Stress Drieluik: Bevrijd Jezelf Van Stress, Luister Naar Jezelf (2/3)

Inspiratie en Motivatie

1  comments

 ‘Alleen met het hart kun je goed zien’, zei de vos. 


‘Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.’


‘Voor de ogen is het wezenlijke onzichtbaar, herhaalde de kleine prins, om het goed te onthouden.


Uit: De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupery

Jouw lichaam is een ware verteller. In geuren en kleuren doet het jou uit de doeken hoe het met ‘m gaat. Het laat jou voelen, het wil gehoord worden en gezien.

Een fietsbel gaat af, dan een claxon en vervolgens een sirene. Op het laatst hoor je om het uur een weeralarm. Als je dit in het echt zou horen, ben je meteen gealarmeerd. Wat is hier aan de hand?! Je gaat op onderzoek uit. Waarom gebeurt dit, wat kun je doen?

Als het lichaam signalen uitzendt, worden ze vaak niet gehoord. Het begint klein. Je been ‘slaapt’ omdat je te lang achter elkaar in dezelfde houding hebt gezeten. Je bent snel verdrietig. Je bent verkouden en het gaat maar niet over. Je bent de hele tijd moe.

Doorgaan! Klinkt het ergens in je. Wat nou stilzitten? Niet zeuren, doorgaan! En ja hoor, ondanks dat je niet vooruit te branden bent, met een baan die niet werkt, of een vriendschap die energie kost, een relatie die eigenlijk voorbij is, jij gaat door. Wat een onzin, jij bent de baas! Toch?

Jezelf, je emoties en je lichaam negeren is iets wat veel mensen gewend zijn te doen. Het is niet stoer om toe te geven dat het niet goed met je gaat. Dan hoor je er misschien wel niet meer bij, je hoort door te zetten, enz.

Stress is een fysieke reactie op iets wat je emotioneel raakt. Het is een signaal dat er iets aan de hand is, het wijst op hartzaken die opgelost mogen worden. Mensen die stress hebben, luisteren nauwelijks naar wat er echt aan de hand is. Ze volgen alleen hun adrenaline-systeem van volhouden en doorgaan.

Op de korte termijn gaat dat prima. Op de lange duur raak je steeds meer uitgeput, je kunt niet telkens in de fight-flight-reactie leven (zie deel 1).

Stress wijst erop dat je nog steeds in een oude situatie leeft, die je nog niet hebt verwerkt. Emoties die je nog niet eruit hebt gegooid, en die je lichaam voorhouden dat er nog steeds sprake is van die ene situatie die jou destijds enorm veel stress heeft bezorgd.

Je leeft niet in het hier en nu, maar in het toen. Hoe lang wil je nog gevangen zitten in je oude situatie? Het is tijd om daaruit te stappen en te gaan luisteren naar dat wat je NU nodig hebt. Wat wil je lichaam? Wat wil je hart? Wie ben jij? Waar kom je vandaan? Wie kun je nog vergeven?

Het is niet voor niets dat overspannenheid en burnout het meeste voorkomen bij mensen die slecht hun gevoelens uiten, moeilijk hulp kunnen vragen en nauwelijks ‘nee’ zeggen. Mensen die negatief zijn over hun eigen prestaties, enorm betrokken zijn bij hun werk en gemotiveerd zijn.

Wat vraag je eigenlijk van jezelf? Hoe hoger de lat die jij jezelf oplegt, des te meer jij het nodig hebt jezelf op een verhoging te plaatsen. Zichtbaar te worden. De onrust die je voelt in de stilte, aan te gaan. Laat naar buiten komen wat je al die tijd binnen hield.

Dit gaat niet vanzelf. Jarenlang heb je jezelf immers geleerd om van stress je grote liefde te maken. Druk zijn helpt om dat wat echt is niet te zien. Het geeft niet, het is heel normaal, zeker gezien alles wat jij hebt mee gemaakt. Dat kan groot zijn of klein, het gaat om wat het met jou heeft gedaan.

Jarenlange perioden van een vaste relatie, een huwelijk waarin al je reserves zijn opgebruikt, met Stress, levert je een bijnieruitputting op. Je lichaam heeft al die jaren voor je klaar gestaan, het heeft in een oorlogsstaat geleefd.

Ook al reden er opeens legertrucks voor de deur, met soldaten met geweren, ook al ging het alarm af, ook al vielen er bommen uit de lucht, jij zat daar en zit nog steeds, met je oordopjes in, je blinddoek op en je wambuis om. En je lichaam stond op de barricades.

Bevrijd jezelf en luister. Naar wat je nodig hebt. Je hoofd heeft lang genoeg geregeerd. Het is tijd om je hart te volgen. Als je je gedachten ziet als de waarheid, blijft het zoals het nu is. Doe een stapje naar achteren en neem waar wat er gebeurt.

Je gedachten zijn slechts herinneringen, stemmen van anderen, woorden die impact hadden, energie die jij aandacht hebt gegeven. Waardoor die zijn gaan groeien tot een wildgroei aan negatieve gedachten, moeten, druk zijn en doorgaan.

Elke dag is een nieuw begin. Stap eruit. Kies voor ont-spanning, ga de onrust in jezelf aan. Het vraagt om jou en jouw aandacht, jouw liefde, voor het kleine kind in jou dat troost en warmte nodig heeft. Dat al die jaren om jou heeft gevraagd en de armen om je heen wil slaan. Geef dat kind wat het nodig heeft. Luister.

Het maakt niet uit of je op dit moment allerlei stress-signalen ervaart, overspannen bent of midden in een burnout zit. Het enige dat je kunt doen om er weer uit te komen is luisteren en handelen naar wat je hoort. Voer een gesprek met jezelf, met woorden of in stilte. Je zult ontdekken hoeveel jij eigenlijk al weet om goed voor jezelf te zorgen.

Maak verbinding met je lichaam en je hart. Je hart, je intuïtie helpt je om de juiste stappen te zetten. Volg hun advies op en je zult merken dat je niet langer een relatie hebt met Stress, maar met Jezelf.

Vrede met jezelf en je situatie helpt om te aanvaarden waar je nu staat. Gras gaat niet harder groeien door eraan te trekken. Geef het water, zorg ervoor dat niemand eroverheen loopt, geef het misschien wat kunstmest. Leer wat geduld je kan brengen: verlangzamen is versnellen.

Wees lief voor jezelf. Je bent lang genoeg hard geweest. En wat heeft dat je gebracht? Je hebt misschien veel gepresteerd, maar wat heeft dat gekost?

Ontdek hoe je de balans tussen je hoofd en je hart herstelt, hoe je hart voelt en hoe je je dromen kunt verwezenlijken. Dat kan namelijk echt. Spreek de kracht aan in jezelf. En luister. Hoor wat er echt is. En doe dat wat jou helpt om de relatie met Jezelf te versterken. Je zult merken dat je weer energie krijgt, de mist trekt op, je wordt weer helder.

Ik wens je heel veel luisterplezier toe bij SoulFM! 😉

Volgende week het laatste deel van het Stress Drieluik, met allerlei Relaxtips….

Warme groet,

Margaretha

(die zelf een burnout heeft gehad en ook heeft ervaren dat het oplossen van hartzaken het enige is wat helpt om te ontsnappen aan de gewoonte die Stress heet).

 

Margaretha Schokker is Volg-je-hart-specialist. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt je je hart te volgen, dichter bij jezelf te komen en om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag. Vanuit haar bedrijf Reinvent Yourself! biedt ze speciale coaching en training om je leven makkelijker te maken. Kom eens langs.


Tags

bijnieruitputting, burnout, coach, effect van luisteren, houten, luisteren naar jezelf, Margaretha Schokker, negeren, stress, volg je hart


Lees dit ook 

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

De 4 Communicatiestijlen Die Je Moet Beheersen Om Met Iedereen Een Goed Contact Op Te Bouwen

De 4 Communicatiestijlen Die Je Moet Beheersen Om Met Iedereen Een Goed Contact Op Te Bouwen

Margaretha

Over de auteur

Margaretha Schokker is gefascineerd door drijfveren. Na haar burnout en een reorganisatie volgt ze nu een opleiding tot Holistisch Life Coach. Ze helpt om balans en ontspanning te vinden in de drukte van elke dag en geeft meer tips om je leven makkelijker te maken.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Mijn weg is de laatste jaren over veel obstakels gegaan. Acht jaar geleden gaf ik mijn baan en huis op om een nieuwe start te maken en mijn “droom” te volgen. Ik verhuisde naar Zwitserland en vond daar werk waarin de drie grote stromen uit mijn leven bij elkaar kwamen. Ik kon mijn geluk niet op. Na een maand werd ik echter ernstig ziek. Er volgden vele operaties. Een zenuw in mijn rug raakte beklemd en ik kon in periodes niet meer lopen. Als ik geluk had kon ik kruipen. Er waren dagen dat ik grommend van de pijn kruipend en wel mijn hond uit moest laten in drie meter sneeuw. (Nieuw in het land kende ik nog niemand om hulp te vragen) Ik wist tussendoor wel steeds weer te werken. Op een gegeven moment kon ik niet meer. Ik vroeg verlof om twee maanden in Nederland bij te komen. Geen probleem. Echter; zodra ik in Nederland was kondigde mijn baas mijn ontslag aan. Natuurlijk vocht ik dat aan, ondanks het feit dat ik daar eigenlijk geen energie voor had. Ik verloor mijn baan en mijn huisvesting in Zwitserland. Na twee jaar later van procederen kreeg ik wel een financiële compensatie. maar wegens geldgebrek woonde ik tot die tijd in een garage. Het vocht en de kou deden mij fysiek geen goed. Nadat ik de zaak won kon ik eindelijk voor goede huisvesting zorgen. Ik hoopte in het nieuwe huis bij te kunnen komen om me te bezinnen hoe verder te gaan. Het huis blijkt echter dusdanig gehorig dat ik er niet goed slaap. Vorige week hoorde ik dat de buren ook nog een baby krijgen. Er knapte iets. Na een paar dagen waarin de zenuwen door mij heen gierden ben ik me gaan realiseren dat dit het moment is om diep in mezelf te zoeken hoe ik nu verder moet gaan. Door alle gebeurtenissen heeft mijn vertrouwen wat betreft het volgen van mijn hart wel flinke duiken opgelopen. Ik weet het gewoon even niet meer. Hoe vind ik de weg terug naar mijn hart?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!