5 Redenen Waarom Je Niet Vraagt Om Wat Je Wilt

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

6  comments

Succes als gevolg van het behalen van je doelen vindt zijn oorsprong in de vraag “Wat wil ik?” . Helaas krijgen veel mensen niet wat ze willen omdat ze niet weten wat ze willen. Hoewel het natuurlijk erg handig is wanneer je weet wat je wilt, kan het toch nog voorkomen dat je het toch niet zult krijgen. In dit artikel vind je vijf redenen waarom je niet krijgt wat je wilt, ook als je weet wat je wilt.

Een van de makkelijkste en meest effectieve manieren om te krijgen wat je wilt, is vragen. Toch is het vragen voor Veel mensen niet iets dat ze snel doen. Maar wat is het de reden dat je het niet vraagt?

Fragezeichen1. Onwetendheid

We zijn allemaal onwetend tot een zekere extensie. We weten niet wat er beschikbaar is en wat er mogelijk is. En wanneer je niet weet wat er mogelijk is, hoe zorg je er dan voor dat je het krijgt? Hoewel ik het boek zelf nog niet gelezen heb, raadde iemand me onlangs Bob Allen’s boek No Money Down aan, waarinde auteurj uitlegt dat er wel 24 manieren zijn om zonder aanbetaling een huis te kopen. Wanneer je dat niet weet, hoe breed zullen je opties dan zijn om zoiets te bewerkstelligen?

Soms weten we niet eens hoe we iets moeten vragen. Hoewel ik als kind me niet bewust was van de situatie van mijn ouders, vroeg ik simpelweg om wat ik wilde. Maar naarmate ik ouder werd, kreeg ik de indruk dat als ik om iets vroeg, mijn verzoek eerder een zorg werd voor mijn ouders, dan een zege. Ik leerde dus om niet snel iets te vragen, iets wat overigens ook tijdens mijn schooltijd nog steeds leefde (als je vraagt ben je dom en onwetend).

limiting belief2. Beperkende overtuigingen

Beperkende overtuigingen zijn vaak geïnitieerd door je ouders of verzorgers. We kennen allemaal de uitspraak “Geld groeit niet aan bomen”, en hoogstwaarschijnlijk heb je die uitspraak van je ouders meegekregen. Het is niet dat zij niet het beste voor je wilden, maar dat ze zelf ook opgegroeid zijn in die context. Naarmate je ouder wordt vul je de lijst aan met je eigen beperkende overtuigingen, vaak afkomstig van ervaringen die je hebt opgedaan. Wanneer je jezelf dus afvraagt wat je wilt hebben, werp jezelf dan niet direct een beperkende overtuiging op, maar vraag jezelf wat je kunt doen om toch te krijgen wat je wilt en werk eraan om je beperkende overtuigingen om te zetten in ondersteunende.

fear3. Angst

Veel mensen vragen niet om wat ze willen uit angst. Angst voor afwijzing, angst om af te gaan, zelfs angst voor succes. De grootste angst is angst voor afwijzing. Met name in een potentiële relatie, waarin je de ander uit wilt vragen, en je je laat tegenhouden door angst voor afwijzing. Misschien dat je iemand ooit hebt gevraagd om met je uit te gaan, en de ander ‘nee’ heeft gezegd, en mogelijk zelfs bewust of onbewust tegen jezelf zei dat je dit nooit meer wilde meemaken vanwege het gevoel dat het je gaf.

low-self-esteem4. Lage Eigenwaarde

Wanneer je een lage eigenwaarde of laag zelfbeeld hebt, dan voelt je je niet waardig om iets te vragen, laat staan om te ontvangen. Helaas lijdt 1 op de 3 mensen aan een laag zelfbeeld, waardoor ze niet durven te vragen voor wat ze graag willen. De overtuiging ‘Ik ben niet belangrijk genoeg’ speelt hierin een grote rol. Zolang je een lage eigenwaarde hebt, zal het nagenoeg onmogelijk zijn om te krijgen wat je wilt.

Too Proud To Ask For Help5. Trots

Voor sommigen staat vragen voor wat je wilt gelijk aan behoeftig of hebberig zijn. Om die reden komt trots in hen naar boven, waardoor ze zichzelf tegenhouden wat ze willen. Zorg ervoor dat je jezelf bevrijdt van de trots die je belemmert om te vragen wat je wilt. Verander je belemmerende trots in een positieve trots, die je niet tegenhoudt in wat je wilt, maar je eerder support. Wees trots op jezelf voor het vragen, voor het overheen stappen van een angst, een beperkende overtuiging of wat het is dat je tegenhoudt om te krijgen wat je wilt.

 

Dit zijn de vijf grootste barrières die je tegenhouden om je krijgen wat je wilt. Durf te vragen voor wat je wilt, en deal met de vijf bovengenoemde begrenzingen. Oefen je ‘spierkracht’ om te vragen wat je wilt en start met het creëren van het leven dat je werkelijk wilt. Geloof dat het mogelijk is.

Wat is jouw beste manier om te vragen en te krijgen wat je wilt? Laat hieronder een comment achter en help anderen met jouw tips.

 


Tags

angst, beperkende overtuiging, onwetendheid, succes, trots, vragen


Lees dit ook 

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

De 4 Communicatiestijlen Die Je Moet Beheersen Om Met Iedereen Een Goed Contact Op Te Bouwen

De 4 Communicatiestijlen Die Je Moet Beheersen Om Met Iedereen Een Goed Contact Op Te Bouwen

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • […] zijn tal van redenen waarom mensen niet vragen voor wat ze wilen. Soms geloven mensen dat ze het niet verdienen om te vagen wat ze willen. Vragen is in hun optiek […]

 • […] van de makkelijkste manier om te krijgen wat je wilt is door het te vragen. Zoals je in een vorig artikel hebt kunnen lezen, zijn er nogal wat redenen waarom we niet vragen wat we willen. In dit artikel […]

 • Barry Houben schreef:

  Ik moet trouwens ook eerlijk zeggen..ik besef heel goed dat niet iedereen hetzelfde is, voor mij bestaan problemen niet, alleen maar oplossingen. En om zaken opgelost te krijgen moet ik ook regelmatig zaken vragen..en als dat niet werkt zoek ik zelf een oplossing. Meestal doe ik het eerst andersom, ik probeer dingen zelf op te lossen omdat ik ELKE uitdaging van harte welkom heet. Elke uitdaging die geen onnodige gevaren oplevert natuurlijk. Ik vindt elke hersenkraker leuk mits ik er ook werkelijk wat aan heb en in de internetwereld zijn er dat nogal wat. 🙂

 • Barry Houben schreef:

  Precies Robert, dat was mijn boodschap, nu ben ik niet echt gestopt met vragen omdat het vragen in deze een marketingmethode is die bij die video’s hoort, maarmeestal is het zo als ik ergens om vraag en het wel nodig heb, maar niet krijg, dat ik dan gewoon een andere methode verzin die uiteindelijk hetzelfde resultaat oplevert 🙂

 • Je gebt gelijk Barry. Het kan goed zijn, dat wanneer we om iets vragen, het niet krijgen, en we er vervolgens over gaan geloven dat het dus toch geen zin heeft om het te doen. Het gevolg is dan dat we stoppen met vragen. Het is de beperkende overtuiging die je er dan van weerhoudt om te blijven vragen.

  Toch vind ik blijven vragen, ook al loop ik het risico om ‘nee’ op mijn rekest te krijgen of zelf mijn vraag onbeantwoord te zien. Met name om de reden dat het me sterkt in mijn persoonlijkheid. Ik durf te vragen; ik durf me zichtbaar en kwetsbaar op te stellen, en dat is exact wat ik ook in anderen zo kan waarderen.

 • Barry Houben schreef:

  Ik weet heel goed wat ik wil en ben niet te trots om erom te vragen, ik doe het praktisch met elke video die ik plaats: “Please share this video”. Toch worden mijn video’s haast niet gedeeld, terwijl ze wel worden bekeken. Als je in de wetenschap bent dat anderen je die 0.01 cent per view niet gunnen, dan stop je vanzelf met vragen. Niet dat het mij zoveel boeit; er zijn 1000 en 1 manieren om video’s te promoten.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!