Hoe Je Houding Je Succes Bepaalt
3

Hoe Je Houding Je Succes Bepaalt

Tot welke mate van jouw leven ben je verantwoordelijk voor de resultaten? In dit artikel ga ik dieper in op de mindset, houding en acties die je kunt nemen om je leven succesvoller en gelukkiger te maken.

3 Soorten van Afhankelijkheid
Er zijn 3 vormen van afhankelijkheid: De eerste is afhhankelijkheid. Wanneer je ter wereld komt ben je tot vrijwel niets in staat, anders dan huilen, drinken en slapen. Het zijn je ouders die je de eerste jaren vna je leven moeten verzorgen wanneer je luier vol is, die je eten moeten geven wanneer je honger hebt en die je in een warm bedje moeten leggen wanneer je moe bent. Gedurende die erste jaren leer je van je ouders hoe je kunt staan, lopen, praten, lezen en schrijven – de basics die je nodig hebt om verder in het leven te komen. Afhankelijke mensen hebben anderen nodig om te krijgen wat ze willen hebben.

Wanneer je zo’n 10 tot 12 jaar verder bent, begin je langzamerhand steeds meer zelf te ontdekken. De regels die je ouders je hebben meegegeven zijn ineens geen vaste grenzen meer geworden, maar eerder rekbare begrippen. Tijdens je puberteit merk je dat je steeds meer op eigen benen wilt staan en je eigen weg wilt vervolgen. Hoewel je nog steeds afhankelijk bent van je ouders tot een zekere extensie, gaat de afhankelijkheid meer en meer over naar onafhankelijkheid. Je koppelt je los van je ouders. Onafhankelijke mensen kunnen krijgen wat ze willen door hun eigen inspanningen.

Zodra je bent uitgevlogen en op eigen benen staat, zul je vroeg of laat merken dat je onafhankelijkheid en de mindset die daarmee gepaard gaat je niet in elke situatie verder zal helpen. Een nieuwe vorm van afhankelijkheid is nodig om je studie te vervolgen, een baan te vinden, een relatie te starten en zelfs uiteindelijk je eigen kinderen ter wereld te brengen en op te voeden. Deze vorm heet co-afhankelijkheid. Je hebt elkaar nodig om verder te komen en het leven aangenamer en beter te maken. Co-afhankelijke mensen hebben hun eigen inspanningen nodig, én de medewerking van anderen om te krijgen wat ze willen. Hierbij is synergie een belangrijk kenmerk.

Proactieve houding
Kies je voor meer succes en meer geluk, kies dan voor een proactieve houding, en neem de verantwoordelijkheid voor je acties. Besef dat je te allen tijde de keus hebt om je eigen acties en reacties te bepalen. Het Engelse woord voor verantwoordelijkheid is responsabilitythe ability to respond. In plaats van primair te reageren op dat wat er gebeurt, of je te laten leiden door omstandigheden, heb je, in tegenstelling tot het determinisme – zelf de keuze hoe je in een situatie wilt stappen, zij het een vervelend persoon die almaar klaagt of een gebeurtenis die normaliter het bloed onder je nagels vandaan haalt. Effectieve, succesvolle en vaak ook gelukkige mensen zijn proactieve mensen – ze nemen verantwoordelijkheid. Hun gedrag is een product van hun eigen beslissingen, die gebaseerd is op hun normen en waarden, in tegenstelling tot het resultaat van hun conditionering, die veelal gebaseerd is op gevoelens.

Stel: je plant een picknick met je familie. Je hebt alle voorbereidingen getroffen voor een heerlijk dagje in het park. Maar helaas slaat het weer om en lijkt je plan in het water te vallen. In plaats van je plan af te gelasten, kun je met een proactieve houding er toch voor kiezen om je familiepicknick binnenshuis te houden. Je oorspronkelijke waarde die je het plan gaf om de picknick te organiseren hoeft niet per sé afhankelijk te zijn van het weer; je kunt immers ook in de woonkamer picknicken!

De tegenhanger van proactief is reactief. Reactieve mensen zeggen dikwijls ‘Wat heeft het voor zin? Ik heb zoveel voorbereidingen getroffen, maar nu gooit het weer roet in het eten, en daardoor kunnen we niet picknicken.’ Reactieviteit kan gemakkelijk samengaan met negativisme wanneer gebeurtenissen niet volgens plan verlopen.

In plaats van het resultaat te wijten aan externe factoren, zoals het weer of andere mensen, neem verantwoordelijkheid voor je gedachten, je kijk op de sitatie en activeer je creativiteit om een oplossing te vinden om alsnog je gewenste resultaat te behalen.

Determinisme
Een proactieve houding is eigenlijk niets meer dan kleur bekennen aan je ware aard; om te handelen en niet om op gehandeld te worden, in tegenstelling wat determinisme zegt. Determinisme zegt dat je ni eigenlijk geen keuze hebt in het leven. Hetgeen dat je ‘keuze’ noemt is niets meer dan automatische responses op extere factoren of stimuli.

Er zijn 3 soorten determinisme.

Genetische determinisme
Genetische determinisme wil zeggen dat het aan je grootouders ligt; het ligt in je gene om te zijn zoals je bent. Het feit dat je een kort lontje hebt ligt niet aan jou, maar aan je grootouders. Je ouders hebben het van hun ouders en jij op jouw beurt weer van jouw ouder. En naast dat ben je ook nog eens een Ier. En dat is de aard van Ierse mensen.

Psychische determinisme
De tweede vorm heet psychische determinisme, wat wil zeggen dat je ouders het je hebben aangedaan. Je bent geen ochtendmens – wel je ouders ook niet. En het feit dat je een dwangmatige perfectionist bent; je voelt je bijna letterlijk uit je lijf getrokken als je ergens te laat aankomt. Want diep van binnen weet je dat toen je nog jong en afhankelijk was, je werd gestraft als je niet op tijd was. Je werd vergeleken met een ander, die wel op tijd op school kwam.

Omgevingsdeterminisme
Omgevingsdeterminisme wil zeggen dat het je baas, je partner of die slordige medestudent is die het je aandoet en je hele leven overhoop gooit. Of het is de economie die het je aandoet; daarom ben je zo ongelukkig en miserabel. Misschien is het wel omdat je die onweersbui die het voor je vergald, net wanneer je dat ene speciale programma op tv wilt kijken.

Reactieve mensen of mensen die door hun omgeving, hun conditionering of hun genetische achtergrond gedetermineerd zijn, gebruiken vaak ‘Ik kan het niet’ als modus in hun taalgebruik. ‘Ik kan het niet’, ‘Geen tijd’, ‘Ik moet wel!’. De essentie ligt in het gebrek aan verantwoordelijkheid. Reactieve mensen voelen dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de gebeurtenissen in hun leven. Psychologisch gezien is dat een stuk makkelijker dat te zeggen dat je onverantwoordelijk bezig bent. Het is een self fulfilling prophecy. Mensen die geloven in determinisme, zullen ook bewijs zoeken en vinden om hun standpunt te onderbouwen, waardoor ze zich in steeds grotere mate het slachtoffer voelen van omstandigheden. Ze zijn niet de meester over hun eigen leven.

Proactieve mensen ontkennen niet dat genetische-, opvoedings- en omgevingsfactoren een zeker mate van invloed heeft op hun leven, maar ze zien ze wel vaak als enkel invloeden. Proactieve mensen hanteren vrije wil. De vrijheid die het beste past bij je normen en waarden. Op die manier ben je in staat om meer controle uit te oefenen op de omstandigheden in plaats van gecontroleerd te worden door ze.

Hoe ga jij om met verplichtingen? Hoe handel jij in de file? Wat zijn jouw manieren om een proactieve houding aan te nemen? Deel jouw ervaring of tips in het commentveld hieronder.

Je hebt de kracht om te kiezen!

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Frieda schreef:

  Hoi Robert,

  Mij helpt het om me te bedenken wat er kan gebeuren in het slechtste scenario, wanneer de omstandigheden tegen zouden zitten na een gemaakte keuze. Neem ik bijvoorbeeld het risico een miskoop te doen, een blauwtje te lopen of uitgelachen worden? Aanvaard ik deze risico’s, dan is mijn keuze altijd de juiste, zelfs wanneer deze niet het optimale resultaat oplevert.
  Altijd weer stof tot nadenken die je ons aanreikt, Robert. Dank!

   
 • […] de vorige blog heb ik je verteld dat je met een proactieve houding sneller successen behaalt dan met een […]

   
 • john lucassen schreef:

  De artikelen helpen mij in mijn werk. Ik kreeg verbetering nodig terwijl ik altijd dacht dat ik met veel inzet mijn werk deed. Door inzicht te krijgen via pro aktief denken en niet reaktief ben ik positiever, en rustiger gaan werken. Werken is weer leuk geworden en werk stress is verdwenen. Bedankt. Ik meld mij dan ook aan om de nieuwsbrief te blijven ontvangen.

   
 • >