Op de Drempel van Geluk: Hoe Word Je Gelukkig? - Robert van der Wolk
2

Op de Drempel van Geluk: Hoe Word Je Gelukkig?

 

Wat is de sleutel tot het leven van een gelukkig en vervuld leven? Wie heeft het geheim ontdekt? En hoe komt het dat er miljoenen mensen op zoek zijn naar geluk? In dit artikel: hoe wordt je gelukkig, en hoe blijf je het?

Er zijn tientallen, zo niet honderden boeken over geschreven: geluk. Alles met de titel Geluk lijkt als warme broodjes over de toonbank te gaan; anno 2015 zijn mensen meer dan ooit op zoek naar een leven vol geluk, voldoening en zingeving. Maar waarom en dat is niet omdat geluk moeilijker te vinden is.

Social Media en Geluk
Het leek te mooi om waar te zijn: sociale media die je dichterbij de vrienden in je leven kon brengen, met wie je meer kon delen en gemakkelijker in contact kon blijven. De hype die zo’n acht jaar geleden begon rondom Facebook, Hyves en andere populaire sociale media applicaties op het internet verkondigden allen hetzelfde: meer vrienden, meer connecties, meer geluk.

Toch lijkt het wel alsof de schemerkant van deze digitale vriendenclub niet mag worden belicht. Het lijkt vandaag de dag steeds meer te gaan om de hoeveelheid, de kwantiteit vrienden die je op je profiel hebt staan, en niet zozeer de kwaliteit van het aantal vriendschappen ervan.

Facelessbook?
Het gevolg van al die mensen die je in je netwerk hebt, is dat het clubje vrienden dat werkelijk tot je inner cicrcle behoort, minimaal is en blijft. Veel vrienden een klein beetje aandacht in plaats van een paar vrienden meer aandacht. En dat resulteert in vereenzaming. Op het internet profileren we ons als geweldig, fantastisch en bruisend, terwijl we in werkelijkheid achter onze laptop verscholen zitten in de hoop dat iemand onze posts een Like geeft of reageert op je Tweet. We zijn naarstig op zoek naar echt contact, en vergrijpen ons maar als te graag aan de substitutie die als digitale drug werkt.

Als je dan niet op het internet je geluk kunt vinden, waar moet je het dan zoeken?

Weet je nog…?
Als je tot dezelfde leeftijdscategorie behoort als ik, dan kun je je vast nog herinneren hoe het was om als kind op straat of in de parken, speeltuinen, duinen of bossen te spelen. Tijd bestond niet, alleen wanneer je naar huis moest om te eten. In de tussenliggende uren was je bezig met voetballen, verstoppertje of een of ander zelfverzonnen avontuur van je verbeelding tot leven te brengen.

Tijd voor… Face-to-Facebook
Nee, die tijd komt niet meer terug, en ik pretendeer ook niet dat we dat zouden moeten doen. Maar waar ik naar refereer is de buitenlucht. Ga eens de deur uit, en doe eens iets anders dan enkel de boodschappen of de andere noodzakelijke activiteiten. Want buiten je eigen voordeur, daar is waar de actie plaatsvind. Niet op een scherm in je woonkamer of je werkkamer.

Ontmoet nieuwe mensen, doe een activiteit die je nog niet eerder hebt ondernomen, start iets dat buiten je comfortzone ligt. Leer rolschaatsen, bouw zandkastelen, maak boswandelingen, ontdekt Nederland te voet of te fiets, doe een sport waarvoor je altijd al bewondering hebt gehad. Facebook is mooi om mensen te vinden die soortgelijke interesses hebben; de buitenwereld, die helemaal niet zo boos is als ze lijkt, is de plek waar het werkelijke geluk te vinden is.

Je kunt blijven wachten en hopen dat je leven leuker wordt terwijl je op de bank naar een sombere soapserie zit te kijken. Of je kunt je eigen avontuur beginnen door je verbeelding aan te spreken; door jezelf toe te staan te dromen over die dingen die je (ooit) leuk vond en vindt.

In een wereld waar we geconditioneerd worden om steeds meer binnen te zitten en vanachter een toetsenbord en een scherm te werken wordt het des te belangrijker om meer variatie te vinden in het leven. Variatie zorgt voor ontdekking en onthulling van dat wat verborgen is. En zolang je kunt constateren dat Facebook je niet gelukkig maakt, blijft het de moeite waard om te blijven zoeken naar dat wat je wel gelukkig maakt.

Eén ding is zeker, end at is dat écht menselijk contact noodzakelijk en essentieel is. Wij mensen zijn gemaakt om omringd te zijn met andere mensen. Of je nu iets doet voor een ander of iets onderneemt met anderen, de bottom line blijft hetzelfde: het voelt goed om met anderen te zijn.

Heb het lef en doe iets wat je nog niet eerder gedaan hebt.

Ben je op zoek naar iets nieuws maar worstel je nog een beetje met de vraag ‘Hoe?’ en ‘Wat?’ Kom dan naar het  seminar De Doorbraak. Hierin krijg je meer helderheid over wat je wilt en hoe je het bereikt. Klik hier voor meer informatie en aanmelden .

Waar wordt jij gelukkig van? Deel hieronder jouw ervaring en geef jezelf een glimlach tijdens het schrijven!

Op jouw succes,

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

 • Miriam schreef:

  Robert, mooie blog vind ik die me raakt en waar ik herkenning in lees. Hoe vaak ik ook op Facebook bekijk wat mijn “vrienden” doen of niet doen de meeste voldoening haal ik toch uit persoonlijk contact. Even een knuffel en geen virtuele hug, een blik in iemands ogen, een lach zien op iemands gezicht of een traan van ontroering dat is toch wat mij raakt tot in het diepst van mijn ziel. Alhoewel ik ook Facebook erg goed vind om contact te onderhouden of te krijgen met mensen, En de uitnodiging om iets te doen wat je nog nooit eerder gedaan hebt geeft mij ook een fijn en goed gevoel. Zoals afgelopen week ben ik in een IJsbad gaan liggen en omdat ik echt een koukleum ben vond ik dat een overwinning op mezelf en trots dat ik mijn angst voor de koude in de ogen heb gekeken. Bedankt voor het delen van dit verhaal.

   
 • Monique den Boer schreef:

  Ik word gelukkig van zingen en heb ervaren dat het helpt als je dwars tegen beginervaringen blijft geloven in iets waarvan je voelt dat het in je zit!

   
 • >