Plannen Om Te Falen - Robert van der Wolk
1

Plannen Om Te Falen

 

Effectief je dag of week inplannen is voor velen al knap lastig. Het lijkt erop dat wanneer je een plan maakt om een bepaalde taak te doen, je uiteindelijk altijd uitkomt op het investeren van drie keer zo veel tijd en minstens een dubbele hoeveelheid energie. Hoe komt het dat de meeste plannen falen, en wat kun je er aan doen?

Het einde van het jaar nadert. Heb jij al nagedacht wat je het komende jaar wilt bereiken?

Voor een meerderheid van mensen die deze vraag voorgelegd krijgen, zal het antwoord ‘nee’ zijn. Hun planning start in de laatste 30 tot 60 minuten van het oude jaar, tijdens het eten van nog een oliebol, het drinken van nog een biertje en het kijken naar de Oudejaarsconference. Dit soort plannen zijn helaas niets meer dan wensen die gedoemd zijn om te falen. Waarom?

Ironisch genoeg zijn mensen meer tijd kwijt aan het plannen van hun vakantie in de zomer, dan dat ze hun leven vorm en inhoud geven. De #1 reden hiervoor is simpelweg, omdat ‘het leven’ een te grote chunk is om te plannen; ze verwachten dat, wanneer ze hun leven zouden plannen, de eindresultaten niet snel, maar ook zonder al te veel moeite, zullen komen. En daarnaast hou je jezelf voor dat wanneer je een planning zou maken voor je leven, er geen ruimte meer is voor spontaniteit. Nog voordat je dus begint ben je al afgehaakt in het realiseren van een leven van vervulling en succes. Terug naar de status quo.

Dit is één van de hoofdredenen waarom mensen met een Oudejaarswens nooit tot hun gewenste succes komen. Of het nu om een plan gaat voor je leven, of het gaat om een kleiner, overzichtelijker, maar zeker net zo belangrijk kortere termijn, dat je wilt bereiken – de berg waar mensen tegen opkijken is voor menigeen te groot om te besluiten hem te beklimmen, ook al weten ze dat de top haalbaar en heerlijk is.

Hoe zorg je dan toch dat je bovenaan de top komt en kunt genieten van het uitzicht?

Het geheim van succes ligt in het nemen van de acties waar je een plan voor hebt, no matter what.

Het maken van een prachtig plan, waarvan je weet dat je het toch niet gaat uitvoeren heeft geen enkele waarde. Het is ontmoedigend, omdat je voornamelijk het vertrouwen in jezelf verliest.

Herhaal deze cyclus vaak genoeg en je weet al waar het toe leidt. En dat is zonde en onnodig.

Laten we het dus op de goede manier aanpakken.

Pas deze keer de volgende richtlijnen toe, wanneer je een planning maakt. Kleine tip: begin met het maken van een planning voor de komende week.

Voorbereiding

 1. Bepaal hoeveel tijd je deze week hebt voor het werken aan je doel.
 2. Verdeel je beschikbare tijd in ten minste 7 tijd-slots van minimaal 30 minuten elk.
 3. Maak een lijst van je meest belangrijke intenties en doelen.
 4. En nu het belangrijkste: maak een schatting hoeveel tijd je nodig hebt om deze actie uit te voeren. Doe dit voor elk item op je lijst.
  NB: Train jezelf hierin. We zijn geneigd om een overschatting te maken van wat we kunnen bereiken in een bepaald gestelde tijd.

Planning

 1. Kies items van je lijst van wensen en intenties die passen bij de beschikbare tijd-slots. Als je meer tijd nodig hebt voor een bepaald doel, dan dat je beschikbaar hebt, hak dan de gewenste chunk doormidden, enzovoorts.
 2. Tot slot, vul de zeven beschikbare tijd-slots in, die je voor deze week hebt geïdentificeerd.

Dit neemt mogelijk wat meer tijd in beslag dan gebruikelijk, maar de kans is groot dat je ditmaal je planning ook echt haalt.

Het doel waar je je op wilt focussen is voltooiing van je planning.

Mijn mentor leerde me lang geleden: When you’re failing to plan, you’re planning to fail. Op basis van dit inzicht heb ik het seminar De Doorbraak ontwikkeld, waarin je leert hoe je met het nemen van simpele stappen je doelen bereikt. Wacht dus niet tot het Oudejaarsavond is, maar maak nu alvast een planning voor de doelen die je de komende tijd wilt behalen.

Of het nu om het verbeteren van je gezondheid gaat of het gaat om het verdiepen van je liefdevolle relaties, elk doel dat je voor jezelf durft te stellen is de moeite waard om te behalen.

Laten we elkaar verantwoordelijk houden voor onze commitments, daar ze de kwaliteit van ons leven definiëren.

Deel hieronder jouw plan, zodat we elkaar kunnen ondersteunen om ook die doelen te realiseren.

Op jouw succes,

Robert

 

PS: Like en deel deze blog met mensen uit je familie- en vriendenkring en help hen om meer te bereiken,

 

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • […] nemen volgt na het maken van een goede planning. Immers het is wel zo handig te weten welke acties je gaat nemen voordat je ze gaat nemen – […]

   
 • >