Kennis Omzetten in Gedrag

Ik was een verse spons. Zoog alles op wat ik leerde toen ik voor het eerst begon met NLP/B. Ik kende de termen wist waarvoor ze stonden en wist hoe je ze moest toepassen. Ik plaatste mezelf als verheven persoon boven anderen, omdat ik in één oogopslag kon zien waar ze tegenaan liepen – ik was de observator magnus opus. De toeschouwer van het grote werk.

Maar het grote werk was mijn speeltuin. Een geweldig georkestreerd systeem waarin we zelf mogen ervaren hoe iets werkt, of juist niet. Een speeltuin waarin je het meeste plezier hebt als je er actief in bent, en niet als je als toeschouwer aan de zijlijn staat te kijken hoe anderen aan het spelen zijn.

Natuurlijk is het makkelijker om van een afstand te zien hoe een situatie zich ontvouwt of gaat ontvouwen; je staat er letterlijk van een afstandje naar te kijken, in tegenstelling tot degene die er middenin zit en de situatie vanuit de eerste persoon beleefd. Aanwijzingen geven, roepend vanaf de zijlijn kan weliswaar voordeel bieden voor de persoon die al ‘touwtje springend’ een obstakel overhet hoofd ziet. Maar het is ronduit arrogant te noemen als je vervolgens die persoon de les gaat lezen hoe hij het obstakel had kunnen vermijden.

De beste stuurlui staan aan wal wordt wel gezegd. En ik denk dat die stuurlui alleen ervaring hebben hoe ze het beste anderen kunnen wijzen op situaties waarin ze het anders hadden moeten doen. Dit leerde ik op de harde manier toen ik als een trotse pauw werd geattendeerd op mijn niet zo perfecte leven door degene die ik zojuist heel wijzelijk vertelde waar hij de fout was ingegaan en wat de oorzaak van was.

Psychologensyndroom
Ik noem dit het psychologensyndroom. Mensen die vertellen waar je problemen zitten, je in rondjes laten en vervolgens laten hangen in het vacuüm van overpeinzingen, twijfel en radeloosheid.

Ik heb in mijn leven met verschillende psychologen gewerkt, en allen hebben een imposante indruk achter gelaten, die mij deed concuderen dat zij op dat moment de beste stuurlui aan mijn wal waren. Dit betekent overigens niet dat alle psychologen zo zijn of dat ik vind dat psychologen beter ander werk zouden moeten zoeken.

Je kunt iets nog zo goed weten, maar zolang je er zelf geen ervaring mee hebt, waarom zou je dan een ander vertellen hoe iets moet? In mijn optiek zijn ervaringsdeskundigen de beste adviseurs. Zij weten in welk traject je zit, weten wat voor obstakels je op je pad kunt tegenkomen en hoe je het makkelijkst en snelst van A naar B komt.

Win je beleggingsadvies in bij …de slager?
Stel je eens voor. Bij wie vraag je advies of raad als je wilt weten hoe je het beste een woning kunt aanschaffen? Je gaat naar een hypotheekmeneer die weet hoe de vork in de steel zit en er zelf ervaring mee heeft. Als je het meeste rendement uit je financiën wilt halen, dan ga je naar iemand die dat al heeft gedaan, en niet naar de slager op de hoek of bij een pas afgestudeerde, ambitieuze Hbo’er die carrière wil maken. Als je wilt weten hoe je een bedrijf moet runnen, dan ga je naar iemand die een bedrijf heeft en de uitdagingen al heeft meegemaakt en niet naar iemand die enkel de theoretische kennis erover heeft.

We hebben allemaal meer kennis in ons hoofd zitten dan dat we gebruiken en toepassen in ons gedrag. We weten op veel gebieden wat verstandig is en wat niet, wat ons ondersteunt en wat niet, en wat ons verder in het leven helpt en wat niet. Maar van al die kennis is er slechts een gedeelte dat we gebruiken. Dat wat we gebruiken vormen onze dagelijkse rituelen. Kijk je naar het totaalplaatje, dan zie je jouw leven.

Eén van mijn leermeesters zei ooit tegen me “één van de moeilijkste dingen is het omzetten van je kennis naar je gedrag.” Door niet alleen in de theorie te blijven hangen, maar ook proefondervindelijk te ervaren wat er gebeurt als je zelf met de materie aan de slag gaat, zul je merken dat je veel effectiever bent als coach of therapeut.”

Hoewel ik mijn leermeester geloofde en vertrouwde, duurde het toch een aantal maanden voordat ik daadwerkelijk de kennis die ik tijdens mijn opleidingen had opgedaan in mijn eigen gedrag kon implementeren. Maar het heeft wel mijn leven veranderd.

Niet alleen heb ik door mijn eigen blokkades aan te pakken, mijn angsten overwonnen en oude beperkende overtuigingen weten om te vormen naar nieuwe ondersteunende overtuigingen (wat op zichzelf al een enorme winst is!), maar ook heeft het me tot een veel betere coach en trainer gemaakt. Ik ben niet meer één van die stuurlui die aan wal staat, maar ik ben de kapitein van mijn eigen schip die weet hoe hij door een storm moet varen.

Kennis om zetten in gedrag dat in je voordeel werkt
Natuurlijk ben ik geen heilige. Dat zeg ik ook in mijn boek ‘Geef nooit op‘. Ik heb nog steeds te veel kennis in mijn hoofd ten opzichte vna het gedrag wat ik met mijn lijf laat zien. Maar het zijn kleine stapjes die je neemt.

Er zijn 4 stappen die je kunt nemen om je kennis in te zetten om niet ondersteunende gewoontes of gedrag om te zetten in ondersteunend gedrag:

  1. Bewust worden welk gedrag je ondersteunt, en welk gedrag dat niet doet
  2. Eén gebied kiezen waar je de verandering in wilt aangaan.
  3. Bepalen welk alternatief gedrag je ervoor wilt verruilen.
  4. Systematisch voor 21 tot 30 dagen dit gedrag aanhouden, totdat het in je systeem geïntegreerd is.

Eén tip nog. Terwijl je bezig bent met je kennis om te zetten in succesvol gedrag, stap niet in dezelfde valkuil door anderen de les te lezen hoe zij hun gedrag kunnen veranderen. In plaats daarvan, wees nieuwsgierig en kijk met fascinatie hoe zijn invulling geven aan hun leven. Ongevraagd advies wordt over het algemeen niet erg gewaardeerd.

Het is goed dat we allemaal erg veel informatie in ons hoofd hebben. Maar de informatie is nagenoeg waardeloos als we er niets mee doen. Daarom is het belangrijk dat we selectief onze mind, de supercomputer van ons lichaam, de input geven waarmee we vervolgens aan de slag gaan en een leuker, interessanter, rijker en succesvoller leven aangaan.

Want het is de actie, je gedrag die je uiteindelijk het meeste oplevert. Je acties brengen je naar je doel. De daadwerkelijke stappen die je zet zorgen ervoor dat je je grenzen verlegt en de resultaten bereikt waar je op doelt.

Niet theoretiseren, maar praktiseren.

Op ons succes!

Robert

Je mening telt

About the Author Robert

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

follow me on:

Leave a Comment:

2 comments
Add Your Reply