7 Eigenschappen van Succesvolle Dromers
4

7 Eigenschappen van Succesvolle Dromers

“All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them.” – Walt Disney

Walt Disney was een dromer. Zijn verbeelding en dromen brachten de wereld fantasierijke plekken die de entertainmentindustrie hebben gerevolutioneerd en miljoenen mensen geholpen hebben hun creativiteit aan te boren. Maar wat maakt nu een succesvol en effectief dromer?

Ondanks dit mooie voorbeeld van Walt Disney, leiden onze dromen ons niet altijd langs het juiste pad. Sterker nog, veel dromen komen niet uit, en zorgen er zelfs voor dat we mettertijd stoppen met dromen, en onszelf voorhouden dat dromen enkel in sprookjes voorkomen.

Sommige dromers rouwen om hun verloren dromen, houden zichzelf en anderen wijs dat dromen bedrog zijn, terwijl anderen blijkbaar de kracht hebben, de teleurstelling van zich afschudden en tot het besef komen dat ondanks dat hun droom niet is uitgekomen, ze toch door kunnen gaan en zich richten op nieuwe dromen. Hoe ze dat doen? In dit artikel vind je 7 gewoontes voor succesvolle en effectieve dromers die ook jij kunt toepassen.

1.  Succesvolle Dromers Zijn Flexibel
Succesvolle dromers weten wanneer ze een droom moeten loslaten en hem kunnen inruilen voor een andere. Ze realiseren zich dat sommige dromen simpelweg niet op dit moment uit zullen komen, waardoor ze in staat zijn op een flexibele manier een andere droom te verkiezen.

2.  Succesvolle Dromers staan met één been op de grond, terwijl ze met hun hoofd in de wolken zitten
Terwijl ze hun verbeelding de vrije loop geven, houden ze tegelijkertijd contact met hun logica en redelijkheid. Ze plannen, ze werken, voeren hun droom uit, en verwachten niet dat met enkel hun verbeelding de droom uit zal komen. Om Jim Carrey te quoten: “I would visualize things coming to me. It would just make me feel better. Visualization works if you work hard. That’s the thing. You can’t just visualize and go eat a sandwich.

3.  Succesvolle Dromers weten dat happiness komt van zowel het najagen van de droom, alsook het behalen ervan
Cherrish the chase, as much as you treasure the trophy”, staat er in mijn boek, waarmee ik aangeef dat geluk (happiness) een proces is, en dat dit verkregen wordt door te dromen, de droom na te jagen en hem te behalen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken – dat geluk enkel te bereiken is wanneer het einddoel behaald is – kun je er direct voor kiezen om gelukkig te zijn.

4.  Succesvolle Dromers zien tegenslagen niet als teleurstelling, maar als stepping stones richting succes
Deze dromers kunnen hun grote droom in kleinere dromen opbreken, wanneer de grote niet uitpakt zoals gepland. Ze maken mozaïeken van hun in stukken gebroken grote droom, In plaats van hun droom volledig op te geven, en gebruiken die kleine stukjes als opstapjes om de grote droom alsnog te bereiken.

5.  Succesvolle Dromers houden van leren en gebruiken hun “innerlijke TomTom”
Terwijl hun dromen ontwikkelen en rijpen, houden succesvolle dromers altijd in acht wat wel en wat niet heeft gewerkt, en passen deze kennis toe op hun huidige alsook hun toekomstige dromen. Op die manier houden ze zichzelf ‘on track’ en kunnen ze bijsturen vanuit hun innerlijke navigatie wanneer dat nodig is.

6.  Succesvolle Dromers gaan voorbij aan het verleden
Ze focussen hun aandacht niet op welke dromen niet zijn uitgekomen, maar blijven gericht op de toekomst. Dromen die niet zijn uitgekomen zijn voor hen geen reden om niet meer nieuwe dromen te dromen, maar geven ze inzicht en kennis om andere acties te nemen om nieuwe dromen alsnog te bereiken.

7.  Succesvolle Dromers worden geduwd door moed, en niet tegengehouden door angst
Sommige mensen houden uit angst vast aan hun dromen, terwijl anderen hun dromen najagen uit moed. Diegenen die behoeftig zijn en uit angst hun dromen vasthouden zijn vaak teleurgesteld, ook als hun droom toch is uitgekomen, omdat het hen niet de zekerheid en vertrouwen gaf waar ze zo op gehoopt hadden. Oude angsten worden vervangen door nieuwe. Daarentegen bezitten de moedige dromers de veerkracht om door te gaan, ongeacht de eventuele dwaalsporen waar ze op kunne komen.

Zoals Albert Einstein ooit zei: “Logic will get you from A to B. Imagination encircles the world.” – Gebruik beide om je dromen te manifesteren.

Laat in het commentaarveld hieronder jouw tips of gewoontes toe die jou helpen je tot een succesvol dromer te maken.

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Olga vd Zanden schreef:

  hoi RObert,

  Leuk, goed geschreven artikel! Een geweldig boek in dit kader, inspirerend en volledig hierbij aansluitend, is het boek ”the last lecture” van Randy Pausch. Ken je dat? Echt een aanrader. De NL titel is ”Nu ik dood zal gaan” (afschuwelijke titel wat mij betreft….). Hij gebruikt ook diverse keren de uitspraken/ principes van Walt Disney. Even door het Amerikaanse gedachtengoed heenkijken/ omheendenken is wel nodig..
  Ben benieuwd wat je er van vindt.
  Sinds dit boek ik mijn motto o.a.”‘ Be the first penguin”.

  groet, en graag lees ik weer je volgende blog.

  Olga

   
 • Robert schreef:

  Zeker een mooie lecture van Randy, Olga. Ik heb hem meerdere keren bekeken en telkens als ik hem opnieuw bekijk, kom ik tot nieuwe inzichten. Eén daarvan is de muur die hij beschrijft, om aan te geven dat als je werkelijk iets wilt realiseren je er over kunt gaan, en dat deze muur bedoeld is om degenen die niet werkelijk voor het resultaat willen gaan tegen te houden.

  Zijn lecture sluit inderdaad hier erg goed bij aan. Wanneer je werkelijk iets wilt, dan weet je ook dat het je zult lukken als je er de moeite voor neemt om het te realiseren.

  Bedankt voor je comment.

   
 • Ron schreef:

  Hey Robert,

  Goed artikel, hoor! Weet je, ik herken veel in wat je schrijft. Ik was ooit niet zo’n succesvolle dromer. Ja, dromen… dat kon ik wel. Maar die dromen omzetten naar de realiteit, that was een heidens karwei.

  Inmiddels heb ik de kunst van andere succesvolle mensen in mijn omgeving en op het internet afgekeken en onderzocht wat de sleutel is naar succes. Ik kan je zeggen dat ik lekker op dreef ben met het verwezenlijken van mijn dromen. Zowel op persoonlijk (die zag ik niet aankomen, haha) als op business niveau.

  Een praktische tip, waarmee jouw lezers hun voordeel kunnen doen is het aanschaffen van een 10 things to do today-boekje. Noteer de kleine acties, die verband houden met je doelen en doe elke dag een stapje. Ook met kleine stapjes bereik je je doelen en…. kun je je succes vieren!

  Een van de valkuilen van de niet-succesvolle mensen: ze willen te grote stappen in een keer nemen. Met deze o zo praktische, maar verdraaid handige tip kun je dat euvel voorkomen.

  Ik hoop dat de bezoekers van jouw blog hiermee hun voordeel doen. Ik leer dit mijn cursisten ook en hoor louter positieve reacties.

  Speaking of which: supergoed zoals je bezig bent met je blog. Ik kijk al uit naar de volgende blogpost!

  Big hug,

  Ron de Joode

   
 • Robert schreef:

  Bedankt voor je verhaal en je goede tip Ron! Je snijdt inderdaad een belangrijk punt aan: dromen kunnen wel degleijk werkelijkheid worden door het grote geheel op te breken in kleinere acties. Een ‘Things-To-Do-Today’-lijst helpt daar erg goed bij. Uit het hoofd en op papier; op die manier maak je meer ruimte in je hoofd voor de creatieve processen (zoals je aanpak en plan) en kun je er altijd nog naar kijken wanneer je met iets anders bezig bent geweest.

   
 • >