augustus 19

0 comments

5 Succesprincipes

By Robert


Wil je betere resultaten in je leven creëren? Dan is het handig als je een aantal principes hebt die je ondersteunen in je weg naar meer succes.

In deze column deel ik vijf succes principes met je, die je helpen om de resultaten te bereiken die je nastreeft. Het is maar al te makkelijk om een resultaat te boeken; de vraag is vaak of je dat resultaat wel wilde hebben. In de meeste gevallen zal het antwoord ‘nee’ zijn. Met een reeks succes principes die als het ware als een soort routekaart fungeren, kom je wel tot de resultaten die je wilt.

1. Weet wat je uitkomst is

Er zijn zo veel mensen die door hun leven glijden, en genoegen nemen met dat wat ze krijgen, wat er op hun pad komt. Feit is, dat als je de meester wilt zijn van je toekomst, dan moet je weten hoe die toekomst eruit ziet en welke dromen je hebt. Niet alleen in de zin van je dromen, maar juist ook op een dagelijkse basis; van moment tot moment. Ongeacht wat er gaande is, je kunt altijd even stoppen en bij jezelf nagaan wat het is dat je wilt en wat je gewenste uitkomst is. Of het nu gaat om een interpersoonlijke communicatie of een uitdaging dat zich openbaart in je leven.

Veel mensen blijven zich focussen op het probleem wanneer dat zich voordoet, en daarmee richt je je aandacht en energie precies op datgene waar je juist een oplossing voor zoekt. Wil je jezelf in je kracht zetten, dan is het stellen van de vraag ‘Wat wil ik?’ of ‘Wat voor uitkomst wil ik uit deze situatie?’ een simpele en toch krachtige tool.

2. Neem actie

Neem actie – er is geen vervangende mogelijkheid om succes te halen. Je moet echt actie ondernemen. Dat doet me denken aan een stripverhaal dat ik ooit eens gelezen heb: een man zit op de bank en zijn vrouw komt naar hem toe en zegt “Ik dacht dat je erover nadacht om het hek te verven.” Zijn antwoord “Ja, daar kom ik nog aan toe, direct nadat ik klaar ben om eraan te denken dat ik het gras ga maaien.”

Feit is dat je de hele dag over van alles kunt nadenken; er zijn zoveel mensen die over ‘dit’ mediteren of zich concentreren op ‘dat’. En hoewel ik zeer zeker geloof in al deze technieken, weet ik dat er absoluut geen vervanger is voor het nemen van actie om de resultaten in je leven te krijgen die je wilt hebben. . Will Rogers zei ooit ‘Even if you’re on the right track, you’ll just get run over if you’re just sitting there’. Neem dus actie.

3. Wordt je zintuigelijk bewust

Wanneer je dus weet welke uitkomst je wilt hebben en je hebt besloten om actie te nemen richting je doelen, dan is de volgende stap om je zintuigelijk bewust te worden van je acties. Hebben je inspanningen effect of niet?. Het is dus een kwestie van fine tuning om hier de aandacht voor te hebben. Want als je niet effectief bezig bent, wat doe je dan? Het antwoord: verander je gedrag. En dat is het volgende principe.

4. Verander je gedrag

Je hebt flexibiliteit nodig om de resultaten te manifesteren die je wilt hebben. Flexibel zijn in je gedrag. Als je dus de acties neemt die nodig zijn om tot je gewenste resultaat te komen, maar tegelijkertijd merk je dat deze stappen je niet leiden tot dat gewenste resultaat, dan kom je met juist dit principe – oneindig flexibel gedrag toch tot het aanpassen van je koers, zodat je het resultaat krijgt dat je wilt.

5. Handel vanuit een staat van uitstekendheid

Je hoeft niet perfect te zijn. Sterker nog; perfectie leidt vaak tot passiviteit. Handel daarom vanuit een psychologische en fysiologische uitstekendheid. Wat bedoel ik hier eigenlijk mee? Wel, laat ik je een voorbeeld geven:

Ga eens voorover gebogen zitten in je stoel en creëer een frons op je gezicht. Denk bijvoorbeeld aan iets droevigs en zorg dat je in een staat van zwaarmoedigheid komt. Oké, op zich niet al te moeilijk om te doen, toch? Je hoeft alleen maar aan iets droevigs te denken en je lichaam reageert vrijwel direct op wat je denkt. Ok, genoeg. Stop.

Ik wil nu graag dat je je fysiologie, je lichaamstaal, volledig verandert. Zit rechtop, rug recht, adem vanuit de top van je longen, zet je schouders naar achter en zet een grote gekke grijns op je gezicht. Kijk helemaal omhoog met je ogen, en probeer nu maar eens in een staat van zwaarmoedigheid te zitten. Houd je grote glimlach, je schouders naar achter en je ogen omhoog gericht en blijf vanuit de top van je longen ademen, en probeer echt om in een staat van zwaarmoedigheid te komen. Het lukt je niet! Waarom?

We hebben een bepaalde fysiologie dat gelinkt is aan een bepaalde emotionele staat in ons lichaam. Wanneer je dus het meeste wilt bereiken, in de zin van je resultaten, dan moet je je lichaam ook in de staat houden waarin je die resultaten creëert.

Of je nu een sales-call gaat maken, of een date met iemand ingaat – zet jezelf in een ultieme staat, een peak performance, waarin je zowel je geest, je mind, alsook je lichaam in een staat van uitmuntendheid zet. Dit geeft je het gevoel van vertrouwen en kracht. Je wilt jezelf een fysiologie aanmeten dat past bij de context van de situatie. Je fysiologie moet dus matchen met dat wat je doet. Dat is wat ik bedoel met een fysiologie van uitstekendheid

We hebben het gehad over de 5 principes voor succes. Laten we er nog één keer doorheen gaan.

Je weet wat je uitkomst is, je neemt actie, je weet of je de resultaten boekt die je wilt hebben, je hebt gedragsmatige flexibiliteit (dus als je niet de gewenste resultaten bereikt, pas je gedrag dan aan totdat je wél de resultaten behaalt die je wilt). En onthoud dat je altijd handelt vanuit een fysiologie en een psychologie van uitstekendheid. Dit zijn de vijf principes voor succes.

Ga met deze vijf principes aan de slag of, als je ziet dat je dit in het verleden al gedaan hebt om een bepaald resultaat te bereiken, laat dan hieronder je ervaringen achter.

Op jouw succes,

Robert

 

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>