Klim Uit Het Donkere Dal En Kom Weer in Balans Met Deze 7 Krachtige Acties

Inspiratie en Motivatie

4  comments

 

We zitten allemaal wel eens in een dip. Een waar gevoel waarin je maar niet uit lijkt te kunnen komen. Negatieve gedachten komen als een stortvloed over je heen en je lijkt ze niet te kunnen stoppen. Elke stimulus van buitenaf is er een te veel. Hoe kom je dan weer in balans en zorg je ervoor dat je je leven niet als zwart of extreem wit ziet?

Enige tijd geleden ging ik zelf door een zwarte periode waarin ik te maken kreeg met zwaarmoedigheid, emotionele pijn en zelfs jeugdtrauma. Triggers die door het minste of geringste afgingen en me naar beneden sleepten, me lieten verdrinken in de misère van negatieve gevoelens.

Er leek geen ontsnappen aan, en toch wist ik dat er een uitweg moest zijn. Ik heb talloze zware momenten overwonnen. Van intense medische problemen tot het verliezen van mijn vriendin aan kanker en mijn vader aan een zeer onverwachte hartstilstand. Al deze ervaringen waren extreem zwaar om mee te dealen, maar uiteindelijk ben ik er altijd weer bovenop gekomen.

In dit artikel wil ik een aantal lessen met je delen die ik zelf heb uitgeprobeerd en die me zowel toen als recentelijk hebben geholpen sneller weer op het pad van balans en happiness te komen.

1. Emoties overkomen je niet

Het is makkelijk om te zeggen, maar het blijft een feit. Emoties overkomen je niet, je doet je emoties. Onthoud dat emoties een gevolg zijn van een gedachte, zelfs als ze diep in je systeem geïntegreerd zijn en door een trigger vanuit je onderbewustzijn geactiveerd worden.

Dat betekent dat jij de baas bent over jouw emoties, en niet dat jij een slaaf bent van je emoties. Leer door oefening je emotionele gemoedstoestand te beïnvloeden. In mijn boek “Onbegrensd” leer ik je de drie manieren die bij eenieder persoon werken om je gemoedstoestand te veranderen.

Verander bijvoorbeeld je lichaamstaal. We zijn allemaal ervaren psychologen in dit geval, want eenieder weet hoe iemand er op fysiologisch vlak uitziet wanneer ze gelukkig of ongelukkig zijn. Vergelijk het volgende maar eens:

 • Laat je schouders hangen
 • Buig je hoofd en wijs met je kin naar de grond
 • Krom je rug en
 • Haal oppervlakkig adem

Hoe voel je je nu?

Zet je lichaam nu eens in een andere staat door het volgende te doen:

 • Zet je schouders recht
 • Laat je kin naar voren wijzen
 • Zet je rug rechtop en steek je borstkas vooruit en
 • Haal dieper adem

Wanneer je de eerste pose met de tweede vergelijkt, merk je dat er ook op emotioneel vlak een behoorlijke verschuiving zal plaatsvinden. Combineer dit met de twee andere aspecten uit mijn boek en je zult je een stuk beter voelen.

2. Mediteer

Tijdens mijn eigen donkere periode merkte ik dat thuiszitten in een woning waar zoveel triggers nog aanwezig waren, ik er alles aan wilde doen om juist niet thuis te hoeven zitten. Op een dag, toen ik terugkwam van een zakenreis en me in een leeg appartement bevond, werd ik gebeld door een vriendin die me uitnodigde om deel te nemen aan een meditatie-retraite, en zonder enig nadenken pakte ik mijn koffer weer op en sloot de deur achter me.

Ik had nog nooit eerder echt een serieuze poging gewaagd om te mediteren, ook al wist ik dat alle succesvolle mensen erbij zweren. Ik kreeg gelijk een vuurdoop; vier keer per dag één tot anderhalf uur per keer mediteren. Hoewel het in het begin erg pittig voor me was, met name de pose en het trachten om mijn mind tot stilstand te brengen, merkte ik al op de tweede dag een enorm verschil in mijn gemoedstoestand, energie en outlook op het leven.

Meditatie hoeft niet zweverig te zijn; het is een tool om de impulsen van buitenaf buiten je te houden en terug te gaan naar je eigen kern en essentie. Alles wat je werkelijk nodig hebt om weer in balans te komen zit al in je, en niets van buitenaf hoeft daar een vervangende rol in te spelen. Probeer het eens, bijvoorbeeld vijf of tien minuten; je vindt meer dan genoeg geleide meditaties op YouTube.

3. Omring je met een paar gouden vrienden

Er waren momenten dat ik het niet meer zag zitten en me het liefste onzichtbaar wilde maken. Op die momenten kon ik bouwen op een handjevol lieve vrienden die zonder oordeel naar me konden luisteren en er voor me konden zijn.

Het is zo belangrijk om goede vriendschappen te hebben. Je hoeft geen honderden vrienden te hebben zoals de sociale media je doet geloven. Vijf tot zeven vrienden die je door dik en dun kunnen en willen steunen is genoeg. Ik heb mijn ‘Fantastic Five’ en ook al zijn ze over de hele wereld verspreid, ik weet dat wanneer ik me down voel ze maar één telefoontje bij me vandaan zijn.

Vraag die vrienden om naar je te luisteren. Om je te steunen door aanwezig te zijn en je werkelijke connectie en liefde te geven. Laat discussies achterwege en zorg voor bereidwilligheid om toch de dialoog met je aan te gaan. Zoek ook die vrienden uit die je op diverse vlakken willen steunen, bijvoorbeeld vanuit de hoek van spiritualiteit, psychologie, gedeelde ervaringen of soms gewoon lekker simpel praten over koetjes en kalfjes.

4. Neem deel aan workshops

Eén van de grootste positieve invloeden die me weer uit de leegte en donkerte hebben gehaald was het deelnemen aan workshops. Zowel de meditatie-retraite alsook een andere workshop twee weken later maakten me weer deelgenoot van het leven.

Tegelijkertijd leerde ik nieuwe vaardigheden die ik op dagelijkse basis kon implementeren en die me hielpen om stapje voor stapje de lichtpuntjes aan het einde van de donkere tunnel te zien.

Met name workshops zijn erg effectief als het aankomt op positieve verandering, omdat je meer in beweging bent dan stilzit en theorie in je opneemt. Je hoofd zit toch al vol en nieuwe informatie tot je nemen werkt daarin niet. Door actief aan de slag te gaan met wat je leert help je niet alleen om je hoofd leger te maken en je focus te verschuiven, je bouwt tevens je (sociale) net werk uit en ontmoet mensen die net als jij openstaan voor positieve verandering en verbetering. Daarnaast is het de gedeelde interesse in het thema van de workshop dat jullie verder met elkaar verbindt.

5. Zet korte termijn doelen

Doelen hebben en stellen is een geweldige tool om je leven op diverse vlakken naar het volgende niveau te krijgen. Soms echter zijn de doelen zo groot dat het makkelijk is om er vanaf te stappen en op te geven. Dit demotiveert niet alleen, het versterkt tegelijkertijd de aantrekkingskracht of ‘pull’ naar het negatieve. Zet daarom korte termijn doelen.

Besluit bijvoorbeeld vandaag om iets leuks voor jezelf te gaan doen. Ga zwemmen of trakteer jezelf op een bezoek aan het museum. Neem een wandeling van een uur in het bos of het park of koop wat nieuwe planten en bloemen voor in je huis.

Kleine doelen helpen je om stap voor stap je weer te richten op wat er nu belangrijk is, in het hier en nu te leven, en lief te zijn voor jezelf. Zelfliefde en zelfcompassie vormen de basis voor een liefdevoller leven. Onthoud: je kunt niets geven wat je zelf niet bezit. Begin daarom bij jezelf door lief te zijn voor jezelf. Korte termijndoelen helpen je hier heel goed in.

6. Ruim je huis op

Ik heb gemerkt dat door mijn huis op te ruimen er ook meer ruimte in mijn mind kwam. Eén van mijn kamers stond vol met spullen waar ik eigenlijk niets me deed; het was meer een opslagruimte dan een goed benutte kamer. In een moment van onbedachtzaamheid – of was het juist diep inzicht? – gooide ik mijn bank eruit, verplaatste ik de overvolle tas met plastic tasjes naar mijn andere opslag en gooide ik alle lege dozen in de vuilcontainer.

Deze ruimte is nu een meditatieruimte geworden en er staat enkel een klein altaar in, een meditatiekussen en wat planten. De ruimte ademt zoveel beter en wanneer ik hierin mediteer – iets wat ik nu elke ochtend doe – voel ik dat dit een plek is waar ik graag kom om mijzelf weer op te laden en mijn dag goed te beginnen.

Tegelijkertijd heb ik mijn woonkamer een metamorfose gegeven. Ik heb meer groen erin staan en zelfs mijn grijze balkon heeft een grasmat gekregen en staat vol met mooie planten, bloemen, groenten en kruiden.

Je huis is een weerspiegeling van jezelf. Zorg daarom dat ook je huis meer in balans komt door letterlijk en figuurlijk ruimte te  creëren en er weer een thuis van te maken. Je verschuift niet alleen de energie in je huis, maar ruimt tegelijkertijd ook de oude energie op, welke vaak gekoppeld is aan pijnlijke triggers en negatieve emoties. Een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd en een opgeruimd hart.

7. Geef jezelf de tijd om uit het zwarte gat te klimmen

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar geef jezelf de tijd om weer terug te veren uit het diepe dal. “Old habits die slow” zei een wijze monnik laatst tegen me toen ik hem vertelde dat ik bang was dat ik weer zou terugvallen in het donkere gat.

Wees niet te hard voor jezelf, maar geef jezelf juist de tijd en de ruimte om met kleine stappen vooruit te gaan. Verwacht niet dat je in een dag of een week helemaal weer de oude bent, en sta toe dat die oude gedachten en gewoontes, zeker als ze al een tijd in je mind hebben gebivakkeerd, van tijd tot tijd terugkomen. Creëer balans door jezelf ook de liefde te geven en zacht te zijn voor wie je werkelijk bent. Achter je ego schuilt namelijk een totaal andere ‘ik’ dan je zou denken; één die de wereld observeert en die zonder oordeel de ‘burdens’ en de ‘blisses’ van het leven gadeslaat.

Albert Einstein zei ooit: “Life is like a bicycle – to keep your balance you must keep moving.” Blijf in balans en neem kleine stapjes voorwaarts.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: Welke tip heb jij om uit negatieve emoties te komen? Laat hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

 

Robert

 

Als je dit artikel over negatieve emoties en balans waardevol vond, deel het dan met je vrienden en volgers door op de Social Mediaknoppen hieronder te klikken zodat zij ook van deze informatie profiteren.

 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • Mooi gezegd Maria. Je hoofd is waar alle problemen zich bevinden, en teruggaan naar je kindertijd en herontdekken wat je weer energie en een leukere kijk op het leven geeft is daarin een mooie aanvulling op bovenstaande punten. Dank je wel.

 • De 7 tips die jij noemt zijn zeer herkenbaar. Zelf ben ik in mijn gedachten teruggegaan naar mijn kindertijd: wat deed ik toen (welke spelletjes, speelde ik wedstrijdjes?, wilde ik winnen of niet etc.), waar kreeg ik energie van en wat vond ik leuk om te doen. Dit afzetten tegen hetgeen waardoor ik het vandaag somber in zie levert mij op dat ik mijn PATRONEN dien te DOORBREKEN en KEUZE MAKEN in datgene te doen wat mij energie geeft (zonder te veel in de ratio terecht te komen)

 • Absoluut waar Marilyn. ‘Liefde gaat door de maag’ en het voedt ook de ziel. Tegelijkertijd is een goede vriendschap erbij ook een zeer waardevolle aanvulling. Zo krijg je met een eigengemaakte maaltijd en een goede vriendschap veel meer dan waar je voor komt.

 • Marilyn schreef:

  jouw tips zijn al superwaardevol, maar eentje waarvoor vrienden vaak bij mij aankloppen is eten. Liefdevol bereid, verwarmend eten is ook een stukje zelfliefde of uiting van vriendschap 💜

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!