Het Verschil Tussen Verandering En Vooruitgang - Robert van der Wolk
5

Het Verschil Tussen Verandering En Vooruitgang

 

Verandering. Het is hét trendwoord van deze tijd. Iedereen praat over verandering alsof het de beste uitvinding is sinds het gesneden brood. Maar is dat ook zo?

Change your thoughts, change your life” is een veelgebruikte slogan om aan te geven dat door bepaalde gedragingen aan te passen, je je hele leven kunt veranderen. Verandering in deze context impliceert verbetering, maar waar we zelden bij stilstaan is de dubbelzijdige kant van verandering.

Verandering is automatisch

Toen je vanmorgen wakker werd, waren je haren en je nagels net iets langer dan dat ze gisteren waren. Als je een foto van jezelf terugziet van vroeger, dan kun je met je eigen ogen zien dat je zowel fysiek alsook op andere vlakken niet dezelfde persoon was die je vandaag bent.

Om die verandering te laten gebeuren hoef je eigenlijk niets te doen. Zo ook verandert alles in en om ons heen zonder dat we er naar hoeven te streven; de economie, onze maatschappij, technologie, het klimaat – alles in onderhevig aan verandering.

“De enige constante factor in de wereld is verandering”

In deze context kunnen we daarom zeggen dat verandering automatisch plaatsvindt. Het is dus belangrijk om te onderzoeken of deze automatische verandering ook daadwerkelijk ten gunste komt van jezelf en anderen.

Verbetering vergt doelgerichte inspanning

Omdat automatische verandering net als Russisch roulette is – je weet immers niet van te voren hoe de situatie voor je uitpakt, is een proactieve aanpak waarin je de verandering meer kunt sturen er één die meer in je voordeel werkt.

We zien verandering vaak als einddoel; “ik wil … veranderen – mijn lichaam, relatie, financiën, baan; vul maar in wat voor jou van toepassing is. Deze stelling impliceert dat verandering het doel is, terwijl het in feite het proces is dat naar het gewenste doel moet leiden.

Om verandering niet als doel te zien, maar als proces om tot je doel te komen, moeten we onszelf twee vragen stellen:

Waar ben ik nu?

Waar wil ik zijn?

Verandering in deze is de ruimte tussen deze twee vragen; het proces dat leidt naar het antwoord dat je op de tweede vraag bedacht hebt.

Om tot dat punt te komen (je resultaat), vergt verandering doelgerichte inspanning. Met andere woorden: om te komen waar je wilt zijn moet je bereid zijn om die dingen te doen die je daar helpen komen.

Van Verandering naar Vooruitgang

Dit proces heet vooruitgang, en het is de aanvulling op verandering die we allemaal zoeken. Iedereen wil namelijk een betere toekomst dan wat we vandaag leven. Of het nu om je gezondheid gaat of om je socio-economische status; we willen allemaal gelukkiger, welvarender en gezonder leven.

De grote hamvraag is nu: hoe zorg ik voor die vooruitgang?

Omdat verandering automatisch is, hoef je er niet veel tijd en energie te stoppen. Vooruitgang daarentegen is niet automatisch. Wanneer je ervoor kiest om voor vooruitgang te gaan, dan heb je een plan nodig, alsook een simpele strategie en een aantal doorgaande gewoontes om de resultaten te krijgen die je wilt hebben. Daarnaast is het belangrijk om je proces te meten, zodat je weet waar je bent en er ook zeker van bent dat je precies uitkomt waar je wilt zijn.

Een goede eerste stap is om te beginnen met je eindresultaat; immers, zolang je niet weet waar je naartoe wilt, maakt het ook niet uit welke richting je opgaat. Kies daarom eerst voor wat het precies is dat je wilt bereiken voordat je je eerste acties hebt gedaan.

Een simpele manier is door jezelf de volgende vraag te stellen: wat wil ik vandaag? Wat is vandaag het belangrijkst voor me, en wat zorgt voor meer voldoening?

De tijd vliegt, en voor je het weet is er 10 jaar verstreken en ben je ergens belandt. De grote vraag is: waar?

En als je vandaag niet besluit waar je straks wilt zijn en er controle over neemt, dan loop je grote risico’s dat je door de omstandigheden van het moment en alle andere afleidingen wordt opgeslokt. Iets wat uiteindelijk ervoor zorgt dat je niet uitkomt waar je werkelijk wilt zijn.

Begin daarom met deze vraag: Hoe ziet een exceptioneel leven er voor jou uit vandaag? Dit is het soort leven onder jouw voorwaarden; niet dat van een ander, noch die van mij.

Wat je wilde toen je 16 was, was anders dan wat je wilde toen je 25, 38 of 50 was (als je nu de 50 al gepasseerd bent). En in plaats van je te laten leiden door de stereotypering van succesvolle mensen – fortune, fame and fans – doe je er veel beter aan om jezelf af te vragen wat de elementen zijn die voor een exceptioneel leven zorgen?

Vooruitgang op systematische wijze

Focus

Er zijn drie punten waar je werkelijke vooruitgang makkelijker maakt om te realiseren. De eerste is focus. Focus je op wat het is dat je wilt realiseren – en niet op dat wat je niet wilt. Focus zorgt namelijk voor richting.

Strategie

Gebruik vervolgens een strategie die werkt. Strategische acties leiden tot meetbare vooruitgang; je weet precies waar je nu bent, en welke volgende stap er op je staat te wachten. Een zeer effectieve manier om een goede strategie in te zetten, is door middel van modeleren.

Los Je (Innerlijke) Conflicten Op

Als je weet wat je wilt, en je hebt de tools om het toe te passen, dan is dit het enige wat je nog hoeft te doen om in actie te komen en toe te passen wat je weet. Helaas zijn er talloze mensen die weten wat ze moeten doen, maar niet doen wat ze weten, omdat ze kampen met innerlijke conflicten die ze ervan weerhouden om daadkrachtig te zijn.

Los je deze (innerlijke) conflicten op, dan ben je ook niet meer belast met de weerstand om in actie te komen. Samen met de juiste focus en strategieën stuur je jezelf aan om werkelijk vooruitgang te creëren.

Deze drie factoren – focus, strategie en het oplossen van (innerlijke) conflicten helpen je om van automatische verandering naar progressieve vooruitgang te gaan.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: op welk vlak in jouw leven wil jij vooruitgang boeken?  Laat hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over verandering en vooruitgang waardevol vond, geef het dan 5 sterren, en deel het met jouw vrienden en volgers via Facebook, WhatsApp of Email. Zo profiteren zij ook van deze informatie.

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • pim schreef:

  wil vooruitgang boeken met mijn gezondheid; afvallen.

   
 • Renske Fortuin schreef:

  Na 4 jaar met medische redenen thuis zitten. Operatie na operatie gehad en nu nog in een revalidatie proces. Ik ben pas 30 jaar en voel enorm de maatschappelijke druk om “werken” weer als doel te zien. Ik ben bang dat als ik dat als doel heb, teleurgesteld ben (de zoveelste al) als ik het doel niet haal.
  Ook ben ik bang, doordat ik vooruitgang wil boeken, mijn medische probleem weer op zal duiken en ik na goede inzet weer op dit punt terug ga vallen. Ik heb dit proces al meerdere malen uitgeprobeerd afgelopen jaren en elke keer opnieuw teleurgesteld. Nu ben ik dus bang om weer opnieuw te beginnen en dus weer teleurgesteld te worden.
  Doelen bijgesteld of verwijderd met als gevolg, helemaal geen doelen meer te hebben.
  Dit maakt me somber en zeer neerslachtig. Na dit bericht van jou, hoop ik de motivatie weer te kunnen vinden en mijn innerlijke problemen of dilemma’s te kunnen tackelen.

  Het lijkt namelijk op dit moment dat er maar 1 ding in de weg staat. Ikzelf. Ik wil weer een strategie bedenken die me van de (dagenlange) bankgangen af kan helpen.
  Heb jij nog tips voor me?

   
 • Robert schreef:

  Beste Renske,

  Dank je wel voor ej reactie. Ik kan me voorstellen dat er een hoop gaande is in je hoofd op dit moment: motivatie, wil, angst, onzekerheid; een mix van emoties en gevoelens die normaliter tegenover elkaar staan.

  Wat ik je als tip zou meegeven is om de oorzaken en gevolgen van elkaar te scheiden, alsook te onderzoeken waar je welk controle en invloed op hebt, en waar niet.

  Is de maatschappelijke druk die je voelt afkomstig vna buitenaf of zit deze druk in je? (ik zal je verklappen dat het probleem alsook de oplossing binnen in je zit; zo kan ik je garanderen dat de “maatschappij” nog nooit bij je heeft aangebeld en je onder druk heeft gezet. Die druk zit komt dus bij jezelf en jouw verwachting over jezelf).

  Zo is ook de angst voor teleurstelling een gevolg van de ervaring die je eerder gehad hebt; je hebt het geprobeerd, maar faalde – een kern beperkende overtuiging die te veranderen is. Bijkomen d gevolg is dat je niet meer die doelen stelt om verder te komen, maar geen doelen stelt om niet te verliezen of te falen; er is een duidelijk verschil tussen spelen om te winnen en spelen om niet te verliezen.

  Het goede nieuws: lang neit alles is een oorzaak van de uitdaging die je momenteel ervaart. Dat betekent dat wanneer je de kern aanpakt, deze symptomen eveneens zullen afnemen, en mogelijk zelfs zullen verdwijnen.

  Hoe de wereld om je heen draait is iets waar je geen controle op hebt; hoe je reageert op wat er buiten je gebeurt wel. In dit artikel geef ik je ene simpele formule welke je laat zien waar je werkelijke kracht en power ligt.

  Focus je daarom meer op waar je wel grip op hebt, en in aanzienlijk mindere mate op wat je niet kunt veranderen.

  Tot slot refereer ik je graag naar dit artikel. Hierin vind je de drie pijlers die voor een doorbraak zorgen. Zeker wanneer je het gevoel hebt dat je al meerdere keren, tevergeefs, iets geprobeerd hebt om verbetering in te creëren, kan dit je helpen om met meer focus die punten aan te pakken die wel een wezenlijk verschil maken.

  Je kunt er natuurlijk ook altijd nog voor kiezen om een kosteloze intakesessie met me te doen, waarin we dan verder onderzoeken wat het precies is dat je ervan weerhoudt om verder te komen.

   
 • Paul schreef:

  Ik wil over een jaar starten met het geven van trainingen aan mannen die merken dat ze hun potentieel niet leven.
  Door onzekerheid, angsten, hoge sensitiviteit en laag zelfbeeld. Hierdoor stellen zij zich afhankelijk op waardoor verlies van identiteit is ontstaan.
  Ik ben in feite mijn eigen doelgroep 😉
  Wat ik hiervoor nodig blijf hebben is daadkracht en zelfvertrouwen. Daar werk ik aan. (Onder andere met jou Robert, als rolemodel)
  Op het vlak van emotionele stabiliteit en zelfvertrouwen wil ik vooruitgang halen.

   
 • Véronique schreef:

  Liefdevolle relatie voor de toekomst, vooruitgang.

   
 • >