Wanneer Je Het Verleden Kunt Veranderen, En Wanneer Niet

Liefde en Relaties, Persoonlijke Groei

8  comments

 

In NLP zijn er tal van technieken om ‘het verleden te veranderen’.  Nee, dan heb ik het niet over tijdreien – alhoewel, ik doel eigenlijk toch wel op een soort tijdreizen.

Je kunt terugreizen in de tijd die opgeslagen is in je herinneringen, en je kunt veel informatie die je daar hebt opgeslagen herstructureren.

Je kunt dus het verleden in je eigen mind veranderen, en daarmee heel veel helen en remodelleren op die manier.

Je kunt de pijn van eindeloze herhalingen van traumatische ervaringen stoppen.

Je kunt de effecten van beschamende momenten die wellicht je eigenwaarde heeft lamgelegd veranderen.

Je kunt je zelfbeeld opnieuw modelleren, zodat je je dromen met energieke commitment en passie kunt najagen.

Je kunt dus veel effecten van het verleden die opgeslagen liggen in je mind veranderen.

 

Maar je kunt acties niet ongedaan maken
Nee, je kunt acties niet ongedaan maken – teruggaan in de tijd en de actie nemen die niet genomen was.

Als je bijvoorbeeld niet je belastingformulieren aangevuld hebt, dan krijg je een boete als je wanneer je na 30 maart je formulieren inlevert. Alle postzegelstempels die gedateerd zijn na 30 maart zullen je niet redden van die boete.

Je kunt je persoonlijke wonden die je in het verleden in een slechte relatie hebt opgedaan helen, maar je kunt de koers van die relatie niet veranderen zonder te dealen met de andere persoon of andere mensen die erbij betrokken waren.

Je kunt dus herinneringen veranderen, maar niet acties. Het is alsof we over een lopende band van ons persoonlijke leven lopen. In één richting. Van het verleden naar het heden, richting de toekomst.

We kunnen alleen acties ondernemen in het nu, het heden. Om die reden wordt het heden ook wel een Choicepoint genoemd. Elk moment is een Choicepoint en op elk moment kunnen we kiezen welke acties we nemen.

Deze Choicepoints bepalen onze persoonlijke toekomst voor een groot deel. Als dat moment eenmaal voorbij is, dan is de kans om in dat moment actie te nemen ook voorbij.

We verliezen dus altijd de kans om actie te nemen waar we besloten die niet te nemen, en we krijgen altijd nieuwe momenten waarin we andere acties kunnen nemen. Sommige acties echter, zoals de deadline van de belastingen, kunnen alleen op specifieke tijden genomen worden.

Neem nu het helen van een relatie bijvoorbeeld. Als je werkelijk de koers van een relatie wilt VERANDEREN, zodat jij en de andere partij(en) een andere ervaring hebben, dan moet je de stappen nemen die daarbij horen voordat de relatie eindigt.

En soms, zoals bij de belastingdatum, zijn er andere kansen die ten einde lopen en later niet meer gewijzigd kunnen worden.

Neem dus nu actie – dit is jouw Choicepoint.

Op ons succes!

Robert

 

 

Naar aanleiding van een artikel van Tom Hoobyar, NLP Comprehensive
http://www.nlpco.com

 

 

 


Tags

actie, Choicepoint, heden, kansen, keuze, NLP, persoonlijke groei, relatie, succes, toekomst, verleden


Lees dit ook 

De Verleiding van Pessimisme

De Verleiding van Pessimisme

Waarom Doe Je Wat Je Doet

Waarom Doe Je Wat Je Doet
 • […] Ik zou nog pagina’s kunnen doorschrijven over waarom tijdreizen fantastisch zou zijn, maar ook waarom het enorme risico’s met zich zou meebrengen. Gelukkig is de conclusie, voor zover ik weet in ieder geval dat een tijdmachine niet bestaat, en dat er maar één manier is waarin we ons eigen verleden kunnen veranderen. […]

 • […] 4. Laat oude bagage achter. Wat in het verleden ligt kan soms nog tot op de dag van vandaag een impact op je hebben, en dat is in alle gevallen een grote blokkade om werkelijk gelukkig te zijn. Onderzoek daarom hoe je de delen van je verleden die je vasthouden aan pijn van vroeger, kunt loslaten. Soms kun je namelijk het verleden wel veranderen. […]

 • Hi Richard,

  Je stelt een goede vraag. Wanneer jij jouw kijk op het verleden verandert, door bijvoorbeeld een bepaalde ervaring te kleuren met een andere emotie dan je tot nog toe gedaan hebt, dan verandert daarmee ook de invulling of de ervaring van dat stuk uit je verleden.

  Zodra je verleden niet meer recht voor je staat, baant het de weg vrij om met een nieuwe blik naar de toekomst te kijken. Met andere woorden: je verleden staat je niet meer in de weg om een gelukkige(re) toekomst in te gaan – met of zonder de mensen die betrokken waren bij jouw verleden.

  In NLP is er een methodiek dat Opstellingen heet, en simpel uitgelegd laat deze methodiek zien dat alles invloed op elkaar heeft. Wanner jij dus verandert, dan veranderen anderen om je heen ook in hun contact met jou. Dit hoeft geen drastische verandering te zijn, maar het kan natuurlijk wel een voor een ander soort contact zorgen.

  Het mooiste is, dat jij daarin de keuze kunt maken. Bedenk goed wat deze mensen voor je betekent; helpen ze je in je groei en voortgang om meer uit jezelf te halen, of remmen ze je eerder af?

  Durf kritisch te kijken, en bepaal, zodra je een helder antwoord hebt, welke actie je hier voor jezelf op wilt nemen. Voor sommigen is dat een stapje achteruit doen en die mensen minder vaak zien, voor een ander betekent het om niet te veranderen, en voor een derde kan het zijn dat een volledige breuk de beste keuze is.

  Nogmaals, de keus is aan jou.

 • richard schreef:

  Goedendag,

  Ik ben Richard en ik stroggle met mijn leven.

  Ik weet hoe ik nu ook het verleden kan veranderen, alleen vraag ik me af wat er dan aalgebeuren met de mensen om me heen?

 • You’re doing a great job!

  Keep smiling 🙂

 • Idd, Robert,
  Door de manier waarop je omgaat met dingen uit het verleden, kun je ze de macht ontnemen om je te blijven kwetsen, de macht ontnemen om keer op keer je handelen erdoor te laten bepalen…..

  I’m working on it!

 • Hoi Eline,
  goed om te lezen dat je kracht uit de uitspraak van Oprah haalt.
  Zoals ik beschrijf in dit artikel – de ervaringen die in het verleden hebben plaatsgevonden kun je niet meer veranderen, de manier waarop je er vandaag en morgen mee omgaat en kunt kiezen in welke mate ze een rol in je leven spelen – dat kun je wel veranderen.

  Daarmee hebben we gelukkig veel meer zeggenschap over ons eigen leven dan wanneer we denken dat we slachtoffer zijn van de omstandigheden.

  Keep your head up!

 • Hoi Robert,

  Naar aanleiding van dit artikel wilde ik je een uitspraak van Oprah Winfrey (ja echt!) meegeven die mij diep geraakt heeft, aangezien ook ik worstel met mijn verleden.

  “Vergeven is de hoop opgeven dat je het verleden kunt veranderen.”

  Dit besef helpt me om verder te kunnen.

  x
  Eline

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!