Het ligt niet aan jou… - Robert van der Wolk

Het ligt niet aan jou…

 

Gisteren heb ik een ontzettend leuk interview gehad met Elian van het magazine voor blinden en slechtzienden “Moet Je Horen” Eén van de topics waar we in doken is de verantwoordelijkheid, controle en kracht die je respons bepalen. Klinkt wellicht makkelijk gezegd, en toch kan dit op jou van toepassing zijn…

Herken jij je wanneer:

  • Iemand je negatief toespreekt en jij je boos, gekwetst of ont bang voelt
  • Je kwaad wordt als de trein te vol zit, net voor je neus weggaat of niet op tijd rijdt
  • Je het gevoel hebt dat je in een patroon vast zit dat nog wel even lijkt door te gaan
  • Zucht je wel eens in stille frustratie als jij degene bent die de laatste velletjes van het wc-papier van de rol trekt?
  • Je weet dat er meer in je zit, maar je weet niet hoe je het uit jezelf kunt krijgen
  • Je fysieke beperking is een centraal punt in je leven, vaak gezien als onbeweegbaar obstakel op het pad naar geluk, vrijheid en zingeving.
  • Je wil wat anders, en een nieuw kapsel of kledingstuk gaat het ‘m niet worden.

Als je voornamelijk ‘ja’ op bovenstaande punten hebt gezegd, dan is dit voor jou. Zo niet, dan kun je beter mijn blog “Hoe om te gaan met ontkenningsgedrag” lezen. (Grapje).

Met een medische achtergrond en evenredige persoonlijke successen waar Hollywood van zou smullen zou het de kans krijgen om er een film van te maken – Paul, als je dit lees: Robocop was de bom – wat dacht je van RoboRob. Main features: gedeeltelijk ziend, bepakt met extra nier en pancreas en hoog moraal).

Elian is zelf ook slechtziend en weet hoe het is om niet met volledig zicht door het leven te moeten gaan. In tegenstelling tot mij heeft zij wel een geleidehond, gebruik ik mijn stok aanzienlijk minder en lijk ik ook veel meer littekens te hebben (dit laatste is een aanname, heb ik niet gecheckt).

“Eén van de onderwerpen in mijn boek Onbegrensd is de kracht, controle en uiteindelijk de verantwoordelijkheid hebt om invulling te geven aan je situatie. Dat kan van een zachte en milde situatie tot een heftige en extreme situatie zijn. De situatie veranderen werkt niet, die is er. Dat is net zoiets als tegen de zon zeggen dat ‘ie moet ophouden met schijnen, of zoals wij Nederlanders gewend zijn: “Hou op met regenen!”. Andere voorbeelden: de file, de economie, de maatschappij, Litouwen, het kabinet, televisie, rare mensen, een lekke band… you get the point.

Het gaat hier niet om wat je overkomt, dat de uitkomst bepaalt, maar hoe je erop reageert. Zijn sommige responses effectief? Zeker weten! Maar lang niet altijd heeft een automatische reactie ook niet het gewenste resultaat.

Wachten, bidden en hopen levert vooralsnog weinig op, maar mocht je toch vastberaden zijn om hiermee door te gaan, dan kun je tegelijkertijd ook voor optie B kiezen, namelijk je eigen acties aanpassen. Dat is het enige dat overblijft war je de meeste controle over hebt.

Dus of je partner en jij nu ruzie hebben, of je net ontslagen bent, of je krijgt net te horen dat je nieren het begeven hebben – het antwoord ligt in jezelf. En de vraag? De vraag is ‘Wat betekent dit?”

Onbegrensd is een boek waar ik trots op ben. Omdat het voor een groot deel die punten beslaat die jij geholpen hebben in mijn persoonlijke toch naar de vrijheid. En met dit boek laat ik iets in mijn legacy achter dat mijn visie, mijn waarden en mijn ikigai beslaan.

Tjonge Robert, wat een zware woorden, is het licht aan het einde van je tunnel verschenen? – Nee hoor, voor een legacy ben je nooit te laat, te oud of te klein. Jouw leven is bedoeld om te leven. Het is een werkwoord; leven. Het is afgeleid van het zelfstandig naamwoord lef, althans dat zou mooi zijn als dat waar zou zijn, maar je snapt mijn punt denk ik.

En ongeacht je situatie, ongeacht je omstandigheden… Mensen zeggen wel eens, als je vraagt hoe het met ze is, ‘Nou, onder de omstandigheden…” – ik heb me altijd al afgevraagd wat ze onder die omstandigheden doen? Ongeacht alles wat er buiten je plaatsvindt, heb jij totale zeggenschap op hoe je het intern wilt verwerken, labelen en archiveren.

Die archieven kunnen soms zo uitgebreid worden dat je al die bewijsstukken bundelt tot een overtuiging. Met name de beperkende overtuiging – dat stemmetje dat zegt dat je het toch maar beter niet moet doen, dat je niet goed genoeg bent, of dat je ergens te weinig of juist te veel van hebt om nog te slagen, gelukkig of überhaupt van betekenis te zijn.

We hebben allemaal beperkende overtuigingen, de kleine en de grotere. De vraag is dus niet “Waarom ik?’, maar ‘Hoe kan ik?’

Hellen Keller, geboren zonder gehoor en antwoordde ooit op de vraag: wat is er erger dan het niet kunnen zien?” met “Het hebben van zicht, maar geen visie.”

Mijn visie is waar mensen zoals jij voorbij hun persoonlijke grenzen durven kijken en die mogelijkheden ontwaken die leiden tot een onbegrensd leven in ultieme vrijheid.

Die visie, samen met tal van manieren, methodes en mindsets, tips, tools en technieken vind je in mijn Onbegrensd, en ik wil het graag aan jou cadeau doen.

Ik geef je jouw gratis exemplaar, plus een aantal toffe bonussen – het enige dat ik van je vraag is dat je de verzend- en administratiekosten op je neemt.

Bestel hier jouw gratis exemplaar van mijn nieuwe boek “Onbegrensd”

File, vriend of fysieke beperking, ze liggen allemaal op een ander niveau. En tegelijkertijd is het jouw respons op al deze, en vele vele andere, die bepalen wat jouw wereld vormgeeft.

Aan jou de keuze.

Op jouw succes,

Robert

 

PS: Deze formule gaat hand in hand samen met een aantal simpele, maar zeer effectieve andere strategieën, technieken en mindsets, dat Onbegrensd echt een enorme positieve impact kan hebben. Bestel daarom nu jouw gratis exemplaar hier, zolang de voorraad strekt.

Als je dit artikel waardevol vond, deel het dan met je vrienden en volgers door op de social mediaknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie profiteren.

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>