Stap Met Zekerheid Uit Je Comfortzone - Robert van der Wolk
2

Stap Met Zekerheid Uit Je Comfortzone

 

Ervaar de Vrijheid Buiten Je comfortzone

In een land zo’n kleine tienduizend kilometer van Nederland, schrijf ik het laatste artikel van deze maand. Terugkijkend op de Comfortzone Challenge, kom ik tot de conclusie dat door uit je comfortzone te stappen, je tot het inzicht komt dat het leven een proces is.

Een proces is doorlopend, continu. Een staat van zijn daarentegen is tijdelijk, gekaderd. En het één beïnvloedt het ander. Door mezelf in een staat van vertrouwen, zekerheid en gerichte focus te zetten, kon ik mijn hoofdstukken sneller dan ooit schrijven, lukte het me om in het drukke centrum van Chiang Mai, waar de auto’s, vrachtwagens en talloze motoren in drie rijen dik op een tweebaansweg je voorbijvliegen, mijn weg te vinden en mijn boodschappen te doen. Zelfs de nachtelijke wandeling naar een nieuwe ontmoeting van eerder die dag, werd een overwinning op mijn eigen comfortzone challenge.

Ook de kwaliteit van mijn relatie werd door de verandering van omgeving en de splitsing naar individuele belangen op de proef gezet. Terwijl zij vijf dagen per week haar masterstudie volgde, bij één van ’s werelds beste Thai Massage experts, richtte ik me op elke letter van elk hoofdstuk. En met een drukkende en klamme hitte, die zelfs ons Nederlanders  doet blijven vastplakken in een door airconditioning gekoelde ruimte, de totaal andere taal, cultuur en gewoontes van dit land, is het noodzakelijk om de prioriteit als slechtziende, zowel je innerlijke alsook uiterlijke weg te vinden, op de meest effectieve en efficiënte manier.

Het leven buiten je comfortzone is niet altijd even makkelijk. Het vergt tijd, inspanning, aandacht, focus en energie, en zekerheid op succes heb je niet. Maar als er één ding is dat ik in de afgelopen maand geleerd heb tijdens mijn verblijf in Thailand, dan is het wel dat ondanks alle angst, onzekerheid en twijfel, de grootste winst te behalen valt, door toch de stappen voorwaarts te zetten.

Mijn boek is een heel eind onderweg, en ik begin steeds meer in te zien welke boodschappen ik erin moet zetten om mijn visie op het leven, zoals dat mogelijk is voor mensen met een fysieke uitdaging, omvangrijker, diepgaander en kleurrijker te maken. Mijn relatie is nog nooit zo goed geweest als dat het nu is, omdat we beiden, geconfronteerd met elkaars zon- en schaduwzijden, in een nieuwe omgeving, met de neus op de feiten gedrukt werden, op wat wel werkte en wat niet, en bovenal waarom. Door te focussen op het vinden van de oplossing, in plaats van vast te blijven zitten in het probleem, en de skill om de tijd, aandacht en nieuwsgierigheid te hebben, voor wat er bij de ander leeft en waar haar behoefte ligt (en vice versa), konden we makkelijker manoeuvreren in potentiële penibele situaties.

Elk moment waarin je je uitgedaagd voelt, is zowel op zichzelf staand, alsook een link in de ketting van het proces dat leven heet. Heb je moeite om in een nieuwe situatie of omgeving je aan te passen, dan beïnvloedt je staat van zijn in dat moment de rest van de dag. Op herhaaldelijke basis, beïnvloedt je daarmee niet alleen je dagen, maar ook je weken, maanden en zelfs jaren.

Hoe je je dus in het moment voelt, heeft effect op hoe je het proces doorloopt. We streven naar een gelukkig, succesvol, gezond, en liefdevol leven. Maar het lijkt de uitdaging te zijn die ons daarvan kan weerhouden. Moeilijkheden, die onze aandacht vragen, die onze tijd opslokken, en die zelfs onze relaties op de proef kunnen stellen en de kracht hebben om ze te breken.

Maar het is het vinden van de zekerheid in jezelf om in het moment de juiste mindset en attitude te hebben, die je in staat stelt om vindingrijk, oplossingsgericht en vol vertrouwen de stappen in het onbekende te zetten, je eigen angst de baas te worden en een overwinning te maken op jezelf, je relaties met anderen en de kwaliteit van je leven zoals je dat ervaart.

Begrijp me goed: shit happens. En soms gaat het zelfs veel verder dan het acceptabele. Shit dwingt je om je oncomfortabel te voelen. Omdat het nieuw is, omdat het ongemakkelijk is, en omdat het een zekere mate van pijn oplevert. Hoewel een eerste reactie instinctief of primair kan zijn, is het vaak de routine van je gedrag in het moment van de uitdagende situatie, die bepaalt hoe je reageert. Er is namelijk geen leven zonder shit. Dat zal er altijd zijn, hoe je het ook wendt of keert. De vraag is echter, wat voor kwaliteit shit wil je ervaren?

De skills hebben om in elk moment de baas te zijn over je emoties, je gedachten en je handelingen, en bovenal weten waarom je doet wat je doet, is de sleutel tot een leven waarin je je werkelijk gelukkig kunt voelen; in het moment, alsook in het proces.

Problemen, uitdagingen, shit, hoe je het ook noemt, is een must. Zonder deze obstakels ben je niet in staat om te groeien voorbij je huidige status quo. En als je denk “Ik ben helemaal happy met mijn huidige status quo’, dan moet ik je ook mededelen, dat er werk aan de winkel is. Groei kost inspanning. Ontwikkeling kost energie. Je situatie zoals hij is behouden op het niveau zoals het is, vergt ook werk. Stilstand is wat dat betreft ook echt achteruitgang.

Natuurlijk kan je denken “Ok, ik houd mijn comfortzone zoals het is, doe hier en daar de noodzakelijke handelingen, en voilà: happy. Wanneer je werkelijk, oprecht en totaal tevreden bent met je leven zoals dat is – op het vlak van je relaties, je vrienden, familie, gezondheid, werk, en financiën om er maar een paar te noemen – dan is het antwoord ‘ja’. Doe het minimaal vereiste en je houdt je leven zoals het is… waarschijnlijk.

Ga je echter één stap verder, en committeer je jezelf eraan om over het hele proces van je leven, hier en daar een paar kleine stapjes buiten je comfortzone te zetten, en net even iets meer te doen dan het minimaal vereiste, dan wordt het verschil tussen je huidige leven, en je nieuwe leven merkbaar groter – in positieve zin.

Je kunt jezelf trainen om je zeker te voelen in elke situatie. Of het nu gaat om een onbekende ontmoeting, een onbekend deel van de wereld, een presentatie voor een groep mensen, een eerste date, een uitdagend gesprek met een geliefde, je baas of de dokter. Zekerheid heb je niet, dat ervaar je, of het er nu wel is of niet.

Vanuit deze zekerheid kun je omgaan met onzekerheid. Situaties zoals ik hierboven genoemd heb, en er toch optimaal in aanwezig zijn. Met deze zekerheid wordt het nemen van een stap buiten je comfortzone een stuk minder eng, en waarschijnlijk zelfs een stuk leuker.

Leef je in het moment met plezier, als gevolg van je keuze om je zeker, gelukkig en vooruitstrevend te voelen, en train dit, door steeds vaker jezelf in dergelijke situaties te begeven waar je uit je comfortzone stapt, dan baan je daarmee ook de weg vrij om het buiten het moment, in het proces, ook gelukkig, zeker en vooruitstrevend te leven.

Uit je comfortzone stappen, en blijven stappen, is de actie die er voor zorgt dat je jezelf blijft ontwikkelen, dat je de wereld in en buiten jezelf verder leert ontdekken, en je de nodige afwisseling geeft op een leven van zekerheid. Want leven in zekerheid is fijn, totdat het gaat vervelen. Zeker zijn dat je afwisseling moet hebben om te groeien, is dan ook een goede manier om je zekerheid in te zetten.

De Chinese filosoof Confucius zei ooit “Of je denkt dat je het nu wel kunt of niet, je hebt gelijk.” Je kunt blijven wachten totdat je alle zekerheid van de wereld hebt om de stap buiten je comfortzone te zetten. Of je kunt er voor kiezen om je zeker te voelen en het vertrouwen te hebben, dat je de stap buiten je comfortzone kunt zetten, op een manier dat in jouw voordeel werkt. Ik denk dat die zekerheid niet van buitenaf hoeft te komen, maar dat dit een kwaliteit is die binnen in je leeft, en die je kunt inzetten om de nodige af wisseling te kunnen vinden.

We hebben nog twee dagen te gaan voordat de maand voorbij is, en het geroutineerde leven zich langzaam maar zeker aan ons zal presenteren.

Of je nu deze maand hebt meegedaan aan de Comfortzone Challenge of niet, ik wil je graag de volgende vraag stellen:

Welke actie durf jij vandaag te doen, nu je dit artikel gelezen hebt, dat buiten je comfortzone ligt?

Gun jezelf het cadeau  door je huidige comfortzone te vergroten en je als een overwinnaar te voelen op dat wat tot nu toe te eng, te onbekend of te veel, leek. Misschien is het iemand opbellen die je lange tijd niet gesproken hebt, misschien is het delen van je werkelijke gevoelens met iemand die je leuk vindt. Misschien is het ’t aantrekken van die sportschoenen en de deur achter je dichttrekken. En misschien is het wat anders. Wat het ook is, ik ben er zeker van dat je het kunt. Ben jij dat ook?

Succes, geluk en leven. Het zijn allemaal processen die bestaan uit momentopnames waarin je de keuze hebt om op koers te blijven, of hem te veranderen. Wat je ook kiest: kies voor groei. Kies voor ontwikkeling. Kies voor kwaliteit. Kies voor dat wat je werkelijk wil.

Ik ben benieuwd naar je antwoord.

Ik kijk terug op een avontuurlijke periode uit mijn leven. Een periode waarin ik, door mezelf in mijn comfortzone uit te dagen, heb ervaren hoe prachtig het leven kan zijn, en hoeveel vrijheid er bestaat in het leven van leven. Ongeacht mijn fysieke uitdagingen. En dat is een wens dat ik voor iedereen heb.

Op jouw succes,

Robert

 

PS: klik op de sociale mediaknoppen hieronder en deel deze post met jouw vrienden en familie, zodat zij hier ook van kunnen profiteren.

 

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Sandra van den Boom schreef:

  Wederom mooi geschreven Robert, en fijn dat je boek zo’n goede vorderingen maakt.

  Ik ben alweer in de ‘regelmaat’ van alledag na een fantastische reis naar China.

  Een reis buiten mijn comfortzone, als ‘weduwe’ met 2 kids (15-12) met een gezinsreis door China trekken…ik kwam mezelf soms tegen.

  En het frapante is dat ik merk dat de huidige regelmaat me juist onrustiger maakt dan de momenten dat ik buiten mijn comfortzone stap. Bizar want aan de ene kant wil ik ‘rust’ en aan de andere kant maakt het me onrustig als ik de rust ervaar…wordt het dan niet duf? Ik wil wellicht te graag het leven leven!

  Goede terugreis

   
 • Robert schreef:

  Sandra,

  Wat een avontuur zul jij gehad hebben met je twee kid in China!

  Je beschrijft in je reactie dat je aan de ene kant de regelmaat wilt hebben, en dat tegelijkertijd je ook de avontuurlijke kant wilt, of zelf moet ervaren. Beiden vallen onder een van de zes basisbehoeften die we allemaal nodig hebben – en vinden – om door te blijven gaan met het leven. In mijn boek ga ik hier dieper op in en beschrijf ik wel uiteenzettingen elke basisbehoefte heeft, en op welke manieren dit jouw leven vormgeeft.

  Het is de stap uit je comfortzone die, in jouw geval, voor het avontuurlijke zorgt. En het is de zekerheid dat je het kunt, die voor het vertrouwen zorgt. Wanneer je onzeker bent over je stappen buiten je comfortzone, dan zal je mind emoties suggereren en projecteren om terug te gaan naar je comfortzone. Blijf je echter binnen je comfortzone, zonder ook maar één stap erbuiten te zetten, dan raak je verveeld en geeft je mind wederom een scala aan emotievoorstellen om je in beweging te krijgen.

  Van alle basisbehoeftes hebben we één of twee dominante, en deze vormen ons individuele unieke leven. Zelfs wanneer je exact dezelfde twee hebt als je kind, buurman of collega, maar in omgekeerde volgorde, dan zien jullie levens er totaal verschillend uit.

  Onderzoek voor jezelf welke van de twee je op de eerste plaats zet, en kijk ook hoe je deze behoefte kunt bevredigen. Op die manier heb je een duidelijk overzicht in wat belangrijk en noodzakelijk is voor jou om in je behoefte( te voorzien. Den uiteraard ook aan de andere behoefte.

  Ik verwacht dat mijn boek nog voor het einde van het jaar is uitgegeven. Uiteraard houd ik je op de hoogte wanneer het af is, en wanneer je het kunt verkrijgen.

  Welkom terug in Nederland, Sandra 🙂

   
 • >