Say Cheese – Hoe Gezond Is Kaas?

Inspiratie en Motivatie

1  comments

 

Het is de week van de Nierstichting waarop meer aandacht besteed wordt aan de hoeveelheid zout dat in onze voeding is verwerkt, en hoe we dit beter kunnen reguleren. Zo worden niet alleen je nieren minder belast, maar help je je lichaam sterker te worden, wat je dientengevolge in staat stelt meer te kunnen doen en ervaren.

Deze week besteedt de Nierstichting aandacht aan een smakelijk edoch zoutarm menu, dat je elke dag op tafel kunt zetten. Via deze link vind je maar liefst voor een week lang heerlijke recepten die minder zout bevatten.

Als ervaringsdeskundige van falende nieren weet ik hoe immens belangrijk voeding is. Hoewel mijn getransplanteerde nier het werk doet van mijn twee eigen non-actieve nieren, ben ik sinds het begin van mijn dialysejaar radicaal anders met mijn voeding omgegaan, en met succes!

Na bijna 7 jaar na de start met mijn dialyse, bestaat mijn ontbijt nog steeds uit een smoothie, gevuld met onder meer avocado, banaan en planteneiwitten. Niet alleen zoutarm, maar ook ontzettend gezond, zeker in combinatie met groenten zoals spinazie, courgette en bosvruchten.

Hoewel het ontbijt voor mij een makkelijke overstap was van brood naar smoothie, was het voornamelijk de lunch en het diner wat me meer moeite kostte om het in lijn te krijgen met mijn ideale gezondheidsdoelen.

Ik at zelden vlees, af en toe vis, en hield vast aan mijn vegetarisch framewerk voor gezondheid. Desondanks bleef mijn gezondheid lang niet altijd stabiel. De ene keer kwamen er met gemak extra kilo’s bij, terwijl de andere keer juist mijn bloeddruk te hoog was, maar mijn gewicht beter.

Er zijn een aantal lichtjes gaan branden sinds ik me meer ben gaan verdiepen in wat ik zoal eet, en wat er precies in mijn eten zit.

Nog los van de pesticiden, fungiciden en andere gifstoffen waar onze voeding mee bespoten wordt, wilde ik weten wat er precies aan bijdraagt dat we sneller dikker worden, meer blijven eten, en moeilijker kunnen terugkomen op zowel een mooi gewicht, alsook een goedwerkend presterend en vitaal lichaam.

Er zijn talloze boeken geschreven waarop dieet A beter werkt, en hoe het komt dat we altijd maar de strijd aan blijven gaan met onze gezondheid. Hieraan zal ik geen toevoeging geven, door je voor te leggen wat beter is en wat niet.

Waar ik het met je over wil hebben vandaag, is iets waar we als Nederlanders trots op zijn, wat we elke dag in grote hoeveelheden consumeren, en waar we zelfs bij onze Oosterburen onze bijnaam door hebben verkregen.

Kaas.

Het is waarschijnlijk het meest populaire broodbeleg in Nederland, smaakt bijna overal goed bij, en zorgt tegelijkertijd voor veel controversie en problemen.

Sommigen roepen dat het een prima product is waar niets mis mee is, terwijl anderen van de daken schreeuwen dat half Nederland iets zit te eten dat allesbehalve goed voor je is.

Hoewel het afhangt waar je kaas vandaan komt, en wat er voor toevoegingen aan het voer van de koe zijn bijgekomen, kunnen we een aantal zaken over kaas wél duidelijk op een rijtje zetten:

Kaas bestaat uit vet, eiwitten, mineralen als calcium, fosfor en magnesium, en Vitamine A en B12. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigde vetten, de ongezonde. Ook al neem je 20+ of 30+ kaas, de hoeveelheid vet die je naar binnen krijgt is nog steeds boven de 60%.

Kaas is een zoutrijk product. Dat komt door het pekelproces waar de kaas een aantal dagen in een zoutbad ligt. Niet alleen zorgt zout voor een te hoge bloeddruk, het kan op lange termijn flinke schade leveren aan organen met kleine bloedvaten, zoals nieren. Gemiddeld zit er bijna 5 gram zout in slechts een onsje kaas. Hoe ouder je kaas, des te groter de hoeveelheid zout.

Maar er is meer aan de hand met kaas, en in veel gevallen zijn dat aspecten die we liever niet willen weten.

In de presentatie van Neal Bernard (researcher CEO, dokter, psychiater en bestselling auteur) legt Bernard uit wat de implicaties zijn van het consumeren van kaas.

Het is een confronterende presentatie, maar zeer zeker de moeite waard.

Een aantal belangrijke punten uit onderstaande video:

  • Kaas werkt verslavend en bevat een stof dat gelijkend is aan heroïne
  • Kaas maakt je dik
  • Kaas zit vol zout en vernauwd je bloedvaten
  • Kaas bevat oestrogeen en zou zelfs kunnen leiden tot onvruchtbaarheid bij mannen.
  • Wat de link is tussen diabetes, artritis, astma, migraines en kaas en andere zuivelproducten.

Er zijn genoeg onderwerpen in deze lezing te vinden die je twee keer naar kaas en zuivel doen kijken, en ik nodig je uit om deze presentatie te zien, zodat je zelf de juiste beslissing kan nemen.

Nu wil ik je niet van kaas afhouden, noch wil ik je adviseren om te stoppen met het nuttigen van zuivelproducten.

Tegelijkertijd wil ik je deze informatie niet onthouden, want ignorance isn’t bliss.

Wanneer je bewust leeft, en de juiste voeding binnenkrijgt, dan help je niet alleen het milieu, de duurzaamheid van onze planeet en de mensen die erop wonen, maar je bouwt eveneens aan de fundamenten van jouw succesvolle leven. Want zeg nou zelf, zonder goede gezondheid en vitaliteit is al het andere van ondergeschikt belang.

Ik was tot voor kort een groot liefhebber van kaas. En hoewel ik zuivel, zoals melk, yoghurt en boter al liet staan vanwege een allergie, dacht ik altijd dat kaas niet zozeer slecht voor je was… tot ik de video zag.

Nu een aantal weken later, is mijn craving naar kaas weg, en heb ik andere producten gevonden die me helpen om meer uit mijn lichaam te halen.

Mijn vraag aan jou: Vind je het moeilijk of juist makkelijk om gezond te eten, en waar heb jij moeite mee om niet te veel van te eten? Ik ben benieuwd naar je antwoord.

Op jouw succes,

Robert

 

 

PS: deel dit bericht door op de Facebook, Google+ en LinkedIn knoppen te klikken, zodat mensen uit jouw netwerk ook van deze informatie kunnen profiteren. 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!