Onlangs was ik in gesprek met iemand die me vertelde dat er veel gebeurde in haar leven. Van allerlei situaties die al dan niet onprettig waren en waarvan uiteindelijk ook een keuze gemaakt moest worden: wel doen of niet iets aan doen?
Voor ongeveer een uur hoorde ik de achtergrond van de situatie en enkele voors en tegens om het wel en niet te doen. Uiteindelijk kwamen we weer terug bij de eerste vraag: wel of niet?
Hoe lastig een situatie ook lijkt, op het moment dat het je niet bevalt, ben je vrijwel altijd in de mogelijkheid om een keuze te maken die het resultaat kan veranderen. Wil je een ander resultaat, verander dan de acties of handelingen die je doet. Maak je die keuze niet, speciaal als je in een situatie zit waar je niet tevreden mee bent, dan maak je in feite ook een keuze. Want niet kiezen tussen de opties die je hebt, is ook een keuze.
In dat geval geef je daarmee de keuzevrijheid en de wil om verantwoordelijk te zijn voor het resultaat uit handen. Je wordt een passieve passagier van jouw schip, om het maar in een metafoor te zetten. En hoe graag we soms ook onze verantwoordelijkheden aan een ander willen geven (“hij heeft het gedaan” of “het is haar schuld” of “hij deed… en daardoor voel ik me…”), in feite blijf je eindverantwoordelijk over jezelf. Hoe jij je voelt en in welke situatie jij nu zit.
Dus wil je een andere situatie? Een die fijner is, plezieriger, liefdevoller, gezelliger, rustiger of wat dan ook? Verander dan de handeling(en). En dat betekent een verandering in keuzes die je kunt nemen. Zoek naar de beste keuze. Welke keuze dat ook is, op dit moment heb je geen betere keuze. En ook al ben je niet 100% zeker van je keuze (wanneer krijg je trouwens 100% garantie dat een keuze de beste is? – Het leven is zo dynamisch dat er constant wel iets verandert), de keuze die je op dat moment neemt is de beste die je op dat moment kunt maken. Zolang je maar een keuze maakt.
Kies je niet (wat dus ook een keuze is – hoewel ik me afvraag of dat de beste keuze is die je kunt nemen), dan zit daar ook een gevolg aan. Kies bijvoorbeeld er maar eens voor om niet je belastingformulieren in te vullen. Ook daar zit een consequentie aan.
Wees je er van bewust dat de keuze die je maakt een gevolg heeft, en ook al kun je niet altijd zien wat het gevolg daarvan is, het geeft je in ieder geval een nieuw resultaat. En bevalt dat resultaat je niet? Dan kun je altijd nog een nieuwe keuze maken.
Dus… welke keuze maak jij vandaag?
Op jouw succes,
Robert
[…] keuzes consequenties hebben, dat is ene feit. Ook als je niet kiest (wat overigens ook weer een keuze is). En dat een serie of reeks van keuzes tot gevolg kunnen […]