Het Verschil Tussen Het Ego en Het Goddelijke.

Inspiratie en Motivatie

1  comments

 

We hebben allemaal een ego. Een ego dat zegt dat iets goed of slecht is, dat de ander het aan het verkeerde eind heeft, en jij  mogelijk gelijk hebt, en dat onderscheid maakt tussen boven en beneden, onder en boven, links en rechts. Kortom: het ego staat voor dualiteit.

Het Ego

In de maatschappij van vandaag leven de meeste mensen vanuit ego. Ze denken aan wat zij het beste kunnen krijgen, blijven graag de discussie aangaan, en zien de wereld versplinterd als een gebroken glas in ontelbare fijne stukjes.

Als je de meeste mensen vraagt of ze in een hogere macht geloven, dan kijken ze je gek aan of verwijzen naar religie, uiteraard hun religie; de enige juiste. Ook dit concept is gebaseerd op ego. Het feit dat er niks meer is buiten deze wereld is afkomstig van een kleine geest en een groot ego, en de gedachte dat er een god is die de ‘baas’ is en wij hun dienaren, die talloze regels moeten volgen om geaccepteerd te worden, is evenmin aantrekkelijk om een leven van voldoening, zingeving en innerlijke vrede te leiden.

Nu zeg ik niet dat religie in welke vorm dan ook slecht is. Sterker nog, zolang we religie voor onszelf gebruiken om in metaforische zin als stok om op te leunen, en niet om mee te slaan, zie ik religie als middel naar innerlijke vrede en manifestatie.

Maar het ego staat ons vaak in de weg. We geloven dat het ‘ik’ het meest belangrijke is, terwijl we de rest buiten ons dissociëren met onszelf. Dat schept niet alleen discrepantie (een kloof) tussen jezelf en anderen; het zorgt er eveneens voor dat we anderen zien als tegenstander en niet als gelijkwaardige.

Het Goddelijke

Als je de meeste mensen vraagt of ze geloven in iets dat meer is dan henzelf en de wereld waarin ze leven, dan antwoorden ze veelal met ‘ja’. Of we het nu over de theisten of agnosten hebben, zelfs de wetenschap heeft al aangetoond dat er een goddelijke macht moet zijn die alles runt.

Sommigen noemen het God, anderen Allah en weer anderen The Flying Spaghetti Monster (no kidding!). Maar hoe je het ook noemt, er blijft sterk bewijs achter dat aantoont dat er iets is dat ons allen met elkaar verbindt. Voor het gemak noem ik het even The Universe.

Deze Universe, dat letterlijk alomvattend is en overal doorheen stroomt – dus ook door jou – kent geen dualiteit. Het woord zegt het al: Una – verse, oftewel ‘één lied’. Het is de oneindige kracht dat overal is, geen onderscheid maakt, heeft geen voorkeuren, verandert nooit en zal nooit sterven. Je zou het bijna kunnen vergelijken met elektriciteit; het is overal aanwezig.

In mijn vorige blog heb ik je verteld over separatie; het maken van onderscheid tussen het één en het ander. Hoewel het in het dagelijks leven voor gemakken zorgt – ga ik linksaf of rechtsaf? Kook ik vanavond nasi of eet ik Italiaanse roerbakgroenten met kip? – komen al deze keuzes vanuit het ego. Wanneer we kijken naar thema’s en onderwerpen op grotere schaal, zoals vrede, gelijkheid, voedselvoorziening, globale gezondheid en duurzaamheid, en helemaal wanneer we het hebben over ons eigen leven, dan blijkt al gauw dat het ego voor een kloof zorgt, waar een goddelijke macht voor bewuste verbinding zorgt.

Zodra je kunt beseffen dat ook deze goddelijke kracht door jou heen stroomt, is het enkel de keuze in welke van de werelden je wilt leven. Verkies je de duale wereld welke vol zit met oordelen, tegenpolen en een zeer beperkte manier van denken. Of kies je ervoor om de wereld als onderdeel te zien van een groter geheel, en jij daarin eveneens als deel van een groter geheel?

De 13e eeuwse Perzische dichter Rumi omschreef het misschien nog wel het beste. Hij schreef: “You are not a drop in the ocean, you are the ocean within the drop”.

Zie jezelf daarom als een goddelijk deel van een groter goddelijk geheel, zonder je per sé vast te hechten aan religie. Wanneer je een glas met water uit Rumi’s spreekwoordelijke oceaan zou halen, dan is het weliswaar niet zo krachtig als de oceaan, maar het is wel volledig gevuld met het goddelijke.

Deze kracht schuilt ook in jou, en het kan je helpen om voorbij obstakels te komen waar je al geruime tijd in vastzit; of het nu de manier waarop je naar je gezondheid, of het gebrek eraan, kijkt; of het is de wijze waarmee je elke nieuwe dag aangaat.

Ego leeft vaak in het verleden en in de toekomst. Het zoekt naar alles wat er mis is of mis kan gaan. De goddelijke kracht komt niet vanuit dualiteit, maar openbaart zich door middel van alles wat er is om daarmee alle mogelijke delen van zichzelf te leren kennen.

Wat jij meemaakt, goed of slecht en wederom een oordeel vanuit het ego, is niets meer dan een openbaring van wat het Universum je verzoekt. Laat daarom oordelen los over waar je bent, wat je hebt of juist niet hebt, hoe het anders zou moeten zijn en wie je bent. Waar je nu bent en wat je nu doormaakt is precies wat je moet doormaken om je eigen lering eruit te kunnen trekken en tegelijkertijd de reflectie terug te geven aan die plek waar je vandaan komt.

Ik weet het, het klinkt wel erg zweverig, en ik vraag je ook niet om me te geloven op mijn woord. En toch heb ik met mijn 37 jaar, enorme medische geschiedenis en andere levensuitdagingen genoeg persoonlijk bewijs dat er een hogere macht is dat met me resoneert, ongeacht hoe ik me voel.

De clou van dit artikel is deze: Wanneer je weet dat er een goddelijke kracht in je schuilt, hoeveel van dat potentieel zou je dan willen inzetten om die dingen in je leven aan te trekken die ervoor zorgen dat je kwaliteit van leven omhooggaat?

Pijn is absoluut onvermijdelijk. Sterker nog, ik geloof dat het een essentieel onderdeel is van een proces dat me helpt om sterker, beter en gerichter mijn leven voort te zetten. Wanneer ik me kan overgeven aan dat wat er hier en nu is, en die gevoelens te ervaren die ik in me voel leven, zij het ‘de negatieve’ of juist de positieve, dan kan ik ofwel een energetisch genezingsveld aantrekken dat me sneller in mijn emotionele heling helpt en ondersteunt; of ik kan me in lijn zetten met die grotere macht en me richten op wat het is dat ik wél wil aantrekken in mijn leven.

Mijn eigen intenties stem ik tegenwoordig veelal af op deze goddelijke kracht, en het heeft me op diverse zeer moeilijke momenten juist die ‘toevalligheden’ geboden in de vorm van mensen die er op het juiste moment voor me konden zijn. Tegelijkertijd kwamen er ook frequente synchroniciteit-momenten voor die me verder op weg konden helpen op mijn eigen pad. Voor mij is dit de werkelijke werking van de goddelijke kracht.

Will je ook vanuit je werkelijke kracht met belangrijke pijlers aan de slag, klik dan hier en ontdek wat het Choicepoints programma voor je kan betekenen. tot en met 21 Juni profiteer je van mijn speciale zomeractie.

Zolang ik zonder verwachting of oordeel mijn intenties kan weggeven aan deze goddelijke macht, kan ik me makkelijker overgeven aan dat wat nooit verandert, nooit oordeelt en altijd zal zijn. Sta daarom open voor alles, maar wees gehecht aan niets; blijf niet hangen aan de manier waarop je je dromen en idealen wilt bereiken, maar blijf open voor het onverwachte en leef in het nu vanuit je hart, niet je hoofd.

Hier is mijn vraag voor jou vandaag: heb jij wel eens een bijzondere ‘toevalligheid’ die je niet kon verklaren met je brein?

Ik ben benieuwd naar je antwoord. Laat daarom je reactie hieronder in het commentaarveld achter, en ik kom er zeker bij je op terug.

Op jouw succes,

Robert

 

Als je dit artikel over het ego en de goddelijke kracht interessant vond, deel het dan door hiernaast op jouw favoriete social mediaknoppen te klikken en het te delen met je vrienden en volgers.

 


Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

 • ik heb voortdurend “toevaligheden” die ik niet kan verklaren

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Meld je aan voor de nieuwwbrief

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!