Spring Uit Je Vissenkom – Er Schuilt Een Grote Vis In Jou

Inspiratie en Motivatie

1  comments

Een goudvis wordt gezien als huisdier. Het leeft zijn gehele leven in een vissenkom, die in de meeste gevallen niet veel groter is dan een voetbal. Het zwemt in rondjes, eet wanneer het gevoerd wordt en krijgt voor de versiering vaak nog een huisje met wat wier of een grot om zich in te verschuilen. Maar wist je dat wanneer je een goudvis in een grotere kom laat zwemmen, zijn omvang ook toeneemt?

De reden waarom ik je dit vertel is omdat ik hier een metafoor in zie, die voor veel mensen nog steeds opgaat: ze nemen genoegen met de ‘vissenkom’ waarin ze leven; hun levensomstandigheden zijn aangepast aan de situatie waarin ze zich bevinden, terwijl er een grote vis in ons allen schuilt.

We zijn vaak geconditioneerd om het leven aan te passen aan de omstandigheden. Niet gek, want de mens is van nature een flexibel dier, dat zich aanpast aan de omstandigheden. Dit heeft ervoor gezorgd dat we alle hoeken van de aardbol hebben weten te bewonen – van de droogste woestijnen tot de koudste gebieden; overal op de planeet vindt je mensen die zich hebben weten aan te passen aan hun natuurlijk omgeving.

Hoewel een stad niet direct een natuurlijke omgeving is, hebben we in de afgelopen 100 jaar ons leven weten in te richten, volgens de richtlijnen en eisen die het leven in een stad, of in ieder geval in een moderne wereld, op ons heeft gelegd. Daarbij hebben velen over het hoofd gezien dat autonomie en keuzevrijheid een recht is, en door niemand anders dan jezelf opgelegd kan worden.

We hebben onszelf dusdanig aangepast aan deze ongeschreven en geschreven regels, dat we zijn gaan geloven, dat het leven op een bepaalde manier moet verlopen. Of het nu gaat om hoe we moeten leven in een maatschappij, of wat we wel en niet kunnen in ons eigen individuele leven; er lijken altijd wel conditioneringen aan ten grondslag te liggen, die je doen geloven dat iets wel of niet kan.

En met name in dat wat we geloven dat niet kan, houden we onszelf kleiner dan we kunnen zijn. De vissenkom waarin we leven lijkt daarmee een self-fulfilling prophecy te zijn; een overtuiging hoe we het leven moeten leiden op basis van wat anderen ons doen geloven. Deze overtuigingen zijn, zeker als je onderzoekt waar ze vandaan komen, niet meer van deze tijd. Ze zijn afkomstig van onze ouders, grootouders en zelfs onze overgrootouders. De vraag is dan ook, of die overtuigingen, die ongeschreven regels nog wel kloppen.

“Realistisch zijn” is voor mij een uitspraak waar ik nagenoeg niets mee kan. Er is voor zover ik weet, namelijk geen enkele grootheid geweest die zei ‘Ik moet realistisch zijn… en daarmee mijn dromen opgeven’. Of het nu gaat om president Kennedy die in 1962 zei dat Amerika voor het einde van het decennium een man op de maan had, de gebroeders Wright die in 1903 voor het eerst een vlucht maakten in een vliegtuig, of Steve Jobs die de wereld vernieuwde met Apple’s producten die we vandaag de dag nagenoeg allemaal in ons huis hebben. Ik kan nog wel doorgaan met grootheden (Martin Luther King Jr., Gandhi, Ferdinand Magelhaen, Christophe Columbus, Edward Newton, NicolaTesla, Albert Einstein, Niels Bor, Nelson Mandela), maar ik denk dat je mijn punt begrijpt: het waren allen mensen, die zich niet lieten weerhouden door hun buitenwereld en hun visie en dromen bleven najagen totdat ze deze bereikten, voor sommigen zelfs na hun dood. Je zou kunnen zeggen dat elk van hen een grote vis was – ze droomden groots en leefden groots.

Er is geen persoon op deze wereld die niet een droom heeft, die verder gaat dan wat er nu in de wereld zichtbaar is. Of het nu gaat om het vervullen van een langdurige liefdevolle relatie, het leven in financiële rijkdom, of het leven in optimale gezondheid. Voor de meerderheid echter, is het een conditionering die ervoor zorgt dat ze een klein visje blijven, die vastzit in een kleine vissenkom. Niet voor niets zegt Motivational Spreker Les Brown dat de rijkste mensen op het kerkhof liggen; daar liggen namelijk de dromen die nooit verwezenlijkt zijn, de wensen die nooit het daglicht hebben gezien en de acties die nooit genomen zijn, om meer te worden, meer te doen en meer te zijn dan de grenzen van hun angsten, onzekerheden en overtuigingen hen toelieten.

En wat ben jij? Misschien wil je graag een grote vis zijn, onbegrensd door een onzichtbaar veld dat anderen lijkt tegen te houden, maar zijn het de tools en de strategieën die je tegenhouden om los te breken van de conditioneringen van anderen. Als dat het geval is, laat me je dan hiermee van dienst zijn , om van binnenuit de wereld om je heen te creëren en te vormen zoals jij dat wilt.

In plaats van het geijkte pad te bewandelen (ik geloof het wanneer ik het zie), neem eens een andere route en begin met de overtuiging dat je tot meer in staat bent dan je denkt. Een overtuiging, zoals Confucius ooit zei, is altijd waar (Whether you think you can or you think you can’t, you’re probably right). Een reeks overtuigingen die je ondersteunt om nieuwe stappen te zetten zorgt immers altijd voor een beter resultaat dan een overtuiging die je vastgeketend houdt aan de vissenkom waar je nu in leeft.

Geloven dat je in staat bent om een beter leven voor jezelf te creeren en de verantwoordelijkheid ook voor je eigen acties en resultaten nemen, is daarmee het startpunt van een nieuw en beter leven.

We weten allemaal wat we niet kunnen, en in veel gevallen laten we ons dan ook weerhouden door wat anderen zeggen of wat we over onszelf denken, met als gevolg dat dromen gereduceerd worden tot ofwel een handeling tijdens de nacht, of een actie die behoort aan kleine kinderen.

Kun je werkelijk omarmen dat waar je van droomt? Want je jezelf toestaan om te dromen en te geloven in je dromen is zo fundamenteel belangrijk, dat zonder dit, niets in deze wereld kan bestaan. De stoel waar je op zit, noch het elektronische apparaat waar je dit artikel op leest.

Durf te geloven in je dromen, want niemand anders zal het voor je doen. Het is misschien wel de reden waarom we hier zijn, en het is zowel zonde, als een zonde, om niet gebruik te maken van dat wat je in je mars hebt.

Laat dit een mantra zijn voor de komende tijd: “Ik zie het wanneer ik het geloof” en laat het je elke keer weer opnieuw herinneren aan de grootsheid, die je hebt, om nog meer uit jezelf te halen dan je tot nu toe gedaan hebt. Je bent een grote vis, die hoort in een zee van mogelijkheden.

Op jouw succes,

Robert

 

 

PS: wil je meer weten over hoe je een overtuiging die je niet ondersteunt kunt veranderen in één die wél voor je werkt? Klik dan hier en kom naar mijn gratis successeminar.


Tags

conditioneringen, jeukt meer dan je denkt, Spring uit je vissenkom


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!