Volledig met je aandachtÂ
Zijn bij wat je doet.
Hoe doe je dat?
Is het mogelijk om alleen maar in het hier en nu te zijn? Nee (aldus Eckhart Tolle). Iedereen heeft een mengeling van doen en zijn in zich. Hoe kom je tot een goede balans tussen ‘druk druk druk’ en gewoon Zijn?
Stap 1: Ontdek of je in de Doe-stand of de Zijn-stand staat
De Doe-stand: ontstaat als je iets wilt, maar het is er nu niet. Vervelende gevoelens poppen op, en je hersens slaan aan het analyseren, beoordelen, evalueren, presteren, plannen en veranderen. Geschikt voor: praktische, technische en intellectuele taken. Vaak schakel je deze automatische piloot onbewust in bij emotionele problemen. Â Het lijkt je te helpen, denk je.
De Zijn-stand: gaat over niet-oordelen, toelaten, niet-streven, accepteren en bredere aandacht. Werkt eigenlijk stiekem veel beter bij het verwerken van emoties. Je geeft ze eerst de ruimte, ze komen en gaan. Daardoor verwerk je ze beter.
Door bewust te zijn in welke stand je staat, kom je los van automatisch ingesleten patronen. Hierdoor ben je veel meer in het moment en heb je een keuze in hoe je om wilt gaan met een situatie.
Stap 2: Check of je aan zelfverwijzing of objectverwijzing doet
Op wat voor manier zit je in de doe-stand? Wil je bevestiging krijgen van anderen, met de dingen die je doet? Of is het oké zoals het is?
Bij objectverwijzing word je beïnvloed door de buitenwereld. Hoe je je voelt wordt bepaald door de reactie van anderen op jou. Je leeft volgens de macht van je ego, het draait om je zelfbeeld, in plaats van je ware zelf.
Bijna alles wat je doet vanuit objectverwijzing komt voort uit een behoefte aan controle en goedkeuring. Het gaat om jouw maatschappelijke masker, je rol. Het is gebaseerd op angst, een streven naar macht.
Bij zelfverwijzing leef je vanuit de kracht van je ziel, vanuit jezelf. Je bent dan onafhankelijk van wat de buitenwereld van je vindt.
Nu leer je veel beter je ware aard kennen. Je raakt immuun voor kritiek en bent voor geen enkele uitdaging bang. Mensen en dingen komen naar je toe, je krijgt de steun van de natuurwetten. Je hebt voor alle mensen respect.
Stap 3: Achterhaal of je echt luistert naar wat je leven je nu vertelt
Op dit moment gebeurt er van alles in je leven. Veel mensen willen vaak iets anders, een wensbeeld. Ze verzetten zich tegen hoe het nu is.
Durf jij de echte realiteit onder ogen te zien? Aandacht te geven aan dat wat jou nu nodig heeft? Soms lijkt het makkelijker om dat niet te doen. Te leven in een fantasie. Wat levert dat op? Je zult uiteindelijk toch met dingen aan de slag moeten. Het leven is zon en schaduw, yin en yang.
Uitstellen van wat echt speelt, komt vaak voort uit je overtuiging. Als je iets niet doet, creëer je aandacht voor jezelf vanuit de buitenwereld: objectverwijzing. Wat is daar mis mee? kun je denken. Door niet echt te luisteren naar wat je lichaam je vertelt, of wat een vriendin of je partner je vertelt, creëer je gek genoeg aandacht voor jezelf.
Want hierdoor zorg je ervoor dat niet je lichaam of die ander centraal staat, maar jij. Of liever gezegd: de gedachten die je op dat moment hebt, die je onzeker maken en vragen om bevestiging.
Datgene waar je ooit in gekwetst bent, speel je vaak nog jarenlang na. Ben je gepest? Dan creëer je misschien situaties waarbij je er niet echt bij hoort. Heb je een ouder gehad die geweld gebruikte? Dan zoek je dit in een toekomstige relatie opnieuw op.
Niet omdat je dit zo leuk vindt, maar omdat je gewend bent dit te doen. Er zit een pay-off in. Je voelt je vervelend, dat is vertrouwd, je hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen om uit de situatie te stappen. Het maakt je afhankelijk van anderen, van situaties, om je gelukkig te voelen. Het is een ‘prachtige’ ontsnapping aan wat er op dat moment echt speelt.
Door dingen aan te pakken, je grenzen te stellen, nee te zeggen, of juist heel duidelijk ja te zeggen, leef je vanuit wat belangrijk is voor jou. En doe je dus aan zelfverwijzing. Je vlucht niet langer voor de situatie van toen. Je stelt niet langer prioriteit aan de reacties van anderen, en daarmee aan dat wat belangrijk is voor anderen, maar je geeft prioriteit aan dat wat belangrijk is voor jou.
Als je dit voorop stelt, en dingen doet omdat je dit vanuit jezelf doet, vanuit zelfverwijzing, geeft het je juist energie. Je bent bewust bezig, doordat je ook bewust bent van wie jij bent en wat belangrijk is voor jou.
Stap 4: Kom erachter wat jij wilt, wie jij bent en bereik je balans
Weet jij wat je werkelijk wilt, wie jij werkelijk bent? Voor velen blijft deze vraag moeilijk te beantwoorden. Voor anderen kun je hele lijsten uitdraaien met wat je denkt dat zij willen en wie zij zijn, maar voor jezelf is het veel moeilijker om daarachter te komen lijkt het wel. Niet weten wie jij bent en wat jou kan helpen, betekent dat je uit verbinding kunt zijn met jezelf.
Hoe kom je hier dan weer bij? Een manier die helpt is om jezelf aandacht te schenken. Dit kan op allerlei manieren zijn. Waar heb jij op dit moment behoefte aan? Ben je dorstig, drink iets. Heb je behoefte aan een knuffel, vraag er eentje. Wil je ander werk doen, neem de eerste stap en ontdek wat bij jou past. Heb je hulp nodig om oude dingen te verwerken? Zoek iemand met wie het klikt. Luister naar je lichaam, naar je intuïtie, beiden vertellen je al zoveel.
Hoe herken je wat JIJ wilt? Door elke dag 10 minuten je ogen dicht te doen en even stil te staan bij jezelf, zorgt ervoor dat het rustiger wordt in je hoofd. Je creëert de stilte die nodig is om te horen wie jij bent.
Je ervaart je ademhaling, je merkt je gedachten op die komen en gaan, je merkt hoe je je voelt: boos, blij of verdrietig. Dit ervaren levert je op dat jij bestaat dankzij jouzelf, vanuit je hart, en niet dankzij de reacties op jou vanuit anderen.
Het vereist discipline, dat is waar. En als je nu opeens een gedachte hebt: O, laat dan maar.. dan probeert je ego je ervan af te houden om meer naar je hart te luisteren. Die wil je bij het oude vertrouwde houden. Terwijl de kracht van je hart zoveel verder reikt dan de macht van het ego. Het hart brengt je een wereld waarin jij echt jezelf kan en mag zijn.
Ik wens je veel bewustwording toe, waardoor er een mooie balans ontstaat!
Warme groet,
Margaretha
P.S. Met dank aan: de Academie voor Holistisch Coachen, Deepak Chopra, Eckhart Tolle, David Dewulf en Transactionele Analyse.
Margaretha Schokker is Volg-je-hart-specialist. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt je je hart te volgen, dichter bij jezelf te komen en om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag. Vanuit haar bedrijf Reinvent Yourself! biedt ze speciale coaching en training om je leven makkelijker te maken.