Waarom Vergeving Voor Een Beter Leven Zorgt

Bouw Liefdevolle en Gepassioneerde Relaties

3  comments

 

Als je ooit het gevoel hebt gehad dat je vastzat, bijvoorbeeld in een emotie als boosheid, verdriet of depressie en dat je jezelf er maar niet uitkreeg, dan heeft dit meestal te maken met een gebrek aan vergeving. Wat zou er gebeuren als je de bereidheid zou vinden om los te laten?

In de afgelopen maanden heb ik me meerdere keren bedrogen, gemanipuleerd, bespeeld, verloochend, gebruikt, emotioneel gechanteerd en verwaarloosd gevoeld, en in sommige gevallen waren deze gevoelens meer dan terecht. Het resultaat was een gigantische val in een donker gat, een mind die enkel nog in overlevingsmodus bleef en talloze sessies met coaches, psychologen en therapeuten om er weer uit te komen.

Vanuit deze gevoelens was het makkelijk om in de slachtofferrol te blijven zitten en vanuit boosheid en pijnde ander de schuld te blijven geven voor de duisternis die ik in en om me heen voelde. Het was me overkomen, en ik was hier de gedupeerde. Ik trok aan het kortste eind. Ik had mezelf er namelijk het meeste mee. Door vast te blijven zitten in deze gevoelens hield ik mezelf vast in een emotie en situatie waar ik niet in wilde zitten.

Het merendeel van de uitdagingen die je in het leven vindt hebben te maken met verwachtingen waar niet aan voldaan is. Als je ooit tegen iemand onterecht tekeer bent gegaan en je voelde je er later schuldig over omdat het hellemaal niets met hen te maken had, maar eerder met de gemoedstoestand of staat van stress waarin jij zat, dan weet je waar ik het over heb. Het is geen excuus. Misschien was er ooit iemand die tegen jou te keer ging. We doen allemaal het beste wat we kunnen met het beste wat we in huis hebben. Zelfs als we ‘terecht’ het slachtoffer zijn van onacceptabel gedrag. Dat geldt ook voor de ander. Soms gaat het goed, soms niet.

De kern van niet vergeven

Een buitengewoon leven is iets waar iedereen voor wil leven. Je kunt geen leven vol plezier, geluk, voldoening en groei hebben als iedereen zich moet gedragen zoals jij dat wil om in je behoeftes te voorzien. De crux is, dat je jezelf niet vergeeft.

Feit is namelijk dat geen van ons leeft zoals we vinden dat het moet, noch doen we dat in ons gedrag, onze communicatie in hoe we anderen behandelen, of de mindset hebben zoals we vinden dat we dat moeten hebben. Ik weet dat niemand dat doet; het kan altijd anders of beter.

Vergeving is loslaten

De vaardigheid om los te kunnen laten –dat is wat vergeving is – en verder gaan, of los kunnen laten en doorgaan naar iets beters; een ander vergeving geven, of jezelf vergeven – dat is het cadeau dat je jezelf kunt geven.

Vasthouden aan wrok omdat je onterecht behandeld bent verwoest je uiteindelijk op den duur. De persoon die je niet vergeeft ben je namelijk zelf. Nelson Mandela zei ooit eens: “Wrok is als het drinken van vergif en verwachten dat de ander eraan sterft”. De vraag is dus: kun jij iemand vergeven? Kun je loslaten om te blijven wachten op een perfecte verontschuldiging of de perfecte omstandigheden waarin ze zichzelf aan jou moeten bewijzen?  Wat als je voor een keer grootmoedig zou zijn en het over je hart verkrijgt om de bitterheid los te laten en de ander of jezelf te vergeven?

Waar het in deze donkere dagen om gaat is om juist naar binnen te keren en te beseffen dat wie je bent niet je gedrag is, noch is het dat van de ander. In plaats van perfect te willen zijn, iets wat niemand is, geen enkele ziel, focus op wat je van je ervaringen kunt leren; groei, en zie dat de mensen om je heen eveneens leren en groeien. We zijn hier allemaal om te leren en te groeien.

Mijn vraag aan jou vandaag is daarom deze: wat kun jij vandaag loslaten om jezelf te bevrijden? Van welke fout, welk gedrag of welke uitspraak kun je jezelf vrij maken, en wie zou je eveneens kunnen bevrijden?

Geef jezelf dit cadeau. Geef het aan een ander, en doe het bewust. Vergeef. En weet dat je niet in angst hoeft te leven dat het nog een keer zal gebeuren. We groeien elke dag en we verkennen elke dag nieuwe gebieden, doen nieuwe ontdekkingen en vinden steeds meer betekenis in wat het is om ‘mens’ te zijn. En deze wintermaanden zijn daarin bij uitstek de beste tijd voor.

Vasthouden aan wat iemand ooit gezegd of gedaan heeft, of wat je jezelf kwalijk neemt voor wat je gezegd of gedaan hebt is als een molensteen om je nek. Het maakt je leven zwaarmoedig en je vertraagt je eigen groei en ontwikkeling ermee.

De belemmering van je Ego

En hoewel je ego er keer op keer van alles aan zal willen doen om zijn gelijk te willen blijven halen en de innerlijke strijd met de ander te winnen, kost het je meer dan je lief is om eraan vast te houden dan dat het je zal opleveren. Niemand is ooit gelukkig geworden van het vasthouden van negatieve gevoelens zoals boosheid, wrok en jalousie.

Vergeef daarom. Vergeef jezelf voor het vasthouden van de pijn, boosheid of welke andere emotie die je in de weg staat om verder te gaan en je pad naar een gelukkiger leven te vervolgen. Vergeef de ander, en denk daarbij aan Mandela’s uitspraak. Vergeef elke dag of zelfs elk uur als dat nodig is. Train jezelf erin. Ontdoe je van de schakels van het ego die je vasthouden in het gelijk willen hebben of het nastreven van rechtvaardigheid. YOu win some, you loose some, en het leven is niet bedoeld om een score bij te houden wie wat wanneer gedaan heeft, hoeveel goed versus hoeveel fout er is gegaan en wie de schuldige of verantwoordelijke is.

Laat los. In een wereld waar al zoveel draait om wie de beste is, wie de eerste is, wie de winnaar en wie de verliezer is zijn we bijna vergeten dat wat ons tot mensen maakt juist precies dat is waar we op mogen focussen: dat wat ons bindt, wat ons bij elkaar brengt, waar we gezamenlijk naartoe kunnen en willen werken.

We willen allemaal hetzelfde

We leven allemaal voor een schonere wereld, voor gelijkwaardigheid, voor een betere gezondheid en voor een meer geluk. Hoe dat bereikt moet worden is hierin niet de kernvraag, als wel de vraag waar we elkaar kunnen ontmoeten. Wie wat fout heeft gedaan is daarin in mijn optiek veel minder relevant. Vergeef jezelf daarom voor het vasthouden van gevoelens en gedachten die je niet meer ondersteunen. Van daaruit is het namelijk ook een stuk makkelijker om een ander te vergeven. Zet een duidelijke en heldere intentie voor wat je wilt loslaten. Voor mij is dat het onrecht waarvan ik geloof(de) dat me is aangedaan. Niet makkelijk, maar wel mogelijk. Zeker vanuit de gedachte dat de ander ook met zijn tekortkomingen en beperkingen het beste gezegd en gedaan heeft wat zij op dat moment kon.

Hier is nogmaals mijn vraag voor jou vandaag: wat kun jij vandaag loslaten om jezelf te bevrijden? Van welke fout, welk gedrag of welke uitspraak kun je jezelf vrij maken, en wie zou je eveneens kunnen bevrijden?

Ik ben benieuwd naar je antwoord. Ik nodig je daarom uit om hieronder je reactie achter te laten.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over vergeving waardevol vond, deel het dan met anderen uit je netwerk door op de sociale mediaknoppen te klikken, zodat zij ook van deze informatie zullen profiteren.

PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.


Tags

vergeving


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • […] Vergeving is het loslaten van oude pijn dat je nog in je lichaam, mind en geest hebt zitten. Zoals bij het tweede punt, is die pijn iets uit het verleden. Door het los te laten creëer je niet alleen meer ruimte en vrijheid voor jezelf, maar heel je ook het verleden en maak je de weg vrij naar de toekomst. Besef dat geluk ontstaat wanneer je je vrij voelt. Jij wilt vrij en gelukkig zijn. Vergeef jezelf dus ook voor alle momenten waar je fouten gemaakt hebt, voor het vasthouden van je negatieve emoties. […]

 • Beste J,

  De boosheid die je voelt gaat twee kantne op: naar jezelf en naar de ander(en). Boosheid betekent dat jij zelf of een ander over jouw norm is gegaan. Hier ligt ook de sleutel naar hoe je verder kunt: vergeef eerst jezelf, dat jij anderen over je grens heen laat gaan. Deze boosheid is een actiesignaal. Daarnaast is het eveneens een signaal om in actie te komen naar de ander: stel je grens, desnoods duidelijker. Vergeving wil niet zeggen dat je de alles toelaat; het betekent dat je loslaat aan dat wat je ervan weerhoudt om in liefde en geluk te leven. Talk is cheap and actions apeak louder than words. Wanneer iemand dus telkens maar ‘sorry’ blijft zegge terwijl er niets verandert in hun acties, dan is een actie aan jouw zijde nodig om duidelijk te maken dat het voor jou op deze manier niet werkt.

  Stel jezelf de vraag hoe je de situatie met hen wilt zien, en bespreek dit met de ander zodra je dit weet. Van daaruit zou je kunnen kijken hoe jullie naar die uitkomst kunnen toewerken.

 • Ik zit met een emotionele boosheid voor wat mij is aangedaan, het is de zoveelste keer en ik laat dit steeds weer gebeuren. Ik ben zo boos op mezelf dat ik dat accepteer. Er wordt wel steeds sorry gezegd maar ik ben er nu wel klaar mee. Moet ik dan toch blijven vergeven?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!