Sluit Je Ogen Voor Een Geweldige Toekomst

Inspiratie en Motivatie

0  comments

 

Het is laat. De volle maan schijnt volop in de duisternis en de straat is leeg en stil. In een moment van lichte onrust over het verleden knijp ik mijn ogen samen, bijna dicht, maar nog net aan genoeg om de wazige contouren van computerscherm te kunnen waarnemen. Mijn mind is leeg, mijn ademhaling diep. Eén enkele gedachte, een vraag, drijft als een wolkje voorbij. Ik neem het waar, observeer het, en laat het vervolgens weer aan me voorbijtrekken, terwijl ik de flow van verbeelding in me voel opkomen. Wat wil ik dit komende jaar in mijn leven verwelkomen?

Het is makkelijk om rond de jaarwisseling goede voornemens te hebben. Het is zelfs traditioneel. Maar meestal houden die voornemens niet lang stand. De welbekende “Blue Tuesday”, dat zelfs wetenschappelijk onderbouwd is, is daar een sterk voorbeeld van.

Reflecteer

Door terug te kijken op het afgelopen jaar, neem je niet alleen de tijd om dankbaar te zijn voor wat je behaald hebt, maar ook wat je kunt verbeteren. Alleen wanneer je weet wat je wilt verbeteren en waarom, dat je je beste jaar ooit kunt creëren.

Als je kijkt naar je successen van de afgelopen tien jaar, en in specifieke zin die van vorig jaar, reflecteer dan eens op de afgelopen 12 maanden. Kijk niet alleen naar wat je behaald hebt, maar ook welke gebieden in je leven verbeterd kunnen worden. Stel jezelf een aantal uitdagende vragen; de antwoorden op deze vragen helpen je namelijk om verder te groeien. Gebruik hiervoor een dagboek of een vel papier om je antwoorden op de volgende vragen te noteren:

  • Wat waren mijn grootste successen van 2019?
  • Waarom waren deze successen belangrijk voor me? Wat betekenen ze voor me?
  •  Heb ik ergens spijt van? Wat waren ze?
  • Welke obstakels heb ik gehad?
  • Welke doelen heb ik bereikt?
  • Welke doelen heb ik neit bereikt?
  • Waar ben ik niet tevreden mee in mijn leven op dit moment? (Dit kan persoonlijk, professioneel, spiritueel , relationeel of financieel zijn)
  • Op welke gebieden wil ik verbeteren? (Wees zo specifiek mogelijk)
  • Wat was het algemene terugkerende thema van 2019?

Vergeet Goede Voornemens

Goede voornemens maken werkt niet. Doelen stellen wel.… zolang ze gemaakt zijn vanuit intrinsieke motivatie; de innerlijke motieven om iets te doen. Aan de buitenkant lijken goede voornemens en doelen nagenoeg hetzelfde, maar er is een duidelijk verschil. Het verschil tussen een voornemen en een doel is dat een voornemen een intentie is; het is een belofte dat je voor onbepaalde tijd maakt, terwijl een doel een specifiek resultaat op een specifieke datum behelst.

Een goed voorbeeld van een voornemen is” “Ik ga elke dag naar de sportschool”. Je intentie is om deze belofte te houden, terwijl hij niet realistisch is. En mede daarom verlies je momentum zodra je een paar dagen mist. Een voorbeeld van een doel is: “Ik ren 5 kilometer op 21 Maart 2020”. In tegenstelling is hierin het doel specifiek en heeft het een deadline, en daardoor makkelijker om je aan te committeren. Hoewel je waarschijnlijk vaak naar de sportschool zult moeten gaan, committeer je jezelf niet aan iets dat je niet aankunt of kunt waarmaken.

Visualisatie

Visualisatie helpt daarbij heel goed. Visualisatie wil niet per sé zeggen dat je enkel je ogen gebruikt om iets voor te stellen, maar omvat het totale spectrum van je zintuigen; je gehoor, je tast, je reuk, je smaak, en zelfs je zesde zintuig.

Met alle zintuigen kun je namelijk een totaalbeeld creëren waarin alle gevoelens en prikkels aanwezig zijn, hetgeen het geheel levend maakt. Een beeld dat je beleeft in plaats een plaatje waar je naar kijkt.

In mijn boek “Onbegrensd” wijd ik een heel hoofdstuk aan visualisatie en zelfs een heel deel aan mijn VISIE-systeem om je doelen te stellen én te behalen.

Sluit je je ogen… of sluit je je ogen?

Met zoveel jaarwisselingen is het niet gek dat de meerderheid van de mensen die ooit een voornemen hebben gehad om een positieve verandering te maken in hun leven er ook genoeg teleurstellingen zijn. Het is dan ook evenmin gek dat genoeg mensen hun ogen gesloten hebben om te geloven dat er een jaar klaarstaat waarin dromen, doelen en idealen wel te bereiken zijn.

Sluit je je ogen om te bedenken wat voor een toekomst je wilt hebben, in plaats van je ogen te sluiten voor het behoeden van nog een teleurstelling, dan stel je jezelf juist open voor nieuwe input, nieuwe mogelijkheden en nieuwe wegen die naar die dromen, doelen en idealen leiden.

Het hangt er dus vanaf met welke reden je je ogen sluit voor de toekomst: doe je dat vanuit angst of liefde, van uit contractie of juist expansie? Jezelf open kunnen stellen en voorbij je angst te kijken naar de ongeschreven toekomst bied je veel meer mogelijkheden om het komende jaar wezenlijke continue verbeteringen aan te brengen, meer nog dan enkele veranderingen die niet lang standhouden.

Het verleden is niet je toekomst

Het is makkelijk om te denken dat het komende jaar net zoveel zal brengen als het afgelopen jaar. Onze mind is erop gericht om patronen te zien en er ook op deze manier naar te handelen. Wanneer iets onbekend is, grijpt het brein terug naar elementen die juist wel bekend zijn. Van daaruit vormt het een plaatje, als een legpuzzel, over de realiteit zoals deze ervaren wordt. Dit veiligheidsmechanisme is een overlevingsmechanisme dat in eenieder van ons aanwezig is. Tegelijkertijd blokkeert het in het ontdekken van alternatieven om een bepaalde actie of een bepaald doel te bereiken.

Denk bijvoorbeeld eens aan hoe je de afgelopen dag of week hebt beleefd. In hoeverre is deze dag of zelfs deze week gelijk of overeenkomstig geweest aan de dag of week ervoor? Routine en patronen hebben we allemaal, en hoewel ze voor veiligheid bieden, geven ze tegelijkertijd ook een beperking aan: het niet zien van kansen en mogelijkheden waar ze wel liggen. Iemand die zijn ogen gesloten heeft voor een betere toekomst doet dat bijna altijd omdat hij een projectie van een onprettig verleden ervaart in zijn blik naar de toekomst.

Laat je verleden dus zoveel mogelijk los. Omarm het voor wat het is geweest en ontdoe jezelf van alle banden die je tegenhouden om een nieuwe toekomst in te stappen. Overtuigingen, pijn, angsten, gewoontes; alles wat je niet meer ondersteunt vandaag maar wel voor even heeft ondersteund in het verleden. Het zijn allemaal aspecten die je de ogen doen sluiten voor een geweldige toekomst, te meer omdat ze functioneren op basis van het verleden.

Sluit je ogen voor de toekomst vanuit een blanco canvas

Stel, dat alles mogelijk was. Stel dat de toekomst een ongeschreven pagina of een blanco canvas was. Wat zou je dan opschrijven? Wat zou je dan schilderen? Hoe kun je het zo levensecht maken dat je niet enkel meer op je ogen hoeft te vertrouwen als je je voorstelt wat voor een geweldige tijd je tegemoet gaat?

Wat zou je ideale gezondheid zijn?  Hoe vitaal voel je je, en wat doe je om deze vitaliteit hoog te houden? Wat voor werk zou je motiveren om elke dag met nieuwe energie uit je bed te komen en de dag te omhelzen? Welke activiteiten brengen je in een flow en verrijken je vaardigheden, kennis en ontwikkeling? Wat voor relatie doet je elke dag opnieuw met een kloppend hart aan je contact met de ander beginnen? Op welke niveaus vind je de verbinding, verdieping en het vertrouwen om nog verder door te gaan? Wat voor vrienden heb je om je heen? Op welke manier(en) laten ze zien dat ze jouw stimuleren om meer uit jezelf te halen, er voor je te zijn en aansluiten bij de waarden die bij jou bovenaan staan? En wat voor leuke dingen doe je in je vrije tijd nog meer dan wat je tot nu toe gedaan hebt? Welke nieuwe avonturen zie je jezelf oden of voel je kriebelen in je lijf om te ontdekken? Schrijf ze op, schilder ze of plaats ze op een vision board.

Wanneer je je ogen sluit voor een onbegrensde toekomst en je creativiteit de vrije loop laat, laat je jezelf inspireren door de mogelijkheden. En mogelijkheden zijn er altijd, al moet je daar soms een beetje creatief voor zijn, maar ook dat is een vaardigheid welke we allemaal bezitten.

Ook al vind je jezelf niet creatief of heb je moeite met visualisatie, met de juiste tools kun je toch een enorm eind komen. Wetende dat je visualisatie met al je zintuigen kunt inzetten zorgt er dan ook gelijk voor dat je meteen al kunt beginnen met het creëren van jouw toekomst.

Er zijn vier belangrijke aspecten die je helpen bij een visualisatie:

1. Verbind met je intentie

Bepaal wat je echt in je leven wiltt manifesteren en maak het kristalhelder in je hoofd. Loop het vervolgens na bij je hart. Zal dit je werkelijk gelukkig maken en niemand anders schaden? Als je antwoord “JA” is, leidt dan je wil om energie aan je intentie te geven.

2. Diepe ontspanning

Zoek een stille, rustgevende plek, vrij van afleiding op om je terug te trekken voor je visualisatie. Kalmeer je lichaam, emoties en gedachten. Gebruik diepe ademhaling om te ontspannen en in een alfa-staat te glijden. Het is belangrijk om in een staat van ontspanning te komen, want het is onmogelijk om je op je visie te concentreren als je je zorgen maakt over wat je vanavond gaat koken, wat je baas zal zeggen wanneer ze je rapport leest of dat de knapperd in de hoek naar je staat te kijken. Alleen in een diepe staat van ontspanning ben je in staat om veranderingen in je onbewuste geest te maken  die de wereld buiten je beïnvloeden.

3. Vertrouwen

Vertrouw op het proces. Laat je zorgen en onzekerheden even voor wat ze zijn. Creëer ruimte vor nieuwe patronen, groei en heelheid om te gedijen in je leven.

4. Flow

Je zult merken dat naarmate het proces van loslaten zich verdiept, je op natuurlijke wijze in de flow met het Universum om je heen bevindt. Je bent in staat om de fenomenale energie die zich te allen tijde om je heen bevindt, maar nog nooit eerder hebt ervaren, te voelen . Sta jezelf toe om met deze energie te flowen.

Om je te helpen, heb ik hieronder een korte visualisatieoefening voor je om helder te krijgen wat jij het komende jaar naar je toe wilt trekken en wilt manifesteren. Na het beluisteren van deze audio raad ik je aan om een pen en papier te pakken en je gevoelens, gedachten, beelden en belevenissen te noteren. Uit je hoofd, op papier, in je hart.

 

 

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: als je naar het komende jaar kijkt na het beluisteren van de audio, welke mogelijkheden die je hebt gezien en gevoeld ga je dan aanpakken om te manifesteren?

Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Laat daarom hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over je toekomst waardevol vond, deel het dan met mensen uit je netwerk door op de sociale mediaknoppen te klikken. Ze zullen je er dankbaar voor zijn.

PS: kom je steeds weer die momenten tegen waarin je niet sterk in je schoenen staat? Is het tijd om echt de basis te leggen voor een leven van zelfvertrouwen en eigenwaarde? Download dan hier mijn gratis boek Sterker Dan Ooit.


Tags

visualisatie


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!