februari 25

0 comments

Waarom De Weg Naar Passie Pijnlijk en Toch Prachtig Is

By Robert


De zaterdag voordat ik naar Zuid-Afrika vlieg geef ik een seminar waarin ik praat over het vinden van je passie en het behalen van gestelde doelen. Veel van de deelnemers vragen zich af of ze op het juiste pad zijn met hun leven, wat hun huidige lifestyle hen nog meer kan bieden en of ze überhaupt wel hun passie kunnen vinden.

Mijn vlucht, een dag later, verloopt soepel, en ik ben verheugd en relaxed tegelijkertijd. Vliegen naar een onbekende omgeving voelt door mijn avontuur in Orlando, Florida, ontspannen aan en ik kan mezelf de rust geven terwijl ik de elf uur durende oversteek meemaak. Eenmaal in Johannesburg aangekomen komt het onbekende, en daarmee de positieve spanning opzetten.

De eerste dagen van mijn verblijf breng ik door met twee medereisgenoten; we ontdekken de cultuur en historie van het land, door onder meer naar het Apartheidsmuseum, het huis – inmiddels een museum – van Nelson Mandela en the Top of Africa, het hoogste gebouw in heel Afrika te bezoeken. Ook een safari waar we op zoek gaan naar olifanten, giraffen, leeuwen, nijlpaarden en vele andere dieren ontbreekt niet aan mijn avontuur. Tussen mijn reisgenoten en mijzelf ontstaat een warme band en ik voel me gesterkt in mijn nieuwe ervaringen.

De  voornaamste reden waarom ik hier ben, is een conferentie waar ondernemers kunnen netwerken, op zoek zijn naar nieuwe contacten en waar bekende sprekers, onder sie Steve Wozniak, de co-founder van Apple hun viesie en wijsheid op business en het leven delen.

Op de derde en laatste dag van het congres, nadat ik met een liefdevolle dame gevlucht was tijdens de pauze om in de buitenlucht te lunchen en mijn fyeieke en mentale batterij, dat door slaapgebrek in het rood staat, op te laden, kom ik zo stil mogelijk terug naar de eerste rij van een volle zaal, waar meer dan duizend mensen zitten, en ga stilletjes naar mijn stoel.

Mijn business partner en vriend grijpt mijn arm en fluistert dat ik direct het podium op moet gaan om mijn bedrijf te pitchen. De ontspanning van de gezellige lunch wordt direct vervangen door stress en paniek.

Door dit verlammende gevoel, gecombineerd met de acute noodzaak om een beslissing te nemen, verlies ik bijna de controle over mijzelf en schakel ik naar mijn rationele kant om de situatie weer onder controle te krijgen. Ik voel mijn hart in mijn keel kloppen terwijl ik het podium opstap.

Spotlights staan met hun felle lichten op me gericht  en wanneer ik de microfoon aanneem en hem naar mijn mond breng, weet ik nog steeds niet wat ik moet zeggen. IK heb een blackout. De seconden, die in stilte voorbij trekken, voelen aan als een eeuwigheid. Uiteindelijk dwing ik mezelf om een woord, welke dan ook, uit mijn mond te duwen.

De logica neemt het over, en met de spanning die in me raast herinner ik me gelukkig een paar woorden die ik wil zeggen en vertel ik wat mijn bedrijf Choicepont doet. Hoewel de stress langzaam uit me wegvloeit, duurt het nog even voordat ik meer vanuit mijn hart kan spreken en meer de balans vind tussen ratio en passie.

Toch heb ik na mijn pitch het gevoel dat ik heb gefaald; ik heb mezelf niet geïntroduceerd, niet mijn naam genoemd, noch die van mijn bedrijf en ik heb niet verteld wat ik wilde vertellen; ik voel me schuldig naar mezelf. Ondanks de positieve feedback naderhand van anderen over mijn authenticiteit op het podium, leg ik zelf de nadruk op de kritiek van sommigen over mijn speech. Ik voel de pijn van mijn handelen en kan niets anders dan mezelf wel voor mijn kop slaan.

Het is ironisch te noemen. De weken voor mijn vlucht naar Orlando heb ik elke dag minstens tien minuten een speech voorbereid voor als ik de gelegenheid geboden zou krijgen om op het podium te spreken. Nu, zo’n zes manden later, krijg ik die gelegenheid en ben ik totaal onvoorbereid op deze kans.

Pas op de dag waarop ik terugvlieg naar Nederland en eenmaal thuis mijn ervaringen van mijn avontuur in Zuid-Afrika overdenk, voel ik tijdens het bekijken van de foto’s die ik daar gemaakt heb, dat ik een stap voorwaarts in de richting van mijn passie heb genomen.

Het besef dat ik in die dagen meer aan het doen was dan wat ik tot dusver had gedaan in mijn leven, gaven me de kracht opnieuw te geloven in mezelf, de reden waarom ik doe wat ik doe,  de drive om te komen waar ik wil zijn. Het is mijn droom en visie om op internationaal niveau mensen te inspireren en te helpen groeien.

Hoewel ik al jaren actief ben op het vlak van persoonlijke ontwikkeling en al vele obstakels op de weg naar mijn huidige succes heb overwonnen, realiseer ik me dat er nog  een heel traject voor me ligt, ook al zie ik niet altijd waar ik precies naartoe ga en welke obstakels er op dat traject liggen

En ook al neem ik stappen voorwaarts, soms lijken kansen of opportunities zich te presenteren als obstakels. Momenten waarin je in de stress schiet, omdat je het gevoel hebt dat je, tijdens de ontdekking van die onbekende weg, onvoorbereid bent op wat je nog meer kunt verwachten. Het geeft je het gevoel dat je faalt, terwijl het in feite een prachtige ervaring en niets meer dan een tijdelijke uitkomst is. Het geeft je het inzicht dat je zogenaamde fouten niets anders zijn dan meer kennis en informatie, om van daaruit je richting aan te passen en door te blijven gaan.

Of we nu weten wat onze passie is of nog geen idee hebben; het zijn de stappen in het onbekende die ons de signalen geven welke richting we op moeten gaan en waar we kunnen bijsturen. Dit gevoel komt vanuit je hart, en het is de sleutel die we moeten omdraaien om ons hart te openen en werkelijk te voelen wat we willen met ons leven, om die passie vinden.

Ook al is het bijna een garantie dat we onderweg met de pijn moeten dealen om tot ons potentieel en onze purpose te komen, het is het prachtige en intense gevoel van voldoening om het leven te leven dat we voor ogen hebben.

Ontdek je passie, en neem de tijd om het traject van die zoektocht aan te gaan. Ik beloof je, die voldoening verandert je tot de persoon die je moet zijn om te doen wat je wilt doen.

Like en deel dit bericht met vrienden en familie en collega’s waarvan je denkt dat dit bericht ze helpt in de ontdekking en onthulling van hun passie en voldoening.

Wil je meer weten over passie, je hart volgen, geluk en succes? Kom dan naar het Volg Je Hart Event op 22 Maart aanstaande.

Op jouw succes,

Robert

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>