Stop Met Jezelf Weg Te Cijferen En Ga Voor Zelfliefde

Inspiratie en Motivatie

1  comments

 

In de afgelopen maanden heb ik mezelf meerdere keren over mijn eigen grenzen heen laten walsen. Omdat ik geloofde dat wanneer ik mijn grenzen ten koste van mezelf verlegde, ik een ander daarmee beter tegemoet kon komen in wat hij of zij nodig had en daarmee onze band, vriendschap of relatie kon versterken. Helaas gingen deze grensverleggingen ten koste van mijn zelfliefde.

Er zijn veel mensen die zichzelf overgeven aan de wil van anderen en daarmee zichzelf wegcijferen in hun eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfliefde. Het gevolg is dat ze leeg, depressief en vast zijn komen te zitten in een vicieuze cirkel van negatieve zekerheden.

Verandering gebeurt wanneer de pijn van het blijven in dezelfde situatie groter wordt dan de angst voor verandering

Of je nu in een ongelijkwaardige relatie zit, werk doet dat je tegenstaat of je tijd, geld en energie opoffert voor mensen in je omgeving; feit is dat dergelijk gedrag aangeleerde hulpeloosheid is en een gewoonte is geworden. De gewoonte van zekerheid, zelfs als je weet dat de status quo niet goed genoeg is biedt daarin vaak net aan genoeg om niet voor de verandering te kiezen omdat deze vaak te onzeker en angstig is, terwijl het blijven zitten in dezelfde situatie evenmin voor werkelijk geluk en voldoening zorgt.

Wanneer je lang genoeg wacht of zwijgzaam gebukt gaat onder de door jou zelfgekozen reactie en gedragingen in de situatie – en dit kan soms jaren duren – dan ontneem je niet alleen jezelf de passie van het leven, maar graaf je steeds dieper in het gat waarin je verkeert. Voor de meeste mensen komt het moment waarop ze aan de bel trekken en zeggen dat het genoeg is veel te laat en is de terugweg naar een leven van zingeving en avontuur langer dan ze zich zouden willen voorstellen.

De angst voor verandering is, wanneer je die keuze uiteindelijk maakt, vaak een stuk kleiner dan verwacht. Omdat je de onzekerheid als enorme berg zag of als gigantische tijger of beer op je pad naar werkelijk geluk. Het is daarom belangrijk om vandaag te leren wat het is dat jij werkelijk wilt in je leven; wat jouw pad is dat je wilt bewandelen, en je niet continu blijven wegcijferen of onderschikken naar het pad van een ander, of zelfs een gezamenlijk pad, zoals bij sommige relaties het geval is.

In dit laatste voorbeeld is er binnen de relatie een onbalans ontstaan waarin de ene partner duidelijk aangeeft wat het is dat hij of zij wil, en de ander, vaak uit angst om de relatie te verliezen, meegaat in de keuze van de ander, ten koste van zijn of haar eigen behoeftes.

Speel niet altijd op zeker, maar kies voor avontuur

Ik heb jarenlang op zeker gespeeld. In relaties, in werk, in financiën en in sociale contacten. Mijn overtuiging en zelfopgelegde regels hielden me vast in mijn eigen innerlijke gevangenis en zorgde er keer op keer voor dat ik over mijn eigen grenzen ging door anderen te pleasen of te geven wat zij nodig hadden, zonder dat ik mijn eigen behoeftes en wensen daarin duidelijk durfde te maken.

Pas toen ik de 30 naderde en steeds meer op mezelf werd geworpen voor wat betreft het maken van keuzes en de vraag ‘wat wil ik werkelijk met mijn leven?’ durfde ik langzaam maar zeker bepaalde negatieve zekerheden los te laten en de onzekerheden te omarmen. Ik maakte de keuze om niet voor mijn relatie te gaan, maar om de voettocht naar Santiago te lopen. Ik besloot om tijdens dialysesessies mijn tijd te besteden aan het schrijven van mijn boek Geef Nooit Op, en vooraf en naderhand de weg naar huis terug te lopen of hard te lopen, in voorbereiding op een marathon dat ik mezelf als doel had gesteld. Ik onderging een dubbele orgaantransplantatie zonder dat ik wist of ik er wel levend uit zou komen. Ik besloot om een jaar na mijn transplantatie een marathon te rennen, naar Zuid-Afrika te gaan en daar een speech voor 1500 mensen te houden en een half jaar later naar Los Angeles af te reizen om onder meer Al Pacino en Sylvester Stallone te ontmoeten. In mijn eentje!

Hoewel ik genoeg avonturen kan benoemen, merkte ik onlangs ook bij mezelf op dat ik ongemerkt weer teruggevallen was in mijn oude patroon van beperkende zekerheden. Het avontuursgevoel was weggeëbd, maar het verlangen bleef. Toch bleef ik mezelf ervan overtuigen dat een leven van ‘huisje-boompje-beestje’ en ‘9-tot-5’ als midden dertiger tot de standaard behoorden.

Toen een goede vriendin me recentelijk een liefdevolle schop onder mijn kont gaf door aan me te vragen of ik werkelijk en oprecht tevreden was met mijn leven, kon ik niets anders dan antwoorden met ‘nee’. Dat moment zorgde voor een bewustwording en een ontwaking.

Het Leven Is Een Avontuur

Ik heb de afgelopen jaren gedacht dat ik me moest confirmeren aan de status quo van de maatschappij; dat ik als volwassen man in een maatschappelijk keurslijf moest zitten en me eveneens moest houden aan de door mijzelf opgelegde regels. Integriteit noemde ik dat.

Die oude keuzes zijn me duur komen te staan, en zo ook de gedachte dat ik in dat keurslijf moest blijven. Ik heb tot dusver allesbehalve een normaal leven gehad, en ik weet dat wanneer ik het avontuur opzocht, ik altijd met trots, voldoening of meer zelfkennis erop kon terugkijken. Wat dat betreft is de keuze om het avontuur van het leven aan te gaan een keuze die me inmiddels makkelijk afgaat, zij het wel dat ik het de afgelopen maanden vergeten was.

Het Leven Bied Geen Garanties

Het leven biedt namelijk geen enkele garantie. Wat je vandaag hebt, doet of vindt kan morgen anders zijn, en die vrijheid om van gedachten te veranderen is prima. Meer dan prima zelfs; het is een recht dat we allemaal hebben.

Je hoeft je niet te houden aan zelfopgelegde regels van jaren of decennia geleden. Je bent inmiddels verandert, en dat betekent dat het ook goed is wanneer je gaat onderzoeken of die regels nog wel kloppen. De beste manier hierin, voor mij althans, is door er acties aan te koppelen. Ben ik gelukkiger wanneer ik mijn oude regel opzij leg en een nieuwe uitprobeer? Wanneer mijn antwoord ‘ja’ is, dan weet ik dat mijn oude regel me niet meer dient in mijn pad naar persoonlijk geluk en dat het tijd is voor een nieuwe. En dat betekent soms ook dat ik erachter moet komen dat een nieuwe regel wellicht toch niet werkt en ik wel een ervaring heb waar ik niet al te trots op ben. Tegelijkertijd is het wel een stukje zelfkennis en zelfinzicht – en zeker zelfliefde – dat ik mezelf gegeven heb door me toe te staan het te onderzoeken.

Kies Voor Je Eigen Pad – Kies Voor Avontuur

Het leven is te kort om vast te blijven zitten in beperkende routines en zekerheden. Om die reden hebben we daarom ook de basisbehoefte van afwisseling in eenieder van ons zitten. Hoeveel afwisseling je nodig hebt of aankunt, dat is iets dat je zelf mag onderzoeken. Maar ik kan je wel zeggen dat enkel zekerheid je niet gelukkig gaat maken. Het geijkte pad bewandelen en elke dag hetzelfde doen is daarin de keuze die je op de lange termijn gelukkig gaat maken.

Door te onderzoeken wat het is dat jij wilt op jouw pad, op alle vlakken van je leven, geef je jezelf het geschenk om werkelijk weer te leven. Om nieuwe dingen te ervaren en mensen te ontmoeten. Om nieuwe avonturen en ervaringen op te doen die je zowel dan als later, wanneer je terugkijkt op je leven, met genoegdoening en misschien zelfs met trots, kunt aanhalen en zeggen dat je werkelijk geleefd hebt.

Soms betekent dit dat je je eigen pad moet creëren en niet het pad van anderen moet blijven volgen. Soms betekent het dat je de angst in de ogen moet kijken en toch de stoute schoenen aan moet trekken om door de onzichtbare barrière heen te breken. Soms betekent het dat je plaats moet maken om van oude dingen afscheid te nemen en nieuwe dingen (dit kunnen ook mensen zijn uiteraard) mag gaan omarmen.

Wanneer je precies weet wat er elke dag gaat gebeuren, omdat je vanuit zekerheden leeft, dan raak je op den duur stierlijk verveeld met je leven. En dat is niet de zin ervan; de zin van het leven schrijf je zelf, zo las ik laatst op een Loesje-poster. En Loesje heeft daarin helemaal gelijk.

Durf De Controle Los Te Laten

Omarm het avontuur weer in je. Wees zoals een kind en ontdek de wereld om je heen vanuit een brein en ogen die nog niet denken dat ze alles weten en gezien hebben. Sta open en durf de controle los te laten – hoe ontzettend eng dat soms ook kan zijn; ik weet dat ik hier behoorlijk wat moeite mee heb.

Alleen werkelijk zelfliefde bied je de keuze om deze bedrieglijke en ogenschijnlijke controle los te laten en jezelf toe te staan om volop in het leven te staan, en ervan te genieten. Wanneer je genoeg zelfliefde hebt, dan is niets onmogelijk.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: welk avontuur zou jij vanuit zelfliefde willen aangaan, en wat is het dat je daarin nu nog tegenhoudt?

Als je meer wilt weten over het maken van je eigen keuzes, het creëren van jouw persoonlijke pad naar geluk, voldoening en zingeving, klik dan hier en ontdek wat het Choicepoints programma voor je kan betekenen.

Ik ben benieuwd naar je reactie. Laat daarom hieronder een comment achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over zelfliefde en avontuur waardevol vond, deel het dan door hiernaast op de je favoriete social mediaknop te klikken en het te delen met mensen in jouw netwerk. Op die manier draag jij ook bij aan hun persoonlijke ontwikkeling.


Tags

zelfliefde


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Fantastisch stuk Robert!

  Precies wat ik nodig had!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!