november 23

0 comments

Je Hebt Altijd Gelijk

By Robert


 

Wat je ook zegt, zolang je er enigszins over gedacht hebt, en er heilig in geloofd dat je een bepaalde mening wilt hebben, dan vind je ook alle redenen om je gelijk te onderstrepen. Ook als je weet dat je soms niet gelijk hebt, doe je er toch ontzettend veel aan om bij je gleijk te blijven, right?

Het leven van de mens zou wellicht een stuk makkelijker zijn als we onze ego bij de deur laten, zodra we een ruimte instappen. Sterker nog, in bepaalde trainingen en coachings wordt je op deze uitspraak geattendeerd met een flinke plak dat aan de muur is gespijkerd.

Want het is een feit, dat als je ego niet in de weg staat, je meer en sneller open staat en blijft voor wat iemand anders heeft te zeggen. Stephen Covey, auteur van ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ besteedt hier zelfs een ocmpleet hoofdstuk aan: First seek to understand, then to be understood.

Maar het is ook een feit dat we maar al te graag willen zeggen wat we zelf op onze lever hebben. Wat wij er van vinden en hoe wij vinden wat anderen beter zouden moeten doen. Maarja, kennelijk staan de beste stuurlui toch aan wal. En daar gaat het mis.

Want als je nog nooit op een schip hebt gevaren, en zeker niet als kapitein, hoe kom je dan tot je wijze raad? En al heb je wel in een soortgelijke situatie gezeten zoals een ander beschrijft, dat wil nog steeds niet een garantie zijn dat dezelfde principes en handelingen helpen bij de ander.

Nee, Nederland bestaat uit zo’n 17 miljoen coaches, adciseurs en ongevraagde consultants. In welke sector je ook kijkt, in welk aspect van je leven je ook vastzit, er is altijd wel iemand in je buurt die je of van advies weet te voorzien wat je het beste moet doen. Of kan het ook anders?

Jazeker! Maar de vraag is of je daar blij mee wilt zijn. Want als er geen adviezen gegeven worden, staan anderen wel klaar voor je, soms zelfs in de rij voor je, om je te laten weten dat jij het helemaal niet zo erg hebt. Weet je wie het erg heeft? ZIJ zelf!! Hun situatie is minstens 10 keer zo erg als die van jou, en dat maakt het direct tot een competitie van wie het diepst in de bagger zit. Eerlijk gezegd snap ik ook daar de meerwaarde niet van.

Mijn punt is, dat hoe je ook tegen je situatie aan kijkt, je hebt altijd gelijk. Je vind altijd redenen om je standpunt te onderbouwen. Vind je dat het slecht gaat in de wereld? Zet de tv maar aan. Kij khe tnieuws of lees de krant en concludeer dat de wereld een en al moord en brand schreeuwt. Tja.

We worden overigens zo ingepalmd door verschillende media, dat wat ze ons ook voorkauwen, we het zonder enig nadenken slikken. Dat is waarschijnlijk net zo erg als elke dag 10 rattengifpillen aannemen en wegtikken van een dakloze crimineel die al jarenlang op dezelfde hoek van de staat zijn waar aan je probeert te verkopen. Je weet niet wat je krijgt, maar omdat hij er al zo lang staat, ben je er aan gewend geraakt en begon je te geloven dat wat hij te bieden heeft wel ok is.

Heb je ooit wel eens nagedacht dat er achter het nieuws complete organisaties en instanties zitten die als voornaamste doel hebben om winst te maken. Natuurlijk is (de kans groot) dat wat ze schrijven op waarheid berust, maar zeg nou zelf: iets waar meer drama of negativiteit inzit verkoopt toch een stuk beter dan enkel positief nieuws? Think about it: als je voorbij een krantenstand loopt en je ziet “Morgen mooi weer” dan kijk je er naar en loop je toch door? Maar als je “morgen zware storm, onweer en heftige regen” dan ben je toch veel sneller geneigd om de krant op te pakken en te kopen? Een krant biedt overigens maar beperkte informatie, want er is maar beperkte ruimte beschikbaar, dus dat wat je leest is vrijwel altijd samengevat. En hetzelfde geldt voor televisie.

Laat me duidelijk zijn. Ik zeg niet dat alle media verbannen moet worden of dat alle media slecht is, maar wees je er in ieder geval van bewust dat je uiteindelijk zelf nog altijd verantwoordelijk blijft voor hoe je iets ziet, welke mening je erover hebt en wat je wilt aannemen als de waarheid en/of geloven.

Stel jezelf deze vraag: waar wordt ik het gelukkigst van? Is dat neiuws vol negativisme, ellende, oorlog, criminaliteit en geweld? Of wordt je gelukkg en blij van positief nieuws? Als dit laatste het geval is (wat ik innig hoop), besef dan dat je mind net als een computer is. Wat je erin stopt en programmeert, dat komt er ook uit. Met andere woorden: als je je richt op negativiteit, dan wordt dat je werkelijkheid. Als je je richt op meer positiviteit, dan wordt dat je realiteit.

En bedenk ook, dat je maar 1 druppeltje vergif nodig hebt om dood van te gaan. Of in terminologie van computers: je hebt maar 1 virus nodig dat door je firewall gaat om je computer te laten crashen.

Dus als je de volgende keer in een discussie beland met iemand, weet dan dat zowel jij als de ander gelijk heeft. Want hoe je het ook bekijkt. Het is de keuze van de verteller om te zien wat hij/zij of jij wilt.

Wat vind jij: heb ik gelijk, of niet?

Laat hieronder je reactie achter. Ik ben oprecht benieuwd.

Op jouw succes,

Robert

About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen om op persoonlijk en professioneel vlak een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om een uitdagend leven te leiden en een mindset te hebben waarmee grenzen verlegd kunnen worden. Gecombineerd met ruim 20 jaar aan kennis leert hij anderen welke tools er nodig zijn om in ultieme vrijheid te leven.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>