Stress Drieluik: Wat Doet Stress Met Je Lichaam? (1/3)

Optimaliseer Je Gezondheid en Vitaliteit

4  comments

Niet gestressed worden van stress,

Bij mezelf blijven in alle drukte.

Dat klinkt mooi, maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Stress levert in google wel 543 miljoen resultaten op. Steeds meer wordt ontdekt dat stress de wortel is van niet lekker in je vel zitten tot allerlei ziektes. In deze maatschappij is stress niet meer weg te denken, bijna iedereen voelt continue dat het druk is. Om stress te verminderen is het belangrijk om te weten wat er eigenlijk in je lichaam gebeurt als je stress hebt. En het vervolgens ook te gaan merken en voelen.

In dit drieluik bespreek ik komende weken het onderwerp stress, vandaag het eerste deel: waar stress op wijst, en het effect van stress op je lichaam. Het tweede deel gaat in op het resultaat van veel stress: overspannenheid en burnout, hoe krijg je het en kun je het voorkomen? En wat is bijnieruitputting? In het derde deel geef ik je een heleboel Relax-tips waarmee je zelf aan de slag kan om meer in balans te komen en daarmee stress te verminderen.

Uit balans

Als je gewoon de routines van het leven volgt, lijkt dat misschien wel heel makkelijk. Er kan echter een knagend gevoel zijn dat je maar niet van je af kunt schudden. Je ontevredenheid weegt zwaarder dan je gevoel van tevredenheid. Hierdoor ontstaat er steeds meer stress, je voelt je bozer, prikkelbaarder, je krijgt last van bijvoorbeeld verkoudheid, hoofdpijn en slapeloosheid.

Dit wijst op een onbalans in je leven, een frustratie over je huidige leven. Het kan allerlei stressklachten veroorzaken. Als je merkt dat je niet bij je dromen komt, als het als zand door je vingers lijkt te glippen, is het belangrijk dat je meer balans in je leven creëert. Zoals het nu is, heeft het een groot effect op je leven, zowel geestelijk als lichamelijk. Door de onbalans creëer je een continue vorm van stress.

Flight or fight! 

Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je gestressed bent? Stress onstaat als ons zenuwstelsel uit balans is. Je kunt het vergelijken met een auto: als je continue plankgas rijdt, krijg je uiteindelijk mankementen. Als je continue gierend remt, verslijt de auto heel snel. Een auto is gemaakt voor evenwicht tussen gas geven en remmen. Net als ons zenuwstelsel. 

Remmen is het parasympatisch zenuwstelsel, dat ervoor zorgt dat er groei ontstaat, genezing en onderhoud. Het sympathisch zenuwstelsel, het gassen, wordt eigenlijk alleen maar ingezet als er sprake is van een vlucht- of vechtreactie, als een brandalarm. Je bloedcirculatie verandert, je bloed stroomt niet langer naar je maag om voedsel te verteren. Ook je voorhoofdskwabben krijgen geen bloed voor creatieve processen, evenals de lever en nieren. Alle bloed stroomt naar je spieren, want je moet immers vechten of vluchten!

Het effect is dat je lichaam je voedsel minder goed verteert, gifstoffen niet verwijdert uit de lever, je hebt geen creatieve gedachten, het heeft namelijk geen nut. Als je maar wegkomt.

Zelfs op cellulair niveau werkt dit door! Vooral je immuunsysteem heeft hieronder te lijden. Je cellen onderbreken hun normale groei, genezing en onderhoud. Ze krijgen geen voeding, zuurstof, mineralen, enz. Afvalproducten en gifstoffen worden niet afgevoerd. Alles staat stil, behalve dat wat essentieel is om te overleven. Bruce Lipton geeft aan: “Een cel in de stemming voor groei en herstel is ondoordringbaar voor ziekte’. Dus stel dat je continue aan het overleven en stressen bent..

Als stress maar heel even zou duren, zoals de ‘normale’ vlucht- en vechtreactie’ uit de oertijd, bij een aanval van een sabeltandtijger bijvoorbeeld, dan is stress oké, het redt je vege lijf. Tegenwoordig is deze reactie bij de meeste mensen vaak langere tijd achter elkaar. Er ontstaat een symptoom, en bij meer symptomen is er een ziekte. Dit betekent dat de zwakste schakel is gebroken, onder het soort spanning dat wij stress noemen. Vaak nemen mensen dan een pil, de medische industrie is hier voor een groot deel op gebouwd. De vraag is of je het symptoom wilt maskeren, of de bron wilt genezen.

Wat is de bron van stress?

Welke stress weerhoudt mijn immuunsysteem ervan om mijn probleem te genezen en hoe kan ik daar iets aan doen? Heel vaak liggen hier hartzaken aan ten grondslag. Heb je in het verleden je hart gevolgd of heb je je vooral op je omgeving afgestemd en ging je voorbij aan wat jij nodig hebt? Negatieve ervaringen zoals deze, veroorzaken destructieve cellulaire herinneringen.

Er is een verband gevonden tussen de gesteldheid van cellulaire herinneringen van een organisme en de gezondheid van een organisme.

Een persoon, dier of plant met destructieve cellulaire herinneringen heeft het moeilijk, zelfs in gunstige omstandigheden. Gezonde cellulaire herinneringen stellen iemand in staat te floreren, zelfs in omstandigheden die daarvoor verre van ideaal lijken:

“De herinneringen in de cel zijn net geeltjes die een cel helpen herinneren aan wat hem te doen staat. Alleen staat er in het geval van destructieve cellulaire herinneringen verkeerde informatie op de geeltjes, zodat de cel het verkeerd doet.”

Hoe kun je je cellulaire herinneringen herprogrammeren? Hier zijn allerlei manieren voor. Het belangrijkste is dat de lading van je herinnering af gaat. Alsof je naar een plaatje kijkt, zonder dat je daar direct enorm boos van wordt. Wanneer dit lukt, werkt dit door in je reacties in het heden.

Hoe doe je dat, je cellen herprogrammeren?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een methode die gebruikt wordt bij traumatische ervaringen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de verbinding tussen je linker en rechter hersenhelft ervoor zorgt dat de lading van oude gebeurtenissen afgaat. Bodydrumrelease is een vergelijkbare methode.

Mindfulness kan ook helpen om niet de lading in het heden te leven. Je merkt je gedachten op, ze komen en gaan. Door aandacht oefeningen beheers je een steeds betere concentratie, je laat je niet langer afleiden. Ook kun je gedachten herprogrammeren, door je emoties als het ware ‘uit te ademen’ (Deep Alpha Reprogramming Meditation (DARM) vanuit Nimis ontwikkeld, bijzonder effectief). EFT (Emotional Freedom Techniques) kan met tappen helpen om emoties uit het lichaam los te laten. Healing Codes kunnen hier ook goed bij helpen. En zo zijn er nog veel meer.

Belangrijk bij al deze methoden is dat je niet heel snel stopt, maar net zo lang doorgaat tot je effect merkt. Mocht je willen herprogrammeren om veel minder stress te ervaren in jouw leven, kun je verschillende methoden proberen om te kijken wat voor jou het beste werkt.

Wil je een stap zetten naar minder stress? Een opdracht voor deze eerste week is dan om te ervaren wat er met je gebeurt als je het druk hebt. Wat denk je voor gedachten, wat is de trigger, welke lichamelijke klachten krijg je? Dit bewustworden helpt om uit de ratrace te stappen, het besef hoe het proces werkt en herkennen wat het met je doet helpt al om iets in gang te zetten. Het is goed zoals het is.

Veel succes bij het leven van een leven dat in balans komt en is! En tot volgende week bij deel 2 van dit 3Luik. 🙂

Warme groet,

Margaretha

P.S.1 Maak kans op een herprogrammerings-sessie!

Bij dit laatste wil ik je graag een handje helpen. Daarom geef ik deze week  een herprogrammeringssessie weg! Wat houdt het in? Ik begeleid je 1 op 1, om tot een diepe ontspanning te komen en vervolgens dat los te laten uit je onderbewuste wat je tegenhoudt om je dromen te leven (DARM). Inclusief tips voor hoe je hier in het dagelijks leven mee aan de slag kan. Locatie: Houten (bij Utrecht). Voor meer informatie en om kans te maken, kun je mij mailen: info@reinventyourself.nl. Vermeld in je email waarom dit heel goed nu bij jou past.

P.S.2 Met dank aan: De Healing Code (Alex Loyd), Leef in Balans (Dr. Wayne W. Dyer) en Stress, Overspannenheid en Burn-out (Fonds Psychische Gezondheid)

Margaretha Schokker is Volg-je-hart-specialist. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt je je hart te volgen, dichter bij jezelf te komen en om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag. Vanuit haar bedrijf Reinvent Yourself! biedt ze speciale coaching en training om je leven makkelijker te maken.


Tags

body drum release, cellulaire herinnering, darm, depressie, effect van stress op je lichaam, eft, emdr, herprogrammeren, hoofdpijn, slapeloosheid, stress, uit balans


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Margaretha

Over de auteur

Margaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Margaretha schreef:

  En uiteraard iedereen hartelijk dank voor het inzenden van de reacties! 🙂

 • Margaretha schreef:

  Hoi Irma, Gefeliciteerd, je bent 1 van de 2 gelukkigen! 😉
  Ik heb je een berichtje gestuurd via Facebook, het staat waarschijnlijk bij de overige berichten.
  Leuk om met elkaar aan de slag te gaan, dank voor je mooie reactie op de blog.
  Warme groet, Margaretha

 • irma keeris schreef:

  Beste Margaretha,
  Fijn om dit te lezen en zo herkenbaar. Ik ben hard aan mezelf aan het werken en probeer stress los te laten. Lukt me niet altijd maar mijn lichaam geeft duidelijk aan dat het nodig is. Loop bij de huisarts ivm maag en lever klachten. Ook blijkt het kraakbeen tussen mijn borstbeen en wervels ontstoken te zijn.
  Het is vast niet alleen toevalligheid dat ik je blog nu lees op FB. Een herprogrammeringscessie zou me zeker helpen in mijn proces en wat zou het heerlijk zijn om dat te krijgen van je.
  Warme groet, Irma

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!