December is voor de meeste mensen de maand om lekker te relaxen en te genieten van alle feestelijke festiviteiten. Toch kan deze laatste maand ook een enorme impact hebben als het gaat om het nieuwe jaar.
Goede voornemens, resoluties, en ‘de beste wensen’ beginnen nooit op 1 januari, . Tenminste, niet als je een gelukkiger en succesvoller jaar wilt dan het voorgaande jaar.
Want wie zijn doelen stellen waarvanelen stelt in januari, is bijna al te laat met het creëren van het beste jaar ooit. Ook al is dit een term die elk jaar opnieuw wijd verspreid rondgestrooid wordt door mensen op het internet en daarbuiten, feit blijft dat wanneer je je beste jaar ooit wilt realiseren, je er van te voren al mee begonnen moet zijn.
Hopen, wensen en bidden heeft in dit opzicht geen enkele zin; je geeft de kracht die je hebt over aan wat er buiten je ligt, en creëert daarmee mogelijkheden die er enkel toe leiden om de lijst met excuses, waarom je je doelen (ook) deze keer niet bereikt hebt.
Gelukkig kan het ook anders.
Je kunt dagen, zelfs weken bezig zijn met het plannen van je vakantie, maar zelden nemen mensen de tijd om hun nieuwe jaar te plannen en voor te bereiden.
Kies er daarom nu, vandaag, of uiterlijk deze week, eens voor om slechts 20 minuten vrij te maken, om het nieuwe jaar invulling te geven op een manier die overeenkomt met jouw visie, idealen en dromen.
Hoewel er een grote hoeveelheid is aan neuro-research, waarom doelen stellen werkt, en hoe het toch komt dat de meeste mensen hun gestelde doelen niet behalen, lijkt het voor ons simpele mensen een utopisch fabeltje dat we werkelijk alles kunnen hebben, doen en zijn, waar we van dromen.
Dit is precies de crux die je ervan weerhoudt om daadwerkelijk de veranderende stappen te maken om een nieuw jaar een betere invulling te geven, dan alle voorgaande jaren. Het feit dat je gelooft dat je doel niet haalbaar is, omdat het te mooi klinkt om waar te zijn, is voor je brein niet alleen food for thought; het is precies het soort ‘voeding’ dat je vasthoudt in de lifestyle waar je vandaag in en mee leeft.
Het eerste punt om van het nieuwe jaar dus je beste jaar ooit te maken, is dan ook om de beperkende overtuigingen om te zetten in ondersteunende. En ja, dit kost wat tijd, maar voor degene die gecommitteerd is om er werkelijk een fenomenaal jaar van te maken, zal het niet al te moeilijk zijn om deze tijd te verruilen voor iets dat voor de rest van je leven in je voordeel zal blijven werken.
Naast het verruilen van beperkende overtuigingen voor ondersteunende overtuigingen , is het ook raadzaam om ten minste één doel te zetten voor jezelf, waar je niet alleen het enthousiasme voor voelt, maar ook de angst.
Doelen stellen die te gemakkelijk zijn om behaald te worden, zijn over het algemeen ook doelen waarvan je weet hoe je ze moet behalen. Doe je dit, dan verlaag je je standaard en conditioneer je jezelf voor een leven van middelmatigheid.
Stel daarom eens een doel waarvan je niet weet hoe je het moet behalen. Ja, je brein zal er alles aan doen om je ervan te weerhouden, en dit is precies waarom ik je aanraad om de fundamentele beperkende overtuiging die hieraan ten grondslag ligt aan te pakken.
Op die manier plavei je de weg naar een betere kwaliteit en een hogere lifestylelevel van je eigen leven. En zelfs als je brein nog steeds roept dat je dit doel hebt gesteld met gevaar voor eigen leven, dan nog is het eveneens de taak van je brein om met ideeën en oplossingen te komen om uit te zoeken hoe je potentiële gevaren kunt omzeilen of vermijden, en je je doel zult behalen.
Dit enge , en toch indrukwekkende doel triggert een deel van je brein om met ideeën te komen, terwijl je de stappen neemt, om de weg naar je succes te realiseren. In alle gevallen, zodra je je doel behaald hebt en terugkijkt op de reden waarom het eng voor je was, zul je inzien dat het je brein was die voor de angst zorgde – immers, dat is ook de eerste functie van je brein: je veilig houden voor daadwerkelijk of potentieel gevaar.
Sinterklaas is geweest, en je kunt je nog steeds druk maken of Zwarte Piet wel of niet moet blijven in de Nederlandse cultuur. Je kunt talloze discussies blijven voeren met mensen die een andere mening zijn toebedeeld en je tijd, energie en misschien zelfs je geld inzetten om je gelijk te krijgen.
Of je kunt ervoor kiezen om je hulpbronnen in te zetten om nu je doelen voor het komende jaar op te schrijven, en er in ieder geval één doel bij zetten dat je, naast motivatie, ook een tikkeltje angst inboezemt.
Ga je aan de slag met dat doel, en neem je consistente acties om telkens weer een stap voorwaarts te nemen en je belemmerende overtuigingen aan te pakken, dan zal het nieuwe jaar nog voor het begint al een wezenlijk verschil voor je maken.
Als ik je nu zou vragen wat voor een doel jouw deze motivatie én angst geeft, wat is dan je eerste antwoord?
Laat hieronder je reactie achter, en vind ook inspiratie van reacties van anderen.
Op jouw succes,
Robert
PS: Deel alsjeblieft dit bericht door op de sociale mediaknoppen te klikken, zodat jouw vrienden en familie ook van dit artikel kunne profiteren.