Iets In Niets - Robert van der Wolk

Iets In Niets

 

 

Heb je ooit wel eens stilgestaan dat alles wat er in de wereld is, twee keer gemanifesteerd is? De eerste keer is het de verbeeldingskracht die het mentale, emotionele en psychische gedeelte op zich neemt; de tweede keer is het de fysieke manifestatie van wat er bedacht is. Vanuit het niets werd er iets tot stand gebracht.

Het principe van ‘niets naar iets’ is niet nieuw. Je kunt het op werkelijk alles toepassen dat je in en om je heen ziet en ervaart. Of je nu gelooft in een hogere macht, God, Allah, of toeval; de intelligentie van eerdergenoemde is blijkbaar verstrekkend genoeg om een wereld te creëren waar de hupbronnen, alsook de vindingrijkheid ten overvloede aanwezig is om de continue stroom van innovatie en voortgang door te zetten.

Wij mensen kunnen er wat dat betreft ook wat van. We bevolken de planeet in vrijwel elke hoek, we bouwen huizen, torens, bruggen, auto’s, vliegtuigen en zelfs hele culturen en gemeenschappen, die ervoor nog niet bestonden.

Als je een kijkje zou nemen in de mind van iemand, dan zou je eveneens constateren dat er vanuit het niets, iets wordt gecreëerd. Een gedachte komt op, bindt zich met een emotie, en in no time ontstaat er een reeks van reacties die leiden tot een manifestatie.

Zo’n manifestatie kan zich voordoen als iets wat we positief of negatief labelen, zijnde een angst of een verheuging. In beide gevallen is de manifestatie nog niet gerealiseerd, maar is het de anticipatie op wat er gaat of kan gebeuren dat leidt tot het gevoel, de focus en de drive.

Een angst kan een fysiek en mentaal stressvol gevoel opleveren, wat, wanneer het niet onderbroken wordt, leidt tot verhoogde focus op wat je niet wilt, en, afhankelijk van je bewustzijn en onderbewustzijn, resulteert in de drive naar, of juist van het doel.

Zelfs als je iets niet wilt, maar er lang genoeg op focust, neig je naar dat doel toe te werken.

Dit is een belangrijk principe, want het laat zien dat met name de toekomst vrij in te vullen valt, al naar gelang onze (on)bewuste voorkeur uitgaat van angst of zekerheid.

Angst voor het onbekende komt bij ons allemaal voor. Je bent bekend met wat je hebt, waar je bent, en hoe het leven er anno vandaag uitziet voor je. Een nieuwe stap voorwaarts betekent het onbekende ingaan; en je weet nooit honderd procent zeker wat er zich in het onbekende af gaat spelen.

Hoewel je brein erop is gebouwd om je bewust van potentieel gevaar te weerhouden, is het tegelijkertijd ook je grootste vijand, omdat het je tegenhoudt in het nemen van dergelijke nieuwe stappen. Het biedt je potentiële uitkomsten die meer in de trant liggen van doemscenario’s, mislukkingen en ongewenste resultaten, dan dat het je hoop, zekerheid en vertrouwen biedt.

Dat heeft te maken met projectie; ervaringen en conditioneringen uit het verleden, die geplakt worden op de toekomst. Je overtuigingen brengen je in dat opzicht vaak naar resultaten die zelden nieuw zijn, maar wel bekend.

En omdat de toekomst nog niet heeft plaatsgevonden, creëren we uit het niet (dat wat nog niet gemanifesteerd is in je leven) iets, en het is dit ‘iets’ dat in veel gevallen zorgt voor een meer of mindere mate van ontevredenheid, stress en nog meer angst.

Om ‘iets’ te maken vanuit het ‘niets’ waar je kracht, enthousiast en voldoening uit haalt, is het noodzaak om je mind sturing te geven en te trainen in positiviteit. Een krachtige oefening is die van het ‘Wat als’-proces.

In plaats van de vraag te stellen ‘Wat als het mislukt?’, stel je jezelf de vraag ‘Wat als het precies zo uitkomt als ik hoop, droom en zelfs verwacht? Door deze ene vraag aan jezelf te stellen, stuur je je brein op een zodanige manier, die constructief is en je op zoek laat gaan naar antwoorden waar je meerwaarde uit haalt.

Een nieuwe situatie vraagt om een nieuwe manier van denken. Wil je meer van hetzelfde, blijf dan vooral doen wat je tot nu toe gedaan hebt. Wil je andere, betere resultaten, stel jezelf dan nieuwe vragen, zodat je mind en je brein je kunnen helpen om met antwoorden en oplossingen te komen die je dichterbij je gewenste uitkomsten zullen brengen.

Of je nu gaat verhuizen, een nieuwe baan of relatie aangaat, of een persoonlijk doel wilt verwezenlijken, het ‘iets’ dat je wilt realiseren komt voort uit het ‘niets’ dat er nu is. En wat dat ‘iets’ ook is, waarom zou het niet fantastisch zijn?

Ik heb elke ervaring in mijn eigen leven op deze manier behandeld, van zware ervaringen als nierdialyse en slechtziendheid, tot het publiceren van mijn eerste boek en het uitlopen van  ’s werelds bekendste marathon, en telkens weer stelde ik mezelf die ene vraag: wat als het precies zo uitpakt als ik werkelijk wil?

Deze vraag dwingt je om je te focussen in een bepaalde richting. Het zorgt eveneens voor een gemoedstoestand en een set van gevoelens die je effectief in kunt zetten om nieuwe stappen te blijven nemen, en dus gedurende het proces krachtiger en sterker in je schoenen te laten staan.

In mijn lezing Emotioneel Meesterschap zet ik de drie pijlers uiteen die je helpen om zowel vanuit het niets, alsook vanuit het ‘negatieve iets’ je perceptie te verschuiven naar een staat van zekerheid, daadkracht en positiviteit. Vanuit deze drie pijlers is het ‘iets’ wat je wilt realiseren, mooier, helderder en makkelijker haalbaar.

Mijn persoonlijke niets, is een nieuw avontuur dat ik binnenkort aanga. Een totaal nieuwe omgeving, waarin ik niet weet wat me te wachten staat, en waarvan ik nu voorafgaand over geloof dat het me persoonlijke en professionele groei zal opleveren. Dankzij het Wat als-proces stel ik mezelf die vragen die me focussen op wat ik wil, en me daarmee helpen om die stappen te zetten, die me leiden naar mijn beoogde doelen.

Als de toekomst een blanco papier is, hoe zou jij het dan willen invullen? Kijk je naar het verleden, of stel je jezelf die ene vraag die je helpt om een meesterwerk op dat blanco papier te zetten? Ik ben benieuwd naar jouw antwoord.

Er zit altijd iets in het niets, en het is aan jou om dat ‘iets’ vorm te geven.

Op jouw succes,

Robert

 

 

Deel deze post met jouw vrienden – klik op de Sociale Mediaknoppen hieronder

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>