Vermijd de Valkuil van Interpretaties - Robert van der Wolk
2

Vermijd de Valkuil van Interpretaties

 

We praten heel wat af gedurende een dag. In de meeste gevallen verloopt de communicatie tussen jou en de ander goed genoeg. Maar in sommige situaties is een interpretatie snel gemaakt. In dit artikel duiken we de diepte in omtrent interpretaties; hoe ze ontstaan, hoe je ze vermijdt, en welke alternatieven ervoor in de plaats kunnen.

Wat Is Een Interpretatie?

Om miscommunicatie te voorkomen definieer ik een interpretatie als een persoonlijk beredeneerd oordeel over de betekenis van een waarneming. Aan de hand van wat er gebeurt of gezegd wordt, plakken we er een betekenis op en oordelen we over hoe we ons over deze betekenis voelen.

Een voorbeeld.

Je zit samen met een collega, vriend of je partner in een boeiend gesprek over iets wat je na aan het hart ligt. Je gesprekspartner hoort je laatste opmerking en reageert met een quasi-glimlach, terwijl zijn ogen samenknijpen en een rolbeweging maken. Het gevolg: jij voelt je afgewezen en wordt boos.

Wat is er gebeurd? Het ene moment was je gezellig aan het praten, het andere moment lag je in de clinch.

Waren het niet de woorden die uit de mond van de ander kwamen? Was het de manier waarop het gezegd werd? Was het die halfbakken glimlach of de rollende ogen die je triggerden en aanvoelden alsof je afgewezen werd? Of was het een mix van alles?

Wat het ook was, het is de betekenis die je koppelde aan de gebeurtenis, gecombineerd met het oordeel dat je gaf aan de betekenis die je koos.

Interpretaties ontstaan wanneer we een betekenis geven aan iets dat plaatsvindt, zonder te checken of de door jezelf gegeven betekenis ook klopt met de betekenis die de zender in gedachten had.

Interpretaties zijn zo snel gemaakt, dat het een automatische reactie betreft en we zelden stilstaan bij de vraag of de gegeven betekenis klopt.

Vermijd Interpretaties

Hoewel het hoogstwaarschijnlijk onmogelijk is om interpretaties uit te roeien, zeker wanneer ze op de automatische gedragspiloot draaien, kan het enorm bijdragen om een tussenpose in te lassen voordat je de bevestiging geeft dat de interpretatie moet kloppen.

Eén van de manieren om de frequentie van interpretaties te verminderen en uiteindelijk interpretaties sneller en makkelijker te vermijden, is door je een of meerdere vragen te stellen. Vragen als “Weet ik alles wat er hierover te weten is?”, Heb of kan ik checken of mijn invulling aan deze gebeurtenis klopt?” en “Wat kan dit nog meer betekenen?”

Met name deze laatste vraag is een gouden greep om jezelf niet vast te klemmen in een betekenis die je ervan weerhoudt om in contact te blijven met een ander.

Kalibreren

Hoewel het niet erg is wanneer je een interpretatie maakt over iets wat gezegd is of gebeurt, is het minstens net zo verstandig om te checken of je interpretatie ook klopt. Dit heeft kalibreren; nagaan of ijken of je ‘meting’ (je interpretatie) overeenkomt met de werkelijkheid.

Kalibreren is de derde en laatste stap van het proces van informatieverwerking. De eerste is het waarnemen van wat er gebeurt of gezegd wordt. De tweede is het maken van een interpretatie. Deze tweede stap is waar het proces voor velen stopt – de interpretatie staat gelijk aan de werkelijkheid. Zonder kalibratie echter weet je nooit zeker of wat een ander zegt of doet ook gezegd of gedaan is met dezelfde intentie of bedoeling als wat je er zelf aan betekenis hebt gegeven.

Nieuwsgierigheid

Het invullen of betekenis geven aan wat er plaatsvindt op basis van ons eigen referentiekader zorgt voor een stagnatie in communicatie en contact, omdat het projecteert op basis van aannames zonder te controleren of deze kloppen. Simpel gezegd zijn interpretaties zo potentieel gevaarlijk omdat we niet meer openstaan en nieuwsgierig zijn naar de reden achter of de bedoeling van wat er gezegd of gebeurd is, maar vastklampen aan onze eigen invulling van wat de ander wel bedoeld moet hebben met diens woorden of daden.

Door nieuwe ruimte te creëren tussen het moment waarop de ander iets zegt of doet en jij een interpretatie maakt over wat het betekent, bouw je aan het versterken van je nieuwsgierigheid en bouw je tegelijkertijd de kracht en intensiteit van de emotionele trigger die afgaat op basis van je eigen invulling af. Zo sla je twee vliegen in één klap – je ontdoet jezelf van triggers die aan negatieve emoties zijn gekoppeld, en je versterkt je ‘nieuwsgierigheidsspier’ welke voor bereidwilligheid om te luisteren en openheid voor communicatie en contact zorgt.

Hoewel interpretaties er altijd zullen zijn, en waarschijnlijk vaak op die momenten komen wanneer je ze het minst ziet aankomen – communicatie is immers een continue dynamisch proces – verminder je door bovenstaande stappen toe te passen aanzienlijk het risico op miscommunicatie en alle mogelijke negatieve consequenties van dien. Je zorgt daarmee voor een betere kwaliteit van communicatie waarbij je meer grip hebt en houdt op je eigen gemoedstoestand alsook de kwaliteit van je contact met anderen. En dat is een universele wens van ons allen.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: Wat doe jij normaliter wanneer iemand anders jouw woorden, gedrag of actie verkeerd interpreteert?

Ik ben benieuwd naar je reactie. Laat daarom hieronder je comment achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over interpretaties waardevol vond, deel het dan met je vrienden en volgers door op de LinkedIn-, WhatsApp- en Emailknoppen te klikken zodat zij ook van deze informatie profiteren.

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Paul schreef:

  Bedankt voor je heldere uitleg Robert!
  Ik begrijp nu beter waardoor ik met sommige mensen het gevoel heb op een andere golflengte te zitten. De ander denkt mij te begrijpen of ik denk de ander te begrijpen door snel gemaakte interpretaties. Kalibreren dus… Ik ga het gelijk toepassen. Groetjes, Paul

   
 • […] Wil Je Weten? De Kunst Van Vragen Stellen Vermijd de Valkuil van Interpretaties De Fysiologie van Angst Dealen Met Demomen Happiness als […]

   
 • >