september 6

0 comments

Be The Change You Wish To See In The World

By Robert


 

 

 

Gandhi is onsterfelijk geworden met deze woorden – en terecht. Zijn acties inspireren mensen over de hele wereld nog tot op de dag van vandaag, en bieden de mogelijkheid een voorbeeld te zijn, door het heft in eigen handen te nemen, als het aankomt op het maken van keuzes over je eigen leven, dat ook een impact zal hebben op dat van anderen.

Hoewel de Comfortzone Challenge van de afgelopen maand officieel is afgelopen en ik hier met ontzettend veel tevredenheid naar terugkijk, wilde ik je één boodschap niet onthouden. Het is de boodschap dat verandering onvermijdelijk is; doe je het niet zelf, dan wordt het wel voor je gedaan.

De grote vraag is dan ook: hoe ga je met verandering om? Hoe zorg je dat je de stap uit je comfortzone durft te zetten, met name als je ziet dat je comfortzone steeds kleiner wordt? Wat kun je doen om met de verandering mee te gaan, als deze van buitenaf komt? En welke veranderingen kun je bij jezelf anticiperen of zelfs maken, voordat de wereld om je heen verandert?

Een hoop vragen waar een hoop antwoorden op te vinden zijn, en om deze allemaal te beantwoorden zou ik een ellenlang artikel moeten schrijven, en dat wil ik je deze keer besparen.

Gelukkig heb ik iets gevonden dat al deze vragen op een inspirerende en boeiende manier beantwoordt, en het is zelfs nog in de meest gemakkelijke vorm te vinden.

In dit artikel geef ik je namelijk een audioboek, dat een kort verhaal bevat over hoe je kunt om gaan met verandering. Dit boek omvat de voorbeelden van vier types, die we van tijd tot tijd allemaal zijn, en die zich bevinden in een wereld van verandering.

De titel van het boek: Who Moved My Cheese.

Jaren geleden heb ik dit boek aangeraden gekregen door een man die me het principe leerde: How You Change Is How You Succeed – Hoe je verandert is hoe je slaagt. Ook al sloeg zijn methodiek van leren bij me niet aan; ik heb toch veel opgepikt van hem, en daarin kan ik dan ook alleen maar bevestigen dat voorbeelden en mentoren zich op verschillende manieren en vormen aan je presenteren; zelfs in de vorm van mensen die je niet liggen.

We zijn allemaal van tijd tot tijd geneigd om de schuld van een veranderende situatie buiten onszelf te leggen, en soms is dat ook zo. Toch heeft het vasthouden aan dat wat geweest is, zoals een relatie, een baan, waar je ontslagen bent, een financiële klap of een gezondheidsuitdaging, een keuze die je alleen maar pijn oplevert. Blijven treuren of boos worden om dat wat geweest is en er niet meer is, brengt je niet verder in waar, hoe en wat je wilt zijn.

De Griekse filosoof Heraclitus (535 – 475 BC) schreef over verandering: “Het enige dat constant is, is verandering”, en daarmee sloeg hij de spreekwoordelijke spijker op de kop. Alles in de wereld is onderhevig aan verandering, zelfs de wereld zelf. En vasthouden aan dat wat geweest is helpt je niet verder in je ontwikkeling, groei en bijdrage aan de gemeenschap.

Wanneer je in staat bent om met de verandering mee te gaan, stel je jezelf op een flexibele manier op, die zorgt voor een gestroomlijnder en gemakkelijkere aanpassing op nieuwe situaties. In ieder geval, meer dan wanneer je je rigide en krampachtig opstelt; vaak zorgt dat voor meer stress, onprettige emoties en zelfs (extra) fysieke klachten.

Treuren om dat wat geweest is hoort erbij. Voel je rot, pink een traan weg, of schreeuw je onvermogen, onmacht of ongenoegen eruit. En ga verder. Blijf er niet in vastzitten, maar ga door. Enkel op die manier kom je tot de ontdekking dat de verandering nieuwe kansen en mogelijkheden te bieden heeft, die in veel gevallen zelfs tot meer geluk, voldoening en succes leiden dan ervoor.

Het boek ‘Who Moved MY Cheese” is hier een geweldig voorbeeld van, en ik hoop dan ook dat je er zowel plezier in hebt om het te beluisteren, alsook de nodige inzichten in verkrijgt in hoe je je nog beter kunt voorbereiden en opstellen wanneer verandering komt.

Voordat ik je het audioboek geef, wil ik je dit vragen, en ik hoop dat je een paar minuten wilt nemen om deze vraag hieronder te beantwoorden.

Hoe ga jij om met verandering? Kun je een voorbeeld geven van een manier of situatie dat werkte en één dat niet werkte?

Een paar keer per jaar kom ik dit audioboek weer tegen, en het is altijd op het juiste moment. Tijdens mijn verblijf in Thailand, waar ik aan mijn nieuwe boek werkte, trok dit boek wederom mijn aandacht, en liet me, na het beluisteren ervan, weer inzien dat ik soms ook te veel vasthoud aan wat er niet meer is, of dat ik mezelf dwangmatig en angstvallig vastklamp aan dat wat ik ken, in plaats van me over te geven aan een nieuwe situatie.

Het koste me dan ook twee weken, voordat ik me zonder hulp van mijn vriendin durfde over te geven aan de wereld buiten  het appartement. En het was precies op dat moment dat ik leerde dat mijn angsten groter waren dan de realiteit. Een prachtige les.

Nogmaals mijn vraag aan jou: Hoe ga jij om met verandering? Kun je een voorbeeld geven van een manier of situatie dat werkte en één dat niet werkte?

Op jouw succes,

Robert

 

Klik hier om het audioboek Who Moved My Cheese te downloaden. 

 

 

PS: Klik op de sociale mediaknoppen hier onder, en deel dit artikel, zodat vrienden uit jouw netwerk ook van dit artikel en audioboek kunnen profiteren.

 

 

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>