juli 6

49 comments

3 Redenen Waarom Anderen Niet Willen Dat Jij In Je Doelen Slaagt

By Robert


Het is bijna een tragi-komedie: vanaf het moment dat je je droom kenbaar maakt aan de buitenwereld en acties start om je droom te realiseren, zijn er altijd mensen die je in je pad naar succes willen tegenhouden. Daar ligt natuurlijk iets aan ten grondslag. In deze post een korte uiteenzetting over de redenen waarom mensen niet willen dat jij in je doelen slaagt

 

Tijdens mijn wekelijkse vrijdagochtend dialysesessie, waarin ik mezelf de ontspanning gun van het kijken van informatieve video’s en dus niet hard hoef te werken aan mijn business, belt iemand me op mijn mobiele telefoon. Het is een invloedrijk iemand die in mijn doel naar de New York marathon me komt inlichten over de stand van zaken.

Uit het gesprek blijkt dat zijn instelling niet positief is; mede door het advies van een medisch specialist is zijn kijk op mijn doel overvloedig aan risico’s, doemscenario’s en angsten. Mijn gedachten tijdens dit gesprek nemen hun eigen koers en ik begin me af te vragen waarom deze persoon zo angstvallig vasthoudt aan zijn angsten. Het antwoord laat niet lang op zich wachten.

1. Doe het niet – ik hou van je
Wanneer iemand een nieuw (persoonlijk) pad inslaat, dan kan het zijn dat er mensen om je heen je ervan proberen te weerhouden. In de meeste gevallen doen ze dat, omdat ze van je houden en je niet willen zien falen. De gedachte dat je iets naars kan overkomen tijdens je avontuur beweegt hen  ertoe om hun angsten en onzekerheden uit te spreken, al dan niet in de hoop je hiermee te beïnvloeden en je de keuze te laten maken om je weg naar je doel niet voort te zetten.

2. Been there, done that – impossible
Een andere reden waarom mensen je volpraten met hun beperkende overtuigingen en gedachten is omdat zij jouw doel zelf al geprobeerd hebben uit te voeren, en er niet in geslaagd zijn het beoogde resultaat te bereiken. Een mogelijk gevolg hiervan is dat door hun eigen onsuccesvolle resultaat ze zijn gaan geloven dat het doel zelf helemaal niet haalbaar is. De ‘ik-heb-het-geprobeerd-maar-het-is-niet-gelukt-dus-het-doel-is-voor-nieman-haalbaar’ gedachte. In mijn optiek speelt hier een gekrenkt ego de hoofdrol, die jou ervan tracht te overtuigen niet tot actie over te gaan en zo zelf zijn eigen hachje redt.

3. Doe het niet – dat is slecht voor mij
De derde optie verschilt eigenlijk niet veel van de tweede, maar heeft toch een aantal belangrijke verschillen. In tegenstelling tot het negatieve advies van de ander omdat hij of zij zelf al eens heeft gepoogd jouw doel te bereiken (en er niet in is geslaagd), kan het ook zijn dat de ander een beter resultaat kan behalen wanneer jij besluit je doel af te breken.

Denk eens aan de mensen die direct en indirect aan je zijn verbonden in je avontuur. Zij zien een potentieel risico in jouw (wilde) wens om je grenzen te verleggen, het avontuur op te zoeken en de kwaliteit van je leven te verbeteren. Wanneer jij slaagt, dan slagen zij ook (so far so good). Maar wanneer jij faalt, of erger nog: er gebeurt iets met je, dan falen zij ook. Dit is een vals verantwoordelijkheidsgevoel dat ze op jou projecteren om hun eigen risico’s zo veel mogelijk in te perken: elimineer een (potentiele) zwakke schakel, zodat je overblijft met winnaars.

Als we vast zouden houden aan deze gedachte en anderen ons ervan zouden laten overtuigen dat we beter niet tot actie over kunnen gaan, dan zouden we nooit in de wereld van vandaag leven. Technologische ontwikkelingen zouden ver achter liggen, omdat niemand de moed of de overtuiging zou hebben om innoverende en grensverleggende producten te maken. De medische wetenschap zou lang niet zover zijn als nu, en meer levens zouden zelfs verloren zijn gegaan als er geen mensen waren die hun wilde ideeën ten uitvoer zouden brengen. Relaties zouden falen of zelfs nooit ontstaan, gezondheid zou afnemen, meer ziektes zouden ontstaan, hersencellen zouden afsterven en daarmee zou de wereld in een gat van depressie vallen.

Maar dit is allemaal niet gebeurd. En waarom? Omdat er altijd mensen zijn geweest die bleven geloven in hun eigen kracht. De overtuiging dat een onhaalbaar of zelfs ondenkbaar doel realiteit zou kunnen worden, en dat zij daarmee de uniforme geloofsovertuiging van de mensheid zou kunnen veranderen motiveerde diegenen die op de voorhoede van de het onbekende stonden en over de grens van het bekende heen durfden te stappen.

Mensen als John F. Kennedy, die geloofde dat de wereld in staat was en klaar was voor de verkenning van de wereld buiten onze atmosfeer. Mensen als Richard Bannister, die geloofden in hun eigen kracht en als eerste de Amerikaanse mijl rende onder de vier minuten. Mensen als Lance Armstrong, die, nadat hij kanker overwonnen had, tot zeven keer de Tour de France wist te winnen.

Er zijn honderden, misschien wel duizenden voorbeelden te bedenken van mensen die het ondenkbare hebben gedaan. En dat is wat mensen zo bijzonder maakt: hun gedrevenheid om het onmogelijke te behalen. En daar kan jij deel van worden.

Laat je jezelf ompraten om je droom niet ten uitvoer te brengen, met als gevolg dat je je voor de rest van je leven af blijft vragen of je het had kunnen halen als je het gedaan zou hebben destijds (het What-if-syndroom). Of neem je de verantwoordelijkheid over je eigen keuzes en start je met de ontdekking van jouw potentieel? Zoals Lawrence Fishburne in ‘The Matrix’ zegt: “You take the blue pill – the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill – you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes”.

 

Ik sluit af met een andere quote uit de film, en hoop je met deze post genoeg motivatie en overtuiging te geven om je droom te gaan realiseren.

Trinity: Neo… nobody has ever done this before.

Neo: That’s why it’s going to work.

 

Op ons succes, op onze wilde doelen!

Robert

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

 • mooi verwoordt liever Robert. En wat de reden ook mag zijn….het is zo vaak hun eigen angst die geprojecteerd wordt. Laat jij je in iedergeval niet van je pad aflullen 😉 Je bent een kanjer! X

   
 • mooi verwoordt liever Robert. En wat de reden ook mag zijn….het is zo vaak hun eigen angst die geprojecteerd wordt. Laat jij je in iedergeval niet van je pad aflullen 😉 Je bent een kanjer! X

   
 • mooi verwoordt liever Robert. En wat de reden ook mag zijn….het is zo vaak hun eigen angst die geprojecteerd wordt. Laat jij je in iedergeval niet van je pad aflullen 😉 Je bent een kanjer! X

   
 • Monique den Boer schreef:

  Zolang je je lichaam ook maar respecteert… maar waar de grens exact ligt bepaal je zelf.

   
 • Frieda schreef:

  Proost Robert! Op onze doelen en de weg ernaartoe! X

   
 • […] mensen in je kennissen- en vriendenkring die je tegenhouden in je ontwikkeling. Dat heeft doorgaans drie redenen, en geen van alle onderbouwen hun positieve bijdrage aan jouw ontwikkeling. Een grote schoonmaak in […]

   
 • PacMann schreef:

  Je vergeet een HÉLE belangrijke: Het type mens dat hoe dan ook ALTIJD jaloers en negatief hypocried is. Dit zijn zware gevallen border-liners of een combo van verschillende niet te genezen psychische ziekte beelden. Dit type wil ook niet geholpen worden met het ziektebeeld want het ligt namelijk NOOIT aan hun zelf en zij zijn niet ziek in hun hoofd. Ken je dit soort mensen: elimineer ze voorgoed uit je leven anders krijg je er spijt van.

   
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >