De aandachtspan van mensen op het internet is tegenwoordig gemiddeld drie tot maximaal vijf minuten en voor een deel heeft dit te maken met interesse. Maar ook het gevoel van druk, ‘het druk hebben’ speelt een grote rol: hoe meer je te doen hebt, des te minder aandacht je per onderdeel beschikbaar hebt.
Het lijkt erop dat de tendens van hard werken in de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. Ik spreek vaker mensen die me zeggen dat ze het druk hebben en geen tijd hebben voor een afspraak. Laatst betrapte ik mezelf hier ook op toen ik uitgenodigd werd om in het Tv-programma ‘De Succestest’ mee te doen.
“Ik werk meer dan 12 uur per dag!”
De workaholic-tendens lijkt alleen maar toe te nemen, of is het misschien mijn conclusie van diverse observaties, gezien door de ogen van iemand van de Nintendo-generatie? De Britse psycholoog Crabbe trekt dezelfde conclusie, alleen breder.
Hij schetst in Busy hoe het leven er vandaag de dag voor werkende mensen uitziet. E-mail checken tijdens het ontbijt, ploeterend de dag door, altijd achter de feiten aan rennen, onophoudelijk onderbroken worden, al telefonerend thuiskomen, kinderen geïrriteerd het bed in werken, mail checken, te weinig rust om recreatief te lezen, te weinig tijd om een vriend te zien, te weinig zin om te sporten, half uurtje op Facebook, een glas wijn, nog een glas wijn, een rusteloze nacht en de volgende dag begint het opnieuw: de eerste blik gaat naar de telefoon op het nachtkastje. Met als resultaat het knagende gevoel tekort te schieten ten opzichte van partner, kinderen, vrienden, familie, de echte carrièredoelen, de eigen gezondheid, de eigen idealen. (uit NRC)
Helaas gaat de gedachte ‘dan maar harder werken’ niet als effectieve oplossing, op in dit verhaal. Er zijn altijd meer werkzaamheden te vinden om elk moment van de dag mee te vullen en voor je het weet heb je een leven van hard werken achter de rug en is je werk je identiteit geworden, leef je alleen of in een barslechte relatie, en heeft zelfs je gezondheid de beslissing genomen om van je te scheiden.
Carrière maken is prachtig. Het is voor velen een passie die gevolgd en gevoed moet blijven. Maar bedenk dat carrière of werk niet het enige is dat er in dit leven te vinden is. Een variatie op de piramide van Maslow, een gedragspsycholoog van de 20e eeuw, laat zien dat er meerdere basisbehoeftes zijn, en hieronder vallen onder meer groei, liefde en onzekerheid of variatie.
Zolang je de overtuiging hebt dat je onmisbaar bent in je werk, en dus 10, 12 of 14 uur per dag met je werk bezig bent, laat je de andere fundamentele aspecten, zoals je gezondheid, relaties met vrienden, familie, je geliefde en zelfs je kinderen, je zoektocht naar vernieuwing, spiritualiteit, ontspanning, persoonlijke ontwikkeling en zelfs je bijdrage aan de wereld, achterwege.
‘Druk druk druk’ gaat dus niet meer op. Maar hoe zorg je er dan voor dat je toch de baas blijft in deze steeds sneller draaiende wereld? Hoe zorg je er als alleenstaande vader of moeder met twee kinderen voor dat er niet harder, maar slimmer kunt gaan werken? Hoe zorg je er als midden veertiger voor dat je jezelf nog wat energie te bieden hebt aan het einde van een lange werkdag? Hoe zorg je er voor dat je met een fysieke beperking niet nog harder moet werken om de rest bij te benen en ‘op niveau’ blijft met de rest, maar dat je bij thuiskomst nog energie over hebt om gezellig met vrienden een filmpje te kijken in de bioscoop?
Crabbe noemt 4 principes:
- beheersing – de teugels van het leven weer in eigen handen nemen
- focus – het belangrijkste doen en de rest negeren
- betrokkenheid – herdefiniëren wat succes is en je opnieuw verbinden met je werk en je leven vanuit intrinsieke waarden
- implementatie – hoe ga je dit in de praktijk brengen?
Zelf zou ik daar nog passie, purpose en planning aan toevoegen. Werken vanuit je passie stelt je in staat om met meer plezier aan het werk te zijn, wat er in veel gevallen voor zorgt, dat je het gevoel hebt, dat je minder energie besteedt aan dat wat je doet en dus meer energie overhoudt voor andere zaken buiten je werk.
Werk doen dat aansluit bij je purpose zorgt daarnaast niet alleen voor meer passie en plezier, maar ook voor meer voldoening in je werk; je doet immers dat wat je belangrijk vindt en wat aansluit bij je waarden en overtuigingen die jij als individu hebt. Planning zorgt er tot slot voor dat je niet alleen beter met je tijd omgaat, maar dat je ook je tijd beter kunt overzien, wanneer je je tijd besteedt aan zaken in en buiten je werk om; je kunt makkelijker inschalen wanneer je de tijd neemt om met vrienden, je partner of je kinderen iets leuks gaat doen, wat het contact en de onderlinge band versterkt.
In andere artikels heb ik je al meer uitgelegd over beheersing, focus en betrokkenheid, en in mijn successeminar leer je daarnaast ook hoe je jouw doelen concreet maakt en de stappen zet om ze ook daadwerkelijk te bereiken.
Uiteindelijk draait het maar om één ding, en dat is vrijheid. Vrijheid is iets waar we allemaal op zoek naar zijn, in elk deel van ons leven. Of je nu meer vrijheid wilt op het gebied van je werk (minder werken, of in ieder geval minder hard werken), meer vrijheid in financiën, meer fysieke vrijheid ervaren in je lichaam en je mind; met harder werken kom je niet tot meer vrijheid – met slimmer werken wel.
Neem daarom vandaag eens een uur de tijd (ja echt een uur) om te onderzoeken hoe jij op dit moment met je werk en je tijd omgaat, en wat je hierin voor verbeteringen kunt aanbrengen. Het hoeft niet eens zozeer te gaan om het radicaal aanpakken en veranderen van je leven; werken volgens het Kaizen-principe over een langere periode werkt minstens net zo effectief en werkt een stuk beter voor je mind, je stress-levels en je gevoel van geluk en voldoening.
Slimmer werken is dus verstandiger met je tijd omgaan, meer de balans vinden tussen je werk en je ontspanning (des te ontspannender je bent, des te meer je gedaan krijgt) en ook prioriteiten durven te stellen aan dat wat werkelijk voor je telt in jouw leven.
Zoals de spreekwoordelijke vraag gaat: werk je om te leven of leef je om te werken? Neem eens de tijd , zeker in je vakantie, om te kijken waar je nu staat en hoe je nu met je werk bezig bent en kijk ook vooruit naar hoe je, volgens je eigen waarden en overtuigingen, het maximale uit je tijd en je energie kunt halen om niet alleen je werk, maar ook de andere aspecten in je leven meer ruimte te bieden. Enkel op die manier kun je er voor zorgen dat je leven meer betekenis krijgt. Je bent namelijk niet wat je doet. Wie je bent gaat nog zo veel verder.
Welke van deze punten kun jij vanaf vandaag inzetten om slimmer te gaan werken? Neem een paar minuten de tijd om je reactie hieronder te delen.
Op jouw succes,
Robert