Wanneer Je Het Verleden Kunt Veranderen, En Wanneer Niet

 

In NLP zijn er tal van technieken om ‘het verleden te veranderen’.  Nee, dan heb ik het niet over tijdreien – alhoewel, ik doel eigenlijk toch wel op een soort tijdreizen.

Je kunt terugreizen in de tijd die opgeslagen is in je herinneringen, en je kunt veel informatie die je daar hebt opgeslagen herstructureren.

Je kunt dus het verleden in je eigen mind veranderen, en daarmee heel veel helen en remodelleren op die manier.

Je kunt de pijn van eindeloze herhalingen van traumatische ervaringen stoppen.

Je kunt de effecten van beschamende momenten die wellicht je eigenwaarde heeft lamgelegd veranderen.

Je kunt je zelfbeeld opnieuw modelleren, zodat je je dromen met energieke commitment en passie kunt najagen.

Je kunt dus veel effecten van het verleden die opgeslagen liggen in je mind veranderen.

 

Maar je kunt acties niet ongedaan maken
Nee, je kunt acties niet ongedaan maken – teruggaan in de tijd en de actie nemen die niet genomen was.

Als je bijvoorbeeld niet je belastingformulieren aangevuld hebt, dan krijg je een boete als je wanneer je na 30 maart je formulieren inlevert. Alle postzegelstempels die gedateerd zijn na 30 maart zullen je niet redden van die boete.

Je kunt je persoonlijke wonden die je in het verleden in een slechte relatie hebt opgedaan helen, maar je kunt de koers van die relatie niet veranderen zonder te dealen met de andere persoon of andere mensen die erbij betrokken waren.

Je kunt dus herinneringen veranderen, maar niet acties. Het is alsof we over een lopende band van ons persoonlijke leven lopen. In één richting. Van het verleden naar het heden, richting de toekomst.

We kunnen alleen acties ondernemen in het nu, het heden. Om die reden wordt het heden ook wel een Choicepoint genoemd. Elk moment is een Choicepoint en op elk moment kunnen we kiezen welke acties we nemen.

Deze Choicepoints bepalen onze persoonlijke toekomst voor een groot deel. Als dat moment eenmaal voorbij is, dan is de kans om in dat moment actie te nemen ook voorbij.

We verliezen dus altijd de kans om actie te nemen waar we besloten die niet te nemen, en we krijgen altijd nieuwe momenten waarin we andere acties kunnen nemen. Sommige acties echter, zoals de deadline van de belastingen, kunnen alleen op specifieke tijden genomen worden.

Neem nu het helen van een relatie bijvoorbeeld. Als je werkelijk de koers van een relatie wilt VERANDEREN, zodat jij en de andere partij(en) een andere ervaring hebben, dan moet je de stappen nemen die daarbij horen voordat de relatie eindigt.

En soms, zoals bij de belastingdatum, zijn er andere kansen die ten einde lopen en later niet meer gewijzigd kunnen worden.

Neem dus nu actie – dit is jouw Choicepoint.

Op ons succes!

Robert

 

 

Naar aanleiding van een artikel van Tom Hoobyar, NLP Comprehensive
http://www.nlpco.com

 

 

 

Je mening telt

About the Author Robert

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

follow me on:

Leave a Comment:

7 comments
Add Your Reply