11 Krachtige Tips Om Uit Een Emotioneel Dal Te Klimmen

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

6  comments

In het artikel van vorige week gaf ik je een paar belangrijke basispunten om vanuit een zware of zwarte periode in je leven terug te klimmen naar een leven vanuit je kern. De eerste stappen zijn vaak het moeilijkste, maar als je dan wat kleine activiteiten op de rails hebt, dan is het minstens net zo belangrijk om door te pakken, en door te breken.

Hieronder vind je … punten die je helpen om door te pakken tijdens of na een zware tijd.

 

1. Vermijd verslavende middelen

Over dit onderwerp kan ik makkelijk een heel artikel wijden, maar feit is, dat middelen zoals tabak, alcohol, Facebook en andere sociale media allemaal een dopamine-effect teweegbrengen. Dopamine geeft je een goed gevoel, zij het van korte duur. Hoe vaker de hit, click of like, hoe afhankelijker je ervan wordt.

Echt, vermijd deze middelen en zoek een andere uitlaatklep om met je gevoel te dealen. Het is korte termijn fijn, lange termijn pijn wat het je oplevert. Hoe je het ook bekijkt, het zijn allemaal ‘verdovende’ middelen. Je voelt even niet de pijn.

2. Leef in het hier en nu

Het klinkt als het ultieme meditatie-nirvana, maar besef dat er feitelijk ook niets anders is. Je kunt denken aan hoe het vroeger was of vooruitkijken naar wat de toekomst gaat brengen, feit is dat er alleen het nu is. Je leest dit artikel. Ben je je daar echt bewust van?

3. Kijk niet terug met weemoed, maar vooruit met voorspoed

Het verleden kun je niet meer veranderen, zelfs niet met alle ‘Wat als…’ of ‘Had ik maar…’ gedachten. Het verleden voor je neus zetten en je focussen op wat er allemaal mis is gegaan, niet heeft gewerkt of pijn heeft gedaan zorgt er enkel voor dat je in het hier en nu je je nu ook miserabel voelt.

Kijk daarom terug naar wat je uit al deze ervaringen geleerd hebt. Zoek de wijze inzichten en lessen uit de ervaringen, en richt je op wat goed is gegaan en wat je behaald hebt. Bouw positief momentum op en richt je focus op de toekomst, wetende dat je meer dan genoeg in huis hebt om de volgende stap voorwaarts te nemen. Het verleden is al gebeurd, en de toekomst ligt nog volledig open – als je er tenminste open voor staat. Je weet dat je de pijn van het verleden niet met je mee hoeft te nemen. Laat het daarom zijn plek krijgen en gebruik het als opstap voor een betere toekomst.

4. Richt je op je talenten, vaardigheden en interesses

Als je af en toe een terugval hebt, kan het zijn dat je ook weer je oude gedachten en gevoelens voelt opkomen. “Ik ben niets waard”, “Ik kan het toch niet”, “Niemand wil me” zijn hier een paar voorbeelden van. Onthoud ook dat je tot dusver jouw vaardigheden en talenten hebt ingezet om jouw passie en leven richting te geven.

Die talenten en vaardigheden kunnen je nu ook weer helpen om verder te komen. Wellicht heeft niet elke vaardigheid je voorkeur, omdat je bijvoorbeeld te lang met tegenzin die dingen gedaan hebt die je niet loonden. Maar onthoud dat je meerdere vaardigheden en talenten hebt die je kunt inzetten om je eigen wereld en de wereld buiten je een positieve boost te geven. Door je dienstbaar op te stellen voor een groter doel vervul je één van de menselijke basisbehoeften, en dat geeft vaak al erg veel zingeving en richting aan je eigen leven.

5. Doe een thuis workout

Wanneer je je depressief voelt of in een mentaal, psychisch of emotioneel zwart gat zit lijkt alles te veel. De emoties die je ervaart zijn zwaar en houden je vast in hun greep. Deze emoties zijn energie in beweging; of het nu gaat om pijn, verdriet, (naar binnen gekeerde) boosheid, teleurstelling, frustratie of onmacht. Gebruik deze energie door het om te zetten in fysieke energie.

Je hoeft niet per sé naar een sportschool om je lichaam te trainen. In de afgelopen paar maanden had ik zoveel stress in mijn lichaam zitten dat ik mezelf nauwelijks meer dan 3 uur slaap kon geven. Dwalende gedachten hielden me wakker en ik begon zelfs te knarsen met mijn tanden. Deze energie heb ik getrechterd door eerst ’s avonds en later ’s ochtend een powerworkout te gaan doen van 5 tot 7 minuten. Push-ups, sit-ups, squats, stilstaand hardlopen; je kunt het zo gek niet bedenken. Door je emotionele energie in te zetten als bron voor je workout, merk je dat je hoofd leger raakt, je meer in balans komt en je weerbaarheid toeneemt om zowel om te gaan met kleine tegenslagen alsook meer focus en richting kunt geven aan waar je naartoe wilt. Tegelijkertijd krijg je ook nog eens een gezonder en sterker lichaam.

6. Ga wandelen of rennen buiten

Natuurlijk is binnen zitten niet dé oplossing. Een workout doen is geweldig, maar de frisse lucht doet ook wonderen. Ik weet dat mijn voettocht door Spanje me heel veel helderheid heeft opgeleverd, en dat de Marathon van New York me weer het zelfvertrouwen heeft gegeven om meer te genieten van het leven.

Nu zeg ik niet dat je gelijk 1000+ kilometer moet gaan wandelen of dat je een marathon moet gaan rennen, maar wandelen en joggen op zichzelf zijn wel bij uitstek goede activiteiten om in momenten van onbalans, uitdaging en potentiële terugval jezelf weer op te pakken en door te pakken in de nieuwe weg die je ingeslagen bent. Begin met twintig minuten wandelen of hardlopen en bouw het langzaam op naar meer.

7. Kook zelf en vermijd fast food ketens

Goede voeding is een pijler in je herstel naar een beter leven. Door voor jezelf te koken, net zoals andere kleine noodzakelijke dingen te doen zoals tandenpoetsen, douchen en stofzuigen, ruim je je mind op én geef je jezelf stukje bij beetje weer de zelfwaardering die je voorheen buiten jezelf zocht.

Wanneer je je eigen maaltijd klaarmaakt in plaats van ‘gemakkelijk’ buiten de deur te eten, beloon je jezelf met gezondere voeding, en dit betaalt zich uit in meer zelfvertrouwen, eigenwaarde, zelfcompassie en zelfliefde.

8. Richt je op verleden successen

Je leven is niet één grote mislukking geweest. Oké, je hebt zware stormen doorstaan. Maar je bent er nog steeds. Hoe groot of klein je successen uit je verleden ook zijn, ze zijn er. Count your blessing en schrijf deze successen op. Je zult zien dat je meer dingen hebt om trots op te zijn en al deze overwinningen helpen je om ook weer de lichte kant van het leven te zien; om door te pakken en weer naar een toekomst toe te werken waarin je stabiel, in balans en met plezier aan het leven deelneemt.

9. Versterk goede banden

De mensen die je kunnen ondersteunen in moeilijke tijden zijn er voor je om je ook verder te helpen wanneer je je pad van herstel naar een beter leven vervolgt. Gebruik dit supportnetwerk, en versterk je banden met deze mensen. Familieleden, vrienden, collega’s – welke mensen je ook om je heen hebt die je in je dieptepunt hebben gesteund, kunnen je ook nu helpen in je terugklim naar jouw persoonlijke power.

Vraag ze om hulp en wees dankbaar in plaats van beschaamd dat je ze om hulp vraagt. Mensen zijn van nature geneigd om elkaar te helpen. Dat zit in onze genen, en het levert een goed gevoel op wanneer we dat voor een ander kunnen betekenen. Je staat er niet alleen voor zolang je de hulp van anderen kunt aanvaarden en accepteren. Het is nu ook aan jou om die banden te versterken en je werkelijke krachtige Ik weer te laten zien.

10. Doe niets

Sta jezelf ook toe om werkelijk niets te doen. Zelfs meditatie is voor velen nog een activiteit waar je mee bezig bent. Gewoon op de bank hangen of naar buiten staren kan je soms helpen om die gevoelens die er werkelijk in je leven naar boven te laten komen.

Wanneer dat gebeurt, laat ze dan toe zonder oordeel, maar juist vanuit observatie. Deze gevoelens komen juist naar boven anneer je mind even op non-actief staat. Op zo’n moment neemt je onderbewuste het over, en laat het je weten wat er werkelijk in je leeft. Emoties als verdriet, pijn of machteloosheid mogen er ook zijn, geef ze daarom de ruimte om tot uiting te mogen komen.

Wanneer je jezelf kunt toestaan om deze diepe gevoelens naar buiten kunt laten komen, start je het helingsproces dat je nodig hebt om uit het donkere dal te klimmen en naar een geheel nieuw niveau in je leven te komen. Niets doen is soms de beste actie die je kunt nemen  om jezelf te helen van de emotionele pijn die zo diep in je leeft.

Nogmaals: laat het er zijn zonder oordeel. Het is niet goed of slecht. Ervaar het en besef dat jij niet deze emoties bent, maar dat dit slechts een expressie is van wat er in je leeft.

11. Reconnect met jezelf

Misschien wel de belangrijkste pijler van allemaal. De kracht die je zoekt om uit het diepe dal of het zwarte gat te klimmen zit al in jezelf. Het is alleen ondergesneeuwd door waar je je nu op focust en wat je nu als dominante gedachte hebt.

Door opnieuw met je kern in verbinding te komen, zacht te zijn voor jezelf (en jezelf dus niet opnieuw voor je kop te slaan), en jezelf de tijd te gunnen om weer de stabiliteit onder je voeten te voelen, bouw je stap voor stap aan een betere jij.

Al deze kleine stapjes dragen bij aan een makkelijker herstel in het overwinnen van je depressie of het klimmen uit het zwarte gat waar je je in bevond. Weet dat je jezelf hiervoor de tijd mag gunnen en dat het oké is om af en toe een stap terug te gaan. Je bent een mens, en je hoeft niet van jezelf te verwachten dat je het in één keer perfect hoeft te doen. Dat heb je nooit gedaan en die gedachte hoef je nu ook niet te hanteren. Blijf rustig aan een stap voorwaarts zetten door bovenstaande punten te doen en te bouwen aan het versterken van de persoon die je werkelijk bent, niet het ego dat er als masker voor schuilt en je doet geloven dat je een bepaald imago moet hanteren om conform de meningen van anderen te zijn.

Het is misschien cliché om te zeggen, maar er zit een belangrijke kern van waarheid in deze statement: het leven is veel meer dan de zwarte gaten waar eenieder van ons van tijd tot tijd in zit. Blijf er alleen niet inzitten, maar reconnect met je ware zelf om weer in te zien dat je zoveel meer bent dan enkel de ervaringen die je hebt meegemaakt. De persoon achter je ego is in staat om bergen te verzetten, en door jezelf te erkennen voor wie je werkelijk bent, wat je werkelijk hebt en waartoe je werkelijk in staat bent geef je jezelf de mogelijkheid om langzaam weer echt in het leven te staan en jezelf toe te staan te kunnen genieten.

Dat in mijn optiek, is succes.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: als je ooit in een zwart gat hebt gezeten, wat heb jij toen gedaan om er weer uit te komen? Laat anderen leren van jouw ervaringen door je comment hieronder achter te laten, en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over het overwinnen van depressie en het klimmen uit een zwart gat waardevol voor je was, deel het dan met mensen in je netwerk door op de Facebook-, LinkedIn en Twitterknoppen te klikken, zodat zij ook van deze waardevolle informatie kunnen profiteren.

 


Tags

depressie aanpakken, emotioneel dal, negatieve emoties oplossen, tips voor veerkracht na zware tijd, tips voor wanneer je niet lekker in je vel zit, uit een emotioneel dal klimmen, van een depressie afkomen


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Beste Robert,

  Ja alles staat met een goede basis, ondanks dat je basis goed is en er gebeurd iets vervelends waardoor je uit onbalans raakt is het noodzakelijk dat je weer terug gaat naar je basis want daar staat alles mee om goed in het leven te kunnen staan.

 • je slaat de spijker op zijn kop robert! en ik heb voor jou respect; ik weet wat je hebt bereikt ondanks enorme tegenslagen. wij zijn uit het goede hout gesneden; WIJ GEVEN NOOIT OP!

 • Beste Pim,

  Prachtig! Je bent als ik het zo lees erg gestructureerd aan de slag. Wat je verder nog zou kunnen helpen, als je dit nog niet goet of gedaan hebt, is het volgen van workshops, met name waar de theorie minimaal is en de oefeningen de nadruk hebben. Zoek naar workshops over emotioneel lichaamswerk; dit gaat voorbij aan het brein en focust zich op het lichamelijke gedeelte. Zelfs met een fysieke uitdaging zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om aan de slag te gaan en vanuit je lichaam, emotie en zelfs je ziel als je wilt die stukken aan te pakken die je er nog van weerhoden om uit het dal te klimmen.

  Respect voor wat je tot nu toe allemaal gedaan hebt en hoe je je leven structuur geeft. Dat heeft zonder meer al een groot verchil gemaakt denk ik, als je terugkijkt op hoe het eerst was en hoe het nu is. Klopt dat?

  Dank je wel voor je reactie.

 • Beste Jorrit,

  Dank je wel voor je open reactie. Dit is precies een situatie waarin deze tips je kunnen helpen. Het gaat hier om de emotionele pijn en het diepe dal waarin je je voelt zitten.

  De reden dat je door deze situatie slecht slaapt en andere moeilijkheden op fysiek, mentaal en emotioneel vlak ervaart is omdat de pijn die hieraan gekoppeld is zo diep zit, dat het er eerst uitmoet komen voordat je hoofd weer de rust kan vinden.

  Denk aan de formule G+R=U. De gebeurtenis kun je niet veranderen op dit moment, hoe hard je je er ook tegen verzet. Waar je werkelijke kracht zit is hoe je vanuit je eigen verantwoordelijkheid (ability to respond) op de voor jou beste manier jezelf kan toestaan om door deze innerlijke pijn heen te gaan. Helaas is dat noodzakelijk om die stukken binnen je te kunnen helen; ik schrijf ‘helaas’, omdat het niet fijn voelt, maar wel de beste manier is.

  Bedenk dat je hoofd je wakker houdt in de nacht, en dat je jezelf het beste de tijd kunt geven door bovenstaande tips toe te passen om werkelijk vanuit je hart en ziel de liefde voor jezelf én voor je kind te voelen. Je bent en blijft altijd verbonden met hem, hoe de kaarten ook gedeeld zijn.

  Door aan je eigen proces te werken, heel je je innerlijke deel eerst en kun je daarna met een opgeruimd hart en een helder hoofd de situatie mogelijk van een andere kant bekijken en alternatieven vinden. En zo niet, dan sta je op dit moment in ieder geval niet meer tot aan je nek in het water – en dat is iets waarvan ik denk dat je hoofdfocus op dit moment moet liggen.

  Nogmaals dank voor je reactie.

 • Jorrit schreef:

  Hoi Robert, altijd fijn jouw visie te lezen. Haal er elke keer weer motivatie en energie uit. Dank je!

  Ga al 11 maanden door n diep dal omdat m’n ex de omgang met mn zoontje is gaan frustreren en de systemen in Nederland zijn hier zo niet op ingericht… Althans, die lijken allemaal pro-omgangsfrustratie te zijn (zie deze link).

  Gevolg is dat ik vandaag de dag al bijna 11 maanden geen omgang met mijn prachtige zoon heb gehad en de sterke en hechte band die wij altijd hadden zwaar onder vuur ligt. Het is zó wreed. Laten zijn van mijn emoties doe ik wel, maar ik bemerk dat ze mijn slaap en dagelijks handelen sterk blijven beïnvloeden. Ga mijn best weer doen!!!

 • ik heb alles gedaan wat jij schrijft + mijn gebruikelijke slaapritme herstellen voor mij: 12.00 uur naar bed volgende ochtend 5.00uur op en dan van 5.00uur tot 6.00 uur intensief sporten 7.00 uur douchen en dag starten.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!