4 Tips Voor Een Levendige Relatie

Inspiratie en Motivatie, Liefde en Relaties

0  comments

Veruit de meest frequent bezochte blogpost op mijn site is die van ’50 Vragen Om Iemand Beter Tel Leren Kennen’. Een interessant gegeven, want, zo blijkt, mensen zijn op zoek naar meer diepgang in hun relatie of zoeken een relatie met diepgang (mogelijk meer dan de vorige). Wat is nu de drijfveer achter deze zoektocht op het internet, en hoe kom je zelf tot de beste vragen die je je (potentiële) geliefde kunt stellen om hem of haar beter te leren kennen?

Een oppervlakkige relatie is makkelijk gemaakt, zowel voor de korte als lange termijn. Iemand die je kunt aanspreken bij de bushalte of in de rij van de supermarkt hoeft niet vergelijkbaar te zijn met de Mount Everest als het aankomt op het stellen van een vraag.

Word Nieuwsgierig Naar De Ander
Ook persoonlijke, intieme relaties kunnen erg oppervlakkig zijn. “Heb je zin om vanavond een film te kijken?” – “Ja hoor. Wat had je in gedachten?” – “Geen idee. Kies jij maar.” …en einde conversatie. Wanneer één van jullie die een paar keer doet, dan is de relatie waarschijnlijk net zo snel over als dat hij begonnen was, “… mooi weertje, niet?”

Natuurlijk hoef je niet elk moment van jullie samenzijn diepgaande filosofische vragen op elkaar af te vuren, maar om werkelijk een hechtere verbinding met elkaar op te bouwen, waarin je de ander écht leert kennen voor wie hij of zij is, zul je toch meer uit de kast moeten halen dan de gebruikelijke vragen over het avondeten, de filmkeuze of een andere, nog in te vullen activiteit.

Dus, de meest geweldige, onbetaalbare, super-dooper, mega-ingenieuze, surrealistische en fenomenale tip die ik je kan geven is, allereest, een vraag.

Zoek Naar De Kern Van Je Liefde Voor De Ander
Wat was de reden dat je je aangetrokken voelde tot de ander? Was het een opmerking, een lach of die mooie ogen? Ga eens terug naar het moment waarop je voor het eerst voelde dat je tot de ander aangetrokken werd. Wat was de oorsprong?

Met dit gegeven heb je gelijk al je eerste vraag te pakken voor de ander; vertel wat de ander met jou deed in termen van gedachtes, gevoelens, en denk ook vooral aan dat wat er zo ontzettend bijzonder was aan die ander. Vraag hem of haar vervolgens wat het was dat hij of zij in jou aantrok.

Leer De Ander Opnieuw Kennen
Nog belangrijker dan deze tip die ik je meegeef, is het volgende: Wek je natuurlijke nieuwsgierigheid op. Stel jezelf voor hoe het voelt als je je geliefde voor het eerst (opnieuw) ontmoet. Wat wil je (nog meer) weten van de ander Wat vind je belangrijk? Nieuwsgierigheid is een onbetaalbare hulpbron. Het zorgt voor nieuwe creaties, nieuwe manifestaties, en ook nieuwe of diepgaandere relaties.

Bedenk dat je als kind van nature een enorme dosis nieuwsgierigheid had – denk maar eens terug aan de leeftijd waarop je alle opmerkingen beantwoorde met ‘Waarom?’ Die natuurlijke nieuwsgierigheid is helaas doorgaans in de klaslokalen ver bij je vandaan gehaald, waar je stil moest zitten, luisteren en vooral niet tussendoor vragen moest stellen. Ik hoop dat dit ooit nog eens verandert.

Zoek Naar Vragen Met Diepgang
Terug naar nieuwsgierigheid. Wanneer je een vraag stelt, is dat doorgaans niet om zomaar een conversatie op gang te brengen om het vervolgens in de lucht te laten hangen. Nee, je stelt een vraag omdat je nieuwsgierig bent, nieuwsgierig naar de ander.

Er zijn tal van onderwerpen die je zelf kunt bedenken wat werkelijk gespreksstof zal opleveren. Van overtuigingen en meningen over het schoolsysteem, religie, vaardigheden en omgeving tot bezigheden, spiritualiteit en identiteit (stel maar eens tien keer achtereenvolgens de vraag ‘Wie ben jij?’ – En wie ben je nog meer?).

Dus, pik iets uit wat jij interessant vind, bijvoorbeeld een gedachte of een mening van je, en stel de vraag op een open manier (dus een vraag war de ander niet alleen maar ‘ja’ of ‘nee’ op hoeft te antwoorden) en durf een vervolgvraag te stellen (bijvoorbeeld ‘Hoe zie je dat dan?’ of ‘Verklaar je nader’). En, houd daarbij altijd je reden van je vraag in gedachten. Je stelt de vraag om de ander beter te leren kennen, dus om de ander meer over zichzelf te laten vertellen.

Wat zijn jouw tips om je relatie levendig en liefdevol te houden? Zet je antwoord hieronder in de commentbox.


Tags

contact, diepgang, intimiteit, liefde, nieuwsgierigheid, relateren, relatie, vragen


Lees dit ook 

De Verleiding van Pessimisme

De Verleiding van Pessimisme

Waarom Doe Je Wat Je Doet

Waarom Doe Je Wat Je Doet
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!