Hoe Saboteer Ik Mijn Goede Voornemens?

Bouw Liefdevolle en Gepassioneerde Relaties, Inspiratie en Motivatie

2  comments

Simpel: waarschijnlijk met je hoofd. Wat het ook is: afvallen, meer studeren, minder geld uitgeven aan kleding, meer tijd doorbrengen met je dierbaren…

Zoals je ziet, ben je niet de enige die goede voornemens maakt om ze weer te verwerpen of bij te stellen. Als iets gewoon niet wil lukken, kan het zijn dat er een gedachte is die jou in de weg staat. ‘Ik wil zo graag – maar het lukt toch nooit.’ Maar hoe krijg je nou grip op jouw gedachten?

De gedachte die ik hier bedoel is een zin die door je hoofd spookt, zoals ‘Ik maak nooit iets af’ of ‘Iedereen is altijd tegen mij’. Je merkt misschien al hoe zo een zin je naar beneden kan trekken, terwijl het alleen maar een mening is!

Er zijn maar twee soorten gedachten: Gedachten die een goed gevoel in je losmaken en gedachten die je een slecht gevoel geven. Gedachten die je een slecht gevoel geven, trekken je naar beneden en zorgen dat je je machteloos voelt. Dus – weg ermee! Hoe? De methode die ik je wil laten zien, is zo eenvoudig dat zelfs een kleuter dit kan toepassen. En het mooiste is: We gaan niet eens in discussie of het wel waar is of niet!

Een gedachte die keer op keer door je hoofd doolt, begint in je hersenen een zogenaamd neuraal pad aan te leggen. Hoe vaker je deze gedachte denkt, hoe breder en toegankelijker dit neurale pad wordt.

Denk aan een trek door de jungle: Als je er als eerste loopt, zit het onder de struiken en zul je jezelf een weg moeten banen met een kapmes. Maar zodra er een aantal mensen overheen zijn gelopen, wordt het een pad dat je snel kan herkennen en waarop je gemakkelijk door de jungle kan lopen.

Dit betekent dat de gedachte steeds makkelijker in je opkomt, of je dat nou wilt of niet. Het pad is er, en je kunt er prima op lopen. Het goede nieuws is dat je dat pad niet meer hoeft te nemen – en weldra zal de jungle het weer veroveren totdat het eens zo brede en veel bewandelde pad niet eens meer te zien is.

En nu: Doen! Kies een gedachte die je naar beneden trekt. Een zin die je jezelf ooit hebt aangepraat of die iemand anders tegen je gezegd heeft. Geef deze gedachte een cijfer van 1-10: 10 betekent ‘geeft me een ontzettend zwaar gevoel’, 1 betekent ‘doet me niets’. Kies een gedachte die minimaal een 8 krijgt!

Speel deze zin nu nog een keer af in je hoofd en doe telkens het volgende:

1)   Verander de stem (speel hem af met een piepstemmetje/met een hele diepe stem)
2)   Verhoog het volume naar heel hard (of verlaag het naar heel zacht)
3)   Laat je de stem praten met een spraakgebrek (stotterend of lispelend)
4)   Speel de zin heeeeeel ….. laaaaaaangzaaaaaaaam   ……….   af  …………  met ……….. laaaaaaaaaaange ……………………… tussen ………………. Pooooooooooooooooooozen…….
5)   Voeg een circusmuziekje toe
6)   Combineer bovenstaande elementen

Als je nu aan de zin denkt, welk cijfer geef je hem dan? Doe dit totdat het cijfer gezakt is naar 3 of lager. Als ik de deelnemers in mijn seminars na deze oefening vraag welk cijfer de zin nu krijgt, antwoorden ze vaak ‘Welke zin?’ Dit werkt, dus pas het toe!

Waarschijnlijk ken je dit citaat:

‘Let op je gedachten, want je gedachten worden je woorden.
Let op je woorden, want je woorden worden je handelingen.
Let op je handelingen, want je handelingen worden je gewoontes.
Let op je gewoontes, want je gewoontes worden je karakter.
Let op je karakter, want je karakter wordt je lot.’

(onbekende bron)

Het goede nieuws is dat je dus alleen nog op je gedachten hoeft te letten, en je weet nu hoe dat gaat – toch? Als je merkt dat je goede voornemen maar niet wil lukken, let dan op de gedachte die je erbij hebt – en verander hem totdat hij geen macht meer over je heeft!

Ik begin mijn single-coaching en seminars met deze techniek. Zoals je hebt gezien, kun je deze methode op alle gedachten toepassen die jouw voornemens saboteren, ook als je niet single bent!

Op jouw liefde,

Dolores


Tags

goede voornemens, liefde, relatie, single


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Dolores

Over de auteur

Dolores Dimic is gepubliceerd auteur van ‘How to Find Someone You Love, helpt singles die  graag een partner te vinden die bij hen past. Met haar eigen formule heeft ze honderden singles wereldwijd kunnen helpen de ware te vinden.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Dolores Dimic schreef:

    Eric, wat goed dat je ook met gedachten bezig bent! Door deze methode beginnen veel mensen (vaak voor het eerst) op hun gedachten te letten. We stoppen toch ook geen giftige paddestoelen in onze mond, waarom laten we ons leven dan vergiftigen door gedachten die niets te zoeken hebben in ons hoofd? En wat moet er gebeuren dat dit verplicht lesmateriaal op school wordt…? Verander je gedachten, verander je leven!

  • Eric Verberne schreef:

    Heel mooi artikel. Goed geschreven, Dolores. Ik ben het helemaal met je eens. Je gedachten maken je voornemens en of je ze wel of niet uitvoert.

    Dat is ook de basis gedachte die ik heb gebruikt voor mijn nieuwe e-cursus Het Mindset Dieet waar ik mensen leer om met een andere mindset een beter en gezonder gewicht te krijgen EN behouden. Verander je gedachten, verander je gewicht.

    Eric Verberne
    Nederlands Kampioen Afvallen

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!