Geef Je Gezondheid Goed Gereedschap - Robert van der Wolk
2

Geef Je Gezondheid Goed Gereedschap

 

Gezondheid is de basis van elk succes. Zonder deze hoeksteen staat elk facet van het leven wankel. Een goede gezondheid vergt daarom speciale aandacht, zodat elke stap vanuit die basis daadkrachtig is.

Hoewel gezondheid een groot spectrum beslaat, waaronder fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid, focus ik in dit artikel met name op de rol die voeding speelt in onze algehele gezondheid.

Als je een dokter, arts, specialist of behandelaar vraagt naar hoe groot de rol voeding speelt in je gezondheid, dan is de kans groot dat je vraag net zo snel van tafel wordt geveegd als dat hij erop is gekomen. Voeding is weliswaar belangrijk, maar lang niet zo belangrijk als de medicatie die voor je klaarstaat wanneer je tegen een gezondheidsprobleem aanloopt.

Ironisch genoeg beslaat voeding niet meer dan een enkele presentatie gedurende de jarenlange opleiding van een student geneeskunde. Het lijkt er daarom op dat we als maatschappij eerder de focus leggen op behandeling in plaats van preventie.

Fysieke gezondheid staat centraal in mijn leven, en toch is het gemakkelijk om afgeleid te worden van de gezonde koers die voeding kan betekenen. Van de schadelijke ingrediënten in de meest populaire voedingsmiddelen, die je in de supermarkt vindt, tot de grootste ketens waar vooral jongeren aan blootgesteld worden, compleet tot en met de advertenties waar we mee gebombardeerd worden in de media.

Iedereen weet dat frisdrank boordevol suiker zit. Iedereen weet dat je van roken verhoogde risico’s op kanker loopt. En het is evenmin een geheim dat we in een samenleving leven waar de rol van medicatie, als gevolg van slechte voeding, domineert.

Voeding zoals kaas en andere zuivelproducten, brood en vlees liggen zelden op de voorgrond van onze aandacht wanneer het op gezondheid aankomt, en toch spelen deze voedingssoorten een enorme rol in het proces dat je lichaam doormaakt tijdens je leven.

Oordeel zelf

Nu schrijf ik dit niet om je angst aan te jagen. Noch is mijn intentie om gelijk te krijgen. Hoe jij eet en leeft is volledig aan jou – en dat is precies de boodschap welke ik duidelijk wil maken: doe je eigen onderzoek en oordeel zelf.

Kijk naar de cijfers over de afgelopen twintig jaar omtrent ADD, ADHD, depressie, obesitas, kanker, bodem-onderzoeken, waar ons eten vandaan komt, en wat er werkelijk in zit. De informatie ligt overal om je heen; het is slechts je vrije keuze om werkelijk je ogen open te doen om te zien wat er plaatsvindt.

Nu snap ik dat dit blogartikel eerder klinkt als een luid geschreeuw, zonder dat er echte bewijsstukken op tafel liggen. En deze zal je hier vandaag ook niet vinden. Er zijn genoeg complottheorieën om op elk onderwerp een heel verhaal te hangen – maar telkens komen we terug op die ene centrale vraag: wat vind, denk en doe je zelf?

In de afgelopen jaren heb ik gezien hoe gemak ons goed bedient. Al vanaf de midden jaren ’50 hoorden we dat technologie en de toekomst ons leven makkelijker, rustiger en kwalitatief beter zouden maken. En het tegendeel lijkt waar te zijn.

We werken harder, verdienen minder, ervaren meer stress, hebben minder focus en meer afleidingen, eten minder gevarieerd en gezond, en zijn afhankelijker van externe bronnen om te kunnen blijven functioneren. Is dat een wereld die beter lijkt dan dat het was?

Ziektes als Alzheimer, diabetes, kanker vieren hoogtijdagen, en in onwetendheid kijken we naar specialisten en doctoren die behandelingen en medicatie voorschrijven die niet alleen enorme pijn en trauma’s veroorzaken, maar ons vaak ook nog voor de rest van ons leven gebonden houdt aan medicijnen die het lichaam zwak houden.

Ik kijk zelf met gemengde gevoelens naar hoe we leven; aan de ene kant als ervaringsdeskundige van diabetes, slechtziendheid, nierfalen en orgaantransplantant en iemand die voor de rest van zijn leven imuunonderdrukkende medicatie moet blijven slikken, en aan de andere kant als onderzoeker in wat werkelijk goed voor me lijkt te zijn, los van alle adviezen van anderen.

In de documentaire What the Health draait het thema om gezondheid, en met name om Diabetes en andere ziekten – en wat er momenteel aan gedaan wordt om deze groeiende ziekten een halt toe te roepen.

Spoiler: het lijkt erop, dat de huidige “behandelmethoden” een drastisch effect hebben op de manier waarop we leven en van het leven kunnen genieten. Hoewel ik moet zeggen dat de documentaire vanuit een amerikaans perspectief wordt belicht, vind ik veel waarde in de manier waarop verbanden aan het licht komen die ervoor lijken te zorgen dat de status quo omtrent gezondheid ongeroerd blijft.

In plaats van je angst aan te jagen over alle dingen die niet goed zijn aan de voedingsindustrie en aanverwante industrieën, streef ik met dit artikel juist naar een bewustwording op individueel niveau.

De kans is groot dat je nu denkt dat je al goed bezig bent, en op vele fronten is dat waarschijnlijk ook zo. Maar dat betekent niet dat je vandaag opnieuw voor een bewuste keuze kunt komen te staan: welke ene beslissing of actie kan ik nemen om gezonder te leven?

Onderzoek je antwoord, kijk of dat, wat je denkt dat goed voor je is, ook echt goed voor je is. Maak een keuze op basis van je common sense, ook al lijkt dat vandaag de dag lang niet zo voor de hand liggend te zijn.

Er ligt voor mij persoonlijk nog een lange weg voor me. Ik weet dat ik gezonder kan eten om mijn lichaam sterker te krijgen en mogelijk zelfs te genezen van kwalen waarvan ik dacht dat ik er nooit meer vanaf zou komen. Tot het moment dat de pijn van het in dezelfde situatie blijven groter wordt dan de angst voor verandering, blijft er elke dag het risico bestaan dat voeding me eerder zieker dan gezonder maakt, en met alle gevolgen van dien.

Je gezondheid staat aan de basis van elk succes, van alles wat je in staat stelt om een menselijke ervaring te hebben op deze planeet. Kies daarom bewust voor een kwaliteit van leven waar je nog lang van kunt genieten.

What the Health is een boeiende documentaire waar ik voor mezelf een aantal kleine maar belangrijke veranderingen uit heb kunnen halen. Zo is zuivel, waaronder kaas, een product dat ik niet meer consumeer. En ook vlees behoort tot de voedingsstoffen die bijna geheel van mijn menu zijn gehaald.

Al deze keuzes zijn persoonlijke keuzes op basis van de informatie welke ik over de jaren heen verzameld heb. Adviseer ik jou om diezelfde keuzes te maken?

Nee, zeker niet.

Ik raad je echter wel aan om zelf op onderzoek te gaan, en te ontdekken wat wel en wat niet goed voor je is. Het is die ontdekking die je helpt om de juiste keuzes te maken.

Voordat ik dit artikel afsluit wil ik je achterlaten met een interessante gedachte: de kwalitatieve waarde van onze voeding staat in directe verhouding tot de gezondheid, vrijheid en het geluk en succes dat we ervaren in ons leven.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: welke gezonde gewoontes heb jij in je gereedschapskist voor een leven van kwaliteit?

Ik ben benieuwd naar je antwoord. Laat daarom hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • pim schreef:

  beste robert, goede film. ik heb de oorzaken van mijn ziekte[manische-depressiviteit] aangepakt, verkeerde levensstijl, verkeerde gedachten en blijf nu zonder medicijnen stabiel. ik eet vooral veel groente en fruit en wat noten,uiteraard veel water.

   
 • Robert schreef:

  Beste Pim, dank je wel voor je reactie en wat een prachtige onderbouwing van dit artikel. Hoewel we misschien niet alle problemen omtrent gezondheid kunnen oplossen met voeding kunnen oplossen, ben ik blij om te horen dat het evenwel een goede en grote positieve rol in de verbetering ervan.

   
 • >