14 Manieren Om Je Leven Volledig te Veranderen

Carrière en Werk, Contribution, Inspiratie en Motivatie, Persoonlijke Groei

5  comments

Het is een feit: zelfvertrouwen is voor veel mensen een groot probleem: je laat je meesleuren.  Niemand wil vastzitten in een situatie waarin ze zich onprettig voelen. Tegelijkertijd is de meerderheid er ook niet al te enthousiast over om de verandering of overstap te maken om hun leven een andere ‘outlook’ te geven. Maar wat nu als je een aantal tips hebt die je vandaag kunt starten, waardoor je de motivatie en de drive vindt om tóch je uitzichtloze situatie om te zetten in een uitzicht waar je werkelijk blij mee bent?

In dit artikel deel ik 14 tips met je die ik zelf heb gedaan of nog steeds doe op regelmatige basis. En ik ben ervan overtuigd dat door het zetten van kleine stapjes elk van deze punten je kan helpen om je leven in positieve zin volledig om te draaien. Hier zijn mijn tips.

 1. Doe een Grote Schoonmaak In Je Vriendenkring

Het klinkt misschien radicaal – toch zijn er mensen in je kennissen- en vriendenkring die je tegenhouden in je ontwikkeling. Dat heeft doorgaans drie redenen, en geen van alle onderbouwen hun positieve bijdrage aan jouw ontwikkeling. Een grote schoonmaak in je vriendenkring geeft daarom niet alleen de mogelijkheid om mensen die je eerder tegenwerken dan supporten te verwijderen, het creëert ook ruimte om nieuwe mensen te ontmoeten die je wél ondersteunen en het beste met je voor hebben.

 1. Luister Elke Dag Naar Audioboeken

Uit praktisch oogpunt luister ik audioboeken: lezen kost me erg veel energie en ik vermijdt dit zoveel mogelijk. Maar het gunstige bijkomende aspect is, dat ik vandaag de dag ontzettend veel keus heb uit duizenden audioboeken die me elke ochtend weer nieuwe informatie, motivatie en inspiratie geven om te bouwen aan mijn ideale leven. Naast audioboeken raad ik je ook eBooks, video’s en ander materiaal aan dat je leven meer kwaliteit geeft. Kies niet allen voor de romans of amusementsboeken, maar ga juist voor programma’s die een constructieve bijdrage geven aan je en je helpen om je grenzen te verleggen.

 1. Verwijder Negatieve Media Uit Je Leven

Ik leef al een flink aantal jaar zonder televisie, en kranten of roddelbladen hebben nooit tot mijn dagelijkse of wekelijkse afleiding behoord. Normaliter hou ik van nieuws, zolang het nieuws is dat mijn mind voedt. Helaas is er op televisie alsook in kranten en tijdschriften weinig tot geen toegevoegde waarde te vinden als het aankomt op het helpen ontwikkelen van je mindset. Door roddelbladen, nieuwsberichten over oorlog, armoede en sterfte uit je leven te bannen, merk je dat je de hoeveelheid negativiteit met rassen schrede terugdringt. Het spreekwoord gaat niet voor niets “Garbage In, Garbage Out.

 1. Begin met Juicen en Blenden

Als er één ding is dat je uit dit hele artikel haalt, dan is het dit punt. Ik maak elke ochtend een gezonde smoothie voor mezelf en ga er als een trein op, de hele ochtend alsook een groot gedeelte van de middag. Door groenten en fruit alsook plantaardige eiwitten. Lees hier hoe je een overheerlijke gezonde smoothie maakt.

Juicen werkt iets anders, maar is minstens net zo effectief voor je gezondheid. Je haalt de essentiële ingrediënten uit elk stuk groente en fruit en stimuleert daarmee je cellen om deze geconcentreerde voedingsstoffen op te nemen.

 1. Loop Weg Van Conversaties Met Negatieve Mensen

Ik bleef vroeger vaak hangen in een gesprek dat nergens naar toe ging of dat simpelweg geen positieve toegevoegde waarde had. Dit kwam hoofdzakelijk uit de overtuiging dat ik naar het gesprek moest blijven luisteren, omdat ‘dat nu eenmaal hoort’. Toch merk ik, dat wanneer een gesprek niet constructief of positief is, ik er beter aan doe om mezelf van het gesprek te verwijderen. Het voelt als een enorme bevrijding om me niet te omringen met mensen die vast (blijven) zitten in negativiteit, en het draagt bovendien bij aan mijn mentale gezondheid.

 1. Maak Je Geen Zorgen Over Elke Uitkomst

Je kunt er zeker van zijn dat lang niet alles je de zekerheid geeft die je zou willen. Niet alleen is het een feit dat je onzekerheid of variatie nodig hebt, maar het kost je daarnaast ook gigantisch veel om bezig te zijn en je zorgen te maken over de uitkomsten. In mijn boek Geef Nooit Op neem ik je mee op mijn 1000+ kilometer lange voettocht door Spanje, en daarin haal ik aan dat ‘Cherish the Chase as Much as You Treasure the Trophy’, wat vrij vertaald betekent dat je beter van het uitzicht kunt genieten dat je nu omringt dan vast te klampen aan het idee dat enkel het resultaat geldt. Je zorgen maken, kost veel energie en feitelijk kom je er niet verder mee.

 1. Vertrouw In jezelf

Zelfvertrouwen is misschien wel het grootste goed dat je in staat stelt om je leven volledig te veranderen. Mijn mentor zei ooit ‘iedere keuze die je maakt is de beste op dat moment – een betere heb je niet (anders had je die wel gekozen, en een slechtere keuze wil je niet”. Ondanks eventuele onzekerheid kun je toch stappen nemen in het onbekende en zul je merken dat juist door het nemen van die stappen je vertrouwen in jezelf ook toeneemt. Wil je nog meer zelfvertrouwen creëren – download dan mijn eBook of meld je aan voor het seminar Doorbreek de Beperking.

 1. Reis de Wereld Rond

Ik ben de laatste jaren in de gelegenheid om te genieten van wat de wereld te bieden heeft. Na een periode van bijna drie jaar waarin ik letterlijk vast zat aan een machine die me in leven hield, merk ik dat kunnen gaan en staan en de wereld ontdekken één van de meest fundamentele waarden biedt die het leven je kan geven: vrijheid en het ontdekken van de meest prachtige plekken en boeiende mensen op deze adembenemende aardbol. Door de wereld rond te reizen ontdek je niet alleen meer van wat er buiten je te ontdekken valt, je leert jezelf ook zoveel beter kennen dan wanner je dag in dag uit een geroutineerd (en volledig uitgestippeld) leven leidt.

 1. Verander Van Beroep

Je zou het niet zeggen, maar ik heb als bakker, bankmedewerker, friet- en frikandelbakker in de nachtdiensten en HR-manager gewerkt voordat ik mijn calling vond in de vorm van trainer en life coach. Elk van deze beroepen hebben me in verschillende opzichten een bijdrage geleverd aan mijn ontwikkeling en hebben me helpen vormen tot de persoon die ik vandaag de dag ben. Het meest belangrijke? Door je intentie neer te zetten op blijvende ontwikkeling ontdek je niet alleen nieuwe gebieden binnen jezelf, maar onderneem je ook stappen om je passie te vinden. Want zeg nou zelf: je doet toch ook liever iets waar je elke dag met plezier je tijd en energie aan besteedt dan vast te blijven zitten in een baan waar je (op den duur) geen voldoening meer uit haalt?

 1. Reik Uit Naar Succesvolle Mensen

Het lijkt misschien een paradox, maar als je eens een kijkje dichterbij zou nemen, dan zou je merken dat het gaat om een overtuiging: op succesvolle mensen afstappen en hen vragen hoe ze succesvol zijn geworden in hun gebied van expertise. Het is een menselijke eigenschap om te geloven dat succesvolle mensen niet bereikbaar zijn, maar het is eveneens een menselijke eigenschap om mensen over zichzelf te laten vertellen alsook over dat wat ze met plezier doen. Reik uit naar succesvolle mensen en ik kan je bijna garanderen dat ze je met plezier en genoegen vertellen hoe ze hun successen behaald hebben. En dat geeft jou weer de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen.

 1. Geef Zoveel Als Je Kunt

Het is één van de basisbehoeftes die we allemaal hebben: het gevoel dat we ergens een bijdrage aan leveren. Dat we iemand helpen. Dit kan op kleine schaal of middels een groter platform en je kunt dit op verschillende manieren doen. Door je tijd, energie of zelfs een deel van je geld te geven aan een waardig doel, merk je dat je niet alleen anderen daarmee helpt, maar dat je zelf er ook een grote voldoening uithaalt. In altruïsme zit ook een deel egoïsme…

 1. Geef Iedereen Een Tweede Kans

Het is makkelijk om iemand af te schrijven na een enkel incident, maar het wil niet zeggen dat die ander daarmee een slecht mens is. Ik zou tal van redenen kunnen noemen waarom het die ene keer niet liep zoals ik het zou willen, maar door die mensen met wie ik contact heb een tweede kans te geven, geef ik mezelf daarmee ook een kans om met een open mind een nieuw contact aan te gaan. Neem daarom niet je ervaringen uit het verleden mee, zelfs niet als het om dezelfde persoon gaat. Misschien zaten ze niet lekker in hun vel, of voelden ze zich gekwetst om iets waar jij zelfs helemaal niets mee te maken had – in de meeste gevallen zijn mensen eerder en enkel met zichzelf bezig dan dat het om jou gaat anyway. Gun anderen een tweede kans en geef jezelf daarmee ook de kans om een mooie nieuwe ervaring, contact of inzicht in jezelf op te doen.

 1. Doe Iets Nieuws / Onbekends

We hebben allemaal de behoefte aan zekerheid. Maar te veel zekerheid is ook niet goed. Doe daarom van tijd tot tijd iets nieuws of iets wat je nog niet eerder gedaan hebt. Het kan zijn dat je dit eng vindt, en dat is vrij normaal. Angst wil namelijk zeggen dat je waarschijnlijk niet geheel of volledig bent voorbereid op dat wat er gaat komen. Maar door het toch de doen, zul je merken dat je je zekerder en sterker voelt in je eigen schoenen. Nieuwe ervaringen opdoen levert zo veel meer op dan dat het kost en is daarom absoluut de moeite waard om je leven volledig te veranderen.

 1. Dans

We hebben bijna allemaal wel de overtuiging dat we niet kunnen dansen. Je meet je aan de experts en schrijft jezelf af nog voordat je goed en wel een poging hebt gewaagd. Maar kijk eens of je voorbij die beperkende overtuiging kunt komen en jezelf de vrijheid van het genieten kunt geven door onbeschaamd en voluit te dansen – of het nu in je woonkamer is of in een discotheek. Onthoud: het is geen competitie, maar een cadeau dat je jezelf, je mind en je lichaam geeft. Hoe meer je beweegt, hoe meer je leeft.

Het geheim is, dat je op elk moment je leven vorm kunt geven zoals jij dat wilt, ongeacht de omstandigheden. Het klinkt misschien too good to be true, en tegelijkertijd komt deze gedachte waarschijnlijk als overtuiging naar boven op basis van je voorgaande ervaringen. Maar zoals ze in de bankwereld vaak zeggen: resultaten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst.

Durf dus een open mind te houden en test uit welke van deze tips het beste voor jou werken.

Heb je zelf al iets gedaan waardoor jouw leven volledig is veranderd in positieve zin, of heb je vragen over één van deze tips – laat dan hieronder jouw bericht achter.

Op jouw succes,

Robert

 


Tags

beperkende overtuiging veranderen, hoe veranderen ik mijn leven?, meer uit het leven halen, omgaan met verandering


Lees dit ook 

De Verleiding van Pessimisme

De Verleiding van Pessimisme

Waarom Doe Je Wat Je Doet

Waarom Doe Je Wat Je Doet
 • DOEN DOEN DOEN DOEN DOEN DOEN DOEN DOEN!!!!

 • Eric, een zeer goede toevoeging. Sporten helpt inderdaad ontzettend bij het drastisch verbeteren van je leven. Feitelijk sla je twee vliegen in één klap: aan de ene kant werk je naar een beter en gezonder lichaam en tegelijkertijd krijg je er meer energie voor terug. Ik investeer zelf een uur met hardlopen en krijg er zeker vier tot zes keer zoveel voor terug in termen van focus, alertheid ene energie.

  Daarmee komen we nu eigenlijk tot 15 tips 🙂

 • Hi Robert,
  Goede tips! Ik waardeer vooral de positieve drive die er vanuit gaat. En inderdaad, het is zeer inspirerend om met succesvolle mensen om te gaan. Een aspect wat ik zou willen toevoegen is sporten. Het komt in de buurt van je smoothie, maar dan een stap verder. Ik ben serieus gaan sporten en stel doelen voor mijzelf waarvan ik nooit heb durven dromen en ik haal ze. Dit bevestigt dat ik ook in mijn werk doelen kan halen die soms onbereikbaar lijken. Daarbij ben ik fitter leef gezonder dan heel veel mensen (geen alcohol!) en bezit ook de energie om de tips die jij stelt toe te passen in het dagelijks leven. Voordeel is dat tijdens het sporten ik zaken heel goed weet te relativeren en fris weer aan de start van bijvoorbeeld een meeting sta.

 • De juiste mensen om je heen verzamelen, zo waar.
  Het beste wat ik ooit gedaan heb; breken met mijn familie . Mensen die je altijd in een hokje plaatsen, die je de rest van je leven al je fouten uit het verleden blijven nadragen.
  Nog elke dag dankbaar voor het gaf zoveel rust , vrijheid en kansen om echt ” opnieuw ” te beginnen. Vrienden kies je familie krijg je , maar ook daar kan je een keuze in maken.

 • Mooi stuk Robert! Ik kan het beamen maar ook bij mijn cliënten als NLP life coach en tegenwoordig als Emotional Freedom Coach 😉 top!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!