Dankbaarheid – De Betekenis van Thanksgiving

Inspiratie en Motivatie

3  comments

 

Nee , ik heb het niet over de veramerikaanste manier van jezelf volproppen met eten, voetbal kijken en discussies voeren met familieleden aan tafel. Ik heb het over de letterlijke vertaling van Thanksgiving: het betuigen van je dankbaarheid.

Dankbaar kunnen zijn voor wat je hebt in je leven is één van de meest krachtige gevoelens die je door je heen kunt voelen stromen. Dankbaarheid maakt je niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder. Wanneer je de wereld door de ogen van frustratie en radeloosheid bekijkt, dan is je wereld ook frustrerend en radeloos. Kijk je echter de wereld in met dankbaarheid, voor wat dan ook, dan laat research zien dat je meer plezier, vitaliteit en innerlijke rust ervaart.

Het voelt niet alleen goed om dankbaarheid te ervaren, maar het wordt ook beter: Volgens onderzoek is dankbaarheid goed voor je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Mensen die dankbaarheid tonen ervaren minder last van pijn, slapen beter en ervaren een scherpere en helderder mindset.

Dankbaarheid als Medicijn
“Als dankbaarheid een medicijn zou zijn, dan zou het ’s werelds best verkopende product zijn dat goed is voor elk orgaan in ons lichaam”, zegt Dr. P. Murali Doraiswamy, hoofd van de afdeling biologische psychologie aan de Duke University Medical Center (VS).

Een korte opsomming:

  • Aanmaak serotonine en norepinephrine (een neurotransmitter dat je stemming beïnvloedt)
  • Aanmaak van testosteron (een hormoon dat je libido beïnvloedt)
  • Aanmaak van oxytocine (een hormoon dat sociale verbindingen versterkt)
  • Meer Dopamine (dit zijn cognitieve en plezier gerelateerde neurotransmitters)
  • Vergroot hoeveelheid Cytokines (helpt ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te versterken)
  • Verlaagt Cortisol (stress hormoon)
  • Versterkt het hart en je Eeg ritmes
  • Verlaagt bloeddruk en
  • Stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Studie onderbouwt mijn effectieve coaching techniek

Elk van mijn coaching klanten die ik het afgelopen jaar heb begeleid heb ik een simpele oefening meegegeven om hen te helpen hun focus meer te verleggen naar wat werkt, om van daaruit met meer energie naar het gewenste resultaat te werken.

Deze techniek is onlangs in een testgroep in de Verenigde Staten uitgevoerd om te zien of mensen die gelukkig of specifiek gezond zijn niet gewoon erg gelukkig zijn, in plaats van andersom.

Onderzoeker Robert Emmons (PhD) van de Universiteit van Californië en zijn collega Mike McCulough van de Universiteit van Miami gaven een groep willekeurig ingedeelde deelnemers één van drie opdrachten.

De eerste groep schreef elke week op waar zij dankbaar voor waren. De tweede groep schreef elke week op wat er mis ging of niet werkte, en de derde groep moest simpelweg  iets opschrijven; dit ‘iets’ was niet gespecificeerd.

Wat groep 1 zoal opschreef: zonsondergang door de wolken heen zien, het geluk om in leven te zijn, en de vrijgevigheid van vrienden.

Groep 2 schreef de veelal bekende dingen op, zoals ‘belastingen, niet een parkeerplaats kunnen vinden en het eten laten aanbranden.

Na 10 weken gaven de deelnemers van de Dankbaarheidsgroep te kennen dat zij zich in het algemeen beter voelden in hun leven, en waren maar liefst 25% gelukkiger dan groep 2. Ze lieten daarnaast ook weten minder gezondheidsklachten te hebben en sportten gemiddeld 1,5 uur per week meer.

Ditzelfde onderzoek is later nog een keer uitgevoerd, maar in plaats van de Dankbaarheid-groep één keer per week een lijst te laten maken, gaven de onderzoekers de instructie om dagelijks een lijst bij te houden.

Het zal je niet verbazen dat in deze groep de mate van dankbaarheid is toegenomen ten opzichte van de groep die wekelijks een lijst bijhield. Maar wat daarnaast indrukwekkend was, is dat mensen die elke dag een Dankbaarheidsdagboek bijhielden ook anderen meer emotionele ondersteuning en hulp bij het tackelen van een probleem boden.

De Neurowetenschap achter dit onderzoek
Neuropsycholoog Rick Hansen legt het simpel uit: “The neurons that fire together, wire together.”. Dit betekent dat hoe langer de neuronen (hersencellen) oplichten of ‘vuren’, des te intenser ze oplichten, en des te vaker ze oplichten. Dit resulteert in een versterkt gevoel van geluk, dankbaarheid, je succesvol voelen en zelfververtrouwen ervaren.

Het mooie hiervan is dat wat er zich afspeelt in je mind, zich uiteindelijk in je gedragingen laat zien; Mensen die dankbaar zijn zorgen beter voor zichzelf en zoeken sneller naar manieren om hun gezondheid te beschermen zoals vaker sporten gezonder eten. Uit onderzoek blijkt ook dat hun stresslevels lager zijn, wat resulteert in een sterker immuunsysteem en minder risico op kanker en hartziekten.

Je kunt dus de conclusie trekken dat je beter zorgt voor dat wat je waardeert.

Dankbaarheid Voor Betere Relaties
Uit een ander onderzoek blijkt dat wanneer je een nieuwe kennis bedankt het makkelijker is om een lange(re) termijn relatie met die persoon te onderhouden. Of het nu gaat om een collega, of je zegt ‘dank je wel’ tegen een vreemde voor het openhouden van de deur – de ander erkennen en bedanken kan tot nieuwe kansen leiden .

In 2012 bleek uit een studie dat in Kentucky werd gehouden dat mensen die hoger scoren op de Dankbaarheidsschaal, de gevoelens van empathie eveneens hoger waren dan bij mensen die lager scoorden.

Dankbaar zijn in Moeilijke Tijden
Ik kan me voorstellen dat je sceptisch bent. Hoe kun je nou dankbaar zijn als je bijvoorbeeld in een periode van verlies of zelfs rouw zit?

Het antwoord is: zeker weten.

Het blijkt zelfs dat moeilijke tijden dankbaarheid een boost geven. Onderzoek onder ruim 3000 mensen liet zien dat vlak na 9/11 (2001) er een enorme toename was in dankbaarheid onder de mensen die zowel direct als indirect betrokken waren bij het vallen van de Twin Towers.

Moeilijke en uitdagende momenten verdiepen dankbaarheid wanneer we onszelf toestaan het leven niet zomaar voor lief te nemen. Dokter Emmons herinnert ons zelfs dat Thanksgiving is ontstaan (in 1863) nadat bijna de helft van de pelgrims het leven verloor na een heftige winterperiode. Als dank voor het overleven van deze heftige winter, te midden van de toen lopende Burgeroorlog.

Waarom zou een tragische gebeurtenis dankbaarheid oproepen? In tijden waarin we het goed hebben, neigen we dat wat we hebben voor lief te nemen, terwijl we in tijden waarin we voor uitdagingen staan sneller bewust worden van de mensen en de omstandigheden die van onschatbare waarde zijn in ons leven.

In zowel goede als slechte tijden, blijkt dankbaarheid één van de beste keuzes te zijn die je maar kunt maken.

Laat Dankbaarheid Voor Je Werken
Hier zijn een paar tips doe je kunt doen om positieve momentum op te bouwen:

1. Geef je dankbetuiging bij je maaltijd
Of je nu alleen bent of samen met je familie of vrienden; neem even de tijd om te delen waar je dankbaar voor bent.

2. Hou een Dankbaarheidsdagboek bij
Ik krijg van mijn coaching klanten te horen dat dit echt werkt! En ja, er is ook een app voor.

3. Deel de Liefde
Vertel je vriend of vriendin, je familie of je kinderen of zelfs je collega’s wat je waardeert in hen en doe dit elke dag. Het versterkt jullie band en het helpt je tegelijkertijd om ook zelf beter in je vel te zitten.

4. Herinner je Sterfelijkheid
Je zult nooit weten hoe lang jij, of iemand die je liefhebt, leeft. Hoe zou je je geliefde(n) behandelen als je in gedachten hield dat dit de laatste keer zou kunnen zijn dat je ze zou zien?

Waar ben jij vandaag dankbaar voor?

Dank je wel. Voor het lezen. Voor het delen van je gedachten hieronder. Voor het dankbaar zijn. Want wanneer je dankbaarheid kunt tonen voor wat je hebt, doet en wie je bent – zelfs in uitdagende tijden – dan maak je daarmee jouw wereld, en de mensen die erin leven tot een betere.

Op jouw succes,

Robert

 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • Corine schreef:

    Prachtig artikel Robert en helemaal waar!!
    Als je dankbaar bent voor alles wat je hebt of voor de kleine dingen die je waardeert en ook ziet, dan creëer je zelf je geluksgevoel en straal je dat uit naar anderen. Vervolgens krijg je het weer terug van de ander en is de circel rond!!
    Liefs Corine

  • Dank voor jouw betoog hetwelk ik volkomen kan omarmen.
    Ondanks ….. tragedie, ziekten van verschillende aard kan ik getuigen dat danken en aanverwanten je oprichten.

    Er wordt iets vrij gezet en datgene helpt om niet in een vicieuze cirkel van emoties te blijven hangen.

    De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het steeds weer kiezen is wat je met jouw gedachten doet.
    Want wat je denkt dat ben je.
    Gemakkelijk- geenszins, maar wel de moeite waard om er mee aan de slag te gaan , geen vluchtgedrag vertonen, maar er doorheen gaan.
    Dank je Robert !
    Naar ik hoop maak je het goed op geestelijk, emotioneel en fysiek gebied.
    Blessings. Lucie.

  • Ria Rolandus schreef:

    Tank you, for reminding this true wisdom, we forget is so many times

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!