Het Stappenplan om Je Doelen Te Behalen En Succesvol te Zijn
3

Het Jaar Van Jouw Succes Start Met Actie

 

Terwijl we de laatste dag van 2013 ingaan, heb ik een belangrijke vraag voor je over succes…

Hoe was dit 2013 voor jou?

Wees eerlijk naar jezelf:

 • Heb je meer geld verdiend?
 • Heb je meer tijd doorgebracht met de mensen die je liefhebt… je familie en vrienden?
 • Heb je alle reizen gemaakt die je wilde maken?
 • Is je gezondheid verbeterd?
 • Had je meer vrije tijd?
 • Is jouw lifestyle gegroeid… of geslonken?

Jouw Handleiding voor 2014
Met het nieuwe jaar op komst, is er een uiterst geschikte tijd aangebroken om niet alleen terug te blikken op het afgelopen jaar, maar ook plannen te maken voor het nieuwe jaar. Als één van de bovenstaande vragen nog steeds op je wensenlijstje staat, dan raad ik je aan verder te lezen.

Steek de straat niet over met je ogen dicht

Hoewel het leven geen garanties biedt, en dit voor velen een argument kan zijn om niet bij het plan te blijven om een doel te bereiken – raad ik het niet aan om zonder op hoop van zege aan het nieuwe jaar te beginnen zonder daadwerkelijk de tijd te nemen om een plan te maken, en bereid te zijn koerswijzigingen onderweg te maken. Dit is net zoiets als met je ogen dicht een drukke straat over steken en hopen dat je zonder kleerscheuren aan de overkant komt.

Ogen open, links kijken, rechts kijken, lopen
Ooit heb ik geleerd om bij het oversteken eerst te kijken of er van links verkeer aan komt, vervolgens van rechts, en daarna weer van links. Zodra er vrij baan is om over te steken, kun je naar de andere kant van de weg. In de laatste 10 jaar is daar een extra uitdaging bijgekomen. Natuurlijk, ik kijk nog steeds links en rechts, maar soms kan het gebeuren dat ik een fietser over het hoofd heb gezien, zeker in deze donkere avonduren. Wat doe je dan?

Laten we zeggen dat de fietser het obstakel is in jouw doel, jouw goede voornemen voor het nieuwe jaar, en dat je, ondanks het uitkijken, net als ik, toch de fietser over het hoofd ziet. Wat doe je dan? Natuurlijk, je gaat het obstakel uit de weg. Sterker nog, je maakt een koerswijziging terwijl je oversteekt. Bij het uitvoeren van goede voornemens is dat niet anders.

De lantaarnpaal is NIET je eindbestemming 
Er zijn altijd risico’s die onverwachts de kop opsteken (zelfs als je oversteekt). En dat is oké.

Net als het uitvoeren van je goede voornemens is de kans aanwezig dat er obstakels, problemen en risico’s opduiken. Het leven geeft geen garanties op de kwaliteit; die zul je zelf moeten scheppen. En risico’s horen daarbij. Hoe groter je doel is, des te groter het risico. Voor sommigen is dit een reden om te stoppen of überhaupt niet te starten; voornamelijk omdat het risico een fixatiepunt is geworden waar ze op dreigen af te gaan.

Als kind hebben we bijna allemaal wel meegemaakt dat toen we voor het eerst leerden fietsen, we regelrecht op een lantaarnpaal afgingen en er uiteindelijk tegenaan knalden, ondanks het feit dat we die juist koste wat kost wilden vermijden – ik weet dat ik dat zeker heb meegemaakt. We fixeerden ons op het obstakel in plaats van op de weg. Verlam jezelf niet met angst, moedeloosheid of twijfel wanneer je je voornemen uitvoert, en blijft gefocust op waar je naartoe wilt – ook al betekent dit dat je een kleine omweg moet maken misschien om er te komen.

launch

Launch!
in Boston is recentelijk een 12-jarige studie afgerond waarbij researchers onderzoek deden naar succes. Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat ze ‘the corridor principle’ noemen: ons leven is als een lange gang, en we staan in de deuropening van die gang.

De lengte zo lang, dat het einde niet zichtbaar is; sterker nog, hij verdwijnt in de duisternis. Wat de researchers ontdekten voor wat betreft het verschil tussen succes en falen, konden zij in één woord samenvatten: Launch! Het waren de succesvolle mensen die, ondanks de duisternis van de gang zichzelf in beweging zetten en zich richting hun doel begaven. Ze waren bereid het risico te nemen, hun angsten onder ogen te komen en de stapjes voorwaarts te nemen.

Koerswijziging vraagt vertrouwen
Een tijdje geleden sprak ik iemand die al enkele jaren bij een bedrijf werkte waar hij niet op z’n plek zat. Met steeds meer tegenzin en meer moeite om zich er toe te zetten, ging de man naar zijn werk, terwijl hij niets liever wilde dan iets doen waar hij wel op zijn plek zat. Toen ik hem vroeg wat hem tegenhield om de switch te maken, antwoordde hij: “In deze economie?

Ik mag blij zijn dat ik werk heb!” Ook als dit ten koste gaat van je geluk?, vroeg ik. Na enig nadenken kwam zijn ware antwoord boven water – hij was bang voor het onbekende, wilde liever in de zekerheid van zijn leven blijven, ook als dat hem ongelukkig zou maken. Toen ik hem vroeg hoe lang hij al ontevreden was in zijn werk en wat het hem gekost had in termen als geld, geluk, relaties, gezondheid en kwaliteit van leven, zakte hij verbluft in zijn stoel; hij realiseerde zich niet wat het vasthouden van zijn zekerheid hem werkelijk kostte.

Wanneer de pijn van niet veranderen groter wordt dan de angst om te veranderen, pas dan vindt transformatie plaats. De man met wie ik het gesprek had was na onze ontmoeting meer bereid om zijn ‘leap  of faith’ te nemen. Soms heb je enkel het (blinde) vertrouwen nodig om de stap in het onbekende te namen. Pas dan ontdek je wat de mogelijkheden zijn.

Aan welke gewoonte heb jij de afgelopen jaren vastgehouden? Onderzoek eens wat jouw totale kostenplaatje is. En vraag jezelf ook af, of die pijn groot genoeg is om te veranderen of niet. Dat geeft je al een goede indicatie of je jouw doel zult kunnen bereiken of niet.

Doe Meer, Wees Meer
Als je sneller succesvol(ler) wilt zijn, daag jezelf dan uit meer dingen te doen. Maak meer keuzes, neem meer actie. Begin wat eerder, werk wat harder, ga langer door. Volgens de wet van Waarschijnlijkheid (Law of Probability): hoe meer dingen je probeert, het waarschijnlijker het is dat je juist dat ene probeert dat het verschil maakt.

Geluk is behoorlijk voorspelbaar heb ik gemerkt. Wil je meer geluk, grijp dan meer kansen. Wees actiever, en daag vaker op. Succesvolle mensen weten, zoals Generaal Douglas MacArthur ooit zei: There is no security in life, only opportunity”.

Wanneer je de kansen opzoekt, dan zul je eindigen met veiligheid. Echter, wanneer je de veiligheid zoekt, dan zul je eindigen met geen van beide. Dit is te zien aan gebeurtenissen die overal om ons heen plaatsvinden: grote organisaties waar talloze manen en vrouwen ooit de veiligheid zochten, en zich nu in een werkeloze situatie bevinden voor lange tijd.

Creëer dus momentum in je leven. En nu is daar de beste tijd voor. Neem actie, veel actie, probeer zo veel mogelijk uit. Steek de straat over met open ogen, anticipeer de risico’s en focus je op de overkant en blijf lopen.

Zelfdiscipline
Zodra je een doel en een plan hebt, onderneem dan actie, en stop niet. Disciplineer en committeer jezelf om je doel te bereiken. Doe elke dag iets dat je dichterbij je doel brengt en wees niet geïntimideerd door de omvang van je doel.

Hak het in kleinere stukjes op, zodat je precies weet wat je vandaag, morgen en de rest van de week gaat doen om dichter bij je doel te komen. Bedenkt: een object (jij dus) in beweging, heeft de neiging om in beweging te blijven; jij bent niet te stoppen!

Bereid je voor op Jouw Toekomst
Een leermeester vertelde me ooit dat als je je niet voorbereid op succes, en de gelegenheid biedt zich aan, je enorm spijt zult hebben wanneer de kans zich voordoet.

Een recentelijk persoonlijk voorbeeld: ongeveer twee weken voordat ik naar Orlando, Florida vloog om onder meer Jack Welch en Randi Zuckerberg te ontmoeten, bereidde ik me voor op de gelegenheid om op hetzelfde podium te spreken als deze twee beroemdheden. Ondanks dat de kans klein was dat ik op dat podium zou komen te staan, wist ik precies wat ik zou gaan zeggen als ik de kans geboden zou krijgen. Uiteraard heb ik mijn uiterste best gedaan om de zaal van ruim 800 mensen te mogen toespreken; helaas is het me niet gelukt.

Die mislukking betekent overigens niet dat ik stop met acties te nemen om die gewenste toekomst te realiseren. Integendeel, in de komende maanden ben ik op verschillende continenten te vinden, waaronder als spreker en trainer!

Wees dus goed voorbereid op je toekomst, en betaal de prijs van jouw succes altijd vooraf, of dit nu in tijd, energie, aandacht of geld is. Enkel wanneer je de prijs om klaar te zijn voor jouw succes vooruit betaalt, dan pas dan zul je in staat zijn om voordeel te halen uit de kansen en mogelijkheden wanneer ze arriveren. Welke activiteit je ook zult doen om succesvol te zijn, zelfdiscipline is daar altijd een onderdeel van, zo niet de kern.

Een manier om je daarbij te helpen bied ik je graag aan in de vorm van mijn gratis successeminar. Een dag gevuld met tips, strategieën, gelijkgestemde mensen die hun doelen willen bereiken, gecombineerd met veel plezier en amusement. Op zaterdag 8 Februari 2014 vind deze Masterclass plaats.  Klik hier voor meer informatie.

Schrijf je hier in voor dit kosteloze successeminar!

Ik wens je een gezond, gelukkig en succesvol 2014!

Op jouw succes,

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Marga schreef:

  Hoi Robert,
  Geweldig deze inspirerende woorden!
  Het laat je bloed stromen! Uitdagingen die liggen te wachten in 2014! Heerlijk!
  Op 10 januari vertrek ik helemaal in m’n eentje naar Vlieland om me te bezinnen op het nieuwe jaar. In mijn koffer gaat jouw boek mee!
  Fijne jaarwisseling en wens jou een prachtig inspirerend jaar toe!
  Hartelijke groet,
  Marga

   
 • Robert schreef:

  Je hebt helemaal gelijk Marga! 2014 ligt vol uitdagingen; kansen die het leven nog moier en interessanter kunnen maken.

  Ik wens je een heerlijke tijd op Vlieland. In mijn boek komt dit bijzondere eiland ook aan de orde; je zult er vast veel herkenning in vinden!

  Op een geslaagd, gelukkig en grandioos 2014!
  Robert

   
 • Barry Houben schreef:

  Mijn hoofdstrategie voor 2014 is stug doorpluggen, mij door niks of niemand van mijn pad af laten houden. Ik heb unieke ideeen en die ben ik aan het uitvoeren, ik ben met meerdere dingen tegelijk bezig dus het gaat daardoor wat langzamer maar alles zal tegelijkertijd samenkomen. 🙂

   
 • >