Het is een hot item: gezonde smoothies. Zelfs de reguliere media houden zich er mee bezig. Maar wat maakt nu een gezonde smoothie, en wellicht belangrijker nog: hoe zorg je dat je smoothie ook nog eens lekker smaakt?
Het is relatief eenvoudig om een smoothie in elkaar te flansen. Je gooit wat verschillende soorten fruit bij elkaar en voilà . Toch ben ik hier niet een groot voorstander van.
Hoewel fruit gezond is, zit het ook barstensvol met fruitsuikers. Fruitsuikers zijn zogenaamde snelle suikers. Ze worden snel in je bloed opgenomen en geven je in korte tijd energie om aan de slag te kunnen.
Het nadeel echter, is dat de werking ervan kort is en dat je binnen een paar uur alweer honger krijgt en mogelijk zelfs op zoek gaat naar een nieuwe bron van snelle suikers (denk aan koekjes, snoep, frisdranken en andere producten waar vrij veel suiker in zit). En dit haalt het principe van een geonde smoothie en dus een gezonde lifestyle in mijn beleving behoorlijk onderuit.
Wat te doen dan?
Wel, een alternatief is het maken van groene smoothies. Groene smoothies zijn smoothies waar groente het hoofdingrediënt vormt. Hierbij kun je denken aan komkommer, tomaat, spinazie, bleekselderij, bloemkool, broccoli en andere groenten.
De term groene smoothie ontleend zijn naam aan het levensspa van de plant: chlorofyl. Dit is een uitermate gezonde stof waar de mens goed op functioneert en wat tevens verschillende weldadige effecten heeft, waaronder het ontgiften van het lichaam van toxines die we dagelijks binnenkrijgen (denk aan pesticiden, herbiciden en fungiciden die op groente, fruit en andere landbouwteelt gespoten wordt om onder meer de groei te bevorderen en insecten te weren.
Het nadeel van een groene smoothie echter, is dat ze vaak niet al te lekker smaken. Onlangs nog schreef iemand in mijn Facebook netwerk dat haar groene smoothies bijna altijd naar een opgerakelde drapperige substantie van een ander. Niet bepaald uitnodigend om zelf te consumeren, lijke me.
Dus dan maar geen smoothies? Nee. Smoothies vormen – indien goed samengesteld – een uitstekende bron voor een maaltijd.
Sinds een aantal jaar start ik mijn dag met een smoothie. Wat voor mij belangrijk is, is dat het niet alleen voedzaam is (ik wil er het liefst een halve dag op kunnen teren), maar ook lekker (ik wil het tenslotte wel tot een lifestyle maken en niet omdopen tot een dieet.
Hieronder vind je de ingrediëntenlijst van mijn dagelijkse smaakvolle smoothie. Belangrijkom te weten is dat je in principe maar twee dingen in je smoothie wilt hebben die hem gezond en vullend maken: vezels en langzame suikers. Langzame suikers zijn suikers die langzaam vrijkomen na consumptie en die ook langzaam door het lichaam worden opgenomen.
In combinatie met de vezels geeft je dit een verzadigd gevoel en heb je toch voldoende energie om uren achtereen door te kunnen gaan.
Ok, hier is de lijst.
–       1 schep plantenproteïnen (ik gebruik zelf Sunwarrior Warrior Blend)*
–Â Â Â Â Â Â Â 2-4 theelepels rauwe cacao (dit zorgt voor de smaak)
–Â Â Â Â Â Â Â halve banaan (voor de langzame suikers)
–Â Â Â Â Â Â Â halve avocado (voor de goede vetten)
–Â Â Â Â Â Â Â wat blauwe bessen (voor de antioxidanten)
–Â Â Â Â Â Â Â groente (bijvoorbeeld komkommer, tomaat, bleekselderij, halve paprika, wilde spinazie, een paar stronkjes broccoli; eigenlijk van alles wat ik in huis heb een beetje)
–       amandelpasta (of eventueel wat amandelmelk voor de smeuïgheid)
–Â Â Â Â Â Â Â schoon water (liefst geen kraanwater, eventueel is Bar le Duc een aardig alternatief)
–Â Â Â Â Â Â Â klein beetje cocoswater
–Â Â Â Â Â Â Â eventueel wat cocosschaafsel
–Â Â Â Â Â Â Â 1-2 dadels (voor de zoete smaak)
–       wat (Manuka) bijenpollen (eveneens voor de zoete smaak en tevens voor de antibacteriële en ontstekingsremmende werking)
Dit alles stop je in een blender. Let op: niet een juicer. Het voordeel van een blender is dat alle ingrediënten in de kan blijven zitten. Dit heb je met een juicer niet; daar houd je altijd pulp over waar juist de belangrijke voedingsstoffen in zitten.
Ik moet zeggen; ik sport voorafgaand aan mijn ontbijt. De ene dag loop ik hard, de andere dag doe ik een workout van een half uur tot een uur. Naderhand maak ik mijn smoothie klaar en meestal heb ik ongeveer een beker van zo’n 750 ml. Vol. Voor mij is dit prima, en ik kan me voorstellen dat je dit wat veel vindt. Experimenteer daarom even met de hoeveelheden die je in je gezonde smoothie stopt.
Het is niet moeilijk om een gezond ontbijt te maken, zolang je maar weet wat je er in stopt, en waarom.
Heb je zelf nog gezonde smoothie tips, laat dan vooral je tip achter in het commentaarveld hieronder.
Op jouw smakelijke succes,
robert
[…] 7. Begin met juicen en/of blenden. Door te juicen en te blenden kun je meer voedingsstoffen in één glas samenstellen die je anders niet zou eten. Voor een makkelijk en lekker smoothierecept kun je hier klikken. […]
[…] alsook een groot gedeelte van de middag. Door groenten en fruit alsook plantaardige eiwitten. Lees hier hoe je een overheerlijke gezonde smoothie […]
[…] fructose. Eet daarom fruit en drink sapjes met mate. Een andere mogelijkheid is het maken van een smoothie, Gebruik de hele vrucht, inclusief schil (waar mogelijk) of voeg vezels toe, zoals havermout, […]