De Fysiologie van Angst

Communicatie, Gezondheid en Vitaliteit, Persoonlijke Groei

2  comments

 

Wat is het dat je ervan weerhoudt om succesvol te zijn, ongeacht het vlak waarin je succesvol wilt zijn? Wat als je deze blokkade kunt omzetten naar een hulpbron die je juist beter in staat stelt het succes bereiken waar je van droomt? In dit artikel gaan we dieper in over angst.

Of het nu om faalangst gaat of angst voor succes, of angst voor afwijzing of het onbekende – de rode draad door al deze afgeleiden is angst.

Geen Angst Maar Stress

Er zijn genoeg mensen die beweren dat ze geen angst ervaren, maar dat ze enkel gestressed zijn. Stress omdat ze de deadline niet zullen halen, stress omdat ze misschien niet bij de meeting aanwezig kunnen zijn of stress omdat ze zowel met alle uitdagingen thuis alsook op het werk moeten dealen. Wat ze eigenlijk zeggen is dat ze bang zijn dat ze het gevoel van angst erkennen – stress – maar de boodschap ervan niet hebben ontcijferd.

Angst is menselijk. We hebben het allemaal. Het is er en het zal er altijd zijn. De grote vraag is: Hoe deal je ermee? Wat is een effectieve manier om met angst om te gaan?

In mijn boek Onbegrensd alsook in mijn lezing Emotioneel Meesterschap deel ik de drie grootste factoren die je gemoedstoestand reguleren. Elk van deze factoren speelt een grote rol in hoe je je voelt, en het krachtige in alle drie de factoren is dat je zelf kunt bepalen hoe je ze inzet. Met andere woorden: weet je hoe je elke factor bewust kunt gebruiken, dan hoef je je nooit meer een slachtoffer van omstandigheden te voelen voor wat betreft je emotionele gemoedstoestand.

Fysiologie

Eén van deze drie factoren is je fysiologie. Fysiologie is de taal van je lichaam: je houding, je gelaatsuitdrukkingen, je ademhaling, de manier waarop je je spieren samentrekt of juist ontspant.

We hebben in ons gezicht alleen al 50 verschillende spieren, en het is werkelijk wonderbaarlijk hoe we onze emoties koppelen aan de manier waarop we slechts een deel van deze gezichtsspieren inzetten.

Fysiologie is van de drie factoren de snelste en krachtigste tool die je kunt inzetten om je gemoedstoestand te veranderen. Je fysiologie veranderen is wat dat betreft net zoiets als het kanaal van je televisie veranderen; met een simpele beweging verander je van een verdrietig verhaal naar een avontuurlijk verhaal.

Kies Je Betekenis Bewust

We zijn vaak geneigd om de symptomen van onze fysiologie dusdanig te interpreteren, dat we lang niet altijd in de gaten hebben dat er een keus is in hoe we invulling geven aan de symptomen. Twee voorbeelden:

Zangeres Carly Simon antwoordde dit op de vraag: hoe voel je je wanneer je het podium opgaat voor een grote show? Haar antwoord:

“Ik voel mijn hart in mijn borstkas kloppen. De spieren in mijn handen spannen en ik voel het zweet in mijn palmen. Mijn ademhaling gaat sneller en sneller. Als ik denk aan het betreden van het podium, dan voel ik al die spanning en al die druk, en dan weet ik dat ik een paniekaanval heb en dat ik het podium niet op kan.”

Bruce Springsteen, eveneens een grote zanger zegt het volgende op dezelfde vraag: Hoe voel je je wanneer je het podium opgaat?

“Elke keer als ik eraan denk om het podium op te gaan, dan versnelt alles; Ik voel spanning in mijn handen en ik begin te zweten, zelfs tot op de dag van vandaag – precies zoals ik het vroeger ook ervoer. Mijn hart begint als een bezetene te kloppen en ik weet dat ik er klaar voor ben om een geweldige show te geven!”

Je kunt je gestrest voelen over iets, of je kunt je opgewonden voelen. De twee gemoedstoestanden liggen ontzettend dicht bij elkaar, en het is slechts een kwestie van subtiele verandering die zorgt voor hoe je je voelt; in veel gevallen is het zelfs de manier waarop we met taal een betekenis geven aan wat we voelen.

Bewuste Fysiologie

Denk even terug aan een moment van lichte onzekerheid of angst en bedenk welke fysiologie je gebruikte om je angstig of onzeker te voelen.

Hoe gebruikte je je armen en handen? Wat merkte je op aan je schouders en je borstkas? Wat deed je met je hoofd – keek je recht voor je uit of naar beneden?

Door je bewust te worden van de manier waarop je je fysiologie inzet, wordt je ook bewust dat je een keuze hebt om je fysiologie aan te passen als je emotionele gemoedstoestand niet overeenkomt met hoe je je wilt voelen.

Probeer bijvoorbeeld maar eens het volgende: span je spieren in je armen, handen, buik en benen aan en zet een glimlach op je gezicht. Kans is erg groot dat je in plaats van verlammende spanning en angst een gezonde spanning voelt en je je misschien zelfs wel goed of avontuurlijk voelt.

Wil je meer weten over fysiologie en de twee andere factoren die voor emotioneel meesterschap zorgen, klik dan hier voor meer informatie over mijn boek Onbegrensd, of kom naar een lezing over dit onderwerp.

Hier is mijn vraag voor jou: in welke recente situatie zou jij je fysiologische symptomen bewust kunnen inzetten om je anders te voelen? Ik ben benieuwd naar je ervaring – laat daarom hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over fysiologie waardevol vond, deel het dan met je vrienden en volgers door op de Messenger-, WhatsApp en Emailknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie profiteren.


Tags


Lees dit ook 

De Verleiding van Pessimisme

De Verleiding van Pessimisme

Waarom Doe Je Wat Je Doet

Waarom Doe Je Wat Je Doet
 • Hi Monique,

  Dank je wel voor je deelname aan de lezing in Zwaagdijk. Ik ben erg blijdst ik je heb kunnen bieden wat je op dit moment nodig hebt. Goed om te horen dat je met de materie aan de slag gaat. Weet dat je hier altijd nieuwe input kunt vinden om je acties (of percepties) kracht bij te zetten.

  Robert

 • Monique schreef:

  Hallo Robert, ik ben afgelopen donderdag bij je lezing geweest in Zwaagdijk. Dank je wel voor de zeer boeiende avond , dit is precies wat ik op dit moment nodig heb. Ik snap de handvaten die je aanreikt, ik ga mijn best doen om ze ook ten uitvoer te brengen.
  Vriendelijke groet Monique

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!