Freedom of Choice - Robert van der Wolk
1

Freedom of Choice

Na een avondje van huis te zijn geweest kom ik terug en nestel mij achter mijn mooie nog nieuw te noemen iMac. En hoewel het al laat is, en ik wellicht beter naar bed kan gaan, besluit ik nog even wat dingetjes te doen op het internet. Uiteraard hoort social media daar ook bij en na het inloggen op één van de vele sites kom ik op de ‘pagina Uitgelicht’, en kijk onder blogs.

De titel Choices: is it all up to you? trekt mijn aandacht en ik besluit het verhaal te lezen, om na een paar minuten te merken dat ik toch best graag mijn gedachte over deze intrigerende vraag wil delen met de schrijfster.

Purpose
Ik denk zelf dat je een purpose hebt in het leven. Dat is voor mij in ieder geval een reden om uit bed te gaan. Wat zou de meerwaarde zijn om zinloos en doelloos je leven te leiden? Either way, je kiest het een of het ander in deze.

Iedre keus is de beste, op dat moment
Dat wat je aandacht geeft, groeit. En ook als dat een wens of een droom is. En wellicht kies je op een bepaald moment toch voor iets anders (zoals gitaar leren spelen boven piano bijvoorbeeld). Op dat moment wellicht de beste keuze. Toch betekent dat niet dat je niet meer op die beeslissing terug kan komen. Immers, je maakt de beste keuze voor dat moment, en hoewel er dus op dat moment ook geen betere is (als die er is kies je die wel, veelal een slechtere keuze maken doen we niet), dat betekent niet dat je na de situatie te hebben ervaren van keuze kunt veranderen. Dan zou je al je keuzes voorgoed vastleggen, en ik weet niet of ik aan die gedachte veel energie wil spenderen.

Dat keuzes consequenties hebben, dat is een feit. Ook als je niet kiest (wat overigens ook weer een keuze is). En dat een serie of reeks van keuzes tot gevolg kunnen hebben dat je een bepaald verloop in je leven meemaakt, daar twijfel ik ook niet aan. Ik denk dat de keuzes die je nu maakt (hoe klein of groot soms ook) je uiteindelijk ook dichterbij een bepaald resultaat leiden.

Wil je een bepaald resultaat, dan behoren daar dan ook een aantal keuzes in. En de eerste keuze maken (bijvoorbeeld van iets willen hebben; een auto, huis, vriendin, gezond lijf) is over het algemeen vrij simpel.

Kiesen is makkelijk, het doen daarentegen…
De keuzes die je erna maakt, bijvoorbeeld om door te zetten als het tegenzit, of iets te laten of juist te doen voor wat het je op de lange termijn oplevert (denk aan een ideaal gewicht willen en daardoor geen taart eten of fitter zijn door om de twee dagen te gaan sporten), die keuzes zijn vaak lang niet even makkelijk. Maar waarom?

De mens is een gewoontedier. Hoe vaker we iets op dezelfde manier doen, hoe beter we er in worden en hoe makkelijker het dus gaat. In je comfortzone zitten heet dat. Want daar is het veilig, en. En in ieder geval bekend (vaak vinden we nieuwe dingen ‘eng’ omdat we niet precies weten wat ons te wachten staat).

De beste keus nu, of voor straks?
Maar wat nou wanneer je iets buiten je routine doet? Iets wat je bewust kiest. Daarmee verander je wellicht ook de course van je leven. En je hebt in ieder geval zo veel als mogelijk de touwtjes  in eigen handen, als je ook nog je keuzes maakt op die belangrijke delen in je leven, waar je ook op uit bent. Zoiets noem ik overigens doelen stellen.

Toeval?
Toeval bestaat niet. Daar gebeuren te veel onverklaarbare ‘toevallige’ dingen voor om het nog toeval te noemen. De beste kennen we wellicht allemaal: je denkt aan iemand, en plots gaat de telefoon en is het die persoon aan wie je net dacht! Die dingen die toevalligerwijs voorbijkomen zou ik liever zien als potentiële kansen om iets rijker te worden (niet specifiek in de materiële zin des woord). Maar om alles aan het toeval of het noodlot over te laten, nee, daar ben ik een te grote controller voor. Dat zou voor mij betekenen dat ik passief mijn leven zou leiden, ongeacht de keuzes die ik maak.

Nee, ik kies er lever voor te geloven dat ik kapitein ben van eigen schip en dat ik mijn koers bepaal in de richting die ik op wil en de bestemmingen bereiken die ik kies op te gaan.

Keuzes, de ultieme vrijheid van de mens. Wellicht nog krachtiger dan menig ander middel. De vraag is: hoe ga je er mee om, en wat wil je er mee bereiken?

Laat in de commentbox hieronder jouw mening of inzicht horen. Dat is zeker een goede keus 🙂

Op ons succes!

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

  • Barry Houben schreef:

    Ik weet zeker dat keuzevrijheid bestaat, daar hoef ik niet in te geloven…als je sjiiet of soeniet bent..tsja, die mensen hebben geen keuzevrijheid juist door hun geloof. Het hangt er dus maar net vanaf welk “”geloof”” je aanhangt met of zonder bijbehorende religie. Hoe dan ook, in je eigen hoofd, in je eigen wereld kan je keuzes maken zoveel je maar wil, die vrijheid heb je altijd. Of je je keuzevrijheid ook kan uitvoeren zoals je dat graag zou willen hangt meer af van externe factoren, je omgeving waarin jeje bevind of opgegroeid bent.

     
  • >