Als je de Media Markt slogan van een aantal jaar geleden mag geloven, dan is niemand gek wanneer ze kiezen voor hoge kwaliteit tegen lage kosten. Als je Apple mag geloven, dan is ‘anders denken’, hun motto, er één die je juist verder helpt in deze wereld. Misschien wordt het tijd om zelf eens te onderzoeken hoe anders je moet denken om niet gek te zijn, of te worden, en je eigen slogan naleeft in plaats van dat van een ander.
Het ligt in de kern van ons taalgebruik, in de manier waarop we over onze levensomstandigheden praten en hoe we deze ervaren. Hoe vaak heb je namelijk gehoord dat er iemand boos, teleurgesteld of bang was? Eveneens zijn we ons beroep, onze familiefunctie (je bent moeder, zoon of achternichtje), onze gemoedstoestand, en onze gezondheid.
Hebben of Zijn
Ik weet het, het lijkt erop dat ik een vergrootglas houd op de manier waarop we praten. Maar besef dat dit niet zonder reden is: de wijze waarop je praat, de keuze van je woorden, de manier waarop je je stem gebruikt, gepaard met andere factoren, bepaalt hoe je jouw realiteit ervaart.
Hoe je denkt, voelt, praat en uiteindelijk handelt op de interpretaties die je maakt over de prikkels die je ontvangt van de wereld om je heen, bepaalt hoe je die wereld ervaart, hoe je je erin beweegt, en met welke innerlijke processen dat gaat.
We hebben allemaal onze eigen unieke manier hoe we de wereld in en buiten ons interpreteren, en toch zijn we het bijna allemaal unaniem eens over de manier waarop we woorden gebruiken om aan te geven wat er met ons van binnen gebeurt. Het lijkt of niemand er bij stil heeft gestaan wat precies de impact kan zijn van hoe je de wereld verbaliseert.
Het is om die reden dat ik dan ook de voorkeur geef aan het label ‘fysieke uitdaging’ boven de inmiddels gevestigde ‘fysieke beperking’.
Die emoties, gedachten en zienswijzen houden we zo dicht bij ons, dat we het als een onderdeel van wie we zijn zijn gaan noemen: ik ben boos, ik ben bakker, ik ben nierpatiënt.
Newsflash...
"Je bent niet je emoties, gedachten, beroep of gezondheid."
Als wie je bent enkel beperkt zou blijven tot wat je kunt, hebt en denkt, dan zou eenieder gek worden; hoe kun je boos en blij tegelijkertijd zijn? Hoe kun je nou nierpatiënt en gezond tegelijkertijd zijn?
We hebben ons denken gecompartimenteerd. We zijn gaan hokjesdenken. “Ik ben overdag bakker, en als ik thuis ben, dan ben ik vader”, “Ik ben blij als de zon schijnt, maar ik ben boos als ik weer eens in de file zit” of “Ik ben nierpatiënt als ik bij de dokter ben, maar ik ben gezond als ik op zondagmiddag voetbal zit te kijken”.
Je bent het allemaal, maar nooit tegelijkertijd.
In plaats van te denken dat je al je emoties, activiteiten en labels bent, haal je meer ondersteuning uit het hebben van gedachten, emoties, vaardigheden en handelingen.
Zo heb ik liever een fysieke uitdaging dan dat ik er eentje ben. Ik voel me liever depressief dan dat ik het ben. Ik neem liever een bepaalde rol op me, die een aanvulling is op mijn vaardigheden of gedrag – of zelfs overtuiging, dan dat het mijn identiteit wordt; sommige labels zijn namelijk niet zo makkelijk eraf te halen, en kunnen verstrekkende gevolgen hebben als ze hun tijd gediend hebben – wie ben je namelijk als je met pensioen gaat? Je hebt je hele leven naar een bepaalde titel geleefd, en plotseling is wat je doet niet meer wie je bent – goed voer voor een identiteitscrisis.
Ik heb mezelf gelukkig nooit gezien als een Diabeet, het is iets wat ik had. Mijn slechtziendheid daarentegen kostte me wat meer moeite om van zijn naar hebben te verplaatsen (hoe zeg je zoiets: ik heb slechtziendheid? Mijn ogen doen het niet? – ik ben uiteindelijk gekomen op ‘Ik zie slecht’ of ‘ik zie 1%’).
Het verbazende gevolg was, dat mijn handicap, beperking of gebrek aan fysieke gezondheid langzaam maar zeker een veel minder prominente rol begon te spelen in mijn leven. Ik ben meer dan mijn beperking; meer dan mijn beroep, en veel meer dan mijn vaardigheden.
Wie denkt dat woorden geen invloed hebben op hoe we functioneren doet er goed aan om eens het onderzoek van Keith Chan te lezen, getiteld ““The effect of language on economic behavior: Evidence from savings rates, health behaviors, and retirement assets.” te lezen.
In zijn boek, To Have or To Be (1976), onderscheid psycholoog Erich Fromm de verschillen tussen ‘hebben’ en ‘zijn’ en welke impact de verschillende manieren waarop mensen zichzelf en de wereld om zich heen ervaren:
“Fromm’s approach is mainly philosophical, but he extends his theory into practical-behavioral realms as well. According to Fromm (1976), two basic MoE direct human behavior. The first is Being and the second is Having. In his opinion, these two modes reflect the individual’s two different attitudes toward the self and the world – attitudes that determine the way he thinks, feels, and acts.”
Hoewel de studie hier om persoonlijkheidskenmerken ging, en niet direct van toepassing is op mensen met een fysieke uitdaging en de wijze waarop zij met hun taal hun interne en externe wereld vormgeven, is het belangrijk om te onderstrepen dat er duidelijke verschillen zijn tussen de modaliteit van “hebben” en “zijn”.
Zoals de studie aangeeft, is het doorgaans makkelijker om jezelf te distantiëren van iets wat je hebt, dan van iets dat je bent. Wanneer je bepaalde (negatieve) emoties, gebeurtenissen en situaties kenmerkt als iets dat je hebt, dan distantieer je jezelf ook makkelijker van die beperkende of ongewilde emoties en zienswijzen.
Daarmee levert het je dus meer op wanneer je niet je beperking bent, maar hem hebt, omdat je beter in staat bent om voorbij die beperking te kijken en open te blijven voor mogelijkheden.
In mijn boek “Onbegrensd” besteed ik hier een heel hoofdstuk aan, en ga ik in verdere hoofdstukken ook dieper in op de rol die je fysieke gezondheid speelt in het realiseren van geluk, voldoening, zingeving, vrijheid en succes.
Ik wil je het boek als cadeau van mij geven, omdat ik ervan overtuigd ben dat het je kan helpen om meer uit jezelf te halen door het toepassen van kleine tweaks.
Verkrijg jouw gratis exemplaar hier, zolang de voorraad strekt
Hier is mijn vraag voor jou vandaag: Wat maakt voor jou het verschil tussen hebben en zijn? Ik ben benieuwd naar je mening, dus laat hieronder je reactie achter.
Op jouw succes,
Robert
Als je dit artikel over het verschil tussen hebben en zijn waardevol vond, deel het dan met je vrienden en volgers door op de Facebook-, WhatsApp- en LinkedInknoppen te klikken, zodat zij ook kunnen profiteren van deze informatie.