on my mind — girls and cars. I wasn’t very good with girls. So I thought about cars. I thought about girls, too, but I had more luck with cars.

Let’s say that when I turned sixteen, a genie had appeared to me. And that genie said, ‘Warren, I’m going to give you the car of your choice. It’ll be here tomorrow morning with a big bow tied on it. Brand-new. And it’s all yours.’1

Having heard all the genie stories, I would say, ‘What’s the catch?’ And the genie would answer, ‘There’s only one catch. This is the last car you’re ever going to get in your life. So it’s got to last a lifetime.’

If that had happened, I would have picked out that car. But, can you imagine, knowing it had to last a lifetime, what I would do with it?

I would read the manual about five times. I would always keep it garaged. If there was the least little dent or scratch, I’d have it fixed right away because I wouldn’t want it rusting. I would baby that car, because it would have to last a lifetime.

That’s exactly the position you are in concerning your mind and body. You only get one mind and one body. And it’s got to last a lifetime. Now, it’s very easy to let them ride for many years. But if you don’t take care of that mind and that body, they’ll be a wreck forty years later, just like the car would be.

It’s what you do right now, today, that determines how your mind and body will operate ten, twenty, and thirty years from now.

– Warren Buffett

Nu je deze quote hebt gelezen, vraag ik je om hier even over na te denken.

Leef jij vanuit de gedachte dat je maar een leven te leven hebt?

Zet je doelen en neem je actie die je mind en je lichaam ondersteunen voor de rest van je leven?

Of vaar je door het leven door onbewuste keuzes die je weinig of geen goed doen?

Kijk eens in je hart en wees echt eerlijk met jezelf.

Is je leven uit balans? Laat je de werkelijk belangrijke dingen links liggen? Je mindset? Je lichaam? Je relaties? Je vrije tijd?

Is succes het enige waar je aan denkt? Want succes is allerminst gelimiteerd tot het verdienen van bakken met geld. Sterker nog, geld zonder gezondheid is waardeloos. Geld zonder goede relaties zorgt voor eenzaamheid.

Onthoud wat werkelijk belangrijk voor je is en vergeet niet dat je hier, op deze planeet, bent voor een bepaalde hoeveelheid tijd. Het is dan ook belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.

We zijn holistische wezen. Elke deel werkt op harmonieuze wijze samen. En hoe eerder je dit realiseert, hoe beter en succesvoller je zult zijn.

Zo ontwierp ik mijn leven – één van balans, voldoening, gezondheid en succes

Wees je ervan bewust dat je niet alleen bent.

Het koste me een lange tijd voordat ik de balans vond ik voor de belangrijkste delen van mijn leven.

Ging het goed met mijn mindset, dan was het mijn gezondheid dat verder achter uit ging. Was het mijn gezondheid die stabiel was, dan was het mijn business dat langzaam ten onder ging. Kun jij je hierin herkennen?

De quote van Warren Buffet zette me vaak genoeg weer opnieuw aan het denken.

Het waren de vragen die ik mezelf stelde die voor introspectie zorgen en me deden inzien wat werkelijk belangrijk voor me was in mijn leven.

Ik stelde mezelf simpele, maar krachtige vragen:

 • Wat wil ik werkelijk?
 • Waarom heb ik het nog niet?
 • Hoe zou het voelen om precies dat te krijgen wat ik wil?
 • Hoe zorg ik ervoor dat ik krijg of bereik wat ik zeg dat ik wil?

Voor elke categorie in mijn leven stelde ik mezelf deze vragen; mijn werk, mijn gezondheid, mijn relaties, enzovoort. Hoewel het simpele vragen lijken te zijn, nodig ik je uit om deze vragen voor jezelf te beantwoorden. Je zult zien dat er veel meer schuil gaat achter de simpliciteit van de vraag dan je zou vermoeden.

De clou is namelijk, dat wanneer je erachter komt wat werkelijk belangrijk is in jouw leven, en wat je mind en lichaam ondersteunt, je veel meer helderheid verkrijgt over hoe je je ultieme leven kunt leven.

En er ligt heel veel kracht in helderheid.

Helderheid leidt tot power. En power is de vaardigheid om te doen en te handelen.

Niet alleen is mijn gezondheid veel beter nu, maar zijn mijn relaties ook sterker en staat mijn business stabieler, steviger en succesvoller.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: wat zijn jouw gedachten over Warren Buffet’s les?

Laat een reactie hieronder achter, en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel waardevol vond, klik dan bovenaan op de Vind ik leuk knop, en deel dit artikel met vrienden uit jouw netwerk door op de Facebook, Mail en WhatsAppknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.

 

 

 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Hi Frank,

  Mooi comment. De gedachte van Warren Buffet is inderdaad fundamenteel. Niet alleen om anderen te horen en zien zeggen “Wat een gave kar!” – maar ook vooral jezelf. Het is jouw auto. Jij rijdt erin, jij bent de bestuurder. En het is de bestuurder die met plezier en joie de vivre elke dag van zijn of haar leven in deze gave kar rijdt.

  Ik zie mijn leven als mijn volledige verantwoordelijkheid. Niemand anders kan me gelukkiger of ongelukkiger maken zonder mijn toestemming; niemand rijdt in mijn auto – ik heb hoogstens passagiers bij me in mijn auto, en ze zullen nooit de bestuurder zijn. Dat betekent dat ik zelf de verantwoordelijkheid heb om mijn ‘auto’ goed te onderhouden. En dat betekent eveneens dat ik ook de keuzevrijheid heb om te kiezen waar ik naartoe wil gaan met mijn auto.

  Welke bestemmingen ik ook kies, het is goed om te weten dat mijn auto in staat is om die bestemmingen te bereiken. En zelfs al zou ik onderweg beslissen om een andere weg in te slaan, zelfs dan is het goed om alles in een zo goed mogelijke staat te hebben. Je weet immers nooit wanneer je een volgende ‘pompstation’ tegenkomt.

  Bedankt voor je reactie Frank!

 • Hi Gerdy,

  Ja, dat is zeker waar. Uiteindelijk gaat het om gelukkig zijn. Gelukkig zijn in wat je doet, in wat je hebt zelf, en zeker in wie je bent. Geluk houdt je jong, levendig en vitaal. Het is de bron voor motivatie, liefde, succes – de lijst is eindeloos.

 • Miet Bleyen schreef:

  Woooowww! Klopt helemaal! En als ik dat nu vergelijk met mijn eigen leven: zolang ik bewuste keuzes maakte en me niets aantrok van ‘wat moet’ en ‘wat hoort’, voelde ik me heel gelukkig. En dat is belangrijker dan geld. Ik heb altijd in de socio-culturele sector gewerkt, en daar valt hoe dan ook niet veel geld te rapen, maar wel veel vriendschap en vreugde, als je dat werk heel oprecht doet, want de anderen voelen dat aan.

  Ik heb ook wel eens ‘onbewuste keuzes’ gemaakt, nl. de “betere jobs” die meer geld opbrengen. Ik verdiende meer, maar de job paste niet bij mij, en dan ga je om dat gevoel van geluk te compenseren, al je geld uit geven aan luxe spullen, die je echt niet op je pad houden.

  Zeer mooie les! Klopt als een bus!

  En trouwens, ik ben danseres, dus ik snap die metafoor met die auto maar al te goed! En wat het betekend als je die even verwaarloosd, als is het maar heel even! Ik heb zo eens een zeer zware rugblessure opgelopen, met verlammingsverschijnselen. Fin de carrière in zicht! Maar mijn focus op herstel, mijn “bewuste keuze” om die auto weer op te lappen heeft me geholden. Ik dans nu beter dan ooit. Waarschijnlijker omdat ik me nu nog bewuster ben van dat éné voertuig, dat lichaam, dat je maar één keer in je leven krijgt aangerijkt.

  Dank je Robert, om dit met ons te delen!

 • Hoi Robert,

  Mooi stukje weer!

  één auto voor de rest van mijn leven hè?
  Ik dacht: dat moet dan geen saaie zijn.. Het hoeft niet héél bijzonder te zijn meteen, maar na 40 jaar moet iedereen toch wel zeggen: “Oh, wow! Ja, da’s een gave kar!”

  De vergelijking met het leven staat nog steeds overeind: je moet goed zorg dragen voor het onderwerp (de auto, het leven, het lichaam) en het hoeft voor mij niet vanaf het prilste begin meteen spectaculair te zijn, maar na enige tijd moet je (jijzelf) en wellicht ook menig ander zeggen: “Wow, dat is inderdaad een geweldig leven!”

  En daar werk ik aan, ja 🙂
  Net als jij!

 • Wat een mooie en confronterende les van Warren. Dankjewel.

  In the end gaat het over geluk. want wat je gelukkig maakt, dat maakt je succesvol.

  tx…

 • je hebt het al gezegd robert; bij succesvolle mensen denken we altijd aan geld, macht, mooie huizen, mooie auto’s; volstrekt onbelangrijk; ik kijk naar de gelukkigste mensen en copieer hun levensstijl en vooral hun denken; wayne dyer, bob proctor albert sonnevelt etc. dat maakt me succesvol [lees gelukkig].

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!