Iedereen heeft ze wel eens gebruikt: wijze oneliners. Compacte zinnen die een wijsheid moeten overbrengen waar je lering uit kunt trekken of die je op uitdagende momenten door een situatie krijgen. Helaas zijn lang niet alle oneliners even effectief, en lijken sommigen eerder een cliché te worden waar niemand meer op zit te wachten, dan dat het werkelijk z’n doel treft.
Toch hebben oneliners veel potentiële kracht in zich zitten, te meer omdat wijze oneliners een simpele verklaring, uitleg of inzicht geven in een les, of wijsheid waar vaak jaren over gedaan is om op te doen. De kwaliteit om decennia te comprimeren tot een kwestie van dagen is er een die maar weinigen in de vingers hebben.
Zoals Albert Einstein het zo mooi en treffend wist te zeggen: “Everything should be made as simple as possible, but not simpler.” Het vergt namelijk veel complexiteit om iets simpel neer te zetten zonder dat het afbreuk doet aan de diepgang van de boodschap.
In dit artikel vind je nog 12 wijze oneliners waar veel waarde, wijsheid en practicality in te vinden en uit te halen is.
“It’s not the event, it’s what we do with the event that determines the quality of our life”
Het is misschien wel een van de simpelste succesformules ooit, en toch vallen we maar al te vaak in de valkuil ervan; het is niet de gebeurtenis zelf die bepaalt hoe we ons voelen, maar hoe we reageren op de gebeurtenis. Zelden heb je volledige zeggenschap over hoe een situatie zich ontvouwt, en in plaats van een slachtoffer van omstandigheden te worden, omdat je deze niet kunt beïnvloeden tot de mate waarin je het zou willen hebben, kun je beter je energie en aandacht besteden aan dat wat wel onder jouw controle valt: je gedachten, gevoelens en acties over hoe je wilt omgaan met de gebeurtenis.
“Nothing has a meaning except the meaning you give it”
In navolging op punt 1, is deze wijze oneliner één van de krachtigste die ik ooit ben tegengekomen en die een gigantische impact heeft gemaakt op mijn persoonlijke, relationele, fysieke en professionele leven. Welke betekenis je ook ergens aan hecht, weet, dat jij degene bent die de betekenis eraan geeft, en daarmee ook de gevoelens en gedachten ervaart die bij die betekenis horen. Wil je een andere set van gevoelens en gedachten over een bepaalde situatie? Verander dan de betekenis die je eraan geeft.
“People tend to be whatever you make them.”
Het is bijna vanzelfsprekend: wanneer je een bepaalde ervaring met iemand hebt, vormt dat de manier waarop je op lange termijn naar die persoon kijkt. Die ene ervaring vormt een mal of filter voor verdere ervaringen met die persoon. We omschrijven mensen met etiketten op basis van onze beperkte perceptie over hen en generaliseren vervolgens die ander als een gestigmatiseerd stereotype: “Ken je Jacob? Oh, hij is een sloddervos.” “Mandy is altijd zo kortaf en praat alsof ze beter is dan de rest.” De manier waarop we anderen verven met onze woorden filtert onze perceptie over hen, en zorgt ervoor dat juist die eigenschappen of kwaliteiten naar voren springen – in plaats van open en nieuwsgierig te blijven naar andere eigenschappen of karakteristieken die meer inzicht, uitleg of verdieping geven aan waarom die persoon doet wat hij of zij doet.
“Whatever you look for, you will find”
De Bijbel zegt “Zoek, en gij zult vinden”. Deze moderne wijze oneliner is hier een afgeleide van, en het betekent dat waar je ook naar op zoek bent – in jezelf, in een ander, in een gebeurtenis – je met een antwoord zult komen. Ons brein is erop gebouwd om antwoorden te vinden op vragen die we stellen. En met duizenden (onbewuste) vragen die we onszelf elke dag opnieuw stellen komen we ook met evenredige antwoorden. Als ik je zou vragen om iets negatiefs te zeggen over je beste vriend of vriendin, dan zou je, waarschijnlijk na een korte tijd van overpeinzing, met een antwoord kunnen komen. Zou ik je vragen om iets positiefs te zeggen over je groots te vijand, dan zou je, waarschijnlijk na een iets langere tijd, ook hierin met een antwoord kunnen komen. Feit is, dat we het niet altijd eens hoeven te zijn met wat er voor ons ligt; een mening, een manier van aanpakken, zelfs een actie. Door jezelf kwalitatieve vragen te stellen zal je mind ook met kwalitatieve antwoorden komen. Wat is het waar jij op zoek naar bent – in jezelf, in anderen, in de wereld? Waar ligt jouw focus? Wat is jouw voornaamste gemoedstoestand, en hoe beïnvloedt dit je contact met jezelf en anderen?
“Where attention goes, energy flows”
In navolging op de vorige wijze oneliner: Waar je je aandacht en focus ook op richt, dat is waar je energie naartoe gaat, en dat is exact waar je meer van zult vinden. In mijn seminars vertel ik over het reticulair activerings systeem (RAS); een deel in onze hersenen dat als functie heeft om op te sporen in de wereld om ons heen, waar we intern onze focus op gelegd hebben. Dit is dan ook de reden dat we vaak voor en na een bepaalde aankoop (zoals een kledingstuk, computer of auto) we meer mensen lijken te zien die een soortgelijke of zelfs hetzelfde product hebben als wijzelf.
“You can either be right, or be happy”
Deze oneliner hoorde ik voor het eerst in 2006, en bij het horen ervan kon ik mijn oren nauwelijks geloven. Deze simpele doch wijze oneliner was namelijk de simplificatie van een reeks van complexe en gecompliceerde relationele ervaringen in mijn leven, waar ik maar al te vaak in terechtkwam, namelijk een oeverloze discussie over wie wat gezegd had, wie er gelijk had en wie niet. De ware kracht van deze boodschap is zo groot, dat het velen maanden, zo niet jaren kost voordat het werkelijk tot je doordringt. Wat voor discussie je ook hebt – zeker met je partner – en ongeacht of jij het bij het juiste eind hebt of de ander; in de meeste gevallen zul je, wanneer je aanhoudt dat jij degene bent die gelijk heeft, niet als winnaar maar als verliezer uit de strijd komen. In een relationeel gevecht tussen twee geliefden zijn er geen winnaar, enkel verliezers. Kies je voor gleijk, of toch voor geluk?
“Whether you believe something is true, or not, you’re right”
Deze wijze oneliner onderstreept de kracht van een overtuiging nogmaals. Je eigen interpretatie of overtuiging dat iets zo is, als jij het gelooft te zijn; zodra je jezelf hebt overtuigd dát het zo is, als dat jij denkt dat het is, heeft de overtuiging zijn wortels diep in je mind geplant en is het erg lastig om van die overtuiging af te wijken. Wil je toch met meer openheid en bereidwilligheid (zeker naar anderen) ontdekken wat iets betekent, waarom iemand iets wel of juist niet heeft gedaan? Stel jezelf dan de vraag: “Wat kan het nog meer betekenen?” Deze vraag alleen heeft mij in tal van situaties geholpen om van een patstelling naar een open dialoog te komen (zeker met mijn vriendin), en heeft in alle gevallen mijn humeur en gevoelens jegens een persoon of situatie aanzienlijk weten te verbeteren.
“Focus on where you want to go, not on what you’re afraid of”
Maar al te vaak gaan onze gedachten in onverwachte stresssituaties uit van het ergste. Doemscenario’s vliegen je om de oren en worden aangevuld met “Wat als”-scripts die het ergste van het ergste in je naar boven laten komen. Net als bij een auto waar je de macht over het stuur verliest is het verstandiger om je niet te richten op die ene boom in de verte, maar op de plek waar je in alle veiligheid wel tot stilstand kunt komen of je weg zonder brokken kunt voortzetten. Angst heeft vaak de boventoon in onze mind, omdat het je probeert te waarschuwen. De boodschap van angst is dan ook dat je je beter moet voorbereiden op wat er gaat komen; het is een emotie die berust op een anticipatie over de toekomst. Juist door je beter voor te bereiden kun je betere acties nemen en je mind en lichaam in de richting sturen waar je wel naar toe wilt.
“Faith is understanding the seasons of life.”
Hoe somber het leven er soms ook uit mag zien, het vertrouwen of geloof hebben dat er verandering in zal komen is waar deze wijze oneliner op berust. We hebben allemaal wel eens te maken gehad met een relatiebreuk, een slechte investering of een periode van ziekte. De overtuiging toen je er middenin zat was dat dit nooit zou overgaan, en dat dit altijd zo zou blijven. Toch, vroeg of laat, leek het persoonlijke seizoen te veranderen, en bleek het wederom dat na een strenge ‘winter’ een hoopgevende ‘lente’ zijn intrede deed. Hoewel niet elk seizoen even lang duurt, en voor sommigen de seizoenen door elkaar lopen, is er met zekerheid te zeggen, dat “this, too, shall pass.
“The world moves for those who never give up”
Een van mijn favoriete wijze oneliners, omdat er werkelijk een wereld opengaat wanneer we die laatste paar extra stappen zetten om een moeilijk of uitdagend doel te bereiken. Volharding wordt beloont met meer dan we kunnen voorstellen, en vaak is het niet eens zoveel meer inzet vergeleken met wat anderen doen. Make up your mind, zet je kennis om in gedrag of leer onderweg wat je nodig hebt om verder te komen, en blijf vertrouwen hebben in de meerwaarde van je inzet, voor jezelf én voor anderen. De grootste voldoening ligt in dat wat we doen voor anderen, omdat we daarmee tegelijkertijd onszelf één van de meest waardevolle kado’s ooit geven – zelfwaardering en het gevoel dat we van betekenis zijn.
“The state you’re in at any moment powerfully impacts the meaning that you associate to something.”
Als je dit een paar keer leest, lijkt het zo vanzelfsprekend: voel je je goed, dan kleur je elke situatie makkelijker, positiever dan wanneer je je niet goed in je vel voelt zitten. Het grote goede nieuws, is dat je makkelijk en snel je state of gemoedstoestand (of humeur)kunt veranderen: “Emotion is (namelijk) created by motion.” Probeer het maar eens: zwaai je armen eens flink heen en weer met een grote glimlach op je gezicht, en probeer je tegelijkertijd maar eens depressief te voelen. Zelfs al zou je de glimlach achterwege laten, dan nog wordt het voor nagenoeg iedereen een pittige uitdaging om zich depressief te voelen. Jouw staat wordt beïnvloed door hoe je je mentaal en fysiologisch opstelt, en dientengevolge beïnvloedt je daarmee ook wat voor betekenis iets of iemand krijgt op het moment dat het plaatsvindt.
“Your decisions shape your destiny”
Als je denkt dat je weinig of geen invloed kunt uitoefenen op hoe je leeft en hoe succesvol of voldaan je je leven kunt leiden, kijk dan eens naar de beslissingen die je tot dusver hebt gemaakt. Ik heb het niet over wat voor soort cornflakes je voor ontbijt hebt gehad (hoewel dat zeker kan meespelen), ik heb het over de beslissingen die je hebt genomen toen je je op een kruispunt in je leven bevond. Kijk eens terug naar zo’n moment, en onderzoek in wat voor soort gemoedstoestand of state je je toen bevond. Ook al kun je je verleden niet fysiek meer veranderen, je hebt wel de kracht en gelegenheid om vandaag nieuwe keuzes en beslissingen te nemen die voor de rest van je leven een blijvende ondersteunende impact kunnen hebben. Kijk eens naar je gezondheid, je relaties met jezelf en anderen, je financiële situatie of het werk dat je doet. Weet dat de keuze altijd bij jou ligt om verandering te brengen aan dat wat je niet meer wilt.
Je hebt me misschien wel eens eerder horen zeggen dat jij de kapitein bent van je eigen schip. Niemand anders kan jouw leven leiden. En ook al kun je de macht, zeggenschap of controle overdragen aan iemand anders, de verantwoordelijkheid blijf je te allen tijde houden.
Soms is het gemakkelijker om met een vinger naar een ander te wijzen en hem of haar de schuld te geven van de situatie of state waarin jij je bevindt – erken en besef daarentegen ook dat wanneer je dat doet, er nog altijd drie vingers naar jezelf wijzen.
Ik hoop dat tussen deze 12 waanzinnige oneliners er één of meerdere zaten die bij jou resoneren. Als dat het geval is, laat dan hieronder in het commentveld jouw mening achter. Of misschien heb je zelf wel een oneliner waar je veel kracht en wijsheid uit put. Deel jouw wijze oneliner hieronder dan, zodat anderen hiervan kunnen profiteren.
Op jouw succes,
Robert
Als je dit artikel waardevol vond, deel dit artikel dan met vrienden uit jouw netwerk door op de Facebook, Mail en WhatsAppknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.
Hi Pim ,
Lao Tse, de Chinese filosoof, heeft inderdaad een aantal doeltreffende oneliners weten te produceren, en deze oneliner sluit mooi aan bij zijn andere: “Silence is a source of great strength.”
Onderstaande oneliner raakte me heel erg toen ik deze van hem las:
“When I let go of what I am, I become what I might be.”
Dank je wel voor je bijdrage Pim!
Robert
Hoe je het uitlegt
toont een diep inzicht
in ons leven
je woordkeuze
mmm
Dank
Uit de Tao Che Ching:
“Zij die weten praten niet, zij die praten, weten niet.”