september 27

4 comments

Hoe Overkom Je Perfectionisme?

By Robert


Hoe overkom je perfectionisme? Omdat perfectionisme een aangeleerde gewoonte van de mind is, houdt het in dat we deze oude gewoonte moeten doorbreken en vervangen voor een nieuwe. Dit kan voornamelijk op twee manieren: In eerste instantie door de valse overtuigingen die je perfectionisme levendig houden aan te pakken, en in de tweede plaats door nieuwe, meer ondersteunende manieren van denken te vinden.

Het veranderen van overtuigingen en gedachtepatronen is een proces dat flink wat tijd in beslag kan nemen. Experts zeggen dat je in zo’n 21 tot 30 dagen ervoor moet uittrekken om nieuw gedrag tot een gewoonte te maken, dus wees geduldig met het toepassen van de volgende tips om je prefectionisme de baas te worden.

1. Vraag jezelf: “Waarom is het zo belangrijk voor me om perfect te zijn?”
Vraag jezelf eens af waarom JIJ perfect wilt zijn. Soms helpt het om op antwoorden te komen als je je gedachten opschrijft. Wat win je ermee? Je kunt ter inspiratie hier naar de mogelijke oorzaken om te zien of er één of meerdere tussen zitten die een snaar bij je raken.

Wanneer je ziet waarom je perfect wilt zijn, onderzoek dan ook eens wat het nog meer is dat je een goed gevoel over jezelf geeft, anders dan iets perfect willen doen. Maak een lijstje van dingen die je gelukkig maken en je een goed gevoel over jezelf geven. Dit is het begin van de totstandkoming van je nieuwe gedrag. Je kunt leren om je perfectionistische trekken te vervangen met andere punten die je een goed gevoel geven.

2. Wanneer je jezelf voor je kop wilt slaan omdat je niet perfect genoeg bent, besef dan dat je in die situatie, op dat moment het beste gedaan hebt wat je kon.
Je kunt niet niet meer van jezelf verwachten dan het beste geven wat je hebt – dus zeg eens eerlijk, is het fair dat je jezelf voor je kop slaat? Wat heeft het overigens voor zin om dat te doen; je voelt je er toch alleen maar slecht over.

Een ander punt is, dat als je van iemand houdt en hem/haar respecteert, dan zou je hen toch niet zo hard aanpakken, tegen ze schelden omdat ze kleine foutjes gemaakt hebben. Het is toch niet je bedoeling om ze pijn te doen. Waarom doe je dat dan wel bij jezelf? Heb compassie met jezelf.

Wees bewust wanneer je hard bent voor jezelf of wanneer je zelfmedelijden hebt vanwege fouten die je gemaakt hebt en stop dit gedrag. Besef dat dit geen enkele meerwaarde heeft en dat het zonde is van je tijd en je energie. In plaats hiervan kun je je beter focussen op  wat je nu en in de toekomst anders kunt doen.

3. Weet dat jij niet gedefiniëerd bent door je handelingen en dat je handelingen je zeker geen beter persoon maken.
Jij bent een complex individu en je interne kern is het belangrijkste  deel van je zijn, van wie je bent, ver boven je externe acties en handelingen.

Sommige mensen zijn sneller. Sommigen zijn slimmer. Sommigen sterker. Maar geen enkel persoon is beter dan een ander. We zijn allemaal even belangrijk en waardig genoeg om te leven en om geliefd te zijn.

Je kunt iets nog zo belabberd gedaan hebben en evengoed een waardig, liefdevol, geweldig en mooi mens zijn.

4. Wees bewust hoe belangrijk het is om onderweg te genieten.
Als je enkel streeft naar een arbitraire ‘beste” en enkel je focus hebt op een doel dat in de toekomst ligt, dan vergeet je te zien wat er op dit moment gaande is in je leven. Trouwens, als je dat doel zou bereiken, wat zou je dan nog meer te doen hebben in je leven?

Het gaat niet alleen om je doel en het op een perfecte manier willen halen. Het gaat ook om de weg er naartoe en daar ook van kunnen genieten. Cherish the chase as much as you treasure the trophy. Het gaat om gelukkig zijn. De constante stress van het streven naar doelen en perfectionisme weerhoudt je vaak van gelukkig zijn.

Wat je misschien kan helpen om meer te genieten van de weg naar je doel is:

 • Koester het plezier wanneer het er is. Attendeer jezelf erop hoeveel plezier je hebt in bepaalde activiteiten. Misschien vind je het leuk om met je collega’s samen te werken, of iets nieuws te leren in je werk. Misschien geeft het je een kick om problemen op te lossen die je tegenkomt in je werkzaamheden.
 • Maak tijd en ruimte om te spelen. Het leven hoeft niet altijd zo serieus te zijn. Zorg ervoor dat alles wat je doet, je met een gepaste speelsheid en humor doet. Geniet van de kleine dingen. Het zijn allemaal onderdelen van je reis.
 • Hou op met dingen doen omwille van het willen behalen van je perfecte norm en begin met dingen te doen die je leuk vindt. Wanneer je dingen doet die je leuk vindt, dan doe je ze vaak zelfs beter. De kracht van happiness en plezier zorgt er vaak voor dat mensen succesvoller zijn.
 • Wees je bewuster van je omgeving en kom meer in de flow. Als je iets ziet wat je mooi vindt, geniet er dan van en bewonder het. Neem notie van de geur als je langs een bakkerij loopt of gun jezelf eens het genot van een mooie zonsondergang. Geniet ervan om te beseffen dat je leeft en dat je mag genieten van alles wat het leven te bieden heeft.
 • Wees dankbaar: We nemen vaak de meeste dingen als vanzelfsprekend en waarderen het vaak niet meer (laat staan dat we er blij en vrolijk van worden) omdat we ze niet meer opmerken. Wees dankbaar voor je gezondheid, dat je een warm huis en genoeg te eten hebt. Wees dankbaar voor de vrienden en familie die je hebt; mensen die je liefhebben en je suppoorten, en voor al het overige in je leven.
  Wees je ervan bewust hoe gezegend je werkelijk bent en hoe gelukkig mag zijn met dat wat je hebt.

5. Wees realistisch: het is onmogelijk om perfect te zijn.
Het is goed om doelen te hebben. Maar zorg er ook voor dat je doelen een leidraad zijn voor de richting die je op wilt in je leven, meer nog dan het bereiken van doel, omdat je anders gefaald hebt of een mislukkeling bent. Falen, net als succes is een schepsel van je mind. Feitelijk gezien zijn alle gebeurtenissen neutraal en zijn wij degenen die er een oordeel, onderscheid of een emotionele lading op leggen. Het belangrijkste is om met zoveel mogelijk plezier in het Nu te leven.

6. Breek je nek niet over details.
Voordat je aan een taak begint waarvan je weet dat je jezelf in de details van het perfectionisme kunt verliezen, herinner jezelf eraan om X minuten nadat je met de taak bent begonnen te checken hoe je voortgang tot dan toe is verlopen. X kan bijvoorbeeld iets van een half uur zijn. Neem dan ook de tijd om even een stap achteruit te doen en naar het grote geheel te kijken. Durf kritisch te kijken of het detail waar je aan werkt werkelijk essentieel is, of dat het een perfectionistisch trekje is om het geheel mooier te maken dan het hoeft te zijn. Een resultaat dat anderzijds net zo goed zou zijn, maar waaraan je veel minder tijd en energie hebt hoeven spenderen.

Als je de tijd neemt om de details waarmee je aan het werk bent te beoordelen op werkelijke mate van belangrijkheid, dan kan het je veel tijd besparen. Bovendien ben je een stuk productiever.

Perfectionisme is in sommige gevallen de moeder van ineffectiviteit en uitstelgedrag als je uren bezig bent met minuscule details die er eigenlijk niet zo toe doen. Zodra je dit beseft kun je gewoontes aanleren waarbij je bij jezelf kunt checken dat je niet verdwaald raakt in de details.

7.  Herkader fouten als kansen om te groeien.
Zie ‘fouten’ als leermomenten. Ze zijn een integraal onderdeel van je reis. Zonder ze kun je niet verder. Wees dankbaar voor de fouten in je leven. Fouten zijn je leermeesters van het leven.

 

8. Weet dat je niet op top-niveau hoeft te werken om ergens aan bij te dragen.
Henry van Dyke zei ooit eens “Use what talent you possess: the woods would be very silent if no birds sang except those that sang best.”

Er werken vaak veel mensen in een organisatie, en allen dragen ze bij aan de totaliteit van het functioneren van de organisatie, zelfs als op individueel niveau geen van hen ‘het beste’ of perfect is in wat hij doet. De kracht ligt in samenwerking en niet zozeer bij degene die het beste is. Zelfs als je niet perfect bent, of de beste, dan betekent het nog niet dat je niet een bijdrage kunt leveren. Een kleine bijdrage zijn net zo belangrijk als een grote.

9. Je identiteit is gelinkt aan je unieke zelf en staat niet in verbinding met de externe successen die je behaalt.
Alleen jij denkt zoals je denkt.

Alleen jij hebt jouw verbeelding.

Alleen jij bent door jouw levenservaringen gegaan, die je gemaakt hebben tot de persoon die je vandaag bent en die je de unieke kijk op het leven en de gebeurtenissen daarin geven.

En jij alleen kunt op jouw unieke manier aan bepaalde dingen bijdragen. Zo laar jij je persoonlijke imprint achter.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de dingen die jij in je hebt en die je helpen de persoon te zijn die je bent. Successen en externe etiketten komen en gaan, maar de persoon die je van binnen bent zal altijd bij je blijven, ook als je groeit in je ontwikkeling.

10. Wees ervan bewust hoe je perfectionisme invloed heeft op aneren om je heen.
Veel perfectionisten zijn zich er niet van bewust in hoeverre hun gedrag anderen beïnvloedt en dat hun gedrag anderen afstoot. Omdat perfectionisten een tikkelje controling kunnen zijn (alsook kritisch, didactisch en kleinerend) kan het goed zijn dat anderen liever niet met je samenwerken of iets van je aannemen.

Als anderen niet perfect zijn, probeer dan te zien waar ze vandaan komen, in plaats van ze te tot vervelens aan toe te betuttelen en het (uiteindelijk) zelf te doen. Verplaats je eens in hun schoenen. Dit maakt je wellicht bewust dat datgene waarover je aan het kibbelen bent eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is. Sta open voor het idee dat jij iets van hen kan leren. Uiteindelijk is iedereen je leermeester.

Je bewust zijn van hoe je overkomt op anderen en proberen om dingen vanuit hun standpunt te bekijken helpt je om beter te connecten met anderen. Mind-perfectionisme weerhoudt je wellicht om het maximale uit je relatie en contacten te halen.

11. Meditatie, Affirmatie en Visualisatie helpt je om perfectionisme te verslaan.

a) Meditatie:

Rust en vrede binnen jezelf vinden helpt je automatisch om van het gevoel van ontoereikendheid en niet perfect te zijn af te komen. Wanneer je je mind kunt kalmeren, dan ontdek je dat je alles hebt wat je nodig hebt. We krijgen toegang tot ons Hogere Zelf of onze Waarheid; perfectie vervaagt naar onbeduidendheid. We ontdekken liefde en acceptatie, compassie en tolerantie. Je ontdekt geduld en vergeving. Jezelf vergeven van het niet bereiken van bestraffende hoge eisen. Meditatie is een goed idee, en het hoeft zelfs geen uren te duren!

Eén keer per dag, ongeveer 5-10 minuten mediteren kan al erg helpen.

Begin met 5 minuten in een stille ruimte. Zorg ervoor dat je niet gestoord kan worden op wat voor manier dan ook. Zet je telefoon uit.

Je kunt het best rechtop in een stoel zitten met je voeten stevig op de grond. Op die manier blijf je geaard.

Sluit je ogen. zodat je niet afgeleidt wordt en ook geen energie verliest door dat wat je ziet.

Focus op je natuurlijke ademhaling. Het idee is om een heldere mind te krijgen. Als een gedachte in je opkomt, laat hem dan voorbij zweven en breng je focus terug naar je ademhaling.

Wanneer je 5 minuten makkelijk aankunt, neem dan wat meer tijd tot je uiteindelijk op zo’n 15-20 minuten per dag zit. Het werkt erg efficient als je de meditaties elke dag op een vast tijdstip doet.

 

b) Affirmaties & Visualisaties

Je kunt positieve affirmaties en visualisaties goed in je meditaties integreren. In plaats van bijvoorbeeld je focus te leggen op je ademhaling kun je focussen op een positieve statement.

Voorbeelden van positieve affirmaties voor perfectionisten zijn:

 • Wat ik doe is goed genoeg
 • Mijn best doen is goed genoeg
 • Ik accepteer hoe ik ben of Ik hou van mezelf en accepteer mezelf zoals ik ben
 • Mensen die er toe doen zullen nog steeds van me houden en me accepteren voor wie ik ben, ongeacht mijn prestaties.
  (Het kan zijn dat deze affirmatie niet lijkt te werken bij mensen met wie je te maken hebt. Maar op een dieper niveau, zoals bijvoorbeeld bij ouders, houden ze zeker van je, zelfs als ze hun koppigheid aanhouden en het ze ervan weerhoudt om het te laten zien.
Voorbeelden van visualisatie:
 • Oefening 1: Stel je voor om je perfectionisme los te katen, bijvoorbeeld door te visualiseren dat er een gewicht van je afglijdt. Je kunt je perfectionisme een vorm en een kleur geven om je visualisatie te ondersteunen. Je kunt er ook geluid of gevoel aan toevoegen om het gewicht van je schouders te halen.
 • Oefening 2: Wanneer je niet perfect handelt, wat voel je dan in je lijf? Is dat pjin? Onrust? Beperking? Een zwaar gevoel? Of iets anders? Waar zit het in je lijf?  Wanneer je het hebt gelokaliseerd, geef het dan een kleur. Visualizeer deze kleur nu alsof het je lichaam verlaat. Als je wilt, kun je het met je verbeelding uit je lijf trekken als een stukje touw en kun je het als een bolletje garen oprollen.
 • Zodra je alles eruit hebt gehaald, hou het dan in je handen en verander de kleur. Geef het een ‘goed-gevoel’ kleurtje. Zodra je de kleur met je mindset hebt verandert, dan kun je het bolletje weer terugstoppen waar het vandaan kwam.

Je kunt je eigen positieve affirmaties en visualisaties creëren en hoe persoonlijker ze worden, des te beter zullen ze voor je werken.

Ik hoop dat je met dit artikel inspiratie hebt opgedaan. Wanneer je besluit om met één van deze tips aan de slag te gaan, dan hoor ik heel graag van je hoe het voor je werkt.

Op ons succes!

Robert

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

 • Zoals zoveel dingen mag je perfectionisme ook zeker niet de baas laten worden over je doen en laten.
  Werken en doen in de juiste volgorde vergen toch wel enig discipline.
  Ik geloof dan ook dat perfectionisme je compagnon kan zijn, wanneer je compagnon jou geen tijd kost en vooral anderen niets oplegd, is alles ‘perfect’ onder controle 🙂

  Je vraagt aan ons lezers hoe het voor ons heeft gewerkt,..maar hoe heeft het voor jou gewerkt?

  We all wanna know about you..weetjetoch 🙂

   
 • Bo: Je weet het mooi te verwoorden, en de reden die je geeft wanneer perfectionisme je compagnon kan zijn is dan ook een goeie reden 🙂

  Ik heb jarenlang mijn perfectionisme de baas over me laten zijn. Dat uitte zich meestal in een grandioze en zeer enthousiaste start van een nieuwe uitdaging, gevolgd door het laten liggen van de werkzaamheden, omdat ik merkte dat de uitkomst (ook al was dat gaandeweg en niet de definitieve uitkomst) niet congruent was met mijn verwachtingen.
  Het resultaat was teleurstelling en een mezelf-voor-de-kop-slaan-politiek.

  Ik heb nog steeds een tendency om perfectionisme een grote rol te laten vervullen in mijn leven – met name in mijn werk. Maar ik kan inmiddels makkelijker die perfectionisme de baas zijn door de knopen door te hakken, mezelf te blijven stimuleren door te gaan (in plaats van vast te komen zitten in details) en te focussen op de uitwerking van het eindresultaat. Een goed voorbeeld is mijn boek. Hoewel ik weet dat er tekstueel enkele fouten in staan, heb ik er uiteindelijk toch voor gekozen het te publiceren. Ik besef dat het gaat om het erhaal, het totaalplaatje, en niet zozeer om de minuscule grammaticale details. Ditzelfde doe ik nu ook met mijn nieuwe ebook en dat werkt erg goed voor me.

  Eén van mijn leermeesters zei ooit tegen me: Als je perfectionisme de baas over je laat zijn, dan zul je nooit werkelijk gelukkig kunnen zijn en zul je nooit beginnen aan dat wat je belangrijk vindt.
  Dat is me altijd bijgebleven, hoewel het me een paar jaar kostte voordat ik het daadwerkelijk ging toepassen.

  Het is prima voor me nu om te gaan voor excellentie. Dat biedt ruimte voor ‘fouten’ en daarbij blijf ik in beweging. Ik hoef het niet in 1 keer foutloos te doen, waardoor er ook veel minder druk op mijn schouders ligt.

  Bedankt voor je comment.

   
 • […] Hoe Overkom Je Perfectionisme? October 14, 2011 – Posted in Persoonlijke Ontwikkeling Tweet Hoe overkom JE perfectionisme? Omdat perfectionisme EEN-aangeleerde gewoonte van de geest is, Houdt Het in dat-we this oude gewoonte moeten doorbreken en vervangen VOOR EEN-Nieuwe. Zegt Kan voornamelijk op Twee manieren: In de Eerste instantie deur de Valse overtuigingen sterven JE perfectionisme levendig Houden Aan te pakken, en in de Tweede Plaats deur […. Robert van der Wolk […]

   
 • […] Perfectie verlamt, en het is een eindeloze vicieuze cirkel waar je makkelijk in gevangen kunt blijven. Begin bij het punt waar je nu bent en werk van daaruit stapje voor stapje door naar de top van de ‘berg’. Wees bereid om die berg niet in één keer te willen beklimmen, maar om geleidelijk je pad te laten ontvouwen. […]

   
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >