Het Verschil Tussen Verandering En Vooruitgang

 

Verandering. Het is hét trendwoord van deze tijd. Iedereen praat over verandering alsof het de beste uitvinding is sinds het gesneden brood. Maar is dat ook zo?

Change your thoughts, change your life” is een veelgebruikte slogan om aan te geven dat door bepaalde gedragingen aan te passen, je je hele leven kunt veranderen. Verandering in deze context impliceert verbetering, maar waar we zelden bij stilstaan is de dubbelzijdige kant van verandering.

Verandering is automatisch

Toen je vanmorgen wakker werd, waren je haren en je nagels net iets langer dan dat ze gisteren waren. Als je een foto van jezelf terugziet van vroeger, dan kun je met je eigen ogen zien dat je zowel fysiek alsook op andere vlakken niet dezelfde persoon was die je vandaag bent.

Om die verandering te laten gebeuren hoef je eigenlijk niets te doen. Zo ook verandert alles in en om ons heen zonder dat we er naar hoeven te streven; de economie, onze maatschappij, technologie, het klimaat – alles in onderhevig aan verandering.

“De enige constante factor in de wereld is verandering”

In deze context kunnen we daarom zeggen dat verandering automatisch plaatsvindt. Het is dus belangrijk om te onderzoeken of deze automatische verandering ook daadwerkelijk ten gunste komt van jezelf en anderen.

Verbetering vergt doelgerichte inspanning

Omdat automatische verandering net als Russisch roulette is – je weet immers niet van te voren hoe de situatie voor je uitpakt, is een proactieve aanpak waarin je de verandering meer kunt sturen er één die meer in je voordeel werkt.

We zien verandering vaak als einddoel; “ik wil … veranderen – mijn lichaam, relatie, financiën, baan; vul maar in wat voor jou van toepassing is. Deze stelling impliceert dat verandering het doel is, terwijl het in feite het proces is dat naar het gewenste doel moet leiden.

Om verandering niet als doel te zien, maar als proces om tot je doel te komen, moeten we onszelf twee vragen stellen:

Waar ben ik nu?

Waar wil ik zijn?

Verandering in deze is de ruimte tussen deze twee vragen; het proces dat leidt naar het antwoord dat je op de tweede vraag bedacht hebt.

Om tot dat punt te komen (je resultaat), vergt verandering doelgerichte inspanning. Met andere woorden: om te komen waar je wilt zijn moet je bereid zijn om die dingen te doen die je daar helpen komen.

Van Verandering naar Vooruitgang

Dit proces heet vooruitgang, en het is de aanvulling op verandering die we allemaal zoeken. Iedereen wil namelijk een betere toekomst dan wat we vandaag leven. Of het nu om je gezondheid gaat of om je socio-economische status; we willen allemaal gelukkiger, welvarender en gezonder leven.

De grote hamvraag is nu: hoe zorg ik voor die vooruitgang?

Omdat verandering automatisch is, hoef je er niet veel tijd en energie te stoppen. Vooruitgang daarentegen is niet automatisch. Wanneer je ervoor kiest om voor vooruitgang te gaan, dan heb je een plan nodig, alsook een simpele strategie en een aantal doorgaande gewoontes om de resultaten te krijgen die je wilt hebben. Daarnaast is het belangrijk om je proces te meten, zodat je weet waar je bent en er ook zeker van bent dat je precies uitkomt waar je wilt zijn.

Een goede eerste stap is om te beginnen met je eindresultaat; immers, zolang je niet weet waar je naartoe wilt, maakt het ook niet uit welke richting je opgaat. Kies daarom eerst voor wat het precies is dat je wilt bereiken voordat je je eerste acties hebt gedaan.

Een simpele manier is door jezelf de volgende vraag te stellen: wat wil ik vandaag? Wat is vandaag het belangrijkst voor me, en wat zorgt voor meer voldoening?

De tijd vliegt, en voor je het weet is er 10 jaar verstreken en ben je ergens belandt. De grote vraag is: waar?

En als je vandaag niet besluit waar je straks wilt zijn en er controle over neemt, dan loop je grote risico’s dat je door de omstandigheden van het moment en alle andere afleidingen wordt opgeslokt. Iets wat uiteindelijk ervoor zorgt dat je niet uitkomt waar je werkelijk wilt zijn.

Begin daarom met deze vraag: Hoe ziet een exceptioneel leven er voor jou uit vandaag? Dit is het soort leven onder jouw voorwaarden; niet dat van een ander, noch die van mij.

Wat je wilde toen je 16 was, was anders dan wat je wilde toen je 25, 38 of 50 was (als je nu de 50 al gepasseerd bent). En in plaats van je te laten leiden door de stereotypering van succesvolle mensen – fortune, fame and fans – doe je er veel beter aan om jezelf af te vragen wat de elementen zijn die voor een exceptioneel leven zorgen?

Vooruitgang op systematische wijze

Focus

Er zijn drie punten waar je werkelijke vooruitgang makkelijker maakt om te realiseren. De eerste is focus. Focus je op wat het is dat je wilt realiseren – en niet op dat wat je niet wilt. Focus zorgt namelijk voor richting.

Strategie

Gebruik vervolgens een strategie die werkt. Strategische acties leiden tot meetbare vooruitgang; je weet precies waar je nu bent, en welke volgende stap er op je staat te wachten. Een zeer effectieve manier om een goede strategie in te zetten, is door middel van modeleren.

Los Je (Innerlijke) Conflicten Op

Als je weet wat je wilt, en je hebt de tools om het toe te passen, dan is dit het enige wat je nog hoeft te doen om in actie te komen en toe te passen wat je weet. Helaas zijn er talloze mensen die weten wat ze moeten doen, maar niet doen wat ze weten, omdat ze kampen met innerlijke conflicten die ze ervan weerhouden om daadkrachtig te zijn.

Los je deze (innerlijke) conflicten op, dan ben je ook niet meer belast met de weerstand om in actie te komen. Samen met de juiste focus en strategieën stuur je jezelf aan om werkelijk vooruitgang te creëren.

Deze drie factoren – focus, strategie en het oplossen van (innerlijke) conflicten helpen je om van automatische verandering naar progressieve vooruitgang te gaan.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: op welk vlak in jouw leven wil jij vooruitgang boeken?  Laat hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over verandering en vooruitgang waardevol vond, geef het dan 5 sterren, en deel het met jouw vrienden en volgers via Facebook, WhatsApp of Email. Zo profiteren zij ook van deze informatie.

Je mening telt

About the Author Robert

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

follow me on:

Leave a Comment:

5 comments
Add Your Reply