Happiness als Medicijn

Inspiratie en Motivatie

2  comments

 

Happiness is een bekende voor onze mind en lichaam. We denken, handelen en voelen beter en zelfs onze algehele gezondheid gaat omhoog wanneer we gelukkiger zijn. Zelfs onze zintuigen werken beter wanneer we happiness ervaren.

Talloze wetenschappers hebben over de afgelopen decennia aangetoond dat happiness een enorme positieve bijdrage levert aan onszelf als individu, maar ook aan de maatschappij.

Zo kunnen mensen die gelukkige gedachten visualiseren, beter zien en horen en zijn in staat  fijnere verschillen te onderscheiden in hun tastzin. Ook verbetert het je geheugen en helpt het je mind te ontspannen wanneer je aan prettige gedachten denkt.

Onderzoek heeft aangetoond dat de maag, het hart, de lever en al onze organen beter functioneren wanneer we ons gelukkig voelen.

Als ik je zou vragen of je liever optimistisch bent dan pessimistisch, dan is de kans heel groot dat je tot de meerderheid behoort die liever optimistisch is. Hoe komt het dan, dat we toch flinke moeite hebben om happiness op dagelijkse basis te beleven?

Happiness Is Voor Later

Eén van de redenen waarom happiness uitblijft is omdat we onszelf voorhouden dat geluk in de toekomst moet liggen. Wanneer je een bepaald specifiek doel hebt bereikt, dan mag je  of kun je pas gelukkig zijn – tot dat moment is happiness een luxe waarvan we vinden dat we het ons niet kunnen veroorloven, of dat het zelfs roet in het spreekwoordelijke eten kan gooien, omdat we te vroeg juichen.

Ook als het niet om materiële, meetbare dingen gaat, zijn we geneigd om deze manier van denken aan te houden: Ik ben open, vriendelijk en aardig als ik gelukkig ben.” In bijna alle gevallen vergeten we, dat we ons hiermee in een omgekeerde wereld houden: gebruik geluk en happiness als startpunt en alle dingen die je wilt realiseren komen sneller en makkelijker naar je toe.

Misverstanden over Happiness

Happiness is niet iets wat je kunt sparen of dat je verdient; het dient ons welzijn. Wanneer je wacht totdat je vindt dat je aangename gedachten of happiness wel verdient, is de kans groot dat je intussen onaangename gedachten ervaart, omdat je vindt dat je het nu (nog) niet waard bent.

Ook al kunnen we het er met z’n allen over eens zijn dat we allemaal gelukkig willen zijn, is de overtuiging dat, wanneer je ernaar op zoek gaat, je egoïstisch bent of dat het verkeerd is om je eigen geluk boven dat van anderen te stellen.

Onzelfzuchtigheid zorgt inderdaad voor happiness, omdat het niet alleen helpt om je mind naar buiten toe te richten – weg van alle zorgen, fouten en mislukkingen en andere introspectieve beredeneringen – het helpt ook om jezelf op een creatievere manier te uiten en voldoening te halen uit het helpen van anderen. Een van de fijnste gedachten van elke man of vrouw is de gedachte dat ze nodig zijn en belangrijk en competent genoeg zijn om te helpen en een toevoeging te kunnen geven aan het geluk van anderen.

Maar zolang we een morele kwestie maken van happiness, en het zien als iets dat je moet verdienen of enkel als beloning krijgt voor iets dat je gedaan hebt, dan stijgt al snel het schuldgevoel over het verlangen om gelukkig te zijn.

Happiness komt als gevoel wanneer we onbaatzuchtig handelen; het is een bijkomstigheid van vriendelijk en onbaatzuchtig zijn, en niet als een verdienste voor onze inspanningen. Als je dan beloond wordt voor je onzelfzuchtigheid, dan zou de volgende logische stap zijn dat hoe meer je jezelf achterstelt en hoe miserabeler je je voelt, des te gelukkiger je zult zijn. Deze gedachte leidt tot de absurde beredenering dat je gelukkig zult zijn wanneer je ongelukkig bent.

William James wist het mooi te verwoorden toen hij het volgende zei”

The attitude of unhappiness is not only painful, it is mean and ugly. What can be more base and unworthy than the pining, puling, mumping mood, no matter by what outward ills it may have been engendered? What is more injurious to others? What less helpful as a way out of the difficulty? It but fastens and perpetuates the trouble which occasioned it, and increases the total evil of the situation. At all costs, then, we ought to reduce the sway of that mood; we ought to scout it in ourselves and others, and never show it tolerance.”

Happiness ligt niet in de toekomst, maar in het hier en nu. Voor die mensen die daarom op zoek zijn naar happiness in de toekomst in plaats van het heden, zal het dan ook een grote teleurstelling zijn dat dezelfde happiness, waar ze zo lang naar gezocht hebben, al die tijd al recht voor hun neus lag.

Ik heb meerdere cliënten van me gecoacht de afgelopen jaren op het thema van happiness, en veel van hen leefden onder de aanname dat iets of iemand in de toekomst hen gelukkig(er) zou maken; of het nu een nieuwe baan was, meer geld of een nieuwe relatie.

Happiness als Gewoonte

Happiness is een mentale gewoonte, een attitude. En als je deze gewoonte niet in het hier en nu leert, dan is het ook niet mogelijk om het werkelijk te ervaren. Happiness verkrijg je niet door een of ander extern probleem op te lossen; wanneer je het ene probleem oplost zal een ander vroeg of laat zijn plaats vervangen.

Als je dan gelukkig wilt zijn, dan is de kortste en makkelijkste weg om simpelweg gelukkig te zijn. Punt. Niet gelukkig, omdat…

Happiness is een mentale gewoonte dat je kunt cultiveren en ontwikkelen. Happiness is afkomstig van ideeën, gedachten en gedragingen, niet van externe bronnen, en kan door je eigen acties opgebouwd worden, los van wat er om je heen gebeurt.

Niemand, voor zover ik weet, kan altijd 100% gelukkig zijn, en de kans is groot dat we ons miserabel zouden voelen als we dat wel zouden zijn. Je kunt daarentegen wel gelukkig zijn, door beslissingen te nemen en door een groot deel van de tijd te focussen op happiness in plaats van het kleine percentage tijd waarin we ons ongelukkig voelen.

We reageren namelijk voor een groot deel op kleine voorvallen, frustraties en ongemakken met chagrijnigheid, ontevredenheid, weerstand en irritatie – hoofdzakelijk uit gewoonte! We hebben al zo lang op deze manieren gereageerd, dat het een automatische reactie is geworden. Veel van dit geautomatiseerde gedrag stamt terug van een gebeurtenis uit het verleden dat we geïnterpreteerd hebben als een klap in onze eigenwaarde.

Of het nu een automobilist is die nodeloos toetert, of iemand die je onderbreekt terwijl je praat. Persoonlijke gebeurtenissen kunnen makkelijk gezien worden als een potentieel gevaar voor ons zelfvertrouwen en onze eigenwaarde; de bus was te laat toen ik een belangrijke afspraak had. Het ging natuurlijk regenen toen we wilden golfen en natuurlijk stond er een lange file toen we het vliegtuig moesten halen.

We reageren met boosheid, wrok, zelfmedelijden – of in andere woorden: ongelukkigheid.

Gebruik het wapen van Ongelukkigheid

Laat je niet gek maken.

Gebruik in dit soort gevallen het wapen van ongelukkigheid (unhappiness) tegen zichzelf. Als je ooit een TV-show hebt gezien waarin de bordjes “Applaus” of “Lachen” oplichten wanneer het publiek moet applaudisseren of lachen, dan weet je dat de spontaniteit van die show ver te zoeken is, en dat het publiek als klapvee verteld wordt wat ze op welk moment moeten doen.

Op eenzelfde manier reageer jij ook: je laat gebeurtenissen buiten jezelf dicteren hoe je je moet voelen en hoe je moet reageren. De zelfdirectie is compleet verdwenen, omdat een of ander externe gebeurtenis je vertelt dat je je nu boos moet voelen of juist verontwaardigd.

Wees de Meester, Niet de Slaaf

Door de gewoonte van happiness te leren neem je de touwtjes weer terug in eigen handen en kun je vanaf nu zelf bepalen hoe je je wilt voelen en hoe je wilt reageren op wat er buiten je gebeurt.

Het is namelijk de gewoonte om gelukkig te zijn die ervoor zorgt dat we in werkelijke vrijheid kunnen leven; vrij van beperkende patronen, vrij van externe factoren en vrij van de onzichtbare kettingen die ons gevangen houden in unhappiness.

Mening of Feit?

Zelfs wanneer je te maken hebt met tragische omstandigheden en moeilijke situaties kunnen we de keuze maken om gelukkiger te zijn door onze eigen mening weg te laten op wat er heeft plaatsgevonden.

Een cliënt van me vertelde me ooit dat zij en haar vriend na zeven jaar een punt hadden gezet achter hun relatie. Ze vertelde me dat ze nooit meer een nieuwe liefde zou vinden, en dat deze beëindiging voor haar onoverkoombaar was.

Ik vertelde haar dat ze de feiten en haar meningen hierover door elkaar heen liet lopen, en dat dit tot gevolg had dat ze zichzelf in een aangeleerde hulploosheid aan het praten was. Ik legde haar uit: het is een feit dat jij en je vriend de relatie hebben beëindigd. Het is echter jouw mening dat je nooit meer een nieuwe liefde zult vinden; een mening die jou niet ondersteunt, maar er enkel toe leidt dat je jezelf nog miserabeler gaat voelen.

Het is belangrijk om te weten wanneer je te maken hebt met een feit, en wanneer je je eigen mening daarop projecteert. Je werkgever verlengt je contract niet – feit. Je voelt je boos, afgewezen en bang – mening. Je verliest €50.000 met beleggen – feit. Je vertelt jezelf dat je leven voorbij is en voelt je depressief – mening.

“Hoe kan ik gelukkiger zijn?” vroeg de vrouw van een alcoholist aan me. “Dat weet ik niet” was mijn antwoord. “Maar je kunt gelukkiger zijn door wrok, zelfmedelijden niet toe te voegen aan je tegenslag.

Ik grijp terug naar de woorden van Epictitus, een Griekse filosoof, die het volgende hier over te zeggen had: “Men are disturbed not by things, but by the view which they take of them.”

Toen ik van mijn specialist te horen kreeg dat mijn nieren niet goed meer werkten en dat dialyse onvermijdelijk was, kreeg ik ook te horen dat mijn droom om de voettocht naar Santiago lopen onmogelijk was. Het was een feit dat mijn nieren faalden en dat ik zou moeten starten met dialyse – het was een mening dat mijn droom onmogelijk was.

Toen ik zei dat ik mijn eigen bedrijf wilde starten, kreeg ik van diverse kanten te horen dat ik het nooit zou redden als ondernemer en dat ik het nooit lang zou uithouden in deze competitieve wereld.

Ik heb al deze dingen gedaan, en ik heb mezelf er altijd aan herinnerd dat al deze onmogelijkheden niets meer dan meningen waren, en geen feiten. Ik heb kleine en grote concessies moeten doen om te bereiken wat ik wilde bereiken; ik heb een grote liefde moeten opgeven om mijn droom überhaupt te kunnen starten. Ik heb mijn computer moeten verkopen om mijn website in de lucht te houden. Ik was verliefd op een prachtige vrouw, en zij trouwde iemand anders. Dit zijn allemaal feiten, maar ik bleef mezelf eraan herinneren dat het niets meer dan mijn eigen mening was die zei dat dit desastreus was.

Ik kwam er niet alleen overheen, maar retrospectief gezien kan ik zeggen dat het me zo veel meer heeft opgeleverd dan dat het me heeft gekost.

De Attitude Die Voor Happiness Zorgt

We zijn allemaal doelgericht en het ligt in onze natuur om te streven naar een positief resultaat. Happiness is een symptoom dat aangeeft dat we goed functioneren, en zolang we doelgericht blijven, zijn we redelijk gelukkig, ongeacht de omstandigheden.

Edison verloor ooit zijn complete laboratorium in een brand, iets wat hem miljoenen had gekost. Toen iemand vroeg” “Wat ga je nu doen?”, antwoordde hij: “We beginnen morgenochtend met herbouwen.” Hij bleef een positief agressieve attitude houden in de richting van zijn doel.

De reden waarom we ons vaak uit het veld geslagen voelen en onszelf voorhouden dat wat er gebeurde onoverkoombaar is, is omdat we het doel dat we wilden behalen uit het oog zijn verloren. Het gevolg is dat we stuurloos zijn en niet weten wat we moeten doen om over de gebeurtenis te komen.

Wanneer je relatie eindigt, hou dan in gedachten waarom je wilde relateren; met andere woorden, wat wilde je bereiken met een relatie? Wanneer je geld investeert en het verliest, wees dan niet depressief door jezelf te vertellen dat je leven voorbij is, maar herinner je wat je motivatie en doelstelling was van het geld, dat je als rendement uit je investering zou ontvangen. Simpel gezegd: keep your eyes on the prize.

Problemen komen en gaan. Je attitude, mindset en je gewoontes daarentegen blijven. Door je bewust te worden welke strategieën werken en welke niet, houd je zelfcontrole over wat je voelt en welke acties je vervolgens neemt.

Train daarom je happiness gewoonte. Maak een dankbaarheidslijst, noteer wat je nu wél hebt, en kijk terug naar situaties uit het verleden waarin een tijdelijke tegenslag uiteindelijk een sprong voorwaarts bleek te zijn. Focus je op je doel, niet op het probleem en geniet in het moment zoveel als je jezelf kunt toestaan.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: welke ene kleine aanpassing zou jij kunnen integreren om jouw happiness habit sterker te maken?

Ik ben benieuwd naar je reactie, dus laat daarom hieronder je comment achter.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over happiness waardevol vond, deel het dan met jouw vrienden en volgers door op de LinkedIn, WhatsApp en Mailknoppen te klikken zodat zij ook van deze informatie profiteren.

 

 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Thank you Dear Robert from the Clouds. You are always in my heart.
    Love and Light.
    Magi

  • Dankjewel Robert,
    voor weer een goed verhaal.
    Ik heb de waarde van het ‘dankbaarheidsjournaal’ leren kennen, overigens is uitgerekend vandaag de dag dat ik het al één jaar dagelijks toepas: minstens 10 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben. Soms maak ik dingen mee waarvan ik in eerste instantie alleen maar kan denken “dat was werkelijk klote” en ik wil er iets over noteren maar mijn dankbaarheidsjournaal mag natuurlijk geen ‘klachtenboek’ worden. Dus dwing ik mezelf om de waarde van dat voorval te zien: “die persoon viel werkelijk onredelijk hard naar me uit. Maar ik ben dankbaar dat ik net effe meer tijd nam en niet direct fel reageerde en het daarmee deels langs me af liet glijden. Ik verergerde de situatie niet, en daarmee had ik ‘t feitelijk in de hand; daar ben ik dankbaar voor!”…
    Het is het principe van: negatieve gedachten, emoties en geloofsovertuigingen transformeren naar versterkende.
    En ook dat raakt dus weer aan dankbaarheid!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!